Motor Lublin w sezonie 2022
Re: Motor Lublin w sezonie 2022
Sportowcy rosyjscy nie są personalnie odpowiedzialni za wojnę na Ukrainie, ale nie ma to najmniejszego znaczenia. Nie ma znaczenia również ich postawa w mediach społecznościowych, żadnego znaczenia.. Zawieszenie sportowców z tego kraju to jedynie słuszna droga I to nie ze względu na chęć zemsty.. Tu chodzi o wywarcie jak największej wewnętrznej presji na Putina, bo chyba tylko tak da się go pokonac...
Putin jest zagrożeniem dla całego świata i my wszyscy chyba nie do końca zdajemy sprawę sobie z faktu, że od zagłady ludzkości dzieli nas jedynie 1 nieodpowiedzialny rozkaz....
Zawieszenie sportowców to absolutne minimum. Można pojsc dalej i przymusowo deportowac Rosjan z Europy, po to aby maksymalnie zwiększyć te wewnętrzną presję.
Putin jest zagrożeniem dla całego świata i my wszyscy chyba nie do końca zdajemy sprawę sobie z faktu, że od zagłady ludzkości dzieli nas jedynie 1 nieodpowiedzialny rozkaz....
Zawieszenie sportowców to absolutne minimum. Można pojsc dalej i przymusowo deportowac Rosjan z Europy, po to aby maksymalnie zwiększyć te wewnętrzną presję.
Motor 2023: 1.Zmarzlik 2.Hampel 3.Holder 4. Kubera 5. Lindgren 6.Cierniak 7.Banbor 8.Lampart
Saint pisze:Druga opcja to złożenie paszportu rosyjskiego i ubieganie się o polską licencję jako Polak.
Nie, wedle przecieków z PZM Rosjanie nie mają zadnych szans na polska licencję i nie ma tam mowy zrzekaniu się obywatelstwa. Jedyna opcja dla nich, to zdobycie licencji innego kraju, ale wterdy też musieliby startować jako obywatele tego kraju, a nie jako obywatele Rosji.
Uzyjmy Griszy jako przykład. Jeśłi Grisza miałby obywatelstwo Polskie i chciał ubiegać się o licencje polską, to jej nie dostanie, choćby skały srały. Grisza ma też licencję łotewską, ale nie będzie miało to zadnego znaczenia, jeśli zgłosi sie do rozgrywek jako Rosjanin. Jeśli natomiast zgłosiłby się do rozgrywek jako Łotysz i pokazał łotewską licencję, wtedy nie ma problemu.
Natomiast na ile okaze się to prawdą, to musimy poczekać do oficjalnego komunikatu
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
dannie pisze:https://pl.wikipedia.org/wiki/A_u_was_Murzyn%C3%B3w_bij%C4%85!
Istnienie jednego zła, nie czyni innego zła mniejszym.
To, że w Syrii trwa od lat straszna wojna, to, że Izrael atakuje Palestyńczyków i to że w tych sprawach społeczeństwo polskie nie prowadzi zorganizowanych akcji protestacyjnych, nie oznacza, że obecnie ma mniejsze prawo do piętnowania zła, które dzieje się na Ukrainie.
Tylko mi to trochę trąci hipokryzją - już w kilku postach wypałem świadome badź nie- „ten konflikt jest inny bo zagraża naszej/ mojej egzystencji” - to wybrzmiewa z wielu wypowiedzi tutaj. Reakcja jest niesymetryczna- nikt nie nawołuje do izolacji Izraela, wykluczenia go ze sportu. Nikt nie nawołuje do blokowania kont Assada…. bo tamte konflikty są daleko, bo media o nich nie trąbią. Zagrożona ( każdy ma raczej takie obawy) jest także nasza egzystencja bo możemy być następni - więc nagle chcemy ukamienować wszystkich Rosjan tylko za to że się tam urodzili. Nagle stadna odpowiedzialność bo wojna zapukała do naszych drzwi. Ja też mam znajomych i kolegów z pracy na Ukrainie, mam też w Rosji - Ci bardziej śwoadomi na prawde nie wiedzą jak się odnaleźć w tej rzeczywistości - sa przeciw wojnie ale nie bardzo wiedzą jak mogą to zmienić. Mimo grozby kary wieziennia w 44 miastach odbyly sie pokazne protesty przeciw wojnie( notabene w „poprawnych mediach” wzmianek bardzo mało) ponad 3000 osob zostało aresztowanych. Ale my wszystkich Rosjan najlepiej zamknijmy i pozbawmy środków do życia. Opamiętajcie się z tą nienawiścia - tam jest winnych garść opętańców u władzy. NATO nie kwapi się do zamknięcia przeztrzeni powietrznej a Wy oczekujecie że zwykli obywatele i to od lat żyjący poza krajem powinni obalić reżimowy rząd..
Jaką „władzę” mają ludzie najlepiej widać też w Polsce. Wiekszość tutaj, przynajmniej oficjalnie, to zdeklarowani przeciwnicy PiSu- jakoś nie został dotąd obalony rząd który szkodzi Polsce i Polakom.. . Jak byście zareagowali jak z dnia na dzień wszystkie firmy w których możecia potencjalnie pracować powiedziałyby że tracicie prace jako odpowiedzialni za działania Andrzeja Dudy. Na pewno każdy tutaj przyjąłby to spokojnie i z klasą…
Ostatnio zmieniony 4 marca 2022, o 12:48 przez Saint, łącznie zmieniany 2 razy.
jerry78 pisze:Ale skąd wiesz, że Grisza popiera Putina, skąd wiesz, że ma to w dupie co się dzieje na Ukrainie? Z wywiadu, z którego nic nie wynika?
No nie, nie zgodzę się. Zauważ, że Dryła właściwie publicznie rozstrzelał GŁ w swoim liście. Zawodnik natychmiast otrzymał od SyFów szansę na sprostowanie, z której nie skorzystał. Zwyczajnie nie było czego prostować.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
jerry78 pisze:niespokojny pisze:jerry78 pisze:
Kim ty jesteś żebyś mi rozkazywał kiedy mam zabierać głos?
Nie rozkazuje, tylko dobrze radze bo sie kompromitujesz. Dlaczego robisz mi wyrzuty ze nieswiadom pogladow Laguty klaskalem mu? Znasz jakichs Ukraincow? Wojna dotyka moich znajomych, nie moge juz klaskac gosciowi ktory ma to w dupie. Rozumiesz to?
Ale skąd wiesz, że Grisza popiera Putina, skąd wiesz, że ma to w dupie co się dzieje na Ukrainie? Z wywiadu, z którego nic nie wynika?
Mogę cię zapewnić, że jakbym się dowiedział, że tak jest faktycznie to jestem w stanie odszczekać tą całą obronę jego osoby.
Póki co uważam, że jest ofiarą hejtu, jak wielu innych Rosjan, którzy zostali wrzuceni do jednego worka.
Mi jest ciężko uwierzyć w to, że ktoś nie będący pod wpływem reżimu w ogóle może popierać zbrodnie Putina, dlatego nie wierzę w to, że taki światopogląd ma Grisza. Obym się nie mylił.
Nie wiem czy popiera, hipotetyzuje. Natomiast mam do tego przesłanki.
- Felieton Dryły, w którym napisał to wprost.
- Absurdalny wywiad samego Griszy.
- Plotki ploteczki Ostafa.
Mamy trzy sztuki, mniej lub bardziej wiarygodnych informacji o poglądach samego Griszy. Wystarczy, żeby hipotetyzowac, bez ostatecznego przybijania łatki.
Saint pisze:dannie pisze:https://pl.wikipedia.org/wiki/A_u_was_Murzyn%C3%B3w_bij%C4%85!
To, że w Syrii trwa od lat straszna wojna, to, że Izrael atakuje Palestyńczyków i to że w tych sprawach społeczeństwo polskie nie prowadzi zorganizowanych akcji protestacyjnych, nie oznacza, że obecnie ma mniejsze prawo do piętnowania zła, które dzieje się na Ukrainie.
Tylko mi to trochę trąci hipokryzją - już w kilku postach wypałem świadome badź nie- „ten konflikt jest inny bo zagraża naszej/ mojej egzystencji” - to wybrzmiewa z wielu wypowiedzi tutaj. Reakcja jest niesymetryczna- nikt nie nawołuje do izolacji Izraela, wykluczenia go ze sportu. Nikt nie nawołuje do blokowania kont Assada…. bo tamte konflikty są daleko, bo media o nich nie trąbią. Zagrożona ( każdy ma raczej takie obawy) jest także nasza egzystencja bo możemy być następni - więc nagle chcemy ukamienować wszystkich Rosjan tylko za to że się tam urodzili. Nagle stadna odpowiedzialność bo wojna zapukała do naszych drzwi. Ja też mam znajomych i kolegów z pracy na Ukrainie, mam też w Rosji - Ci bardziej śwoadomi na prawde nie wiedzą jak się odnaleźć w tej rzeczywistości - sa przeciw wojnie ale nie bardzo wiedzą jak mogą to zmienić. Mimo grozby kary wieziennia w 44 miastach odbyly sie pokazne protesty przeciw wojnie( notabene w „poprawnych mediach” wzmianek bardzo mało) ponad 3000 osob zostało aresztowanych. Ale my wszystkich Rosjan najlepiej zamknijmy i pozbawmy środków do życia. Opamiętajcie się z tą nienawiścia - tam jest winnych garść opętańców u władzy. NATO nie kwapi się do zamknięcia przeztrzeni powietrznej a Wy oczekujecie że zwykli obywatele i to od kat żyjący poza krajem powinni obalić reżimowy rząd..
Dokładnie, wojna zapukała do NASZYCH drzwi więc zaczynamy reagować. Nie wymagam żadnej reakcji od Palestynczyków, ani przeciwników Assada. Dotyczy to mnie, więc reaguje. Egoizm - być może? Uzasadniony - z pewnością.
Nikt nie mówi ponadto o zamykaniu wszystkich Rosjan, tylko o wykluczeniu ich z dostępu do dobrodziejstw zachodniego świata, który jak się okazało jest im jawnie wrogi. To też naturalne. Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka.
Zamknięcie przestrzeni powietrznej nad Ukrainą trzeba jeszcze wyegzekwować. Pusty slogan o zamknięciu będzie jedynie oznaką słabości. Wiesz co to oznacza?
A jednak przeciwko segregacji sanitarnej i przymusowi szczepień niewielu miało odwagę protestować. Więc widzimy tu takie oderwanie od rzeczywistości.Saint pisze: Wiekszość tutaj, przynajmniej oficjalnie, to zdeklarowani przeciwnicy PiSu- jakoś nie został dotąd obalony rząd który szkodzi Polsce i Polakom..
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Tak wiem. Zdaje sobie z tego sprawę. Tym bardziej budzi we mnie negatywne uczucia postawa niektórych osób - „walczmy bezwzglednie z agresja na Ukrainie ale tak żeby konsekwencje nie dotknęły nas, ukarajmu Rosjan za ich „bierność” i poglądy, pomóżmy uchodzcom ( popieram i nie mam nic przeciw zeby mi tu zaraz ktoś tego nie zarzucił) ale interwencja zbrojna NATO …? No to juz tak niekoniecznie bo może nam się odpryskiem dostanie … Krzyczmy „wyp… „ do Rosjan za bierność - kilka takich postów była - ale tak żeby dla nas - bezpiecznie. Tak niestety niektóre posty tu wyglądają…
Masz rację, nie wiemy do końca jakie jest zdanie Griszy, ale jak wspomnieli inni, otrzymaliśmy pewne wskazówki co do tego. Co wiecej, wiele wskazuje na to, że decyzja w klubie została podjęta jeszcze przed publikacją felietonu Dryły, który na dobrą sprawę rozpoczął na powaznie dyskusję o Rosjanach w Elipie.jerry78 pisze:Ale skąd wiesz, że Grisza popiera Putina, skąd wiesz, że ma to w dupie co się dzieje na Ukrainie? Z wywiadu, z którego nic nie wynika?
Mogę cię zapewnić, że jakbym się dowiedział, że tak jest faktycznie to jestem w stanie odszczekać tą całą obronę jego osoby.
Póki co uważam, że jest ofiarą hejtu, jak wielu innych Rosjan, którzy zostali wrzuceni do jednego worka.
Mi jest ciężko uwierzyć w to, że ktoś nie będący pod wpływem reżimu w ogóle może popierać zbrodnie Putina, dlatego nie wierzę w to, że taki światopogląd ma Grisza. Obym się nie mylił.
Masz też rację, że wielu Rosjan pada obecnie ofiarą hejtu, a ogólna narracja w mediach jest taka, że szuka się sławnych i znanych, którzy Putina popierają, bo tacy "sprzedają" się lepiej niż Ci, którzy są przeciwni. Przykładem choćby Rosjanka, która od 41 lat mieszka w Polsce, od prawie 20-stu prowadzi restauracje w Warszawie, a którą zaczeto jebać od góry do dołu i kazać wypierdalać do Moskwy. Przykładem choćby dzisiejszy wysyp artykułów, że Abramowicz "finansuje inwazję Rosji na Ukrainę", bo ma...25% udziałów w firmie produkującej stal do czołgów.
Tylko w przypadku Griszy jest jedna różnica. On dostał okazję, żeby jasno swój punkt widzenia wyrazić. Dostał okazję, żeby odnieść się do wszystkich plotek i insynuacji. Jako osoba publiczna jest na nie narażona, zapewne znakomicie zdaje sobie z tego sprawę. Dostał tą szansę i kompletnie ją spieprzył. Mógł przedstawić jasno i wyraźnie swoje stanowisko. I fakt, że decyzja w klubie była juz podjęta w żaden sposób go tutaj nie broni. Bo co? Jakby mial dalej szanse na starty to Putin chuj? A skoro już nie ma, to wyjebane na wojnę? Kurwa, to nie jest temat, o którym opinie formułujesz sobie w zależności od twojego statusu zawodowego. Mógł tez odmówić wywiadu i dalej milczeć. Na pewno byłoby to rozsądniejsze niż pieprzenie o mandarynkach i bezrobotnych Polakach.
Grisza ma prawo do swojego zdania, ma prawo tym zdaniem się z nikim nie dzielić. Ale jako osoba publiczna i znany sportowiec, musi wiedzieć, że w jego przypadku marketing i zachowanie ma takie samo znaczenie jak punkty zdobywane na torze. Wybrał swoją drogę i teraz musi się po prostu liczyć z konsekwencjami.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
- niespokojny
- Trener
Saint pisze:dannie pisze:https://pl.wikipedia.org/wiki/A_u_was_Murzyn%C3%B3w_bij%C4%85!
Tylko mi to trochę trąci hipokryzją - już w kilku postach wypałem świadome badź nie- „ten konflikt jest inny bo zagraża naszej/ mojej egzystencji” - to wybrzmiewa z wielu wypowiedzi tutaj. Reakcja jest niesymetryczna- nikt nie nawołuje do izolacji Izraela, wykluczenia go ze sportu. Nikt nie nawołuje do blokowania kont Assada…. bo tamte konflikty są daleko, bo media o nich nie trąbią. Zagrożona ( każdy ma raczej takie obawy) jest także nasza egzystencja bo możemy być następni - więc nagle chcemy ukamienować wszystkich Rosjan tylko za to że się tam urodzili. Nagle stadna odpowiedzialność bo wojna zapukała do naszych drzwi. Ja też mam znajomych i kolegów z pracy na Ukrainie, mam też w Rosji - Ci bardziej śwoadomi na prawde nie wiedzą jak się odnaleźć w tej rzeczywistości - sa przeciw wojnie ale nie bardzo wiedzą jak mogą to zmienić. Mimo grozby kary wieziennia w 44 miastach odbyly sie pokazne protesty przeciw wojnie( notabene w „poprawnych mediach” wzmianek bardzo mało) ponad 3000 osob zostało aresztowanych. Ale my wszystkich Rosjan najlepiej zamknijmy i pozbawmy środków do życia. Opamiętajcie się z tą nienawiścia - tam jest winnych garść opętańców u władzy. NATO nie kwapi się do zamknięcia przeztrzeni powietrznej a Wy oczekujecie że zwykli obywatele i to od lat żyjący poza krajem powinni obalić reżimowy rząd..
Jaką „władzę” mają ludzie najlepiej widać też w Polsce. Wiekszość tutaj, przynajmniej oficjalnie, to zdeklarowani przeciwnicy PiSu- jakoś nie został dotąd obalony rząd który szkodzi Polsce i Polakom.. . Jak byście zareagowali jak z dnia na dzień wszystkie firmy w których możecia potencjalnie pracować powiedziałyby że tracicie prace jako odpowiedzialni za działania Andrzeja Dudy. Na pewno każdy tutaj przyjąłby to spokojnie i z klasą…
Czyli jakby Rosja najechała na Polskę to mamy być dla Rosjan tolerancyjni bo oni nic nie mogą, mimo że go popierają? Nie oczekiwałbyś od Rosyjskich zawodników wyrażenia sprzeciwu? Odmawia komentarza i wszystko gra, to nie on to Putin. Idąc dalej Rosyjscy żołnierze też nie chcą a muszą bo mają prikaz. Może powinni być witani kawą i ciasteczkami? Zainteresuj się trochę jak wygląda sytuacja w Rosji. Oni w większości w to wierzą i to nawet wykształceni ludzie. Są wyprani przez propagande Krelma. Niektórym tak wygodniej bo mają wysoką pozycję. Natomiast od gości którzy mają dostęp do każdej informacji, żyją u nas i im nic nie grozi można wymagać jednak czegoś więcej - patrz Czugunow.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Gdzie ja napisałem o ciasteczkach?
Tu bez złośliwości - kiedy ostatnio byłeś w Rosji? Ilu Rosjan znasz osobiscie i mialeś możliwość z nimi porozmawiać - i tych wykształconych i tych mniej? Pytam zupelnie szczerze - czy Twoje opinie są na podstawie własnych doświadczeń jak u Tomka Dryły czy na podstawie komunałów i stereotypów powtarzanych w mediach ? Bez złośliwości.
Jeśli czyjeś poglądy nie mieszczą się w akceptowanych przez prawo obszarach - faszyzm, szerzenie nienawiści, nawoływanie do przestepst - od tego są sądy i one powinny wydawać wyroki - zgłoś Grisze gdzie trzeba.
Czy Grisze niemal wszyscy tu chcą ukamienować za poglądy? Czy za to że jest Rosjaninem - troche się zgubiłem.
Nie podoba mi się jego podejscie do tematu - jeśli jest prawdziwe. Nie znam jego poglądów ale wiem jedno że w stresie ludzie reaguja bardzo różnie, czasem wrecz abstrakcyjnie - ale czy na prawde chcemy rzeczywistości gdzie można kogoś wykluczyć poza nawias tylko za odmienne poglądy. Trochę to przypomina Kalego - walka z Totalitaryzmem jego wlasnymi metodami ( nie mowie o Wojnie- mowie o niszczeniu zycia jednostkom o odmiennych pogladach) To zaczyna być jakiś samosąd.. a na przykładzie Artioma widać że obecnie cokolwiek nie zrobi, nie powie 90% ludzi go juz skazało, Grisze tez. Grisza nie odciął się - zniszczyć bo popiera Putina. Artiom odciał się i potępił - be bo za późno i tylko dla pieniędzy … bardzo łatwo niektórzy ferują wyroki posiadając bardzo ograniczoną wiedzę i trochę plotek.
Idac tym tokiem rozumowania powinno sie wykluczyć czolowych tenisistów. Tylko Djokovic mial odwagę potepić Rosję - Nadal i pozostali przemilczeli temat…
Tu bez złośliwości - kiedy ostatnio byłeś w Rosji? Ilu Rosjan znasz osobiscie i mialeś możliwość z nimi porozmawiać - i tych wykształconych i tych mniej? Pytam zupelnie szczerze - czy Twoje opinie są na podstawie własnych doświadczeń jak u Tomka Dryły czy na podstawie komunałów i stereotypów powtarzanych w mediach ? Bez złośliwości.
Jeśli czyjeś poglądy nie mieszczą się w akceptowanych przez prawo obszarach - faszyzm, szerzenie nienawiści, nawoływanie do przestepst - od tego są sądy i one powinny wydawać wyroki - zgłoś Grisze gdzie trzeba.
Czy Grisze niemal wszyscy tu chcą ukamienować za poglądy? Czy za to że jest Rosjaninem - troche się zgubiłem.
Nie podoba mi się jego podejscie do tematu - jeśli jest prawdziwe. Nie znam jego poglądów ale wiem jedno że w stresie ludzie reaguja bardzo różnie, czasem wrecz abstrakcyjnie - ale czy na prawde chcemy rzeczywistości gdzie można kogoś wykluczyć poza nawias tylko za odmienne poglądy. Trochę to przypomina Kalego - walka z Totalitaryzmem jego wlasnymi metodami ( nie mowie o Wojnie- mowie o niszczeniu zycia jednostkom o odmiennych pogladach) To zaczyna być jakiś samosąd.. a na przykładzie Artioma widać że obecnie cokolwiek nie zrobi, nie powie 90% ludzi go juz skazało, Grisze tez. Grisza nie odciął się - zniszczyć bo popiera Putina. Artiom odciał się i potępił - be bo za późno i tylko dla pieniędzy … bardzo łatwo niektórzy ferują wyroki posiadając bardzo ograniczoną wiedzę i trochę plotek.
Idac tym tokiem rozumowania powinno sie wykluczyć czolowych tenisistów. Tylko Djokovic mial odwagę potepić Rosję - Nadal i pozostali przemilczeli temat…
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Amen.
Już widzę na portalach żużlowych, że zaczyna się kombinowanie. Minister sportu mówi, że mogą Rosjanie pojechać, ale muszą potępić Putina i takie tam :) zaczyna się robić komedia. Coś czuje, że tylko my zostaniemy z dziura w składzie.
Już widzę na portalach żużlowych, że zaczyna się kombinowanie. Minister sportu mówi, że mogą Rosjanie pojechać, ale muszą potępić Putina i takie tam :) zaczyna się robić komedia. Coś czuje, że tylko my zostaniemy z dziura w składzie.
Ostatnio zmieniony 4 marca 2022, o 14:11 przez Sebekmotor, łącznie zmieniany 1 raz.
Nareszcie głos rozsądku. Brawo za wyrażenie swojego zdania mimo, że jest niepopularne.
https://www.przegladsportowy.pl/zuzel/p ... ry/4wrb2qc
Szkoda tylko, że za późno. Teraz już pozamiatane. Polacy już zniszczyli tych ludzi.
Szkoda tylko, że za późno. Teraz już pozamiatane. Polacy już zniszczyli tych ludzi.
jerry78 pisze:Nareszcie głos rozsądku. Brawo za wyrażenie swojego zdania mimo, że jest niepopularne.
Nie chce wchodzić w polemikę, ale mamy kompletnie odmienną definicje ‚rozsądku’. Polacy nikogo nie zniszczyli.
To Rosjanie zniszczyli już praktycznie cały kraj i cały czas nieprzerwanie niszczą cały naród.
Jeśli panowie żużlowcy mają taką potrzebę niech kończą swoje kariery. I najlepiej niech jadą do Moskwy zrobić porządek na swoim podwórku (nawiasem mówiąc razem ze wszystkimi swoimi rodakami przebywającymi obecnie na terenie UE).
Zanim Rosjanie z żużlowcami na czele zrobią porządek na swoim podwórku - Putin zrobi porządek z nimi.
Ostatnio zmieniony 4 marca 2022, o 14:37 przez Gelo, łącznie zmieniany 1 raz.
- niespokojny
- Trener
Nie widzę sensu w powtarzaniu się, ale odniosę się do absurdu:
Nie mam zamiaru tolerować poglądów imperialistycznych i prowojennych w moim regionie, szczególnie obniżających bezpieczeństwo mojego kraju. Widać tobie to nie przeszkadza ale ja nie chce być też kojarzony z takimi osobami. Mam takie prawo? Klub, związek też może mieć klauzule wartości. Nawet w twoim miejscu pracy oczekiwane są pewne określone ramy zachowania. Nikt nie może nikogo zmuszać żeby je podzielał, i nie ma obowiązku jazdy w polskiej lidze. Polityka kończy się w momencie wojny. Jeżeli tego nie rozumiesz to jesteś strasznie naiwny.
Dwa dni temu pisałem, że jestem przeciwny wyrzucaniu Rosjan z ligi. Niestety sam Grigorij się pozamiatał, i dla jego bezpieczeństwa i dla naszego wizerunku lepiej jak sobie pojeździ we Władywostoku a nie w Lublinie.
Dla mnie temat zamknięty.
Saint pisze:
Nie mam zamiaru tolerować poglądów imperialistycznych i prowojennych w moim regionie, szczególnie obniżających bezpieczeństwo mojego kraju. Widać tobie to nie przeszkadza ale ja nie chce być też kojarzony z takimi osobami. Mam takie prawo? Klub, związek też może mieć klauzule wartości. Nawet w twoim miejscu pracy oczekiwane są pewne określone ramy zachowania. Nikt nie może nikogo zmuszać żeby je podzielał, i nie ma obowiązku jazdy w polskiej lidze. Polityka kończy się w momencie wojny. Jeżeli tego nie rozumiesz to jesteś strasznie naiwny.
Dwa dni temu pisałem, że jestem przeciwny wyrzucaniu Rosjan z ligi. Niestety sam Grigorij się pozamiatał, i dla jego bezpieczeństwa i dla naszego wizerunku lepiej jak sobie pojeździ we Władywostoku a nie w Lublinie.
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Polityka kończy się w momencie wojny. Jeżeli tego nie rozumiesz to jesteś strasznie naiwny.
Polityka w momencie wojny dopiero się zaczyna. Wojna jest po prostu jej jednym z instrumentów.
Polityka w momencie wojny dopiero się zaczyna. Wojna jest po prostu jej jednym z instrumentów.
- niespokojny
- Trener
Sebekmotor pisze:Polityka kończy się w momencie wojny. Jeżeli tego nie rozumiesz to jesteś strasznie naiwny.
Sio.
@Saint a co do samych Rosjan to poczytaj jak się o nich wypowiada Kasparow.
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Można oczywiście zasłonić oczy i i sobie wmawiać, że jest inaczej, ale taka jest rzeczywistość.
niespokojny pisze:
No to już reszta niech nawet niech nie probuje wyrażać swojego zdania. Ważne, że Ty jako guru wyraziłeś swoją jedyną słuszną opinię i reszta albo niech przyklaśnie, albo zamilknie … czy to nie pewnego rodzaju radykalizm ?
Odpowiem Ci cytatem, ktory z mojego doświadczenia się niestety często sprawdza…
„To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy, tak pełni wątpliwości”
Bertrand Russell
Wydaje się z Twoich wypowiedzi, że jesteś dość mocno przekonany o swojej nieomylności, ale mogę się mylić bo za mało o Tobie wiem.
Czy polityka kończy się w momencie wojny, (?)to sprawdź sobie szczelność restrykcji i stopień ich wykonania zwłaszcza przez Niemcy i Francję, i jeszcze raz zdefiniuj co jest naiwnością. Czy aby na pewno wojna kończy politykę. Historia, zwłaszcza II wojny światowej mnie nauczyła czegoś zupełnie innego - ale może to kwestia nierzetelnych podręczników i mojej naiwności. Pewnie wiesz lepiej. Pozdrawiam
- niespokojny
- Trener
Widzę że twoja rusofilia przeszkadza ci w interpretacji, tak jak rusofobom przeszkadzają wszyscy Rosjanie. Wyjaśniam - "Dla mnie temat zamknięty" znaczy tyle że nie mam zamiaru się dalej odnosić do sprawy. Bez pozdrowień.
niespokojny pisze: Bez pozdrowień.
To nas różni. Mimo, że ktoś ma inne poglądy niż ja dla mnie nie oznacza to że mam mu odmówić szacunku… sam o Sobie wystawiasz świadectwo.
P.S. Co do rusofilii kompletnie nie trafiłeś … jakbyś znał historie mojej rodziny wiedziałbyś jak bardzo.
Mimo wszystko ja pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 4 marca 2022, o 15:32 przez Saint, łącznie zmieniany 1 raz.
- niespokojny
- Trener
Trochę w stylu kremlowskim. Obrzygam ale na końcu pozdrowie :)
niespokojny pisze:Trochę w stylu kremlowskim. Obrzygam ale na końcu pozdrowie :)
Na pewno nie miałem zamiaru Cie „obrzygać” … jeśli tak sie poczułeś mogę tylko przeprosić.
jerry78 pisze:
Ostatni raz spróbuję :) Tym razem obrazowo, na przykładzie. Może wtedy skumasz o co chodzi.
Odwróćmy sytuację. Wyobraźmy sobie, że to nasz rząd jest agresorem i zastanówmy się jak byśmy się zachowali.
Zamknij oczy, czary mary bęc.
Jesteś Polakiem. Mieszkasz w Czechach, na przedmieściach Pragi. Żaden z ciebie celebryta, zwykly no name. Zasiedziałeś się, pracujesz tu, masz tu znajomych, przyjaciół, twoje dzieciaki tak samo. Żyjesz sobie spokojnie, nikomu nie wadzisz, wszyscy są mili.
Wtem, rząd Polski wychodzi z dyplomatyczna inicjatywą - wojska nato won z Czech. Rzekomo zagrażają suwerenności Polski. Czytając tą informację rzucasz siarczyste kurwa pod nosem ale zajmujesz się swoimi sprawami. W weekend idziesz do Zdenka na wódkę.
Niespełna 3 miesiące później budzisz się w nowej rzeczywistości. Polskie wojska właśnie napadły Słowację. Andrzej Duda wygłosił o 4 w nocy orędzie w którym zapewnił o pokojowym charakterze misji, zastrzegł jednak że każdy kto spróbuję przeszkodzić "dostanie odpowiedź jakiej nie zaznał".
Nie wierzysz w to co widzisz. Otwierasz czeski internet i widzisz zniszczone domy, trupy na ulicach. Dzwonisz do znajomych w Polsce, przekonują Cie, że Polska działa w słusznej sprawie, że na Słowacji należy zaprowadzić porządek. Polski internet jest pełen analiz ekspertów opowiadających o Słowackich faszystach.
Dzień później do Czech ucieka 200tys Słowaków. Ich relacje są przerażające.
W międzyczasie, premier Morawiecki publicznie przypomina, że Polska jest w posiadaniu broni jądrowej. Zapowiada, że misja pokojowa osiągnie swoje cele. Zwraca uwagę, że jakakolwiek pomoc spotka się z odpowiedzią.
Wicepremier Kaczyński zwraca się do Szwecji oraz Finlandii żeby przemyślały swoja akcesję do Nato, gdyż Polska nie pozostanie w takim przypadku bierna.
I tu pytanie, jako człowiek - co robisz:
a) Zachowujesz milczącą neutralność. Z polską agresją nie masz przecież nic wspólnego. Sąsiadowi w Czeskiej biedronce napomnknales, że szkoda tylu ofiar. Oczekujesz, że będziesz traktowany jak do tej pory, przecież to nie twoja wina.
b) Czujesz dumę. Dumę, że Polska po latach wraca na swoje miejsce. Rzeczpospolita od morza do morza, w głębi duszy zawsze tego chciałeś. Z sąsiadami prawie nie rozmawiasz. Nikt nie mowi Ci już Dobry Den, Zdenek w piątek nie odpisał na twoje SMSy. Szef w pracy powiedział Ci, że "twoja sytuacja jest poddawana wnikliwej analizie". Jesteś oburzony.
c) Jest Ci wstyd. Po prostu. Nie możesz uwierzyć, że rząd twojego Państwa w XXI wieku w srodku Europy morduje niewinnych ludzi, bombarduje ich miasta. Robisz wszystko żeby każdy kto jest Ci bliski, z kim tyle lat utrzymywałeś takie zwykłe ludzkie relacje, dokładnie poznał twoje stanowisko. 1000x zapewniasz że jesteś przyjacielem. Nie chcesz mieć nic wspólnego z polskim reżimem, na balkonie wywieszasz czeską flagę, aktywnie pomagasz uchodźcom. Czujesz się winny, mimo że przecież Ty sam nic złego nie zrobiłeś.
Kurwa. To jest takie proste.
Mamy prawo oczekiwać pewnych reakcji. Że Ci ludzie, którzy przez lata prosperity i sielanki byli z nami, z nami pozostaną. Wyraźnie, jasno i dobitnie określą się po której stoją stronie.
Jeśli tego nie będzie to przepraszam ale nie ma tu dla nich miejsca.
Dlatego nie mam nic do Gleba, który od pierwszego dnia jest z nami, a Griszy który po dziś dzień nie raczył zabrać stanowiska po prostu nie chcę widzieć w naszych barwach.
To nie jest antyrosyjskość, to jest antyputinizm. Polska racja stanu.
To nie żaden hejt, żadna nienawiść. Wycieranie sobie geby tymi sloganami jest obrzydliwe.