Motor Lublin w sezonie 2022

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
CKM1946
Zawodowiec

Re: Motor Lublin w sezonie 2022

#251 Postautor: CKM1946 » 28 lutego 2022, o 21:29

istred pisze:Czemu miałoby służyć wykluczanie tych kilku Rosjan z polskiej ligi?

Nie patrz przez pryzmat sportu bo liga sobie poradzi. Sankcje zaczynają dotykać coraz większą grupe dyscyplin i tak jak wyżej piszą albo wszyscy albo nikt. Chodzi o to zeby działanie bylo konsekwentne. To że oni nie identyfikują sie z Putinem to mało interesujące. Przed chwilą młodzi rosyjscy skoczkowie i skoczkinie zostali odesłani do domu z MŚJ w skokach w Zakopanem a tez nie indentyfikowali się z obecną władzą.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#252 Postautor: papi » 28 lutego 2022, o 23:07

raczej chodzi o rozwiązanie systemowe. Podejrzewam, że zamysł jest taki, że im więcej Rosjan wyeliminujemy ze społeczności międzynarodowej, bez względu czy są skoczkami, śpiewakami czy żużlowcami, tym większa szansa że dojdzie tam do przewrotu, który w optymistycznej wersji może obalić władze. Finansowo zostali już w dużej mierze zamknięci, pewnie dalej pójdzie handel (choć tu raczej nie wypną sie na nich Chiny) itd. Czas pokaże jaki przyniesie to skutek

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#253 Postautor: niespokojny » 28 lutego 2022, o 23:11

Czyli wszyscy pilkarze rosyjscy grajacy w zagranicznych klubach, pracujacy na umowach o prace, prowadzacy firmy, studiujacy za granica tez wypad? Jak dla mnie ok, ale wszyscy. Natomiast jezeli to mialoby dotknac tylko polskiej ligi zuzlowej to jestem na nie. M.in dlatego ze nie uwazam ich za proputinowcow choc moge sie mylic. Natomiast z cala stanowczoscia out z miedzynarodowych imprez.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
istred
Trener

#254 Postautor: istred » 1 marca 2022, o 07:53

CKM1946 pisze:
istred pisze:Czemu miałoby służyć wykluczanie tych kilku Rosjan z polskiej ligi?

Nie patrz przez pryzmat sportu bo liga sobie poradzi. Sankcje zaczynają dotykać coraz większą grupe dyscyplin i tak jak wyżej piszą albo wszyscy albo nikt. Chodzi o to zeby działanie bylo konsekwentne. To że oni nie identyfikują sie z Putinem to mało interesujące. Przed chwilą młodzi rosyjscy skoczkowie i skoczkinie zostali odesłani do domu z MŚJ w skokach w Zakopanem a tez nie indentyfikowali się z obecną władzą.

Wciąż nie widzę związku. Skoczkowie reprezentowali Rosję w zawodach międzynarodowych. Żużlowcy natomiast reprezentują swoje kluby, a narodowość ma takie samo znaczenie jak na zbiorach truskawek.

BR
Senior

#255 Postautor: BR » 1 marca 2022, o 09:15

Wg mnie Rosja powinna być wykluczona ze wszystkich rozgrywek sportowych gdzie sportowcy indywidualni lub drużyny reprezentują swój kraj.
Ale nie powinno to dotyczyć sytuacji gdy Rosjanin jest reprezentantem zagranicznego klubu, czy to piłkarskiego, żużlowego czy innego.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#256 Postautor: Gelo » 1 marca 2022, o 10:24

Kolega z Czewy kozakuje, bo jego ten temat kibicowsko nie dotyczy. Ja to rozumiem - punkt widzenia zależy od punktu przysadzenia dupy. A to, że brak Griszy w Motorze zwiększa szansę na medal Włókniarza - to w sumie nie ma większego znaczenia, bo to nie o to chodzi ;) A tak serio - jestem za konsekwencją wobec Rosji, jestem za zepchnięciem ich na margines - polityczny, gospodarczy, energetyczny - na wieki. Ale akurat żużel jest sytuacją wyjątkową. Taki Grisza, chociaż nie ma polskiego obywatelstwa jadąc w polskiej lidze reprezentuje wyłącznie Motor Lublin i nikogo więcej. Jedzie dla siebie i zarabia, jedzie dla swojej polskiej drużyny, zatrudnia polskiego mechanika. Nie ma to nic wspólnego z Rosją. Zablokowanie mu startów nie będzie też dla Rosji żadną sankcją. Odsuwanie Rosjan od jazdy w polskiej lidze to strzał w tył głowy dla całej dyscypliny. Czy się to komuś podoba czy nie - Rosjanie to obecnie top światowy.

CKM1946
Zawodowiec

#257 Postautor: CKM1946 » 1 marca 2022, o 10:40

Gelo pisze:Kolega z Czewy kozakuje, bo jego ten temat kibicowsko nie dotyczy. Ja to rozumiem - punkt widzenia zależy od punktu przysadzenia dupy. A to, że brak Griszy w Motorze zwiększa szansę na medal Włókniarza - to w sumie nie ma większego znaczenia, bo to nie o to chodzi ;) A tak serio - jestem za konsekwencją wobec Rosji, jestem za zepchnięciem ich na margines - polityczny, gospodarczy, energetyczny - na wieki. Ale akurat żużel jest sytuacją wyjątkową. Taki Grisza, chociaż nie ma polskiego obywatelstwa jadąc w polskiej lidze reprezentuje wyłącznie Motor Lublin i nikogo więcej. Jedzie dla siebie i zarabia, jedzie dla swojej polskiej drużyny, zatrudnia polskiego mechanika. Nie ma to nic wspólnego z Rosją. Zablokowanie mu startów nie będzie też dla Rosji żadną sankcją. Odsuwanie Rosjan od jazdy w polskiej lidze to strzał w tył głowy dla całej dyscypliny. Czy się to komuś podoba czy nie - Rosjanie to obecnie top światowy.

Nie patrze w ogóle na wynik sportowy w obliczu sytuacji jaką mamy. Co bedzie to będzie ale spodziewałem sie ze ktos taki wniosek głupi wreszcie napisze. Jestem za zepchnięciem wszystkich kacapów na margines bez żadnego ale. Wszystkich po kolei.

Nie wyobrażam sobie że bedziecie Ruska oklaskiwać i skandować jego nazwisko na prezentacji bo to bedzie mało śmieszny żart. To samo tyczy się reszty Rosjan w ligach.

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#258 Postautor: GIGI » 1 marca 2022, o 11:50

Nie wyobrażam sobie że bedziecie Ruska oklaskiwać i skandować jego nazwisko na prezentacji bo to bedzie mało śmieszny żart. To samo tyczy się reszty Rosjan w ligach.

Pretensje do garbatego o to ze ma dzieci proste......A co on Tobie takiego zrobil? To ze rozne organizacje( Pilka, siatkowka, koszykowka czy gra w pici polo na male brameczki) zawieszaja Rosjan jao druzyny narodowe to inna sprawa ale nie dajmy sie zwariowac do cholery.......

Awatar użytkownika
papi
Trener

#259 Postautor: papi » 1 marca 2022, o 12:51

a nas na pewno dotyczy ten problem? Grisza jeździł kiedyś na łotewskiej licencji, przez lata mieszkał w Dauga. Nie ma paszportu?

Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

#260 Postautor: Saeyl » 1 marca 2022, o 13:06

Chyba nikt teraz na to nie odpowie, ale Smederna już zrezygnowała z G. Łaguty. Za niego będzie jeździł Ivacic.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#261 Postautor: Gelo » 1 marca 2022, o 13:27

papi pisze:a nas na pewno dotyczy ten problem? Grisza jeździł kiedyś na łotewskiej licencji, przez lata mieszkał w Dauga. Nie ma paszportu?

Dotyczy niestety. Grisza dalej mieszka w Daugavpils, ma podwójne obywatelstwo (łotewskie). Kiedy się pokłócił z federacją rosyjską jeździł na licencji motocyklowej europejskiej. Ale od kilku lat startuje na licencji rosyjskiej. Jako Rosjanin startował w eliminacjach do GP i w SEC.

Flagg
Trener

#262 Postautor: Flagg » 1 marca 2022, o 13:41

Jeśli wierzyć Ostafie, to FIM, a po nim PZM i Elipa podejma decyzję o wykluczeniu wszystkich Rosjan. Zważywszy, że szefowie żużla i sportu (Majewski i Kołodziejczyk) w C+ sa gorącymi zwolennikami takiego rozwiązania, to myślę, że do tego dojdzie
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KDS
Junior

#263 Postautor: KDS » 1 marca 2022, o 13:44

Dla mnie sprawa jest jasna. Celem sankcji jest maksymalne uderzenie w Rosję, przy minimalnych stratach dla pozostałych państw. Rosyjscy zawodnicy mieszkają w Polsce, mają firmy w Polsce, zatrudniają Polaków i płacą podatki w Polsce. Wykluczanie Rosjan z polskich lig uderzy jedynie w Polskę, polskie kluby i kibiców. Dla Rosjan to kompletnie obojętne i taki ruch nie ma żadnego sensu.

Natomiast zdecydowanie należy wykluczyć Rosjan ze wszystkich imprez międzynarodowych, na których reprezentują oni swój kraj, takich jak SGP, SEC oraz - przede wszystkim - SON.

Jeśli Artiom i Emil chcą dalej jeździć w SGP, to tylko pod warunkiem, że zgodzą się reprezentować Polskę lub dowolny inny kraj. W przeciwnym wypadku przykro mi. Tak jak tysiące innych, niewinnych Rosjan, poniosą konsekwencje polityki swoich władz. Winny jest wiadomo kto i czas najwyższy, żeby Rosja się obudziła i zrobiła porządek we własnym kraju.

CKM1946 pisze:Nie wyobrażam sobie że bedziecie Ruska oklaskiwać i skandować jego nazwisko na prezentacji bo to bedzie mało śmieszny żart. To samo tyczy się reszty Rosjan w ligach.

Oczywiście, że będziemy. To nasz zawodnik, który poprowadził Motor do największych sukcesów od 30 lat. Mamy nagle zacząć na niego gwizdać? Nie dajmy się zwariować.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#264 Postautor: Gelo » 1 marca 2022, o 13:49

Dokładnie - zablokować im start w SoN, w GP i wszędzie tam, gdzie reprezentują Rosję.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#265 Postautor: papi » 1 marca 2022, o 14:11

Gelu, jeśli jesteś przekonany, że ma paszport łotewski, a nie tylko licencje, to wg mnie nie ma podstaw żeby go eliminować. W lidze dalej będzie startować jako obcokrajowiec, tyle że Łotysz. Może się mylę, ale wydaje mi się to prostsze niż w przypadku Emila i Artema, którzy mają polskie obywatelstwo, ale jako Polacy jeździć nie mogą.

Flagg
Trener

#266 Postautor: Flagg » 1 marca 2022, o 14:20

Z tego co napisał M.Msjewski na TT to zawodnicy jeżdżący na rosyjskiej licencji muszą w pierwszej kolejności uzyskać zgodę rodzimej federacji na jej anulowanie
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
papi
Trener

#267 Postautor: papi » 1 marca 2022, o 14:24

jeśli zawieszą federacje to żadne jej decyzje chyba nie mają mocy międzynarodowej, więc byłoby to lekko idiotyczne. Takie pasujące do Majewskiego

Flagg
Trener

#268 Postautor: Flagg » 1 marca 2022, o 14:29

A która organizacja zawiesiła Rosję w prawach członka? Chyba żadna. Jedyne co robia to by wykluczają sportowców i zespoły. To co innego.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#269 Postautor: papi » 1 marca 2022, o 14:31

A FIFA, UEFA, hokejowa IIHF nie zawiesiły?

Flagg
Trener

#270 Postautor: Flagg » 1 marca 2022, o 14:35

Nie, mogę się mylić, ale chyba jedynie wykluczyły zespoły/sportowców

Awatar użytkownika
papi
Trener

#271 Postautor: papi » 1 marca 2022, o 14:48

to co opisał Majewski (o ile jest zgodne z prawdą) dotyczy zawodników z polskim obywatelstwem, czyli Emila i Artema. W przypadku Griszy nie piszemy o staraniu się o licencje PL, tylko starty z łotewską (którą kiedyś już się posługiwał) i jako obywatel Łotwy.
Ostatnio zmieniony 1 marca 2022, o 14:49 przez papi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#272 Postautor: Kshyhu » 1 marca 2022, o 14:49

Flagg pisze:Nie, mogę się mylić, ale chyba jedynie wykluczyły zespoły/sportowców

Zawiesiły.
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#273 Postautor: tezetomaniak » 1 marca 2022, o 15:04

Sprawa jest krótka. Do czasu przewrotu i obalenia Putina powinno się maksymalnie wykluczyć z "zachodniego" życia obywateli Rosji. Dlaczego? Bo wyjścia mamy dwa. Albo 'zmusimy' tym Rosjan, żeby sami zrobili porządek albo skończy się zwiększonym poziomem promieniowania. Sport i kto startuje z jaką licencją jest tutaj naprawdę mało ważne.

Flagg
Trener

#274 Postautor: Flagg » 1 marca 2022, o 15:04

W przypadku FIFA oświadczenie nie mówi nic o zawieszeniu federacji, a jedynie banie dla drużyn i reprezentacji. A np. w oświadczeniu o Kenii i Zimbabwe mamy wyraźnie zaznaczone, że zawieszona jest federacja. Co więcej, zawieszenie federacji oznacza również, że np. piłkarze tej federacji nie mogą być transferowani do zagranicznych klubów (z klubów rodzimych). W przypadku Rosji nic o tym nie wspomniano.

No ale może to być też tylko kwestia użytego języka. Jedyne chyba co możemy zrobić to poczekać na oficjalne decyzje i zobaczyć jak to się potoczy

P.S. Już mamy aferę z Avelina, zona Artioma. Raczej nie pomaga to ich sprawie

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#275 Postautor: Dobromir » 1 marca 2022, o 15:18

Z tego co wiem G. Łaguta nie ma łotewskiego obywatelstwa tylko jakiś stały pobyt. Oby krawaciarze nie zrobili numeru, że wyrzucą G. Łagute i Tarasienke a Artiomowi i Saifudinowowi się upiecze.