Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
papi
Trener

Re: Żużlowe różności

#15426 Postautor: papi » 6 lipca 2022, o 13:34

kryteria to są te o paszporcie, podatkach, mieszkaniu w Polsce itd. Ale nie wiem gdzie to jest spisane formalnie
https://magazynzuzel.pl/rosyjscy-zuzlow ... iej-lidze/

Sebekmotor
Kadrowicz

#15427 Postautor: Sebekmotor » 6 lipca 2022, o 13:36

No ok :) to zapytam inaczej. Którego z wymaganych dokumentów nie są w stanie przedstawić Emil i Artem? Rozumiem, że jak ktoś złoży wszystkie to powinien zostać dopuszczony do egzaminu?

Nie chce żeby ktoś mnie źle zrozumiał. Mam gdzieś czy jadą w lidze ruscy czy nie, po prostu to ich zawieszenie wygląda mi na totalna amatorke, co może skutkować tym, że na Ukrainie nadal bada do siebie strzelać, a w naszej lidze znów będą jeździć Ruscy.

Flagg
Trener

#15428 Postautor: Flagg » 6 lipca 2022, o 14:05

Ale już Ci Papi wyjaśnił, że dokumenty to nie to samo co kryteria. Najpierw musisz spełnić kryteria, a następnie składasz wymagane dokumenty.

Pierwsze kryterium, którego nie spełniają, to zgoda obecnej federacji na uzyskanie polskiej licencji.

Dodatkowo w przypadku Artioma dochodzi kwestia zawieszenia rosyjskiej licencji. W regulaminie jest zapis, że o polską licencję nie moga się ubiegać zawodnicy, którzy są zawieszeni przez federację nas licencji której, dotychczas startowali

Zresztą, nawet jeśli dostaliby to licencję, to we sezonie 2022 i tak nie pojadą. Do sezonu można zawodnika zgłosić tylko na jednej licencji. Oni zgłosili się na rosyjskiej. Więc ewentualne przyznanie im polskiej pomoże co najwyżej w 2023.

To tak na chłopski rozum i zapisy regulaminowe. A jak będzie, to rozstrzygnie sąd.

Sebekmotor pisze:...po prostu to ich zawieszenie wygląda mi na totalna amatorke, co może skutkować tym, że na Ukrainie nadal bada do siebie strzelać, a w naszej lidze znów będą jeździć Ruscy.

To samo "eksperci" mówili, po tym jak Rosjan seryjnie zaczęto wykluczać z różnych rozgrywek. Że CAS ich wszystkich odwiesi. Jakoś, poza pojedynczymi przypadkami, nie słychać o wielkich sukcesach Rosjan na tym polu
Ostatnio zmieniony 6 lipca 2022, o 14:48 przez Flagg, łącznie zmieniany 2 razy.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#15429 Postautor: Gelo » 6 lipca 2022, o 14:07

No i właśnie ta sytuacja jest nie do wybrażenia. Dla każdego sądu także. Niech się odwołują do instytucji unijnych, trybunałów i Pana Boga. Szczęścia życzę.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#15430 Postautor: grzesieck » 6 lipca 2022, o 14:38

Sebekmotor pisze:Nie chce żeby ktoś mnie źle zrozumiał. Mam gdzieś czy jadą w lidze ruscy czy nie.

wierzymy ci :)
METHANOL ADVENTURE TEAM

Ge(L)o
Trener

#15431 Postautor: Ge(L)o » 6 lipca 2022, o 14:42

Wiadomo, że ruscy będą jeździć w przyszłym sezonie. Nawet jak wojna będzie trwać w najlepsze, a swołocz dalej będzie gwałcić, rabować i mordować. Tegoroczne zawieszenie to efekt ogólny sraczki i pokazówka.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#15432 Postautor: Gelo » 6 lipca 2022, o 14:59

A mi się wydaje, że nie pojadą. Nie mam zbyt dobrej opinii o polskich sądach ale przecież każdy wie, że polskie paszporty były kacapom potrzebne żeby nabić kabzę pod korek, kupić żonie futro i pojechać z rodzinką na Malediwy. Z nich tacy Polacy jak ze mnie Włoch z bujną czupryną. Jeszcze rok temu z dumą jeździli dla swojej mateczki a tematu jazdy z polską licencją nawet nigdy nie podjęli. Nie róbmy sobie żartów. Ich trzeba zepchnąć na margines w każdej dziedzinie. Nie ma dla ruskich miejsca w cywilizowanym świecie. To azjatyckie plemię o mentalności ludożerców.

Czarek
Trener

#15433 Postautor: Czarek » 6 lipca 2022, o 15:08

Ge(L)o pisze:Wiadomo, że ruscy będą jeździć w przyszłym sezonie. Nawet jak wojna będzie trwać w najlepsze, a swołocz dalej będzie gwałcić, rabować i mordować. Tegoroczne zawieszenie to efekt ogólny sraczki i pokazówka.

Bo zakaz jazdy na jakimś tam żużlu dla kilku Rosjan ma wpływ na przebieg wojny... Tak samo bezsensowny byłby zakaz jazdy dla Ukraińców, bo swołocz stawia pomniki Banderze i podobnym zbrodniarzom.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#15434 Postautor: papi » 6 lipca 2022, o 15:11

zależy co jest dokładnie w tych mitycznych wymogach, których ja nie widziałem, a które przytaczał Majewski. Jeśli jest choć słowo o indywidualnej decyzji, to Łaguta i Emil już dawno strzelili sobie w kolano mówiąc o jeździe z licencją PL:

Emil Saifutdinov pisze:Nie było i nie ma takiej możliwości. Nigdy z żadnym z prezesów nie było nawet takiej rozmowy. Gdy starałem się o polskie obywatelstwo to od początku mówiłem ludziom, którzy mi pomagali składać dokumenty, że robię to dlatego aby ułatwić sobie życie. By móc się przemieszczać między Rosją i Polską bez wizy. Jak zaczynałem jeździć w Polsce miałem bowiem dużo sytuacji, że kończyła mi się wiza i było ryzyko, iż nie przylecę na jakiś mecz. Na jeden nawet nie przyleciałem. Teraz dzięki obywatelstwu mogę się przemieszczać po całej Europie. Na zmianę licencji jednak nigdy bym się nie zdecydował, bo wiem co chcę osiągnąć dla swojego kraju.

https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ ... ja/s7ttpsl

Artem Laguta pisze:Polska jest obecnie moim drugim domem, ale urodziłem się w Rosji, a w moich żyłach płynie rosyjska krew. Stamtąd pochodzę i o tym będę zawsze pamiętał. Tam też dorastałem jako sportowiec. Dlatego mogę potwierdzić - nie było tematu, bym w sezonie 2021 występował w PGE Ekstralidze jako Polak.

https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/90730 ... m-rosjanin

Artem Laguta pisze:Nie jeżdżę jako Polak, bo nie chcę, żeby w Rosji uważali, że zmieniłem barwy reprezentacyjne dla pieniędzy. Chcę nadal jeździć jako Rosjanin. Dostałem polskie obywatelstwo za co dziękuję. Jest mi teraz łatwiej mieszkać w Polsce i łatwiej podróżować po Europie ze względu na otwarte granice.

https://sport.tvp.pl/59562338/zuzel-pge ... -sie-z-tym

Sebekmotor
Kadrowicz

#15435 Postautor: Sebekmotor » 6 lipca 2022, o 15:24

Ge(L)o pisze:Wiadomo, że ruscy będą jeździć w przyszłym sezonie. Nawet jak wojna będzie trwać w najlepsze, a swołocz dalej będzie gwałcić, rabować i mordować. Tegoroczne zawieszenie to efekt ogólny sraczki i pokazówka.

Też tak myślę.

grzesieck pisze:
Sebekmotor pisze:Nie chce żeby ktoś mnie źle zrozumiał. Mam gdzieś czy jadą w lidze ruscy czy nie.

wierzymy ci :)

Naprawdę nie musisz :)

KDS
Junior

#15436 Postautor: KDS » 6 lipca 2022, o 16:41

Emil i Artiom nie mogą przystąpić do egzaminu, ponieważ w kwietniu do art. 209 regulaminu przynależności klubowej został dodany punkt:
5. Licencja krajowa „Ż” lub licencja międzynarodowa FIM nie może być
wydana przez PZM osobie posiadającej obywatelstwo państwa, którego
federacja narodowa (FMN) została zawieszona lub wykluczona przez
FIM jak również osobie, która w chwili zgłoszenia do startu w danym
klubie w podstawowym okienku transferowym posiadała obywatelstwo
takiego państwa lub posiadała wydane przez federacje narodowe (FMN)
tych państw odpowiednie licencje krajowe lub międzynarodowe.
Wyjątek od powyższej zasady dotyczy osoby posiadającej również
obywatelstwo polskie, która do sezonu 2021 włącznie posiadała licencję
krajową lub międzynarodową wydaną przez PZM.

Regulamin jest w tej kwestii bardzo jasny. Nie ma szans, żeby Rosjanie wywalczyli jakąś korzystną dla siebie interpretację tego przepisu.

Mogą co najwyżej zaskarżyć PZM twierdząc, że taki punkt w regulaminie jest dyskryminujący i niezgodny z Konstytucją lub prawem unijnym i że PZM nie miał w ogóle prawa takiego regulaminu uchwalić. Ale to już grubsza sprawa, która może się ciągnąć latami i trafić do Sądu Najwyższego lub nawet jakiegoś trybunału UE, bo tu już nie chodzi o interpretację jakiegoś regulaminu sportowego tylko wyższych aktów prawnych.

Awatar użytkownika
m.a.c.i.e.k.s
Junior

#15437 Postautor: m.a.c.i.e.k.s » 8 lipca 2022, o 12:26

A możesz podać linka do tego regulaminu? znalazłem jakiś z 2018 i takiego zapisu nie ma. Może być tak, że ten który cytujesz był zatwierdzony już po wykluczeniu ruskich. Ten punkt jakoś idealnie określa sytuację która jest obecnie. Artiom, Emil i Grisza wykluczeni, Gleb może. Pamiętam, że było dużo dyskusji nawet na temat Gleba.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#15438 Postautor: papi » 8 lipca 2022, o 12:37

Awatar użytkownika
m.a.c.i.e.k.s
Junior

#15439 Postautor: m.a.c.i.e.k.s » 8 lipca 2022, o 12:45

Czyli to regulamin zatwierdzony po wykluczeniu.

Sebekmotor
Kadrowicz

#15440 Postautor: Sebekmotor » 8 lipca 2022, o 13:33

Taki żużlowy polski ład :))))

KDS
Junior

#15441 Postautor: KDS » 8 lipca 2022, o 13:49

Zgadza się. Rosjanie decyzją PZM zostali wykluczeni 5 marca, ale wtedy powstała luka w przepisach pozwalająca Rosjanom z polskim obywatelstwem na starty z licencją polską. 19 kwietnia zmieniono Regulamin Przynależności Klubowej i załatano tę lukę.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#15442 Postautor: kdsz » 8 lipca 2022, o 15:04

Sebekmotor pisze:Taki żużlowy polski ład :))))

Straszne masz pieczenie tyłka z powodu ruskich. A tymczasem liga sobie bez nich radzi i mało kto za nimi tęskni, w wyjątkiem siwego Andrzeja z Wrocławia i całej jego świty. Jak dla mnie kacapy mogą sobie iść na sportową emeryturę i wracać do Azji choćby dzisiaj. Goście bez cienia żenady załatwiają sobie fejkowe polskie obywatelstwo, otwarcie mówią dlaczego tak robią, aż tu nagle, gdy żona truje dupę o wakacje na Malediwach, mają czelność walczyć o sprawiedliwość w naszych sądach. Bo są Polakami. Masakra.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Sebekmotor
Kadrowicz

#15443 Postautor: Sebekmotor » 8 lipca 2022, o 17:04

Nie tęsknię za nimi chociaż Grisze bardzo lubiłem. Tak liga sobie świetnie radzi to prawda. Po prostu Rusków wywalono z ligi działając na rympał, co może skutkować tym, że PZM poniesie niemałe koszty, a Ruscy pomimo trwającej wojny wrócą radośnie do ścigania w naszej lidze. A chyba nie o to chodziło? Obym to ja się mylił.
Ostatnio zmieniony 8 lipca 2022, o 17:10 przez Sebekmotor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#15444 Postautor: papi » 8 lipca 2022, o 17:09

i aż tak Cię przejmują finanse PZMot?

Sebekmotor
Kadrowicz

#15445 Postautor: Sebekmotor » 8 lipca 2022, o 17:14

Tak, bo jest udziałowcem ligi w której jeździ mój klub.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#15446 Postautor: papi » 8 lipca 2022, o 17:23

i co z tego tytułu grozi Motorowi?

Sebekmotor
Kadrowicz

#15447 Postautor: Sebekmotor » 8 lipca 2022, o 17:25

To np, że PZM wyciągnie przy kolejnej umowie z tv jeszcze więcej kasy, która mogłaby trafić min dla Motoru.
Ale mam po prostu obawy, że w następnym sezonie wrócą Ruscy . A tego chyba póki trwa wojna nie chcemy???

Awatar użytkownika
papi
Trener

#15448 Postautor: papi » 8 lipca 2022, o 17:32

może się mylę, ale stroną umowy z TV jest chyba Ekstraliga (bo to ona sprzedaje "produkt"), a nie PZM, więc jeśli ktoś kasuje "prowizje", "haracz" czy jak to nazwiesz, to raczej EŻ. Poza tym, umowa obowiązuje jeszcze 3,5 roku.

Sebekmotor
Kadrowicz

#15449 Postautor: Sebekmotor » 8 lipca 2022, o 17:35

PZM ma z tego tortu całkiem niemałą działkę dla siebie

https://po-bandzie.com.pl/zuzel-wielkie ... -od-canal/

Awatar użytkownika
papi
Trener

#15450 Postautor: papi » 8 lipca 2022, o 21:18

https://www.youtube.com/watch?v=qM1Nvc3S5k4#t=01h03m48s