Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
papi
Trener

Re: Żużlowe różności

#14751 Postautor: papi » 7 października 2021, o 09:24

FIM SPEEDWAY GRAND PRIX WORLD CHAMPIONSHIP REGULATIONS 2021 pisze:The Final Overall SGP Classification
In case of Riders involved in a tie on the Final Overall SGP Classification, at the end of the SGP Series, the following will apply:
1.Run-off for 1st, 2nd and 3rd place.
2.Run-off for 6th place, which is the last qualifying place for the following year’s SGP Series.
3.For all other placings Precedence will be given to the Rider having the greatest amount of SGP 1st place results, Followed by 2nd, 3rd, 4th and so on in the current season. If the Tie still persists precedence will be given to the Rider with the highest Final Classification at the last round of the current SGP season.

https://www.fim-moto.com/fileadmin/libr ... 2.2020.pdf

strona 33 PDF (31 dokumentu)

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#14752 Postautor: kdsz » 7 października 2021, o 09:37

papi pisze:https://www.fim-moto.com/fileadmin/libr ... 2.2020.pdf

strona 33 PDF (31 dokumentu)

Dzięki. Przyznam, że mi to w 100% nie rozjaśniło kwestii.

For all other placings Precedence will be given to the Rider having the greatest amount of SGP 1st place results, Followed by 2nd, 3rd, 4th and so on in the current season.

Czy te pierwsze miejsca dotyczą pojedynczych rund czy wyścigów w sezonie?
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
papi
Trener

#14753 Postautor: papi » 7 października 2021, o 09:43

"so on" po 4 miejscu wskazuje, że dotyczy to klasyfikacji końcowej w każdej rundzie, nie pojedynczych biegów z całego sezonu. Tak ja to rozumiem

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#14754 Postautor: kdsz » 7 października 2021, o 09:52

Racja. Dzięki.

Tak na marginesie - Sajfutdinow zdobył medal pomimo tylko dwóch miejsc na podium w całym sezonie. Ale za to we wszystkich rundach był w półfinałach. Z kolei Janowski ledwo wycisnął czwarte miejsce, mimo że aż pięciokrotnie stał na pudle. Ciekawe czy kiedyś da radę ustabilizować formę i sięgnąć po medal.

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#14755 Postautor: radonis » 7 października 2021, o 15:19

Myślę, że jest spięty okrutnie w GP. Jeżeli kiedyś spinkę będzie potrafił przełożyć na koncentrację to zdobędzie upragniony brąz...

blajar
Trener

#14756 Postautor: blajar » 7 października 2021, o 16:03

radonis pisze:Myślę, że jest spięty okrutnie w GP. Jeżeli kiedyś spinkę będzie potrafił przełożyć na koncentrację to zdobędzie upragniony brąz...

Chyba podobnie jest z Mikkim :) Wygląda w GP na nagrzanego do granic i chyba przez to sporo sie nie udaje.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

KrzysiekS
Senior

#14757 Postautor: KrzysiekS » 7 października 2021, o 16:55

Kto to ten Miki?

Awatar użytkownika
papi
Trener

#14758 Postautor: papi » 7 października 2021, o 17:08

blajar pisze:
radonis pisze:Myślę, że jest spięty okrutnie w GP. Jeżeli kiedyś spinkę będzie potrafił przełożyć na koncentrację to zdobędzie upragniony brąz...

Chyba podobnie jest z Mikkim :) Wygląda w GP na nagrzanego do granic i chyba przez to sporo sie nie udaje.

nie przesadzajmy, rok temu bardzo późno dowiedział się o tym, że staje w roli stałego uczestnika. W moim odczuciu w tym roku zrobił duży krok w rozwoju, a start z dziką kartą może zaliczyć do udanych. Tak naprawdę teraz dostaje pierwszą prawdziwą okazję do równej rywalizacji wśród najlepszych

blajar
Trener

#14759 Postautor: blajar » 7 października 2021, o 17:50

KrzysiekS pisze:Kto to ten Miki?

Mikkel.

papi pisze:nie przesadzajmy, rok temu bardzo późno dowiedział się o tym, że staje w roli stałego uczestnika. W moim odczuciu w tym roku zrobił duży krok w rozwoju, a start z dziką kartą może zaliczyć do udanych. Tak naprawdę teraz dostaje pierwszą prawdziwą okazję do równej rywalizacji wśród najlepszych

Ja nie mówię nawet o samym GP (choć Fredkę to wykosił moim zdaniem właśnie przez nadmierną ambicję) ale też choćby o jego podejściu do GP Challenge i żałobie po braku awansu.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

mema
Senior

#14760 Postautor: mema » 11 października 2021, o 21:24

https://sport.interia.pl/zuzel/news-zna ... Id,5575539
Za Dominika jednak Janowski.Gelo miał jednak rację.Dobrucki.... off

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#14761 Postautor: boxing » 11 października 2021, o 21:36

Dobrucki oszczędza Janowskiego, wysyłając na połamanie / wykazanie się Dominika, ale na finał odebrać medal pojedzie nie palący się do tego Magic ? Słabe.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#14762 Postautor: Perez » 11 października 2021, o 22:06

Jedzie dwóch najlepszych patrz GP czy IMP. Czego nie rozumiecie?
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
papi
Trener

#14763 Postautor: papi » 11 października 2021, o 22:11

a w Dauga obowiązywał jaki klucz? Taki żeby żaden zawodnik Sparty nie połamał się przed kluczowymi meczami?

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#14764 Postautor: boxing » 11 października 2021, o 23:29

O to chodzi. Gdyby i w Dauga i w finale jechal Magic - sprawa bylaby jasna, trudno byłoby mieć pretensje. Ale odpuszczenie Magicowi zawodów o awans do finałów przy nominacji do samego finału SoN wygląda na oszczędzanie przed finałem e-ligi.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#14765 Postautor: kdsz » 12 października 2021, o 05:48

Magic miał dołek formy, z którego już wyszedł, więc dla mnie było oczywiste, że wystąpi w finale. To jeden z najlepszych żużlowców na świecie.

Zakładam, że Dobrucki chciał sprawdzić, czy Domin da radę w rywalizacji międzynarodowej na obcym torze. I w półfinale uzyskał potwierdzenie. Kubera przez lata będzie w kręgu zainteresowań trenera kadry, czy się to Gelowi podoba, czy nie.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#14766 Postautor: papi » 12 października 2021, o 07:34

ja absolutnie nie jestem zwolennikiem teorii, że cały świat atakuje Wielki Motor, ale tutaj zachowanie Dobruckiego było nie w porządku. Zresztą, jako trener kadry juniorów też odstawił taki numer, że na zawody DMEJ powołał tylko Kuberę (to akurat jeszcze rozumiem, to zawody drugiej albo 3 rangi), ale sam jako trener kadry młodzieżowej nie pojawił się na Łotwie, bo z tego co kojarzę był trening Sparty przed meczem z Unią (z Drabikiem, którego na ten turniej nie powołał).

https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/77498 ... przyczyn-r
https://www.przegladsportowy.pl/zuzel/r ... ki/zg6kzk1

Swoją drogą, do tej pory nie oglądałem powtórki GP z Lublina, ale pisaliście na forum, że Grisza pomagał Artemowi w parkingu. Wygląda na to, że te braterskie relacje są dość dziwne
https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/wideo ... rigorijowi

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#14767 Postautor: Gelo » 12 października 2021, o 07:49

No i potwierdziło się - Dobrucki gra perfidnie. Tylko naiwniak uwierzy, że to przypadek, że akurat po finale ligi odsuwa się chłopaka, który z narażeniem zdrowia wywalczył awans do finału SoN i który rewelacyjnie pojechał w ostatnim test-meczu. A wystarczy zobaczyć trenerem jakiego zespołu był obecny trener reprezentacji... Zawsze to bliższa koszula ciału. Jest to zachowanie bardzo nie w porządku w stosunku i do Motoru i przede wszystkim samego Dominika. Niczym sobie zasłużył, a Magic wcale nie jest teraz w rewelacyjnej formie.

Flagg
Trener

#14768 Postautor: Flagg » 12 października 2021, o 07:58

Tak, bo Dobrucki przeciez rozstawał się z Wrockiem w rewelacyjnych wręcz stosunkach :D
Zachowanie na DMEJ było rzeczywiście wyjątkowo perfidne ze strony Dobruckiego, ale teraz? Szczerze mówiąc, będąc na jego miejscu sam powołałbym Magica. Podejrzewam, że ciśnienie na złoto pod nieobecność Rosjan jest olbrzymie i Dobrucki po prostu nie ma miejsca na wpadkę. A przy całym szacunku dla Dominika, to jeszcze nie ta klasa co Magic. Do tego Janowski jednak ma doświadczenie z angielskich torów, a Kubera zdaje się nigdy tam nie jeździł
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#14769 Postautor: Gelo » 12 października 2021, o 08:02

Tor w Manchesterze jest tak samo angielski jak w Opolu na przykład. Więc to żaden argument. Nie mam pretensji, że teraz pojedzie Magic, bo jest to po Zmarzliku drugi polski żużlowiec. Mam pretensje, że w półfinale pojechał Dominik, który był przed finałem Ekstraligi, a zawody w Daugavpils można było oblecieć kimkolwiek i efekt końcowy byłby taki sam. Ale skoro już pojechał Dominik, teraz potwierdził znakomitą formę i jest już PO FINALE LIGI - nie ma żadnych podstaw żeby z nim tak postąpić.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#14770 Postautor: kdsz » 12 października 2021, o 08:09

Ja życzę dobrze i Motorowi i Dominikowi, ale sam bym wybrał dokładnie taki sam skład na finał. Wydaje mi się, że każdy kibic powie, że para Zmarzlik-Janowski jest obecnie najmocniejsza w Polsce.
Czy Domin musiał jechać w Daugavpils? Pewnie nie. Można było puścić Dudka, który w ekstralidze był już po sezonie. Ale moim zdaniem Dobrucki chciał sprawdzić Kuberę oraz pokazać, że na niego liczy w kolejnych latach. Wasze teorie spiskowe zupełnie do mnie nie trafiają.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#14771 Postautor: Gelo » 12 października 2021, o 08:16

Dudka, Przedpełskiego, Worynę, Smektałę. Kogokolwiek kto w lidze miał już wakacje. To nie jest żadna teoria spiskowa - to są fakty. Dobrucki uwziął się na zawodników Motoru i eksploatował ich na maksa w najważniejszej części sezonu - chociaż wcale nie musiał. I z Cierniakiem się udało.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#14772 Postautor: papi » 12 października 2021, o 08:38

ja tu żadnej teorii spiskowej nie głoszę. Uważam, że juniorzy poza zawodami zupełnie absurdalnymi (typu ZKJ) powinni jeździć jeśli tylko chcą. Nie zgadzam się z Gelem, ale każdy może sądzić inaczej. Mateusz pojechał świetne zawody wśród juniorskiej czołówki, szkoda że zdarzył się wypadek, ale tak bywa.

Natomiast Kubera był sprawdzony w GP, zarówno w Lublinie, jak i Szwecji, pojechał dobre eliminacje SON, a w ostatnim sprawdzianie kadry zdobył tyle samo punktów co Janowski i w moim odczuciu nie zasłużył na odstrzelenie. Nie twierdzę, że już dziś jest zawodnikiem klasy Maćka, ale zrobił absolutnie wszystko żeby w finale wystartować, w końcu to on go wywalczył.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#14773 Postautor: kdsz » 12 października 2021, o 08:48

papi pisze:ja tu żadnej teorii spiskowej nie głoszę.

Teorią spiskową nazywam sugestię Gela, jakoby Dobrucki celowo ryzykował zdrowiem i życiem zawodników Motoru, bo się na nas uwziął.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#14774 Postautor: Gelo » 12 października 2021, o 09:03

W mojej hierarchii - interes klubu Motor Lublin jest przed interesem Pana Dobruckiego. I przed jakimkolwiek interesem kogokolwiek. Jeszcze raz powtarzam - nasi zawodnicy NIE MUSIELI jechać w kilku zawodach, w których pojechali parę dni przed finałem. Po to się między innymi powołuje kilkunastoosobową kadrę. Klub też natychmiast powinien wycofać Cierniaka i Lamparta z DMPJ, kiedy wszystko rozstrzygnięte i wiadomo, że jedzie łajza Kowalski.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#14775 Postautor: papi » 12 października 2021, o 09:07

powiedz to 19-20 letnim chłopakom, którzy chcą zdobywać juniorskie trofea. Tylko nie pisz, że obowiązuje ich kontrakt z klubem i mają się dostosować, bo to miecz obosieczny, jak klub przegnie z wymaganiami, to kolejnej umowy już nie będzie.