Żużlowe różności
Re: Żużlowe różności
A propos wilków.
Czy ktoś wie czy Krosno na swoich meczach wykorzystuje kawałek TSA?
https://m.youtube.com/watch?v=1QzTYRPlW0k
Czy ktoś wie czy Krosno na swoich meczach wykorzystuje kawałek TSA?
https://m.youtube.com/watch?v=1QzTYRPlW0k
niespokojny pisze:papi pisze:leszcze
To nie są leszcze, to młode wilki
A co one umią te młode wilcy?
Czepiacie się słowa "leszczyński", kiedy nasz "lubelski" tak samo dziwnie się odmienia. Powinno być "lubliński" 
dannie pisze:A jak o sobie mówią sami mieszkańcy Leszna?
W Lublinie można mówić i o lublinianach, i o Lubelakach, i o Lubliniakach. I wszystkie są poprawne.
Nurtował mnie temat "leszczyński" i sprawdziałem w słownikach... w Kopacińskim chyba. Leszczyński było wprost wskazane jako forma błędna.
"Lubliniak" to regionalizm, ponoć mieszkańcy Lublina tak o sobie mówią. Ja się osobiście z taką formą nie spotkałem, natomiast mój ojciec zarzekał się, że jak najbardziej mieszkaniec Lublina to od zawsze "Lubliniak".
O Lubelakach słownik - o ile dobrze pamiętam - nic nie wspominał. A szkoda, bo to forma jest mi najbliższa.
Leszniańska Unia... jakoś mi nie stroi. Lubelski Motor - jak najbardziej. Lubliniak... hm jakoś nieładnie ;) A mój kolega stwierdzil właśnie że Lubelak i Lubliniak to wiocha. On jest mieszkańcem Lublina, od biedy lublinianinem...
Leszneńska Unia, tak jest chyba poprawnie :)
Lesznieńska.
istred pisze:dannie pisze:A jak o sobie mówią sami mieszkańcy Leszna?
W Lublinie można mówić i o lublinianach, i o Lubelakach, i o Lubliniakach. I wszystkie są poprawne.
Nurtował mnie temat "leszczyński" i sprawdziałem w słownikach... w Kopacińskim chyba. Leszczyński było wprost wskazane jako forma błędna.
"Lubliniak" to regionalizm, ponoć mieszkańcy Lublina tak o sobie mówią. Ja się osobiście z taką formą nie spotkałem, natomiast mój ojciec zarzekał się, że jak najbardziej mieszkaniec Lublina to od zawsze "Lubliniak".
O Lubelakach słownik - o ile dobrze pamiętam - nic nie wspominał. A szkoda, bo to forma jest mi najbliższa.
Lubliniak to forma, która została wyparta przez Lubelaka. W przedwojennej lubelskiej prasie jeszcze sam Józef Czechowicz używał formy "Lubliniak".
Kiedyś pytałem o tę kwestię prof. Bralczyka. Zaśmiał się i zapytał mnie: "A kim się Pan czuje?" ;) To pytanie prowadziło do konkluzji, że nazwami własnymi nie zawsze rządzą sztywno reguły językowe i niekiedy kluczowy jest usus. Miał pod tym względem liberalne podejście. Sam - jak mówił - pochodzi z Ciechanowa i z wieloma różnymi formami się spotkał i wiele z nich (myśląc o sobie) akceptował :D
Gelo pisze:Leszniańska Unia... jakoś mi nie stroi. Lubelski Motor - jak najbardziej. Lubliniak... hm jakoś nieładnie ;) A mój kolega stwierdzil właśnie że Lubelak i Lubliniak to wiocha. On jest mieszkańcem Lublina, od biedy lublinianinem...
Krakowiak/krakus, warszawiak, poznaniak to też dla niego wiocha?
Warto na koniec jeszcze zaznaczyć, że powinniśmy pisać lubelak - pisząc o mieszkańców Lublina, a Lubelak - pisząc o mieszkańcu Lubelszczyzny. Tak jak jest to z Krakowiakiem/krakowiakiem/krakusem.
Zgłaszam votum separatum! Toć każdy kibic w Polsce wie, że Krakowiak to mieszkaniec Grudziądza

Motor mocnyj!
Torsen pisze:Lesznieńska.
Lesznowska :D
Na szczęście w niedzielę odpadają i mamy z tym spokój przynajmniej do listopadowego okienka ;)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Dopiero zauważyłem, że mecze półfinałowe jedziemy w 1 weekend. Pierwsze mecze 2 września (piątek), a rewanże 4 września (niedziela).
Natomiast pomiędzy meczami finałowymi jest 2 tygodnie przerwy.
Natomiast pomiędzy meczami finałowymi jest 2 tygodnie przerwy.
Co? Serio taki kalendarz półfinałów? Fantastycznie.....
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
RadeKas pisze:Co? Serio taki kalendarz półfinałów? Fantastycznie.....
Czasem mam wrazenie, że we wladzach SE maja wewnetrzny konkurs na to kto wymyśli najbardziej irracjonalna bzdurę którą uda się przepchnąć i wcielić w życie …
-
Smirnek_
- Senior
I co ciekawe np. Kubera jedzie wtedy 4 dni pod rząd
Z tym terminarzem to przesada. Piątek pierwszy półfinał a niedziela rewanż... Bez sensu. Akurat zauważyłem to na początku tygodnia i szybko ustawiłem sobie w pracy aby nie mieć 2 zmiany 2 września. Ale pomysł jest chory. Takie mecze powinny być w niedzielę i rewanż w kolejną.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
A drugi mecz finałowy dwa tygodnie po pierwszym. Chociaż duży plus, że odbędzie się w sobotę, będzie można fetować tytuł do rana ;)
Zakładasz jazdę w meczu o 3 miejsce?
Finał jest w niedziele.
Mimo to zakładam, że w razie naszego zwycięstwa dzień tygodnia nie będzie miał znaczenia i skończy się wielką imprezą na Starym Mieście/na Litewskim. Nie to, co we we Wrocławiu, gdzie na Rynku wieczorem nie było żywego ducha.
Finał jest w niedziele.
Mimo to zakładam, że w razie naszego zwycięstwa dzień tygodnia nie będzie miał znaczenia i skończy się wielką imprezą na Starym Mieście/na Litewskim. Nie to, co we we Wrocławiu, gdzie na Rynku wieczorem nie było żywego ducha.
Rewanżowy finał w niedzielę.
Dobrze, że jeszcze jakieś UŻ mam zachowane na czarną godzinę :D
Dobrze, że jeszcze jakieś UŻ mam zachowane na czarną godzinę :D
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Faktycznie , macie rację źle spojrzałem. Zakładam tylko i wyłącznie finał ;)))
Gelo pisze:Oczywiście forma poprawna to "lesznianie". Ale że właścicielami byli Leszczyńscy stąd się wziął np. przymiotnik "leszczyński". Forma leszczynianie może nie jest idealnie poprawna ale mnie nie kłuje w oczy i uszy. Może to kwestia tradycji i przyzwyczajenia.
Leszczyński wziął się od starej nazwy miejscowości, która brzmiała Leszczno. Potem ją uproszczono, ale przymiotnik pozostał. Podobnie jest w przypadku miasta Nisko, które jest siedzibą powiatu... niżańskiego. Dlatego, że stara nazwa miasta brzmiała Niżsko. Miodek swego czasu odpowiadał na pytania o te dziwne odmiany.
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Ploteczki donoszą o dwóch regulaminowych zmianach na sezon 2023. Jedna raczej pewna, druga dużo mniej, ale mozliwa w kolejnych sezonach.
1) Polski zawodnik U-24 od 2023 będzie wliczać sie do limitu 2 Polaków w składzie. To ma akurat sens i powinno byc wprowadzone od początku funkcjonowania U24.
2) Zagramaniczny junior (bardziej prawdopodobne w Elidze od 24 lub 25).
1) Polski zawodnik U-24 od 2023 będzie wliczać sie do limitu 2 Polaków w składzie. To ma akurat sens i powinno byc wprowadzone od początku funkcjonowania U24.
2) Zagramaniczny junior (bardziej prawdopodobne w Elidze od 24 lub 25).
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
W Grudziądzu się pewnie cieszą, a w Gorzowie płacz. Mogli jechać zgodnie z planem Jasińskim na U24, a w miejsce Zmarzlika, zamiast Fajfera, wziąć obcokrajowca. Jacka Holdera chociażby.
A teraz coś z zupełnie z innej beczki. Maciej Janowski odwiedził Katolicki Uniwersytet Lubelski:
https://po-bandzie.com.pl/zuzel-janowsk ... entow-kul/
A teraz coś z zupełnie z innej beczki. Maciej Janowski odwiedził Katolicki Uniwersytet Lubelski:
https://po-bandzie.com.pl/zuzel-janowsk ... entow-kul/
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Czyli Janoś w Lublinie
-
Kibicujenastojąco
Karamba pisze:Czyli Janoś w Lublinie
Wnosisz po tym poście na fp KULu?
stwierdzam żartobliwie fakt ,ze o ile Tai nie dotarł do Lublina to Maciek jak najbardziej