Motor Lublin w sezonie 2022
Re: Motor Lublin w sezonie 2022
Sorry, ale jeśli procedury, które odnoszą się do bardzo konkretnej i niewielkiej w skali grupy pracowników, nazywacie "normalnymi", to tak, nie chodzi o Pana Kazia z PRLu. 
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
To Współczuje doświadczeń i pracodawców… opuszczałem do tej pory trzy firmy. Z pierwszej piatki w swojej branży i za każdym razem do samego końca pracowałem normalnie. Miałem dostęp do najbardziej wrażliwych danych ze względu na zadania i nikt od niczego mnie nie odciął. Na swoje nazwisko w branży dość ciężko pracowałem i nigdy nie pozwoliłbym żeby padł na mnie choć cień podejrzeń, że zdradziłem choć jedną tajemnicę firmy bo w branży szybko by się to rozeszło. Co więcej u drugiego pracodawcy z satsfakcją na dzień przed ostatnim dniem pracy przyniosłem do „starego” pracodawcy podpisany gruby kontrakt który jakbym był nie fair mogłem spokojnie zabrać… tylko to chwilowe zwycięstwo. P.S. Nigdy nie pozwolilem sobie na to by przyjść do pracodawcy i powiedzieć „ktoś daje mi więcej” … wtedy juz nawet nie rozmawiałem.. Po prostu rozmawiałem że czuje się niedoceniony i czekałem
Na reakcje. Jeśli jej nie było - szukałem zmiany. Grożenie oferta z konkurencji jest- przynajmniej z moich doświadczeń zle widziana i jest tylko „chwilowym” zwycięstwem… wraca bumerangiem w przypadku rynku pracodawcy.
Na reakcje. Jeśli jej nie było - szukałem zmiany. Grożenie oferta z konkurencji jest- przynajmniej z moich doświadczeń zle widziana i jest tylko „chwilowym” zwycięstwem… wraca bumerangiem w przypadku rynku pracodawcy.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Pls, przestańcie dyskutować w tym wątku o pracy biurowej. To już dawno wyszło poza analogię do sytuacji z Mikkelem :D
Na tym forum żużel to sprawa drugorzędna.
Prym wiodą: polityka, zarządzanie i ostatnio: "kwestie środkowych partii ciała".
Prym wiodą: polityka, zarządzanie i ostatnio: "kwestie środkowych partii ciała".
"Wprawdzie nikt nie jest zadowolony ze swojej fortuny, za to każdy ze swego rozumu. " -François de La Rochefoucauld
Flagg pisze:
Nie jestem. Pracuje w dużych korporacjach zajmujących się serwisami IT od ponad 10 lat i taka sytuacja jak opisujesz nie jest w zadnym wypadku normą.
Czułem, że IT :) Proszę nie porównywać branzy IT z innymi w Polsce, tam rzeczywiscie sie w dupach poprzewracalo jak zuzlowcom,a okienko transferowe trwa permanentnie :)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Cooper pisze:Flagg pisze:
Nie jestem. Pracuje w dużych korporacjach zajmujących się serwisami IT od ponad 10 lat i taka sytuacja jak opisujesz nie jest w zadnym wypadku normą.
Czułem, że IT :) Proszę nie porównywać branzy IT z innymi w Polsce, tam rzeczywiscie sie w dupach poprzewracalo jak zuzlowcom,a okienko transferowe trwa permanentnie :)
I prawidłowo. To reszta branż zatrzymała się w poprzedniej epoce :-).
Pogadamy jak wam prąd na jesieni wyłączą :)
Z mojej strony to było pewne uproszczenie. Jasne, że nie chodzi wprost o to, żeby rzucać ofertą konkurencji. To kwestia pewnej kultury.P.S. Nigdy nie pozwolilem sobie na to by przyjść do pracodawcy i powiedzieć „ktoś daje mi więcej” … wtedy juz nawet nie rozmawiałem.. Po prostu rozmawiałem że czuje się niedoceniony i czekałem
Z moich doświadczeń odbywa się to w taki sposób jak Ty to opisałeś.
Wracając do żużla, to rynek malutki. Wieści o ofertach roznoszą się w mig. Pismaki używają też sformułowania, że MM "przedstawił swoją ofertę", a nie rzucił, że "Świącik daje mi tyle jak mi nie dasz tyle samo to idę do niego".
Myślę, że wszelkie tego typu negocjacje wyglądają w istocie podobnie. Każdy chce ugrać dla siebie jak najwięcej i postawiona jest pod ścianą zwykle ta strona, która ma słabsze alternatywy, a skoro MM wyczuł, że poza Lublinem może dostać więcej to przedstawił swoją ofertę, którą Kępę postawił pod ścianą. I czeka.
I daleki byłbym od wskazywania, kto jest tym złym. Po prostu każdy dba o swój interes i każdy może go postrzegać inaczej.
to czy została w poprzednie epoce to inna sprawa. Bez IT żadna branża dziś nie istnieje, dlatego to oni są "spritem" :)
Cooper pisze:
U mnie nie IT a doświadczenia mam podobne.
Cooper pisze:Flagg pisze:
Widzisz, moja praca wiąże się zarzadzaniem serwisami IT dla klientów, co powoduje, że ma bezposredni kontakt z firmami z przeróżnych branż. Od bankowości, energetyki, słuzbe zdrowia po np. producenta samolotów czy kopalnie węgla :) Daje mi to całkiem niezła wiedze na choćby procesy on i offboardingu w tych firmach. I jak mówiłem, to co napisał Istred kwalifikuje się do naprawdę bardzo wąskiej grupy pracowników i nijak nie mozna tego porównac do żużla :)
Oczywiście, ze tak. Przecież jakby korporacje, w których z natury przemial ludzi jest spory, zegnal sie z kazdym odchodzącym pracownikiem w trybie pilnym, to nie byłoby komu pracować. Bo znalezienie zastępstwa to czesto kwestia miesięcy :)Saint pisze:To Współczuje doświadczeń i pracodawców… opuszczałem do tej pory trzy firmy. Z pierwszej piatki w swojej branży i za każdym razem do samego końca pracowałem normalnie.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Pytanie techniczne- czy zawodnik sam negocjuje warunki czy jednak manager? Ja mam wrażenie że ten cały syf to „kontrolowane przecieki” panów „menedżerów” żeby ponaciskać tu i tam ….
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Saint pisze:Pytanie techniczne- czy zawodnik sam negocjuje warunki czy jednak manager? Ja mam wrażenie że ten cały syf to „kontrolowane przecieki” panów „menedżerów” żeby ponaciskać tu i tam ….
Nawet jeśli menago, to raczej w porozumieniu z zawodnikiem. Nie sądzę, by menadżer puszczał przecieki bez konsultacji.
Tez ciekawy watek - kim sa i jaki styl pracy reprezentuja ci wielcy panowie menago, ktorzy czesto zaczynali od wymiany zebatek a teraz siadaja z klubami do walki o miliony zl, czesto patrzac na to ze ich procent to np. roczna pensja mechanika wlasnie.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Cooper pisze:Tez ciekawy watek - kim sa i jaki styl pracy reprezentuja ci wielcy panowie menago, ktorzy czesto zaczynali od wymiany zebatek a teraz siadaja z klubami do walki o miliony zl, czesto patrzac na to ze ich procent to np. roczna pensja mechanika wlasnie.
Menadżerem Michelsena jest Marcin Momot
Jeszcze co do pismaków. O ile naiwnym jest wierzyć we wszystko co piszą, tak samo naiwnym jest wierzyć, że wszystko co piszą jest zmysloną bzdurą. Środowisko żużlowe jeest stosunkowo małe i Ci ludzie naprawdę mają swoje wtyki. Tu zna mechanika, tam toromistrza a jeszcze w innym klubie Panią Kasię z sekretariatu. Oczywiście mówiać w przenośni. Bottom line jest taki, ze Ci ludzie naprawdę znają bardzo dużo ludzi ze środowiska i mają dostęp do informacji, których my nie mamy, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto sypnie. Oczywiście, wiele z tych informacji trzeba ubrac w "ładny"tekst, żeby się lepiej klikało. Dla przykłady Motor złozył ofertę Vaculikowi. Nie byłoby to nic sensacyjnego, bo pewnie wszystkie kluby żuzlowe składają po kilkanaście/kilkadziesiąt ofert w roku choćby dla sondowania rynku. Z takiej oferty może nie wynikać kompletnie nic. Ale ktoś z otoczenia czy Vaculika, czy Stali czy Motoru sypnie OStafie, że taka oferta przyszła i Darek walnie tekst "Motor negocjuje z Vaculikiem! Porozumienie blisko?" Co może nie do końca jest prawdą, ale nie jest też...nieprawdą :)
Flagg pisze:Oczywiście, ze tak. Przecież jakby korporacje, w których z natury przemial ludzi jest spory, zegnal sie z kazdym odchodzącym pracownikiem w trybie pilnym, to nie byłoby komu pracować. Bo znalezienie zastępstwa to czesto kwestia miesięcy :)
Co więcej - firmy już się uczą. Że lepiej i taniej jest utrzymać sprawdzonego pracownika, który zna organizację i pasuje kulturą do organizacji niż „przepłacić/nadpłacić” za gwiazdę która osobowościowo i z dotychczasowym doświadczeniem może się nie wkomponować w organizację z sukcesem i zrobić więcej złego niż dobrego …
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Flagg pisze:Jeszcze co do pismaków. O ile naiwnym jest wierzyć we wszystko co piszą, tak samo naiwnym jest wierzyć, że wszystko co piszą jest zmysloną bzdurą. Środowisko żużlowe jeest stosunkowo małe i Ci ludzie naprawdę mają swoje wtyki. Tu zna mechanika, tam toromistrza a jeszcze w innym klubie Panią Kasię z sekretariatu. Oczywiście mówiać w przenośni. Bottom line jest taki, ze Ci ludzie naprawdę znają bardzo dużo ludzi ze środowiska i mają dostęp do informacji, których my nie mamy, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto sypnie. Oczywiście, wiele z tych informacji trzeba ubrac w "ładny"tekst, żeby się lepiej klikało. Dla przykłady Motor złozył ofertę Vaculikowi. Nie byłoby to nic sensacyjnego, bo pewnie wszystkie kluby żuzlowe składają po kilkanaście/kilkadziesiąt ofert w roku choćby dla sondowania rynku. Z takiej oferty może nie wynikać kompletnie nic. Ale ktoś z otoczenia czy Vaculika, czy Stali czy Motoru sypnie OStafie, że taka oferta przyszła i Darek walnie tekst "Motor negocjuje z Vaculikiem! Porozumienie blisko?" Co może nie do końca jest prawdą, ale nie jest też...nieprawdą :)
W punkt. Traktowanie dziennikarzy żużlowych jako bajkopisarzy, którzy wszystko wymyślają na kolanie i piszą, by kliki się zgadzały, jest totalną głupotą. Tak jak mówisz, środowisko jest malutkie i jeśli dziennikarz pracuje ileś lat w środowisku, to siłą rzeczy ma sporo kontaktów, a co za tym idzie - sporo wiedzy.
kibicLBN pisze:]
Hmm porównajmy to z najlepszym zestawieniem Leszna: Kołodziej, Sayfutdinow, Pawlicki, Kołodziej, Kurtz, Smektała, Kubera.
I jeszcze Kołodziej
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
to dalej nie tłumaczy stawek, którymi sypią jak z rękawa. Rozmowy to wiadomo, zobaczy sekretarka, wirażowy albo dyżurny elektryk, ew. kelner w knajpie jeśli spotkanie było bezpośrednie. Ale dostęp do umów (w tym sponsorskich) ma tak wąskie grono, że ich domniemana znajomość przez dziennikarzy nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia. Przynajmniej ja takich informacji bym nie podawał, bez względu czy byłbym zawodnikiem, prezesem, radcą prawnym czy przedstawicielem sponsora.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
papi pisze:to dalej nie tłumaczy stawek, którymi sypią jak z rękawa. Rozmowy to wiadomo, zobaczy sekretarka, wirażowy albo dyżurny elektryk, ew. kelner w knajpie jeśli spotkanie było bezpośrednie. Ale dostęp do umów (w tym sponsorskich) ma tak wąskie grono, że ich domniemana znajomość przez dziennikarzy nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia. Przynajmniej ja takich informacji bym nie podawał, bez względu czy byłbym zawodnikiem, prezesem, radcą prawnym czy przedstawicielem sponsora.
Przypominam, że sponsor MM na lewo i prawo chlapnął o odejściu zawodnika z drużyny xD. To wszystko nie musi być takie szczelne, jak się wydaje.
Saint pisze:Flagg pisze:Oczywiście, ze tak. Przecież jakby korporacje, w których z natury przemial ludzi jest spory, zegnal sie z kazdym odchodzącym pracownikiem w trybie pilnym, to nie byłoby komu pracować. Bo znalezienie zastępstwa to czesto kwestia miesięcy :)
Co więcej - firmy już się uczą. Że lepiej i taniej jest utrzymać sprawdzonego pracownika, który zna organizację i pasuje kulturą do organizacji niż „przepłacić/nadpłacić” za gwiazdę która osobowościowo i z dotychczasowym doświadczeniem może się nie wkomponować w organizację z sukcesem i zrobić więcej złego niż dobrego …
Nom, tylko u nas w momencie skladania oferty Zmarzlikowi byl brak pracownika (zawodnika), rozumiem, ze wg Ciebie powinnismy postawic na Lamparta pod nr 9 zamiast wziac dobrego (najlepszego) grajka z rynku pracy? :)
Cooper pisze:Saint pisze:Flagg pisze:Oczywiście, ze tak. Przecież jakby korporacje, w których z natury przemial ludzi jest spory, zegnal sie z kazdym odchodzącym pracownikiem w trybie pilnym, to nie byłoby komu pracować. Bo znalezienie zastępstwa to czesto kwestia miesięcy :)
Nom, tylko u nas w momencie skladania oferty Zmarzlikowi byl brak pracownika (zawodnika), rozumiem, ze wg Ciebie powinnismy postawic na Lamparta pod nr 9 zamiast wziac dobrego (najlepszego) grajka z rynku pracy? :)
No co ty gadasz . Trzeba błagać Griszę o powrót albo najlepiej zrobic z AJa cyborga i ściągnąć spowrotem ;) Witam wszystkich tak wogóle :D
Cooper ale to nie bylo w odniesieni do Zmarzlika - wroc kilka postów wczesniej i zobacz co pisałem o trasferze Zmarzlika i zbiorowej „histerii”. A już zupełnie nie wiem skąd ten Lampart - taka manipulacja skrajnoscia. Jeśli Zmarzlik do MM ja jestem na Tak - jeśli zamiast … mam watpliwości. Matematyka Torsena w obecnej sytuacji to świetnie wyjaśnia. Chyba że tak barwnie nazwane „zwaflowanie” ma az takie znaczenie - to rozumiem że za zamiana stoją pozasportowe argumenty… Mam tylko wątpliwość jeśli to wybór albo-albo ….
KrzyczącyK1b1c pisze:Przypominam, że sponsor MM na lewo i prawo chlapnął o odejściu zawodnika z drużyny xD. To wszystko nie musi być takie szczelne, jak się wydaje.
A ja przypominam, że po głebszej analizie wygląda na to że ze sponsorem ma tyle wspólnego co ja z uprawą kawy … na koniec napisał, że „PEGWAN” jest z jego miasta ….