#140 Postautor: Flagg » 22 września 2022, o 17:05
Jednak zaskoczyl CHomski. Zamienił numer Zmarzlikowi i ZZ w stosunku do tego, co było w Gorzowie. Dla mnie trochę dziwne, bo tamto ustawienie wydawało mi się idealne.
Jak napisał CKM, IMO Zmarzlik na 99% nie pojedzie z pierwszej ZZ. Będą go raczej trzymać na końcówkę meczu. Z drugiej strony, Chomski moze się obawiać tego początku, że Motor będzie maks spasowany i jak walnie na początku, jak np. z Lesznem, czy nawet Toruniem, to potem będzie im cięzko gonić. A tak - Zmarzlik trzyma wynik na początku, a reszta ma czas na spasowanie. Wydaje mi się jednak, że Chomski zrobił tą zmianę, zeby pierwszą ZZ jechał Vacul, tak by na 3, bardzo wazny bieg, był już dopasowany. No i to ustawienie nieco lepiej balansuje rozkład sił stali w pierwszej serii, gdzie przy ustawieniu z Czewy mieli wizję nawet 3x1:5 w biegach 2-4. Teraz takiego ryzyka raczej nie ma. Z drugiej strony, wcześniej mieli parę Vacul - Zmarzlik nawet trzy raz. Teraz pojadą ze soba maks 2 (13 i 15 bieg). Zmarzlik natomiast jedzie 2x na juniora i 1x na Drabika. Wiec tam dodał, a tutaj odjął. Mam wrażenie, ze to ustawienie czyni wynik Stali duzo bardziej zależne od Woźniaka, a przede wszystkim Vacula, który bedzie musiał trzymać wynik na początku
Tak czy siak, tak na szybko. Pierwsza i czwarta ZZ to Vacul i Zmarzlik. Druga ZZ to Woźniak, trzecia Hansen.
Taktyki na Hansena sa do zastosowania w tych samych biegach, co w Czestochowie, czyli 6 (Vacul) i 9(Zmarzlik), ewentualnie w 12 Woźniak.
U nas skład jaki się spodziewałem i jakiego chyba wszyscy mogliśmy się spodziewać. Raczej wiecej tutaj Ziółkowski wymyśleć nie mógł. Drabik jest ustawiony dobrze, bo w trzecim i czwartym starcie jedzie 2 x na juniora i raz na Hansena (i tutaj mozna go zastępować juniorami jesli nie pyknie). A w pierwszych dwóch ma Wozniaka. Jeśli z kimś ma wygrywać, to wlaśnie z nimi. Pytanie w jakiej kolejności puszczać ZZ. Do tej pory jako pierwszy jechał Drabik i w 3 biegu jechałby na Hansena i Vacula.
IMO dwie absolutnie kluczowe postacie w pierwszej części zawodów: Vaculik i Drabik
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski