Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Sebekmotor
Kadrowicz

Re: Stadion

#7676 Postautor: Sebekmotor » 23 czerwca 2022, o 09:30

Panika nawet na nowoczesnym stadionie jest bardzo niebezpieczna. Wszyscy na raz nie uciekną z trybun.

Czarek
Trener

#7677 Postautor: Czarek » 23 czerwca 2022, o 09:57

RadeKas pisze:
kdsz pisze:Stadion żużlowy to nie tylko tor. Ja serio jestem przerażony tym do czego mogłoby dojść przy Zygmuntowskich w przypadku ataku paniki np. w wyniku pożaru. Stadion jest przestarzały i wpuszcza się na niego zbyt wielu widzów. Gruntowna przebudowa lub budowa nowego stadionu to jest konieczność, a nie żadna kibicowska fanaberia. W opcji z przebudową pewnie czekałaby żużlowców czasowa wyprowadzka na inny tor, czyli wariant przerabiany kilka lat temu przez Spartę Wrocław. Opcja z nowym stadionem wydaje się wątpliwa ze względów finansowych.

Za każdym razem jak na meczu widzę nadciągającą chmurę burzową taką jak ostatnio, to zastanawiam się co będzie jak pioruny zaczną walić dookoła stadionu i gdzieś jakaś grupa na trybunach wpadnie w panikę.

Byłem świadkiem takiej akcji gdy na naszym stadionie były jeszcze legendarne kraty. Nikomu nic się nie stało poza trafionymi przez policyjne kule.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
m.a.c.i.e.k.s
Junior

#7678 Postautor: m.a.c.i.e.k.s » 23 czerwca 2022, o 12:45

z tego co pamiętam pierwsza euforia kibiców, że stadion będzie remontowany była w 2007. Stadion miał być pełen nowinek technicznych, min. bandy z pleksi à la hokej zamiast krat :) już wtedy ponoć były problemy z decyzją konserwatora zabytków.

EDIT: 2006 :)
Ostatnio zmieniony 23 czerwca 2022, o 13:41 przez m.a.c.i.e.k.s, łącznie zmieniany 1 raz.

Sebekmotor
Kadrowicz

#7679 Postautor: Sebekmotor » 23 czerwca 2022, o 13:34

Jak nie na woli by realizować jakaś inwestycje to zawsze są jakieś problemy ,a to konserwator, a to motyle, żaby, hałas, brak światła słonecznego itd itd itd

Awatar użytkownika
istred
Trener

#7680 Postautor: istred » 23 czerwca 2022, o 14:53

m.a.c.i.e.k.s pisze:z tego co pamiętam pierwsza euforia kibiców, że stadion będzie remontowany była w 2007. Stadion miał być pełen nowinek technicznych, min. bandy z pleksi à la hokej zamiast krat :) już wtedy ponoć były problemy z decyzją konserwatora zabytków.

EDIT: 2006 :)

Dokładnie tak było. I te bandy wzbudziły największe kontrowersje. Całe szczęście nikt czegoś takiego nie postawił, bo żużel byśmy oglądali przez plastik.
Konserwator czepił się nie tyle samego remontu, a podwyższenia trybun... albo zadaszenia (o ile w ogóle był taki pomysł - nie pamiętam).
Projekt nie przypadł do gustu kibicom i samym klubom, którzy domagali się rozdzielenia piłki i żużla, a że remont też nie do końca spinał się finansowo - ze względu na prace rozbiórkowe i mało miejsca warunki do budowania nowego stadionu na Zygmuntowskich były trudne - zdecydowano, ku uciesze wszystkich, o budowie nowego stadionu piłkarskiego w innym miejscu.

Ja osobiście uważam to za bardzo dobrą decyzję, również dla kibiców żużla. Problemy z dzieleniem stadionu wynikały nie tylko z pretensjami piłkarzy, że żużlowcy niszczą im murawę, ale przede wszystkim z trudnościami z dopasowaniem terminarzy. O ile mecze jakoś dało się wówczas wcisnąć (wtedy kluby miały większą swobodę w ustalaniu choćby godzin spotkań) o tyle duży kłopot był z treningami i przygotowywaniem toru. Piłkarze w sobotę mieli mecz, a żużlowcy wówczas nie mogli trenować. Nieraz czekali z wyjazdem na tor, bo piłkarze jeszcze trenowali... oświetlenia nie było i trening trzeba było kończyć bo ciemno się robiło.

Dziś, pamiętając o tym jak archaiczny jest stadion przy Zygmuntowskich, to i tak wygląda on o niebo lepiej niż te 15 lat temu. I przede wszystkim klub ma swobodę w korzystaniu z niego.

Karamba
Kadrowicz

#7681 Postautor: Karamba » 23 czerwca 2022, o 15:13

Patrząc ile kosztowała Arena , aktualne zadłużenie naszego miasta które dobija chyba już do 2 miliardów to myślę ,że spokojnie można między bajki włożyć ten temat .

https://www.sport.pl/pilka/7,65039,2835 ... 20Szczecin

taki odnośnik bo aktualnie kończą / skończyli koszt to 364 miliony z czego dofinansowania było 123 miliony

Nowy obiekt Pogoni Szczecin będzie mógł pomieścić dokładnie 21 173 widzów

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#7682 Postautor: kibicLBN » 23 czerwca 2022, o 21:33

Kilkaset osób zmarnowało dzisiaj czas. Tyle w temacie
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

jarkur

#7683 Postautor: jarkur » 23 czerwca 2022, o 22:12

Wzrusza mnie dbanie konserwatora zabytków o panoramę starego miasta od Al. Zygmuntowskich. Jeżeli stanę na Zygmuntowskich, to nie widzę starego miasta bo mi go zasłania.... stadion. Co zatem za różnica czy będzie wyższy, czy nie?

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#7684 Postautor: Maxx » 23 czerwca 2022, o 22:23

Gelo pisze:A ja jestem za tym żeby żużel i piłka były osobno. Na Arenie tor byłby za krótki, wymagałoby to wyburzenia kilku rzędów a na to nikt nie pójdzie. Niech sobie trzecioligowi kopacze kopią na fajnym stadionie. Zróbmy fajny tor do ścigania, z maksymalnym nachyleniem łuków jak w Bradford. Nie robiłbym toru ekstremalnie krótkiego. Kwestia szerokości. Teraz najwięcej wyprzedzanek jest w Grudziądzu gdzie się kantuje z wyjścia i robi długą prostą. Zapewne kwestia przygotowania. Do niedawna wzorem był Toruń ale od kilku lat jest tam straszna nuda...

Niezupełnie. Wystarczyłoby nieco powiększyć Arenę na etapie projektowania i nic nie trzeba byłoby niszczyć czy burzyć. Proste jak budowa cepa, zakładając, że stadion miałby służyć i piłce i żużlowcom. To wszystko.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#7685 Postautor: Kargolo » 23 czerwca 2022, o 23:34

jarkur pisze:Wzrusza mnie dbanie konserwatora zabytków o panoramę starego miasta od Al. Zygmuntowskich. Jeżeli stanę na Zygmuntowskich, to nie widzę starego miasta bo mi go zasłania.... stadion. Co zatem za różnica czy będzie wyższy, czy nie?

No bo to może trzeba na palcach stanąć ;)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7686 Postautor: Gelo » 24 czerwca 2022, o 07:43

jarkur pisze:Wzrusza mnie dbanie konserwatora zabytków o panoramę starego miasta od Al. Zygmuntowskich. Jeżeli stanę na Zygmuntowskich, to nie widzę starego miasta bo mi go zasłania.... stadion. Co zatem za różnica czy będzie wyższy, czy nie?

Ale tu chodzi głównie o widok z korony stadionu. Gdybyś np. był przyjezdny i siadł pod wieżyczką sędziego a po przeciwległej stronie dowaliliby trybunę jak w Częstochowie nic byś nie zobaczył. Oczywiście - zawsze można powiedzieć, że przychodząc na stadion chcę oglądać żużel a nie panoramę miasta ale tu już trzeba z argumentacją trafić gdzie trzeba :)

Sebekmotor
Kadrowicz

#7687 Postautor: Sebekmotor » 24 czerwca 2022, o 08:42

Jezeli naprawdę jest tak jak piszesz to ja naprawdę nie mam pytań :)))

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7688 Postautor: Gelo » 24 czerwca 2022, o 09:51

No... tak jest. Zakładając, że konserwatora żużel interesuje średnio, trzeba przyznać, że ze stadionu jest jeden z lepszych punktów widokowych. A przynajmniej był dopóki nie zarosło.

Karamba
Kadrowicz

#7689 Postautor: Karamba » 20 lipca 2022, o 17:11

Adrian Zandberg, jeden z najbardziej znany polskich parlamentarzystów skrytykował plany budowy nowego stadionu żużlowego w Lublinie. - To nie jest najlepszy czas na spektakularne topienie milionów złotych w wątpliwe inwestycje, zwłaszcza że trzeba zadbać o pracowników budżetówki, którzy z przerażeniem patrzą na galopujące ceny – mówił na spotkaniu z mieszkańcami miasta
Czytaj więcej na https://sport.interia.pl/zuzel/news-zna ... ign=chrome

go!
Trener

#7690 Postautor: go! » 20 lipca 2022, o 17:33

Nooo, oni teraz wszyscy by dbali o pracownikow budzetowki, bo to zelazny elektorat PiSu.
Tusk tez im juz obiecuje podwyzki i 4diowy tydzien pracy.

vaikai
Szkółkowicz

#7691 Postautor: vaikai » 20 lipca 2022, o 23:16

go! pisze:pracownikow budzetowki, bo to zelazny elektorat PiSu.

Na czele z lekarzami :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#7692 Postautor: Torsen » 20 lipca 2022, o 23:31

Lekarze nie są z budżetówki, nawet ci z zatrudnieni wyłącznie w publicznym systemie ochrony zdrowia - o ile tacy istnieją.

vaikai
Szkółkowicz

#7693 Postautor: vaikai » 21 lipca 2022, o 06:22

To już zależy od twojej definicji budżetówki :D. Tak czy inaczej stwierdzenie, że budżetówka = popieranie PiSu to kompromitacja całkowita i politologia wyjęta z koziej dupy ;).

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#7694 Postautor: Kargolo » 21 lipca 2022, o 07:53

vaikai pisze:To już zależy od twojej definicji budżetówki :D. Tak czy inaczej stwierdzenie, że budżetówka = popieranie PiSu to kompromitacja całkowita i politologia wyjęta z koziej dupy ;).

Potwierdzam. Pół roku pracowałem w jednym z wydziałów UM Lublin i jest dokładnie odwrotnie.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Czarek
Trener

#7695 Postautor: Czarek » 21 lipca 2022, o 08:19

Torsen pisze:Lekarze nie są z budżetówki, nawet ci z zatrudnieni wyłącznie w publicznym systemie ochrony zdrowia - o ile tacy istnieją.

a NFZ to prywatny fundusz.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#7696 Postautor: Kshyhu » 21 lipca 2022, o 08:41

Kargolo pisze:
vaikai pisze:To już zależy od twojej definicji budżetówki :D. Tak czy inaczej stwierdzenie, że budżetówka = popieranie PiSu to kompromitacja całkowita i politologia wyjęta z koziej dupy ;).

Potwierdzam. Pół roku pracowałem w jednym z wydziałów UM Lublin i jest dokładnie odwrotnie.

...że nie wspomnę o nauczycielach... ;)
Motor mocnyj!

go!
Trener

#7697 Postautor: go! » 22 lipca 2022, o 14:08

Ja to tak widze, ze Kaczynski potroil ilosc urzednikow i cala biurokracje. Placi im za nic nie robienie, wiec spodziewam sie, ze nie chca stracic takiego dobrodzieja?

Sebekmotor
Kadrowicz

#7698 Postautor: Sebekmotor » 22 lipca 2022, o 14:14

Szczególnie biurokracja warszawska "kocha" swojego dobrodzieja :))))

vaikai
Szkółkowicz

#7699 Postautor: vaikai » 22 lipca 2022, o 15:53

go! pisze:

Ja to tak widze, ze Kaczynski potroil ilosc urzednikow i cala biurokracje. Placi im za nic nie robienie, wiec spodziewam sie, ze nie chca stracic takiego dobrodzieja?

Budżetówka to nie tylko urzędnicy :D. Poza tym strasznie uproszczone myślenie że im więcej etatów tym więcej osób głosuje na pis bo zrobili stanowiska urzędnicze. Może garstka, która ma mało obowiązków to tak myśli jak powyżej opisałeś ale większość urzędników przecież ma marne pensyjki a poza tym jak pis "potroił" liczbę urzędników tak jak piszesz to ci istniejący powinni antypis głosować, bo dają innym a nie im wyzsze pensje. Że już nie wspomnę o tym że PO też miało wygrywać każde wybory bo urzędnicy na nich głosują. Dla mnie to co przedstawiłeś to jakieś dziecięce myślenie osoby niemającej pojęcia o otaczającym świecie.

go!
Trener

#7700 Postautor: go! » 22 lipca 2022, o 16:27

To moze ja zadam naiwne, dziecinne pytanie:
Jak tak go wszyscy nienawidza, to kto na niego glosuje?