Żużel w TV
Re: Żużel w TV
z ciekawości przesledzilem stałe DK. Ostatnim Polakiem, który dostał zaproszenie nie po wypadnięciu z cyklu, ale całkiem z zewnątrz był Kołodziej, w sezonie 2011
-
CKM1946
- Zawodowiec
Flagg pisze:Say what? Top 10 Eligi. W SEC top 5 choc pojechał tylko 3 z 4 rund. Dudka pobił w każdej możliwej statystyce w której mieli równe szanse rywalizacji. Chłopak odjechał 3 rundy SGP i 2 razy stal nas podium, a trzy razy był w półfinale.
Poważnie pytasz się co przemawia za Kubera?
Dudek jest z team Monster i już Joe Parsons na pewno podziałał w tej sprawie.
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Flagg pisze:Say what? Top 10 Eligi. W SEC top 5 choc pojechał tylko 3 z 4 rund. Dudka pobił w każdej możliwej statystyce w której mieli równe szanse rywalizacji. Chłopak odjechał 3 rundy SGP i 2 razy stal nas podium, a trzy razy był w półfinale.
Poważnie pytasz się co przemawia za Kubera?
Jest lepszy :) ale za dużo tego GP nam się zrobi.
Leniu pisze:Dudek pogrzebał szanse na medal tym występem i to na własnym torze.
Na jego własnym torze to odbywają się mecze 1 ligi, a nie żadne GP ;)
Myślę, że Dudek dostanie tego dzikusa. Chociaż z całego serca życzę go Dominikowi.
Jak sobie przypomnę to głośne "DOMINIK KUBERA" niosące się przy Z5 podczas rund w Lublinie to mam ciarki. Dzika karta na te rundy dla niego była strzałem w dziesiątkę, od tamtego momentu Domin rozpoczął marsz ku czołówce światowej i stały numer w GP powinien być kwestią czasu.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Kaman pisze:To jest zuzel 1 odcinek wysle na priv link ;)
Też poproszę.
Kaman pisze:To jest zuzel 1 odcinek wysle na priv link ;)
Moge i ja poprosić?
Po chyba dwuletniej przerwie obejrzałem wczoraj 5:1 ze wzgledu na obecność Dryły, którego jak zawsze oglądało i słuchało się bardzo przyjemnie. I polecam sobie obejrzeć choćby dla Tomka właśnie. Ale Mrówa wciąz jest tak irytujący jak był. Uszy bolą.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Abstrahując od wczorajszego (dobrego!) odcinka to moim zdaniem najlepiej by było, gdyby Chylu gadał tam ze swoim odbiciem w lustrze, ewentualnie gościem. Niestety dziennikarsko jako jedyny trzyma tam dobry poziom. Drylson jak zwykle klasa. Powiedział, co chciał i nie powiedział, czego nie chciał jednocześnie o tym wspominając :D
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
Czytał Łukasz Benz
Do Michała nie mam zastrzeżeń. Merytorycznie dystansuje Chyla, a Romana bije na głowę.
Audycja mogłaby być oczywiście lepsza, ale i tak fajnie że w przestrzeni medialnej jest coś skierowanego bezpośrednio do lubelskich kibiców. Ja słucham co tydzień.
Audycja mogłaby być oczywiście lepsza, ale i tak fajnie że w przestrzeni medialnej jest coś skierowanego bezpośrednio do lubelskich kibiców. Ja słucham co tydzień.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Flagg pisze:Dajcie spokój już z tym SGPChallenge. Pojechali na torze, który w poważnym żużlu pojawia się teraz na 10 lat. Dzikusy pewnie dostaną Vaculik, Doyle, Woffinden, Michelsen, Thomsen i Dudek. Można stawiać w ciemno.
Strzał w 10!
2023 FIM SPEEDWAY GRAND PRIX LINE-UP (in FIM ranking order – rider
numbers to be confirmed):
1. Bartosz Zmarzlik (Poland)
2. Leon Madsen (Denmark)
3. Maciej Janowski (Poland)
4. Fredrik Lindgren (Sweden)
5. Robert Lambert (Great Britain)
6. Dan Bewley (Great Britain)
7. Patryk Dudek (Poland)
8. Tai Woffinden (Great Britain)
9. Martin Vaculik (Slovakia)
10. Jason Doyle (Australia)
11. Mikkel Michelsen (Denmark)
12. Jack Holder (Australia)
13. Max Fricke (Australia)
14. Anders Thomsen (Denmark)
15. Kim Nilsson (Sweden)
https://www.facebook.com/speedwaygp/
kdsz pisze:Do Michała nie mam zastrzeżeń. Merytorycznie dystansuje Chyla, a Romana bije na głowę.
Drylson to jest Drylson - klasa światowa i żaden, podkreślam, żaden hejt czy krytyka tego nie zmieni.
A co do Domina to zdominuje (czyt. zmiażdży przeokrutnie) SEC 2023 i wjedzie jak koń na białym rycerzu do SGP 2024!
O ile ten Dudek, Vacul, MM i Thomsen się bronią (wygrane turnieje, kontuzje), to Tai, a szczególnie Doyle to jest dla mnie kompletna porażka. Obaj zapikowali w dół i nie zrobili w tym sezonie kompletnie nic, żeby tę DK otrzymać.
Czytał Łukasz Benz
Czytał Łukasz Benz
- tezetomaniak
- Trener
Tai się broni 3 tytułami i na pewno wielką wartością marketingową. Natomiast Doyle powinien odpocząć.
Dla Vaculika to 4 dzika karta w ostatnich 5 latach :)
Dla Thomsena trzecia w ostatnich trzech.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
- niespokojny
- Trener
kdsz pisze:
2023 FIM SPEEDWAY GRAND PRIX LINE-UP (in FIM ranking order – rider
numbers to be confirmed):
1. Bartosz Zmarzlik (Poland)
2. Leon Madsen (Denmark)
3. Maciej Janowski (Poland)
4. Fredrik Lindgren (Sweden)
5. Robert Lambert (Great Britain)
6. Dan Bewley (Great Britain)
7. Patryk Dudek (Poland)
8. Tai Woffinden (Great Britain)
9. Martin Vaculik (Slovakia)
10. Jason Doyle (Australia)
11. Mikkel Michelsen (Denmark)
12. Jack Holder (Australia)
13. Max Fricke (Australia)
14. Anders Thomsen (Denmark)
15. Kim Nilsson (Sweden)
Kim Nilsson w tej stawce be like

Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
tezetomaniak pisze:Tai się broni 3 tytułami i na pewno wielką wartością marketingową. Natomiast Doyle powinien odpocząć.
No to takim kryterium idąc dawać w miejsce Doyle'a Dzika! :D
Ta wartość marketingowa kompletnie do mnie nie przemawia. UK mają w cyklu Bewleya i Lamberta. Gość ma jeździć w cyklu do końca kariery za te tytuły? Przez cały sezon był bezjajeczny jak Woźniak po trasie.
Flagg pisze:Dla Vaculika to 4 dzika karta w ostatnich 5 latach :)
Obaj chociaż po rundzie w tym roku wygrali, więc dlatego pisałem, że to się jakoś tam broni :)
Czytał Łukasz Benz
Czytał Łukasz Benz
niespokojny pisze:Kim Nilsson w tej stawce be like [...]
Nikt Nilssonowi awansu za darmo nie podarował. Może da radę pobić wyczyny Kasprzaka (łącznie 28 pkt.), Przedpełskiego (29 pkt.) czy swojego rodaka Berntzona (32 pkt.). Niestety nawet na tle tych trzech gości Kim wydaje się zdecydowanie najgorszym zawodnikiem, ale to tylko sport, nazwiska nie jeżdżą itd. itp. A poza wszystkim podobno organizator planuje większą liczbę rund, więc Szwed będzie miał więcej okazji na punkty.
blajar pisze:tezetomaniak pisze:Tai się broni 3 tytułami i na pewno wielką wartością marketingową. Natomiast Doyle powinien odpocząć.
No to takim kryterium idąc dawać w miejsce Doyle'a Dzika! :D
Miał być żart? Bo brzmi jak zajebista propozycja. Brakuje Dzika w GP.
Haron90 pisze:Miał być żart? Bo brzmi jak zajebista propozycja. Brakuje Dzika w GP.
No nie miał być. Skoro ma być w cyklu MŚ z tytułami to dawać Nikodema.
Czytał Łukasz Benz
Czytał Łukasz Benz
Każdą z tych Dzikich Kart da się w ten czy inny sposób obronić. Ale jeśli jeden gość, dostaje dzikusa trzeci rok z rzedu, a inny PIĄTY raz na ostatnie sześć lat (od 218 tylko w 2020 Vacul nie dostał DK), to albo system przyznawania DK nie działa jak powinien, albo skopany jest system kwalifikacji do samego cyklu. Nie znam innej dyscypliny, gdzie ktoś, kto 4 razy nie był w stanie zapewnić sobie uczestnictwa w rywalizacji sportowej jest kolejny razy premiowany Dziką Kartą. Ja wiem, że Vaculik jest w gronie 16 najlepszych zawodników na świecie, ale narawdę cykl by upadł, gdyby rok sobie odpoczął? Albo Thomsen, Dudek, Doyle czy Woffinden?
Koniec konców na 15 uczestników SGP 2022, aż 14 mamy w 2023. Do tego tradycyjny jeden statysta, który służyć będzie za worek treningowy. Choć oczywiście NIlsson wywalczył sobie awans na torze i jest uczestnikiem pełną gębą.
Osobiście zlikwidowałbym SGP Challenge a SEC zmienił w Otwarty SEC, czyli otwarte Mistrzostwa Europy, w których mogliby startować również zawodnicy państw pozaeuropejskich. Z głównego cyklu w SGP utrzymuje sie 8 zawodników, do tego TOP 4 z SEC i 2 DK rzeczywiście dla tych, którym kontuzje/inne okoliczności nie zabrały awans, a nie wybory z klucza geograficznego i "za zasługi". A obrońcy romantyczności żużla i historii a'la NIllson czy Bertzon niech sobie popatrzą, ile emocji w saych turniejach SGP zapewniły te wszystkie Przedpłeskie, Kasprzaki czy Bertzony
Koniec konców na 15 uczestników SGP 2022, aż 14 mamy w 2023. Do tego tradycyjny jeden statysta, który służyć będzie za worek treningowy. Choć oczywiście NIlsson wywalczył sobie awans na torze i jest uczestnikiem pełną gębą.
Osobiście zlikwidowałbym SGP Challenge a SEC zmienił w Otwarty SEC, czyli otwarte Mistrzostwa Europy, w których mogliby startować również zawodnicy państw pozaeuropejskich. Z głównego cyklu w SGP utrzymuje sie 8 zawodników, do tego TOP 4 z SEC i 2 DK rzeczywiście dla tych, którym kontuzje/inne okoliczności nie zabrały awans, a nie wybory z klucza geograficznego i "za zasługi". A obrońcy romantyczności żużla i historii a'la NIllson czy Bertzon niech sobie popatrzą, ile emocji w saych turniejach SGP zapewniły te wszystkie Przedpłeskie, Kasprzaki czy Bertzony
Ostatnio zmieniony 4 października 2022, o 13:51 przez Flagg, łącznie zmieniany 1 raz.
Dokładnie tak jak piszesz. SGP to poważna sprawa, dlatego finał eliminacji powinien się składać z kilku turniejów. Może to być otwarty SEC, nie ma problemu. Gdyby trzech najlepszych miało zapewniony awans z tych rozgrywek do GP, to zawody SEC zyskałyby na prestiżu i stawka byłaby zacna. Win-win. Umówmy się, obecnie, poza zawodnikami, nikt specjalnie nie czeka na kolejny turniej z tego cyklu. Takie tam podrzędne rozgrywki wypełniające kalendarz.
Lista rezerwowych cyklu w 2023 to już w ogóle hit roku:
Rezerwowi cyklu:
1. Andrzej Lebiediew (Łotwa)
2. Jan Kvech (Czechy)
3. Kai Huckenbeck (Niemcy)
4. Luke Becker (USA)
5. Dimitri Berge (Francja)
6. Timi Salonen (Finlandia)
7. Marko Lewiszyn (Ukraina)
Rezerwowi cyklu:
1. Andrzej Lebiediew (Łotwa)
2. Jan Kvech (Czechy)
3. Kai Huckenbeck (Niemcy)
4. Luke Becker (USA)
5. Dimitri Berge (Francja)
6. Timi Salonen (Finlandia)
7. Marko Lewiszyn (Ukraina)
Nie znaleźli żadnego zdatnego Słoweńca, Chorwata, Węgra, Włocha ani Norwega? Nieładnie. Każda nacja powinna być reprezentowana w cyklu ;)
blajar pisze:Haron90 pisze:Miał być żart? Bo brzmi jak zajebista propozycja. Brakuje Dzika w GP.
No nie miał być. Skoro ma być w cyklu MŚ z tytułami to dawać Nikodema.
Skąd informacja, że Pedersen ma tak na imię?
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Tomek Dryła tak go nazywa … mnie osobiście Nicki kojarzy sie bardziej z Nicolaus .. ale nigdzie nie znalazłem potwierdzenia ani jednej ani drugiej teorii. Może to stąd, że w Polskim na Nikodema zdrobniale mówi się Niki, bądź bardziej obcojęzycznie Niko.. ale Nikodem w obcych językach oficjalnych w żadnym nie brzmi choćby podobnie do Nicki.
łacina: Nicodemus
angielski: Nicodemus, Nikodem
niemiecki: Nikodem
francuski: Nicodme
hiszpański: Nicodemo
włoski: Nicodemo
rosyjski: Nikodim
czeski: Nikodém
słowacki: Nikodém.
W większości źródeł Nicky to zdrobnienie Mikołaja.Ale Nicky to nie zdrobnienie tylko odicjalne imię więc trudno stwierdzić.
Edit:
Wszedzie Nicki, Nicky to pochodne i zdrobnienia Mikolaja. Nawet w „sławnych” Mikołajach jest wymieniany Pedersen obok Niki Laudy.
łacina: Nicodemus
angielski: Nicodemus, Nikodem
niemiecki: Nikodem
francuski: Nicodme
hiszpański: Nicodemo
włoski: Nicodemo
rosyjski: Nikodim
czeski: Nikodém
słowacki: Nikodém.
W większości źródeł Nicky to zdrobnienie Mikołaja.Ale Nicky to nie zdrobnienie tylko odicjalne imię więc trudno stwierdzić.
Edit:
Wszedzie Nicki, Nicky to pochodne i zdrobnienia Mikolaja. Nawet w „sławnych” Mikołajach jest wymieniany Pedersen obok Niki Laudy.