Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
papi
Trener

Re: Żużlowe różności

#15151 Postautor: papi » 9 czerwca 2022, o 12:55

a to jak o finansach mowa, nie wiem kiedy klub wrzucił sprawozdanie do KRSu, ale musiało się to stać na dniach.
W każdym razie, przychody na poziomie 15,3 mln (rok zakończony 31.10.2020 było 11,6 mln), dotacje ok 200 tys (rok temu 0), koszty usług 12,85 mln (rok temu 9,13 mln, tutaj zapewne większość to punktówka, ale ciężko powiedzieć jaki %), zysk niewielki, bo ok 130 tys (rok temu 708 tys).
Dla porównania, inne kluby, które już pokazały wyniki za 2021 (tylko przychody):
Unia Leszno - 8,6 mln
Włókniarz - 7,7 mln
GKM 4,1 mln

Sparta rok temu miała 10,0 mln + 4,2 mln dotacji.
Stal Gorzów nie podaje danych od 2019, poczekają jeszcze 2-3 miesiące i będą im grozić za to srogie kary :)

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#15152 Postautor: niespokojny » 9 czerwca 2022, o 12:59

Gelo pisze:Tylko że w zeszłym roku to my po 10 wyścigach we Wrocławiu byliśmy mistrzem Polski.A jechał u nich mistrrz świata.

A 3 miesiace temu pisales:
Torsen pisze:Cel nie uświęca środków, a osoby sądzące inaczej, szczególnie dzisiaj, nie odbiegają w sposób istotny swoją moralną kondycją od Griszy.

Powiedz to Rusce, który dziś po latach upokorzeń od Unii Leszno jest prezesem Mistrzów Polski

Hehe

A tu jeszcze lepiej:

Gelo pisze:Próbujesz mnie zagonić w moralną pułapkę. Więc odpowiadam. Od zawsze na tym forum głosiłem swoje zdanie, że w żużlu cel uświęca środki.Wynika to z prostego faktu,, że na żużel chodzę od niepamiętnych czasów, mam na tym punkcie fioła i jako lublinianin cierpię na deficyt sukcesów. Dwa medale na 70 lat jazdy to trochę mało. Dlatego dopuszczam każdy środek, który oczywiście jest zgodny z prawem. Czy to jest moralne? Jak każdy wielomilionowy biznes pewnie nie. Dlatego jeden powie - wolę nie mieć medalu żeby tylko ruski u nas nie jechał a drugi (taki jak ja) zrobi ze zdziwienia wielkie oczy i zapyta - jak można być kibicem swojej drużyny i świadomie chcieć jej osłabienia.
Ostatnio zmieniony 9 czerwca 2022, o 13:01 przez niespokojny, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#15153 Postautor: GIGI » 9 czerwca 2022, o 13:00

papi pisze:zobaczymy co się dziś stanie, jeśli Grzyb dostanie sanatorium do września to Stal musi pokazać, że się odcina, wybrać nowe władze. W innym przypadku trudno sobie wyobrazić żeby ktoś z nimi rozmawiał o przyszłym sezonie, nawet mimo tego, że zgodnie z reprezentacją spółki, zgoda Prezesa nie jest wymagana

No wlasnie, dzisiejszy dzien powinien dac odpowiedz na wiele zagadnien. Jesli Grzyb dostanie przymusowy urlop to nie chce mi sie wierzyc ze nie odbije sie to na dzialalnosci klubu i sponsorach. Ciemne chmury zebraly sie nad Gorzowem.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#15154 Postautor: istred » 9 czerwca 2022, o 13:02

Mam wrażenie, że część kibiców żużla (i dziennikarzy) żyje w jakimś wyimaginowanym świecie - trochę z menadżera komputerowego. Jeśli Zmarzlik miałby odejść z Gorzowa to pozostaje 7 teoretycznie potencjalnych klubów, w których może znaleźć robotę. Grudziądz odpada. Beniaminek prawdopodobnie też. Pozostaje 5 - Toruń, Częstochowa, Leszno, Wrocław i Lublin. Leszno ma swoje problemy, Częstochowa też raczej silnych argumentów finansowych nie ma. Zostają Wrocław, Toruń i Lublin. Pola negocjacyjnego Zmarzlik nie ma nieograniczonego.
To nie piłka nożna i szejkowie arabscy, którzy mają niemal nieograniczone możliwości finansowe, a Zmarzlik to nie Messi czy inny koszykarz.

Żużel to też nie piłka nożna i wartość zawodnika przekłada się na wynik drużyny w kompletnie innym stopniu.

W przyszłym roku czeka nas niemałe przemeblowanie w lidze jak również w samym Motorze z uwagi na to, że po pierwsze stracimy przewagę w postaci Lamparta, którego prawdopodobnie nie uda nam się zastąpić, a po drugie Wrocław, Toruń i Lublin będą musiały zakontraktować kogoś w miejsce ruskich, za których pewnie nie będzie można dalej zz stosować. Zmarzlik wpasowuje się idealnie w zastępstwo Saifutdinowa albo jednego z Lagutów.
I pewnie zespół, który zakontraktuje Zmarzlika staje się z automatu murowanym kandydatem do złota w kolejnych latach.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#15155 Postautor: niespokojny » 9 czerwca 2022, o 13:06

Dla mnie jest zabawne ze te same osoby co bronily Laguty spod znaku "Z" i twierdzily ze DMP najwazniejsze, teraz mowia w druga strone przy mozliwosci zakontraktowania Zmarzlika. Probuje znalezc logiczne wytlumaczenie i nie potrafie. :lol:

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#15156 Postautor: Gelo » 9 czerwca 2022, o 13:25

Czego tu nie rozumieć? W ani jednym zdaniu nie ma tu sprzeczności. Nigdy nie broniłem Łaguty spod znaku "Z". Kwestionowałem natomiast opinie niektórych kibiców nalegających na usunięcie ruskich z ligi w tym Griszy. Kwestionowałem też decyzję władz ligi o usunięciu ruskich, w obawie przed spadkiem jakości Motoru. To wszystko. Dalej uważam, że cel uświęca środki a celem w tym konkretnym przypadku jest mistrzostwo Polski. Z tą skromną różnicą, że Rusko potrzebował do tego Artioma a my nie potrzebujemy Zmarzlika.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#15157 Postautor: istred » 9 czerwca 2022, o 13:29

Przecież tak mozna napisac o kazdym zawodniku. Jeśli zawodnik jest dostępny, moze stanowic jej wzmocnienie, a uzgodnione warunki sa korzystne dla obu stron, to nalezy go brać. Oczywista oczywistość.
Jak widać niekoniecznie. Wielu forumowiczów pisze, że to "piasek w tryby" itd.
Ja z zasady nie odnoszę się do warunków finansowych, bo ich po prostu nie znam. Nie wiem ile życzyłby sobie Zmarzlik i ile byłyby mu w stanie dać inne kluby. Nie interesuje mnie to z tego względu, że tego typu szczegóły są owiane tajemnicą i wszelkie pojawiające się w tym zakresie plotki są mniej lub bardziej wiarygodne. Poza tym to nie są moje pieniądze, a klub skoro finalnie podpisuje kontrakt to oznacza, że gotowy jest te warunki spełnić i to jest dla mnie jedyny wyznacznik.
Dlatego może to oczywista oczywistość, ale uważam, że (jeżeli w ogóle temat się pojawi) to do negocjacji ze Zmarzlikiem trzeba usiąść. Strony się dogadają albo nie.
Dyskusji na poziomie czy Motor powinien "przepłacać" nawet nie podejmuję, bo z założenia jest ona bez sensu.
Teraz mamy rok 2022. Motor jest byc może najpopularniejszą żużlową marką w Polsce, ma ugruntowaną pozycja w rodzimym żużlu, jest wicemistrzem Polski, ma mądrze i przyszłościowo zbudowany skład z wyraźnym liderem. I ten skład już jest gotowy do walki o złoto. Zmarzlik nie jest tutaj do niczego potrzebny. Co wiecej, jego sprowadzenie byłoby spełnianiem potrzeb zdecydowanie ponad miarę. Sam wielokrotnie porównywałeś klub żuzlowy do biznesu. W biznesie nic nie robisz ponad miarę. Jeśli potrzeba Ci 10 pracowników, to zatrudniasz 10 pracowników, a nie 15, bo może za jakis czas tylu będziesz potrzebować. Jeśli potrzeba Ci jednej lini produkcyjnej, to robisz jedną linię, a nie dwie bo może kiedyś rozbudujesz biznes. Tutaj jest tak samo. Już mamy zespół, który wygrywa mecz za meczem, który robi srednio zdaje się koło 50 punktów. Po co w tym wszystkim Zmarzlik? żebysmy w kazdym meczu robili po 60? Do mistrzostwa wystarczy 46.
Ależ ja nigdy nie twierdziłem, że powinniśmy zakontraktować więcej zawodników niż nam potrzeba (a takie przez wiele lat zdanie dominowało na forum), wręcz przeciwnie. Nie chodzi o skok ilościowy, a jakościowy. Motor - tak jak przez obecną połowę sezonu - nie będzie dominował zawsze, a ten kto się nie rozwija ten się cofa.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#15158 Postautor: Perez » 9 czerwca 2022, o 14:23

Flagg pisze:
istred pisze:
Flagg pisze: A czesto gęsto

Mirek Jabłoński to Ty?
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#15159 Postautor: ravajas » 9 czerwca 2022, o 15:29

Gelo pisze:Tylko że w zeszłym roku to my po 10 wyścigach we Wrocławiu byliśmy mistrzem Polski.A jechał u nich mistrrz świata. Nie będę kokietował, że nie chcę Zmarzlika w Lublinie ale jakoś tak po prostu on mi tu nie pasuje. Jest gorzowski tak jak Dudek zielonogórski Piter leszczyński, Dudek zielonogórski czy Buczek grudziądzki. Nie chciałbym żeby nasze obecne chłopaki w imię punktów byli odsunięci na dalszy plan. Wygrane ze Zmarzlikiem by mi nie smakowały jak w 2018 roku.
Albo np Dudek zielonogórski
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Flagg
Trener

#15160 Postautor: Flagg » 9 czerwca 2022, o 15:47

Trzy miesiące aresztu dla Grzyba. Bez kaucji. Faktycznie niewielkie przestepstwo :D

Jednoczesnie prokuratura potwierdziła, że zarzuty nie dotyczą działalności w klubie.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
papi
Trener

#15161 Postautor: papi » 9 czerwca 2022, o 16:21

skoro klub nie jest zamieszany to pewnie sezon dojadą, GP zorganizują, pytanie co dalej

Flagg
Trener

#15162 Postautor: Flagg » 9 czerwca 2022, o 17:34

Pytanie, czy klub nie jest zamieszany, bo Grzyb nie robił tam nic nielegalnego, czy dlatego, ze jeszcze tego nie sprawdzili. Ponoć policja dokonując aresztowania nie zdawala sobie nawet sprawy, że Grzyb jest prezesem klubu żużlowego.

Tak czy siak, zobaczymy jak się sytuacja rozwinie, czy wraz z rozwojem śledztwa i procesu nie będą wypadać trupy z szafy. Triochę cięzko uwierzyć, że chłop kręcił lody przez 2 lata w swojej firmie, a potem nagle się opamiętał i w Stali już było wszystko Tip Top. Do czegoś mu ten klub był potrzebny. Pytanie, do czego. To jedna sprawa.

Druga, to kto teraz ten wózek przejmie. Wedle ludzi z Gorzowskiego forum, w klubie wciąż większość mają ludzie Grzyba i oni pociągaja za sznurki. W tej sytuacji cięzko się spodziewać, że ktoś normalny będzie chciał w to wejść i firmować swoim nazwiskiem.

Trzecia prawa, to kwestia budżetu i tego, czy bez hajsu z CB będzie się on spinać. Ponoć do tej pory zawodnicy mieli zapłacone raptem za dwie kolejki. Dzisiaj poszła telewizyjna transza z Eligi do klubów, co pewnie pozwoliłoby uregulować zaległości, ale pytanie, czy tam tych długów nie ma więcej.

Pewnie Stal do końca sezonu dojedzie, chyba ze coś grubego się zadzieje. Ale co dalej, to chyba nikt nie wie.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Sebekmotor
Kadrowicz

#15163 Postautor: Sebekmotor » 9 czerwca 2022, o 17:56

I to wszystko w środku okresu transferowego. Murawski już pewnie ostro działa. A kilka dni temu pisałem, że GKM spadnie za rok, ehh ten nasz żużelek :)))

Zresztą nie tylko Murawski, telefony innych prezesów pewnie pod ladowarkami dziś.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#15164 Postautor: niespokojny » 9 czerwca 2022, o 18:40

Jezeli CB prala brudne pieniadze i jednoczesnie "zyski" przeznaczala na sponsoring Stali to jak klub moze nie byc zamieszany w afere? Szczegolnie ze prezes w jednym podmiocie i drugi to ta sama osoba. Pytanie czy cos "przechodzilo" bezposrednio przez klub jeszcze.

CKM1946
Zawodowiec

#15165 Postautor: CKM1946 » 9 czerwca 2022, o 18:45

Zawodnicy już pewnie się gotują. Kasa z umów sponsorskich z Cash Broker nie spłynie i będzie rozczarowanie jak faktury pójdą. Ciekaw jestem czy to się odbije na ich jeździe czy bedą po prostu cieli w uja na sprzęcie przywożąc na mecze jakieś motorynki.

Sebekmotor
Kadrowicz

#15166 Postautor: Sebekmotor » 9 czerwca 2022, o 18:51

Odpowiedź jest prosta

Czarek
Trener

#15167 Postautor: Czarek » 9 czerwca 2022, o 18:53

niespokojny pisze:Jezeli CB prala brudne pieniadze i jednoczesnie "zyski" przeznaczala na sponsoring Stali to jak klub moze nie byc zamieszany w afere? Szczegolnie ze prezes w jednym podmiocie i drugi to ta sama osoba. Pytanie czy cos "przechodzilo" bezposrednio przez klub jeszcze.

Śledztwo może potrwać długie miesiące. W tym czasie służby siądą na kapitał firmy, więc raczej niewesoło.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

CKM1946
Zawodowiec

#15168 Postautor: CKM1946 » 9 czerwca 2022, o 18:54

Sebekmotor pisze:Odpowiedź jest prosta

No nie wiem. Jesteśmy w pełni sezonu a Stal w zasadzie jest już PO. Kasa z umów Ekstraliga-->Klub-->Zawodnik będzie.
Coś tam do podniesienia zostało bo to mają gwarantowane. Mniej ale jednak jest.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#15169 Postautor: istred » 9 czerwca 2022, o 19:03

Jeśli Stał miała jakikolwiek udział w praniu pieniędzy to Grzyb nie pozwoli sobie na utratę kontroli nad klubem.

Problem dla Stali jest już teraz. Pomijając już utratę wiarygodności przez powiązanie z tą sprawą to z pewnością Cash Broker będzie miał spory problem. Pytanie jest jak duży, czy zrealizują tegoroczne zobowiązania i czy w przyszłym roku będą chcieli dalej ciągnąć ten wózek. Jeżeli nie to Stal moze mieć problem żeby znaleźć podmiot, który dalej to pociągnie, bo w międzyczasie mogą wypaść różne trupy z szafy, a nikt rozsądny nie będzie chciał takiego ryzyka podejmować.

jarkur

#15170 Postautor: jarkur » 9 czerwca 2022, o 19:09

Ja proponowałbym poczekać z ocenami sytuacji Grzyba i Stali jeszcze trochę. To, że komuś postawiono zarzuty nie czyni go z automatu winnym. Winę trzeba jeszcze udowodnić. A z tym prokuratorzy często mają problemy. Szczególnie ostatnio jak mają polecenia z "góry".

Sebekmotor
Kadrowicz

#15171 Postautor: Sebekmotor » 9 czerwca 2022, o 19:12

Jakbym słyszał polityka Platformy :)) sory, ale ten sam język. Taki ma prokuratur problem, że Sąd chłopa aresztowal na 3 miechy.

jarkur

#15172 Postautor: jarkur » 9 czerwca 2022, o 19:21

Sebekmotor pisze:Jakbym słyszał polityka Platformy :)) sory, ale ten sam język. Taki ma prokuratur problem, że Sąd chłopa aresztowal na 3 miechy.

Jakbym słyszał polityka PiS :)) sory ale ten sam język. Ile przykładów trzymiesięcznych aresztów zakończonych uniewinnienie Co podać?

Flagg
Trener

#15173 Postautor: Flagg » 9 czerwca 2022, o 19:24

jarkur pisze:Ja proponowałbym poczekać z ocenami sytuacji Grzyba i Stali jeszcze trochę. To, że komuś postawiono zarzuty nie czyni go z automatu winnym. Winę trzeba jeszcze udowodnić. A z tym prokuratorzy często mają problemy. Szczególnie ostatnio jak mają polecenia z "góry".

Sorry, ale kim jest ten Grzyb, że mialaby sie go góra obawiać? Bo coś tam pierdział o wyborach? I nagle się go przestraszyli? O powiązaniach Grzyba z mafią mówiło sie i pisało od dawna, na forum Stali latały nawet fotki Grzyba z dziwnym towarzystwem. Naprawdę, ale scenariusz, który się obecnie dzieje, całkie spora grupa ludzi w Gorzowie przewidziała już dawno. Jedynie czas kiedy to wypłyneło okazał się być lekkim zaskoczeniem.

Oczywiście, człowiek jest niewinny dopóki mu sie tej winy nie udowodni, ale sam fakt, że w samym Gorzowie nie wydają sie specjalnie zaskoczeni takim obrotem sprawy, wiele mówi.

Prezesure w Stali przejmuje Michalski, ponoć człowiek słup i zaufany Grzyba. Człowiek skłócony z zawodnikami i sponsorami. Raczej nie jest to dobry znak dla Stali

https://twitter.com/bierzynskikarol/sta ... 5732198400

I mój faworyt :D

Obrazek
Ostatnio zmieniony 9 czerwca 2022, o 19:35 przez Flagg, łącznie zmieniany 1 raz.

Sebekmotor
Kadrowicz

#15174 Postautor: Sebekmotor » 9 czerwca 2022, o 19:32

jarkur pisze:
Sebekmotor pisze:Jakbym słyszał polityka Platformy :)) sory, ale ten sam język. Taki ma prokuratur problem, że Sąd chłopa aresztowal na 3 miechy.

Jakbym słyszał polityka PiS :)) sory ale ten sam język. Ile przykładów trzymiesięcznych aresztów zakończonych uniewinnienie Co podać?

Mozesz podać, ale poproszę takie przykłady, w których po wygranej batalii z wymiarem sprawiedliwości był powrót do stanu z przed przedstawienia zarzutów tej osobie.
Co do zasady domniemania niewinności to ona pewnych ludzi po prostu nie obowiązuje, np policjanta, polityka, czy prezesa czołowego klubu żużlowego. Każdy już swoje wie.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#15175 Postautor: istred » 9 czerwca 2022, o 19:37

Oczywiście, że Grzyb jest niewinny dopóki sąd go nie skaże. To jasne.
Dzisiaj jednak nie ma znaczenia czy uda się go prawomocnie skazać czy nie. Dziś prezes Stali został aresztowany i to za przestępstwo gospodarcze, co automatycznie godzi w wiarygodność podmiotów, z którymi jest powiązany czyli Stalą i jej głównym sponsorem.
Jeżeli nawet uda się Grzybowi wyjąć z tego cało, co oczywiście nie jest wykluczone, to tylko w niewielkim stopniu zmniejszy problemy Stali, a Cash Brokera może do tego czasu już nie być.