Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Flagg
Trener

Re: Żużlowe różności

#15926 Postautor: Flagg » 31 sierpnia 2022, o 10:16

zgadzam się z Papim (chyba :)). Dla mnie przypadek Miedziaka jest duzo powazniejszy, niż Pawlickiego czy Nickiego. Sam potwierdzasz, że w przypadku Miedziaka, on nie sprawiał wrazenia czowieka, który kontroluje motocykl. I to jest najbardziej przerażające. Bo oznacza, że gość jest wręcz śmiertelnym zagrożeniem.

Pawlicki czy Pedersen robią co robia z premedytacją, ale i kontrolą. Wiedzą co chca robić i jesli tylko takie będzie ich zyczenie, to tego nie zrobią. Jednocześnie oznacza to, że jednak wiedza, albo maja poczucie tej cienkiej granicy, której nie mogą przekroczyć. Takich zawodników dużo łatwiej przywrócic na własciwe tory. Miedziak kontroli nad tym nie mial i nie był w stanie tym wypadkom zapobiec.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#15927 Postautor: kdsz » 31 sierpnia 2022, o 10:20

W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Flagg
Trener

#15928 Postautor: Flagg » 31 sierpnia 2022, o 10:25

Zdecydowana większość kibiców to zwykli idioci. Niestety.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#15929 Postautor: Torsen » 31 sierpnia 2022, o 10:43

Ja w dzwonach Miedzińskiego nie widzę niczego szczególnego z wyjątkiem niebywałej wręcz częstotliwości. Nie ma zawodników, których nie dźwiga w miejscach niespodziewanej większej przyczepności. Nie ma zawodników, którzy nie jadą tuż za tylnym kołem przeciwnika. Nie ma zawodników, którzy nie wciskają się w luki. Nie ma zawodników, którzy nie zamykają krawężnika lub płotu broniąc pozycji.
No dobra, jest Wiktor Lampart.
Po prostu tak się właśnie jeździ na żużlu. Miedziński nie robi niczego, czego nie robią inni. Jednak, z przyczyn niezrozumiałych dla mnie, Miedziński częściej niż inni kończy takie sytuacje na glebie.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#15930 Postautor: Gelo » 31 sierpnia 2022, o 11:08

Co gorsza - przy większości upadków traci przytomność... Co do tego ostatniego wypadku trzeba pamiętać, że skasował też Maxa. Czy było to celowe - raczej nie. Ale wiele razy zdarzało się, że Miedziak na prostej rzuca motocyklem w prawo albo gwałtownie zmienia tor jazdy przed przednim kołem rywala. I w to wszystko wkalkulowany jest kontakt. I tu już ciężko mówić o przypadku.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#15931 Postautor: dannie » 31 sierpnia 2022, o 11:12

Torsen pisze:Po prostu tak się właśnie jeździ na żużlu. Miedziński nie robi niczego, czego nie robią inni. Jednak, z przyczyn niezrozumiałych dla mnie, Miedziński częściej niż inni kończy takie sytuacje na glebie.

Zasadniczo przyczyna może być tylko jedna - brak wystarczających umiejętności. Przy czym nie muszą to być umiejętności manualne/techniczne, ale umiejętności oceny każdej pojedynczej sytuacji na torze i dobrania do niej adekwatnych rozwiązań. Tak jak piszesz, większość zawodników wykonuje podobne manewry, ale widać większość z nich podejmuje decyzje o ich wykonaniu w odpowiednim momencie (a ten może zależeć od ułamków sekund), a także w powiązaniu z należytą oceną własnych umiejętności i możliwości własnego sprzętu, a u Miedzińskiego z tym było różnie. Coś nie stykało na tym połączeniu.
Obrazek

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#15932 Postautor: tezetomaniak » 31 sierpnia 2022, o 11:34

Przyczyna? Brak odpowiedniej koordynacji (to na pewno) i być może przeświadczenie, że jego talent pozwala na lepsze wyniki. To czasami pcha zawodnika do podejmowania jeszcze większego ryzyka, frustracji. Miedziński i Ząbik w czasach juniorskich byli okrzykiwani mega talentami. Podobny mechanizm można zaobserwować u Pawlickiego, który był stawiany w jednym szeregu z Janowskim i Zmarzlikiem, nawet awansował do GP i... popadł w ligowe średniactwo. I zaczęło się wchodzenie w łuki na prostym motocyklu :)

Edit:
https://youtu.be/qTO4M_ErU8U z tego roku.
To nie jest sylwetka gościa z takim doświadczeniem. Wjeżdża odchylony, polową motocykla na trawę. W żaden sposób nie pilnuje przodu, a jak już zaczyna go podnosić, to trzyma nawinięty gaz. No jak to mogło się inaczej skończyć? Eh...

mariuszg
Kontakt:

#15933 Postautor: mariuszg » 31 sierpnia 2022, o 12:37

Jestem pewny iż do początku lat 90 funkcjonował w polskich ligach żuzlowych "limit upadków". Chyba dziesiąty upadek z własnej winy w sezonie skutkował wstrzymaniem licencji i obowiązkiem przeprowadzenia badań psychotechnicznych. Zdaje się, że można było też skierować wybranych na takie badanie wcześniej. Chyba Robert Kempiński (mogę się mylić co do osoby) narzekał w jakimś wywiadzie prasowym, że został skierowany na takie badanie pomimo nieosiągnięcia limitu (poskarżył się, że inny kolega miał więcej dzwonów i nie musiał).
Z drugiej strony nie pamiętam sytuacji, w której komukolwiek odebrano licencję z tego powodu więc zapewne to badanie było zwykłą formalnością.
Były też przepisy dotyczące liczby obowiązkowych dni bez jazdy po wypadku skutkiem, którego była utrata przytomności zawodnika. Ale to były zupełnie inne czasy. Teraz za dużo pieniędzy mogłoby "uciec" w takiej przymusowej przerwie i sam zawodnik decyduje "czy da radę".
mg

KDS
Junior

#15934 Postautor: KDS » 31 sierpnia 2022, o 13:15

Wprowadzenie limitu upadków doprowadziłoby prędzej czy później do jakiejś patologii i sytuacji, w której jedna decyzja sędziego (z gatunku tych, gdzie mógł podjąć inną, ale nie popełnił błędu) doprowadza do nieobecności kluczowego zawodnika w kluczowym meczu swojej drużyny.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#15935 Postautor: kdsz » 31 sierpnia 2022, o 15:08

Łukasz Malaka, po-bandzie.com.pl pisze:Swoją drogą Stalowcy wciąż myślą o młodym Holderze do tego ponoć stopnia, że pojedynek z Apatorem Toruń śledzili z zacnych miejsc i w zacnym towarzystwie rodzice Jacka. Czy młodszy brat Chrisa wyląduje w Gorzowie czy może w Lublinie – przekonamy się niebawem. Wygra ten, kto sakwę ma pełniejszą. Na ten moment z pewnością Lublin. W Gorzowie, jak i w paru innych klubach z niecierpliwością czeka się na telewizyjną transzę, aby co nieco wszystko wyrównać w budżecie.

https://po-bandzie.com.pl/widziane-zza- ... uzlu-stac/

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#15936 Postautor: dannie » 31 sierpnia 2022, o 15:56

Żeby tylko Fajferowi widelec nie wypadł. Jak znajdą jakiegoś U-24 Polaka, to teoretycznie ten Holder mógłby być zamiast Fajfera.
Obrazek

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#15937 Postautor: kdsz » 31 sierpnia 2022, o 16:25

Jasiński

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#15938 Postautor: mikas » 31 sierpnia 2022, o 20:10

istred pisze:
Jednak problem jest złożony. Psycholog czy psychiatra nie są w stanie ocenić stanu psychicznego człowieka na podstawie kilku czy kilkunastominutowej rozmowy. Żeby zrobić to rzetelnie trzeba delikwenta wsadzić na obserwację do szpitala. Pewnie kilkutygodniową, co w tym przypadku jest w praktyce niewykonalne.

Powiedz to psychologom i psychiatrom z listy biegłych przy Sądzie Okręgowym w Lublinie ;) Im wystarczy często pięć minut rozmowy, bez testów, badań i innych głupot ;)

Co do Miedziaka, to może on mieć zaburzenie którego nawet nie jest świadomy. Nie wiem jak fachowo to się nazywa, ale mam znajomego, który pomimo zdania egzaminu na prawo jazdy i braku przeciwwskazań lekarskich do prowadzenia samochodu po jakimś czasie sam zrezygnował całkowicie z jazdy, bo nie jest np. w stanie prawidłowo ocenić odległości jaka go dzieli od innych pojazdów w szczególności przy większej prędkości. Prowadziło to do sytuacji w których powodował stłuczki, albo ocierał inne samochody na parkingu. Być może podobną przypadłość ma Miedziak, bo ja też nie jestem sobie w stanie racjonalnie wytłumaczyć takiej ilości wypadków z jego udziałem.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#15939 Postautor: tezetomaniak » 1 września 2022, o 01:02

To calkiem prawdopodobne, bo drugim firmowym manewrem Miedzińskiego, po odprostowaniu na wyjściu z wirażu, było wjeżdżanie komuś w tylne koło. Zostało to dobrze uchwycone w kompilacji jego popisów na YT. Zupełnie jakby dobrze nie oceniał odległości, prędkości.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#15940 Postautor: istred » 1 września 2022, o 07:23

Powiedz to psychologom i psychiatrom z listy biegłych przy Sądzie Okręgowym w Lublinie ;) Im wystarczy często pięć minut rozmowy, bez testów, badań i innych głupot ;)

Ba, wydadzą nie tylko opinię psychiatryczną, ale również podadzą motywację działania, zdiagnozują problemy rodzinne osoby badanej, alkoholizm u osoby, która alkoholu nie rusza od nastu lat... Miałem do czynienia z takim na M. człowiek orkiestra, jego legenda zawędrowała również do Warszawy. 5 minut i wie wszystko.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#15941 Postautor: Gelo » 1 września 2022, o 07:30

dziwne - nie mam brata bliźniaka ;)

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#15942 Postautor: Saint » 1 września 2022, o 09:22

Gelo pisze:dziwne - nie mam brata bliźniaka ;)

A może to nie brat .. tylko „rockowa” młodość …;)

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#15943 Postautor: Torsen » 1 września 2022, o 09:34

Coś wiadomo o tym wybudzaniu Miedzińskiego? Mieli działać środa-czwartek...

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#15944 Postautor: _piotrusss » 1 września 2022, o 09:39

Najnowsze informacje, na jakie się natknąłem pochodzą z Przeglądu Sportowego:
Miedziński został wprowadzony w stan śpiączki farmakologicznej i w niej pozostaje. Według informacji płynących z jego klubu Abramczyk Polonii Bydgoszcz, w środę lub w czwartek ma zostać podjęta próba jego wybudzenia. Według naszych informacji jest to bardziej życzeniowe pragnienie rodziny zawodnika. Lekarze są zdecydowanie bardziej sceptyczni i przyznają, że odstawienie leków mogłoby obecnie stanowić dla żużlowca zagrożenie życia. Ich zdaniem potrzeba więcej czasu.

https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ ... ia/ptmzdsh
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

Sebekmotor
Kadrowicz

#15945 Postautor: Sebekmotor » 1 września 2022, o 10:39

Po ostatniej zmianie przepisów dotyczących u24 może się okazać jeszcze, że Lindgren zostanie w Czewie w miejsce Drabika. U nas zostanie Maks i Wiktor Lampart. A w takim Gorzowie podziękują Fajferowi, a wezmą w jego miejsce np Bjerre.

Haron90
Kadrowicz

#15946 Postautor: Haron90 » 1 września 2022, o 10:53

Sebekmotor pisze:Po ostatniej zmianie przepisów dotyczących u24 może się okazać jeszcze, że Lindgren zostanie w Czewie w miejsce Drabika. U nas zostanie Maks i Wiktor Lampart. A w takim Gorzowie podziękują Fajferowi, a wezmą w jego miejsce np Bjerre.

Branie Bjerre w miejsce Oskara to byłby błąd. Bjerre wielokrotnie pokazywał w GKM, że nie za ambitnie podchodzi do ligi (brak inwestycji w nowy sprzęt i jazda na szrotach). Oskar zaś ma wiele do udowodnienia plus to jego pewnie ostatnia szansa na jazdę w ekstralidze.

Dodatkowo nowy zarząd Gorzowa raczej nie chce zacząć przygody w zarządzaniu klubu od przyklejania sobie łatki klubu, co dyma zawodników. Przyszły sezon i tak raczej tylko do odjechania.

Flagg
Trener

#15947 Postautor: Flagg » 1 września 2022, o 11:17

Znów mamy moralność Kalego.

Kowalski nas wystawił rok temu? Skandal! Granda! Jak tam można!
Oficjalnie ogłosiliśmy porozumienie z Fajferem? No cóż, jak są fajniejsze opcje, to mamy to generalnie w dupie :)

Na razie skupiamy się na najbliższym półfinale, a ewentualną zmianę planów transferowych będziemy rozważać dopiero po oficjalnym ogłoszeniu zmian w regulaminie. Oskara Fajfera ściągnęliśmy z myślą zainwestowania w niego i dania prawdziwej szansy. Po zmianie przepisów przeanalizujemy na spokojnie, jakie możliwości stwarza nowy przepis - mówi nam prezes Stali Gorzów, Waldemar Sadowski.

Nie pierwszy przykład, że od zawodników wymaga się krystalicznej wręcz postawy, miłości do klubu, przywiązania do kibiców, ale jak w grę wchodzi "dobro" klubu, to można zawodników dymać na prawo i lewo :)

Sebekmotor
Kadrowicz

#15948 Postautor: Sebekmotor » 1 września 2022, o 11:32

A podobno Jack zaprosił swoich rodziców na mecz w Gorzowie. Pojechał w nim całkiem nieźle, więc kto wie? Może Jackie obierze kierunek gorzowski?

Haron90
Kadrowicz

#15949 Postautor: Haron90 » 1 września 2022, o 11:43

Sebekmotor pisze:A podobno Jack zaprosił swoich rodziców na mecz w Gorzowie. Pojechał w nim całkiem nieźle, więc kto wie? Może Jackie obierze kierunek gorzowski?

Eh, żeby znowu się nie skończyło, że Kępa zostanie ograny na rynku. A jak znam życie, to ani Fredki ani Jacka nie będzie.

Kaman
Kadrowicz

#15950 Postautor: Kaman » 1 września 2022, o 11:53

Już bym chyba wolał Kenia w Motorze. Pod warunkiem, że ma zamiar poważnie sprzętowo podejść do sezonu. Jack natomiast w głowie GP i treningi będzie omijał...