Żużlowe różności
Re: Żużlowe różności
Tylko że w zeszłym roku to my po 10 wyścigach we Wrocławiu byliśmy mistrzem Polski.A jechał u nich mistrrz świata. Nie będę kokietował, że nie chcę Zmarzlika w Lublinie ale jakoś tak po prostu on mi tu nie pasuje. Jest gorzowski tak jak Dudek zielonogórski Piter leszczyński, Dudek zielonogórski czy Buczek grudziądzki. Nie chciałbym żeby nasze obecne chłopaki w imię punktów byli odsunięci na dalszy plan. Wygrane ze Zmarzlikiem by mi nie smakowały jak w 2018 roku.
niespokojny pisze:Wychodze jednak z zalozenia ze lepiej Zmarzlika miec u nas niz np. we Wroclawiu. Drugie miejsca tez sie ludziom moga znudzic.
Pierwszy po 30 latach medal i już mowa o znudzeniu? Srogo.
Poza tym przypominam, że mimo bycia przegrywami sezonu, jestesmy póki co głównym kandydatem do złota ;) I to bez Zmarzlika.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Tylko mam wrażenie, że ewentualny transfer Zmarzlika to byłby raczej kaprys ktoregos ze sponsorów. Przyszły rok jest rokiem dwóch wyborów samorządowych i parlamentarnych. Byłoby się przy kim lansować w kampanii. Nam na tym forum pomimo różnic w poglądach dobro klubu leży na sercu, prezesom -politykom nasz klub służy jedynie jako narzędzie do robienia karier.
Transfer Zimnego to oczywiste zburzenie panującego porządku w drużynie. A Czestochowa tylko czeka na niezadowolenie Mikkela. Sorry ale jak już ktoś wspomniał, satysfakcja z patrzenia jak nasz kapitan kroi Bartka na jego torze, albo jak nasz "przecietny" team bez gwiazd ogrywa Gorzow w play-off 2-0 i trzyma final z Wrocławiem do ostatniej serii nie do opisania. A jaka będzie satysfakcja i radość gdy to wszystko zostanie zamienione na Zmarzlika, który choćby skały srały, nigdy prawdziwie nasz nie będzie?
niespokojny pisze:Wychodze jednak z zalozenia ze lepiej Zmarzlika miec u nas niz np. we Wroclawiu. Drugie miejsca tez sie ludziom moga znudzic.
ba patrząc na lubelski Montex czy mitycznego króla Midasa to i złoto może się przejeść .
A ' propos wczorajszego newsa , aż się ciśnie na usta a taki był ładny amerykański .
Stal Gorzów pisze:Oświadczenie klubu Stali Gorzów
Klub Sportowy Stal Gorzów konsekwentnie realizuje swoje cele sportowe na sezon 2022. Rywalizacja w PGE Ekstralidze, organizacja Speedway Grand Prix, a także przygotowanie sekcji piłki ręcznej do rozgrywek w Lidze Centralnej to najważniejsze priorytety dla władz klubu.
Klub Stal Gorzów pragnie poinformować, że ostatnie doniesienia medialne nie będą komentowane przez władze klubu, gdyż nie dotyczą działalności Stali Gorzów. Klub funkcjonuje normalnie. Zgodnie ze statutem decyzje mogą być podejmowane nadal bez przeszkód przez pozostałych członków zarządu klubu.
Rywalizacja na arenach sportowych zawsze była dla nas priorytetem i tak zostanie. Obecnie skupiamy się na najbliższym meczu w Ostrowie Wielkopolskim.
Prosimy również o powściągliwość w komentarzach. Przypominamy, że każdy obywatel do czasu wydania prawomocnego wyroku w sprawie karnej korzysta z instytucji domniemania niewinności.
Zarząd Klubu
Stali Gorzów
https://pl-pl.facebook.com/StalGorzow19 ... 8064449181
https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ekstraliga/zuzel-wiemy-kto-zatrzymal-marka-g-stal-szykuje-oswiadczenie/5w8q6yn
Marek G. przyjmował wpłaty mafiozów do swojego kantoru. Z komunikatu prokuratury wynika, że nie zarzuca się mu bycia członkiem mafii, tylko tolerowanie przepływów w ramach zaniechania procedur AML. To wielkie przestępstwo nie jest, ale sam wniosek o areszt implikuje potężne straty wizerunkowe Stali.
Marek G. przyjmował wpłaty mafiozów do swojego kantoru. Z komunikatu prokuratury wynika, że nie zarzuca się mu bycia członkiem mafii, tylko tolerowanie przepływów w ramach zaniechania procedur AML. To wielkie przestępstwo nie jest, ale sam wniosek o areszt implikuje potężne straty wizerunkowe Stali.
przede wszystkim, jeśli to prawda, to CashBroker chyba nie przekaże Stali zbyt wielu środków
radonis pisze:https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ekstraliga/zuzel-wiemy-kto-zatrzymal-marka-g-stal-szykuje-oswiadczenie/5w8q6yn
Ja tam nie wiem, ale wypranie 66 milionów raczej nie kwalifikuje sie na "niewielkie przestępstwo"
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
radonis pisze:https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ekstraliga/zuzel-wiemy-kto-zatrzymal-marka-g-stal-szykuje-oswiadczenie/5w8q6yn
299 KK zagrożone karą nawet do 10 lat pozbawienia wolności.
Rzeczywiście "wielkie przestępstwo" to nie jest.
A jeśli pojawił się wniosek o areszt to papiery na Marka muszą być mocne.
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
I znając polskie sądy Pan Marek G. kolejne 3 miesiące spędzi w specjalnej loży.
Po czym w myśl doktryny Neumanna go wypuszczą.
Haron90 pisze:Transfer Zimnego to oczywiste zburzenie panującego porządku w drużynie.
Nie jest to takie oczywiste. Jestem neutralny co do transferu ale ewentualnie przyjście Zmarzlika to przede wszystkim promocja ośrodka żużlowego, co się wiążę ze sponsorami ale i polityką transferową. Vaculik ponoć wrócił do Stali m.in. ze względu na Bartka. Szkółka również zyskałaby na jego przyjściu, bo który junior nie marzy o byciu w teamie mistrza świata?
Mówicie o spadku hype'u na żużel, ale nikt nie wie czy za rok, dwa nie wróci pomysł KSMu.
#NajśmieszniejszaLigaŚwiata
Matura rozszerzona z matematyki 2023.
Zbuduj skład z 8 zawodników, z czego:
-2 U21 z numerami 6 i 7,
-1 U24 z numerem od 1 do 5,
-1 U23 z numerem 8,
-2 Polaków z numerami od 1 do 5,
-2 dowolnych zawodników z numerami od 1 do 5.
Pamiętaj, że maksymalna wartość KSM to ... oraz musisz zmieścić się w budżecie wynoszącym ... .
Nie wyobrażam sobie KSMu w obecnych warunkach.
Zbuduj skład z 8 zawodników, z czego:
-2 U21 z numerami 6 i 7,
-1 U24 z numerem od 1 do 5,
-1 U23 z numerem 8,
-2 Polaków z numerami od 1 do 5,
-2 dowolnych zawodników z numerami od 1 do 5.
Pamiętaj, że maksymalna wartość KSM to ... oraz musisz zmieścić się w budżecie wynoszącym ... .
Nie wyobrażam sobie KSMu w obecnych warunkach.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Ksm to jest jakaś socjalistyczna patologia, kto to w ogóle wymyślił?
Jeśli taki zawodnik jak Zmarzlik jest do wzięcia do się go po prostu bierze.
istred pisze:Jeśli taki zawodnik jak Zmarzlik jest do wzięcia do się go po prostu bierze.
Powiedziało PSG ściagając Messiego
istred, nie zgodzę się z Tobą.
Pozyskanie KAŻDEGO zawodnika należy przemyśleć i rozważyć plusy oraz minusy takiej decyzji. Zarówno aspekt finansowy, jak i sportowy.
Już PSG "brało" zawodników i gówno im z tego wyszło. W żużlu jest z tym nieco inaczej, bo to jednak koniec końców sport indywidualny, ale jednak też można się przejechać na nieprzemyślanych decyzjach kadrowych.
Zmarzlika można brać, o ile:
- nie sparaliżuje to finansowo jakichkolwiek innych istotnych ruchów kadrowych w drużynie;
- to Klub/trener/menadżer będzie decydował o funkcjonowaniu drużyny, a nie zawodnik;
- nie będzie to sprzeczne z wcześniejszymi ustaleniami/uzgodnieniami klub-zawodnicy co do zasad funkcjonowania projektu MOTOR.
Pozyskanie KAŻDEGO zawodnika należy przemyśleć i rozważyć plusy oraz minusy takiej decyzji. Zarówno aspekt finansowy, jak i sportowy.
Już PSG "brało" zawodników i gówno im z tego wyszło. W żużlu jest z tym nieco inaczej, bo to jednak koniec końców sport indywidualny, ale jednak też można się przejechać na nieprzemyślanych decyzjach kadrowych.
Zmarzlika można brać, o ile:
- nie sparaliżuje to finansowo jakichkolwiek innych istotnych ruchów kadrowych w drużynie;
- to Klub/trener/menadżer będzie decydował o funkcjonowaniu drużyny, a nie zawodnik;
- nie będzie to sprzeczne z wcześniejszymi ustaleniami/uzgodnieniami klub-zawodnicy co do zasad funkcjonowania projektu MOTOR.
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Pisałem o tym zresztą kilka dni temu w kontekście przytaczanego tu artykułu.
Jestem jednak zdania, że z takiego zawodnika jak Zmarzlik nie można rezygnować ot tak, bo "nie pasuje do koncepcji drużyny".
Jasne, że nie za wszelką cenę i na warunkach, które są dla zaakceptowania dla obu stron. To dla mnie tak oczywiste, że nawet o tym nie pisałem :)
Podobna sytuacja była z Hampelem. Też okazja żeby go zakontraktować pojawiła się z zaskoczenia, gdy trzon drużyny był ustalony. Też były wątpliwości, też zaburzyło to funkcjonowanie drużyny, bo trzeba było zacząć walczyć o miejsce w składzie. Summa summarum ten transfer się klubowi opłacił. Wnioski należy wyciągać. Jeżeli pojawi się możliwość zakontraktowania Zmarzlika na warunkach, które klub i zawodnik są w stanie zaakceptować to trzeba go zakontraktować. To jest zawodnik takiego formatu, że wolę żeby startował w barwach Motoru niż Wrocławia, Torunia czy Częstochowy.
Jaki ma to związek?
Jestem jednak zdania, że z takiego zawodnika jak Zmarzlik nie można rezygnować ot tak, bo "nie pasuje do koncepcji drużyny".
Jasne, że nie za wszelką cenę i na warunkach, które są dla zaakceptowania dla obu stron. To dla mnie tak oczywiste, że nawet o tym nie pisałem :)
Podobna sytuacja była z Hampelem. Też okazja żeby go zakontraktować pojawiła się z zaskoczenia, gdy trzon drużyny był ustalony. Też były wątpliwości, też zaburzyło to funkcjonowanie drużyny, bo trzeba było zacząć walczyć o miejsce w składzie. Summa summarum ten transfer się klubowi opłacił. Wnioski należy wyciągać. Jeżeli pojawi się możliwość zakontraktowania Zmarzlika na warunkach, które klub i zawodnik są w stanie zaakceptować to trzeba go zakontraktować. To jest zawodnik takiego formatu, że wolę żeby startował w barwach Motoru niż Wrocławia, Torunia czy Częstochowy.
Flagg pisze:istred pisze:Jeśli taki zawodnik jak Zmarzlik jest do wzięcia do się go po prostu bierze.
Jaki ma to związek?
Zmarzlik plus Michelsen, Kubera, Drabik i Cierniak to byłaby ekipa na długie lata. W takim zestawieniu nawet Lampart na seniorce nie raziłby w oczy.
Ciekawe jak obecna sytuacja będzie rzutowała na klub z Gorzowa. Zarówno na tegoroczne występy, jak i kwestię licencji na przyszły sezon oraz organizację rund GP. Może im się wszystko posypać na długie lata. Nie przepadam za klubami z Lubuskiego, ale trochę mi szkoda kibiców Stali.
Ciekawe jak obecna sytuacja będzie rzutowała na klub z Gorzowa. Zarówno na tegoroczne występy, jak i kwestię licencji na przyszły sezon oraz organizację rund GP. Może im się wszystko posypać na długie lata. Nie przepadam za klubami z Lubuskiego, ale trochę mi szkoda kibiców Stali.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Z tą różnicą, że kiedy podpisaliśmy z Hampelem mieliśmy w składzie Jamroga i Miesiąca w podstawowym składzie. A więc zawodników bynajmniej nie na Ekstraligę. I rzeczywiście - jak pojawił się Hampel - należało to zrobić, nawet gdy komuś wypadł widelec. Teraz sytuacja wygląda inaczej. Mamy dobrze działającą machinę do wygrywania, spadek nam nie grozi. Ostatnie sezony pokazują, że bez Zmarzlika też można zbudować skład na mistrza. Mam obawy czy ściągnięcie go teraz nie byłoby piachem w tryby. To już zakrawa na kaprys czy fanaberię. I z tego co obiło mi się o uszy nie Kuby.
Widzę, że większość problemu doszukuje się w osobie Michelsena, którego sezon temu część wolałaby wymienić na Zagara. MM jedzie sezon życia, ratuje nam tyłek w kluczowych momentach, miło że identyfikuje się z klubem w mediach ale ani on, ani Zmarzlik nie mogą być więksi od klubu. Decyzja powinna być skonsultowana z całym teamem. Jakoś nie widzę, aby Dudek czy kiedyś Gollob rozwalali swoje nowe drużyny od środka.
Z drugiej strony wszystko może rozejść się po kościach gdy do Stali przyjdzie nowy zbawiciel i tematu transferu BZ nie będzie.
Z drugiej strony wszystko może rozejść się po kościach gdy do Stali przyjdzie nowy zbawiciel i tematu transferu BZ nie będzie.
#NajśmieszniejszaLigaŚwiata
zobaczymy co się dziś stanie, jeśli Grzyb dostanie sanatorium do września to Stal musi pokazać, że się odcina, wybrać nowe władze. W innym przypadku trudno sobie wyobrazić żeby ktoś z nimi rozmawiał o przyszłym sezonie, nawet mimo tego, że zgodnie z reprezentacją spółki, zgoda Prezesa nie jest wymagana
istred pisze:Całkowicie się z Tobą zgadzam. Pisałem o tym zresztą kilka dni temu w kontekście przytaczanego tu artykułu.
Podobna sytuacja była z Hampelem. Też okazja żeby go zakontraktować pojawiła się z zaskoczenia, gdy trzon drużyny był ustalony. Też były wątpliwości, też zaburzyło to funkcjonowanie drużyny, bo trzeba było zacząć walczyć o miejsce w składzie. Summa summarum ten transfer się klubowi opłacił. Wnioski należy wyciągać. Jeżeli pojawi się możliwość zakontraktowania Zmarzlika na warunkach, które klub i zawodnik są w stanie zaakceptować to trzeba go zakontraktować. To jest zawodnik takiego formatu, że wolę żeby startował w barwach Motoru niż Wrocławia, Torunia czy Częstochowy.Flagg pisze:istred pisze:Jeśli taki zawodnik jak Zmarzlik jest do wzięcia do się go po prostu bierze.
Jaki ma to związek?
Napisałeś, że takiego zawodnika jak Zmarzlik się po prostu bierze. Teraz ubierasz to w piękne słówka o warunkach korzystnych dla obu stron, itd. Przecież tak mozna napisac o kazdym zawodniku. Jeśli zawodnik jest dostępny, moze stanowic jej wzmocnienie, a uzgodnione warunki sa korzystne dla obu stron, to nalezy go brać. Oczywista oczywistość. Tylko, że:
1. Zmarzlika bierze sie na warunkach Zmarzlika. Tak jak Messiego bierze się na warunkach Messiego, Lebrona na warunkach Lebrona. Bo jeśli Ty mu nie dasz czego on chce, to znajdzie sie ktoś, kto to zrobi. Bo niby dlaczego Zmarzlik miałby iśc na jakiejolwiek ustepstwa w negocjacjach? ten Lublin to jego jedyna opcja? A często gęsto to warunki gwiazdy nie do końca współgrają z interesem zespołu. A prezes też człowiek, tez może być zafiksowany na punkcie jakiegoś zawodnika i niekoniecznie musi mieć obiektywne spojrzenie na sprawę.
2. Porównanie do Hampela średnio trafione i napisał Ci o tym Gelo już. Sprowadzenie Hampela broniło sie zarówno pod względem sportowym, jak i marketingowym. Przed nim nie mieliśmy w Lublinie zawodnika tej klasy i o takiej popularności. Jeden z najlepszym Polaków w historii, mega popularny przychodzi do klubu, który wciąz jest na dorobku, któy dopiero co obronił sie przed spadkiem i który wciąż buduje swoją wartość. Pod wzgledem sportowym również zupełnie inna sytuacja, bo przychodził w miejsce Miesiaca/Jamroga, czyli gości, dla których 1.5 to był ekstraligowy sufit.
3. Teraz mamy rok 2022. Motor jest byc może najpopularniejszą żużlową marką w Polsce, ma ugruntowaną pozycja w rodzimym żużlu, jest wicemistrzem Polski, ma mądrze i przyszłościowo zbudowany skład z wyraźnym liderem. I ten skład już jest gotowy do walki o złoto. Zmarzlik nie jest tutaj do niczego potrzebny. Co wiecej, jego sprowadzenie byłoby spełnianiem potrzeb zdecydowanie ponad miarę. Sam wielokrotnie porównywałeś klub żuzlowy do biznesu. W biznesie nic nie robisz ponad miarę. Jeśli potrzeba Ci 10 pracowników, to zatrudniasz 10 pracowników, a nie 15, bo może za jakis czas tylu będziesz potrzebować. Jeśli potrzeba Ci jednej lini produkcyjnej, to robisz jedną linię, a nie dwie bo może kiedyś rozbudujesz biznes. Tutaj jest tak samo. Już mamy zespół, który wygrywa mecz za meczem, który robi srednio zdaje się koło 50 punktów. Po co w tym wszystkim Zmarzlik? żebysmy w kazdym meczu robili po 60? Do mistrzostwa wystarczy 46.
Koniec końców decyzja należeć będzie do ludzi zarzdzających klubem. My możemy sobie co najwyzej dywagować. Zmarzlik to zdecydowany przerost korzyści, których klub potrzebuje. Zmarzlik daje kilkanascie punktów w meczu - nie potrzebujemy aż tylu. Zmarzlik to magnes na kibiców - klub takiego obecnie nie potrzebuje. Zmarzlik to magnes na sponsorów - tutaj też nie ma aż takiej presji i potrzeby, bo sytuacja finansowa klubu jest wiecej niż dobra. Wiec ten przerost korzyści nie jest, moim zdaniem ,wart ryzyka i pieniedzy, które sie z nim wiążą.
ptgt pisze:Haron90 pisze:Transfer Zimnego to oczywiste zburzenie panującego porządku w drużynie.
Nie jest to takie oczywiste. Jestem neutralny co do transferu ale ewentualnie przyjście Zmarzlika to przede wszystkim promocja ośrodka żużlowego, co się wiążę ze sponsorami ale i polityką transferową. Vaculik ponoć wrócił do Stali m.in. ze względu na Bartka. Szkółka również zyskałaby na jego przyjściu, bo który junior nie marzy o byciu w teamie mistrza świata?
Mówicie o spadku hype'u na żużel, ale nikt nie wie czy za rok, dwa nie wróci pomysł KSMu.
Chomski młodych na taką bajerę nie był w stanie złapać a co dopiero Vacula .