Nasi rywale - 2022

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Karamba
Kadrowicz

Re: Nasi rywale - 2022

#51 Postautor: Karamba » 4 października 2021, o 16:20

Jest coś takiego, o czym ja nie wiem, ale mnie w Unii niepokoi. Wypowiedź Kubery po finale play-offów w Canal+ była dla mnie szokiem. Co takiego stało się w tym Lesznie, że zawodnik z taką ulgą mówi o odejściu? Kto go potraktował i jak? Jeśli coś takiego mówi, Smektała może mniej mówi, lecz tak samo się zachowuje, to coś tu nie gra - mówi nam Rufin Sokołowski, były prezes Unii Leszno (lata 1994-2004).

Nasz ekspert zwrócił uwagę na jedną ważną rzecz. - Nagle Pawlicki mówi o złej atmosferze. O co tu chodzi? Boję się, że ta drużyna się rozsypie

Czytaj więcej na https://sport.interia.pl/zuzel/news-zuz ... ign=chrome

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#52 Postautor: radonis » 4 października 2021, o 16:21

Tyle warte co wypociny Krzystyniaka

Karamba
Kadrowicz

#53 Postautor: Karamba » 5 października 2021, o 08:01

Stracą Hansena, bo wziął od Stali Gorzów zaliczkę
Wracając do Arged Malesy, to prócz zastępcy Klindta klub szuka też kogoś, kto wskoczy na miejsce odchodzącego do Moje Bermudy Stali Gorzów Patricka Hansena. Duńczyk miał wziąć ze Stali zaliczkę. Mówi się, że chodzi o 150 tysięcy złotych. W razie zerwania ustaleń musiałby zwrócić Stali, dwa razy więcej niż wziął, więc tej umowy raczej nie da się unieważnić.

Czytaj więcej na https://sport.interia.pl/zuzel/news-w-s ... ign=chrome

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#54 Postautor: kdsz » 5 października 2021, o 08:04

Rufin Sokołowski w lutym mówił takie rzeczy:
Jedynie jakiś kataklizm może pozbawić Unię mistrzostwa. Mam tu myśli dwie kontuzje liderów w tym samym czasie, bo nawet przy jednej zespół sobie powinien poradzić. [...] Stal ma Bartosza Zmarzlika - to prawdziwy lider, który w lidze praktycznie nie myli się. To wielki atut. Na pewno silniejsza będzie też Sparta, która pozyskała Artioma Łagutę, kolejnego lidera. Ale wątpię, że te drużyny zagrożą Unii, to raczej niemożliwe.

A tak skomentował odejście Smektały i Kubery:
Oni doskonale wiedzieli, że nie mieli pewnego miejsca w składzie. A lepiej być pierwszym na wsi, niż drugim w mieście.

https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/92255 ... eniach-dla

Ekspert nie myśli. Ekspert wie.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
papi
Trener

#55 Postautor: papi » 5 października 2021, o 08:11

ale złoto :D

zwłaszcza, że to Unia nazywana jest rolnikami, a zawodnicy odeszli do miast kilkukrotnie większych :)
Co do Kubery, on ponoć długo był olewany, bo Unia postawiła na Lidseya i Smektałe, dopiero jak Smyk powiedział, że odchodzi to przypomnieli sobie o Dominiku. Nie ręczę za to, ale fakt, że oficjalnie pożegnał się z klubem podczas mistrzowskiej fety + to co mówi obecnie wskazują, że faktycznie siedzi jakaś zadra i chyba szybko się nie zabliźni.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#56 Postautor: kdsz » 5 października 2021, o 08:20

Nie zapominajmy o ekwiwalencie za wyszkolenie. Domin to grzeczny chłopak, ale nawet święty by się wkurzył.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#57 Postautor: Gelo » 5 października 2021, o 08:33

papi pisze:ale złoto :D

zwłaszcza, że to Unia nazywana jest rolnikami, a zawodnicy odeszli do miast kilkukrotnie większych :)
Co do Kubery, on ponoć długo był olewany, bo Unia postawiła na Lidseya i Smektałe, dopiero jak Smyk powiedział, że odchodzi to przypomnieli sobie o Dominiku. Nie ręczę za to, ale fakt, że oficjalnie pożegnał się z klubem podczas mistrzowskiej fety + to co mówi obecnie wskazują, że faktycznie siedzi jakaś zadra i chyba szybko się nie zabliźni.

W zeszłym roku jak się oglądało mecze Unii i były obrazki z parku maszyn widać było gołym okiem, że Dominik jest poza drużyną. Zupełnie wyalienowany. To samo było po meczu w Lublinie. Tam musi być naprawdę nieciekawie - finansowo i jeżeli chodzi o atmosferę. Nawet Piter tego nie ukrywa. Dominik stał się bardzo lubelski. Odżył tu jako człowiek i zawodnik. Fantastyczny chłopak.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#58 Postautor: papi » 5 października 2021, o 08:41

finansowo niewątpliwie, zeszłoroczne przepychanki z Emilem (z Pawlickim też, ale w nieco mniejszym stopniu) jasno pokazały, że pieniądze stają się problemem. Atmosfera pewnie siadła częściowo przez finanse, może też w jakimś stopniu przez to, że po tylu latach wygrywania trudno żeby głód sukcesu był ciągle na najwyższym poziomie. Nie nasz problem, niech Dominik ma tutaj swój drugi dom

Flagg
Trener

#59 Postautor: Flagg » 5 października 2021, o 08:48

Wywiady Sokołowskiego piękne. Powinno sie je brać, zestawiać koło siebie i pokazywać wszystim ile warte są te wypowiedzi "ekspertów".
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
istred
Trener

#60 Postautor: istred » 5 października 2021, o 08:57

Flagg pisze:Wywiady Sokołowskiego piękne. Powinno sie je brać, zestawiać koło siebie i pokazywać wszystim ile warte są te wypowiedzi "ekspertów".

Przecież Sokołowski nie jest ekspertem. To były prezes Leszna. Wiadomo, że widzi on świat przez pryzmat Unii. Tak samo Komarnicki.

Zawsze śmieszyło mnie dzielenie ludzi ze względu na pochodzenie, ale na żużlowym przykładzie - Gorzów, Zielona Góra, Leszno, Ostrów, Gniezno mają w sobie coś małomiasteczkowego ;)

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#61 Postautor: niespokojny » 5 października 2021, o 10:38

No i Jack Holder bez dzikusa. Czyli tylko 4 zawodników Apatora w GP. Aż 10 uczestników GP skupionych w 3 polskich klubach. Zaskoczeniem dla mnie jest dzika dla Thomsena.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#62 Postautor: kdsz » 5 października 2021, o 11:07

niespokojny pisze:Zaskoczeniem dla mnie jest dzika dla Thomsena.

Madsen, Doyle, Lambert i Vaculik byli pewniakami. Wiadomo było, że ostatnie miejsce otrzyma jakiś średniak, bo przecież nie dadzą dzikusa Kołodziejowi czy Kuberze. Wydawało mi się, że nominację otrzyma Jack Holder albo właśnie Thomsen. Anders tylko 4x był w półfinałach, ale ma argument w postaci podium w Togliatti. Dla Bewley'a (nie mówiąc o Bellego) SGP wciąż to zbyt wysokie progi. Może zostaną rezerwowymi.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#63 Postautor: istred » 6 października 2021, o 08:35

Ja jedynie mogę przeprosić za swój post, który zapoczątkował tę żenującą dyskusję, a który był napisany z przymrużeniem oka.
Wy możecie po prostu zakończyć ten wątek.

blajar
Trener

#64 Postautor: blajar » 6 października 2021, o 09:01

:lol: ładnie pociekło :)
To wróćmy do tematu: Dudek, Przedpełski, Lambert, Sajfutdinow. 4/5 składu seniorskiego Apatora pojedzie w przyszłym roku jako stali uczestnicy GP. Ma to szansę w lidze wypalić i powalczą o top3 czy skończą zabawę przed meczami decydującymi o rozdaniu medali?
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#65 Postautor: dannie » 6 października 2021, o 09:52

Wydaje się, że - w stosunku do obecnego sezonu - zajdzie jedna zmiana, tj. Apator "wskoczy w miejsce" Unii Leszno i będziemy mieli 5 drużyn, które powalczą o medale. O ostatecznym układzie pomiędzy nimi zdecyduje forma poszczególnych zawodników w przyszłym sezonie (np. czy Przedpełski będzie dalej silny, czy Lindgren będzie liderem przez duże L, czy Drabik pokaże poziom ze swoich najlepszych występów itd.) oraz ewentualne sytuacje losowe (np. kontuzje).
Obrazek

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#66 Postautor: Kshyhu » 6 października 2021, o 10:01

...co spowoduje, że sezon zasadniczy będzie meganudny i o pietruchę. Już przed rozpoczęciem rozgrywek można w ciemno postawić, kto wejdzie do tych śmiesznych playoffów.
Motor mocnyj!

Haron90
Kadrowicz

#67 Postautor: Haron90 » 6 października 2021, o 10:07

Kshyhu pisze:...co spowoduje, że sezon zasadniczy będzie meganudny i o pietruchę. Już przed rozpoczęciem rozgrywek można w ciemno postawić, kto wejdzie do tych śmiesznych playoffów.

To prawda, 6/8 zespołów w playoff to pomysł chybiony i nie wiem co oni ćpali na tych spotkaniach, że na to wpadli. W tym roku sezon był mega ciekawy zarówno pod względem tego, kto do playoff wejdzie jak i pod względem spadku. Gdyby zachowali obecną formułę, byłoby jeszcze ciekawiej bo do 5 chętnych doszedłby Apator.

No ale cóż, był czas się przyzwyczaić, że logiki w żużlu brak nie tylko na torze :\.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#68 Postautor: istred » 6 października 2021, o 10:33

Celem było uniknięcie sytuacji, w której część drużyn kończy sezon w połowie sierpnia i w której drużyny odjeżdżają w sezonie nierówną liczbę meczów, co z kolei ma wpływ na kontraktowanie zawodników i stawia w uprzywilejowanej sytuacji te lepsze kluby, co z kolei cementuje i tak mocno zacementowany rozkład sił w Ekstralidze.
Tylko środek do tego kiepsko dobrany.

Moim zdaniem jedynym sensownym rozwiązaniem jest powiększenie Ekstraligi do 10 zespołów. Tym bardziej w obecnej sytuacji, kiedy kluby już nie upadają i jest kolejka zespołów I ligowych, która by się w tej Ekstralidze mogła odnaleźć.

Tylko oczywiście dwa zespoły więcej w Ekstralidze oznacza dwóch kolejnych gości do podziału środków z praw telewizyjnych, a to już obecnym akcjonariuszy niekoniecznie interesuje.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#69 Postautor: Gelo » 6 października 2021, o 10:38

I dwie mniej w niższych ligach i sztukowanie Wittstockami. Dlatego dopóki nie będzie reaktywacji w Krakowie, Pile i Świętochłowicach i nie powstanie klub w Przemyślu/Wałbrzychu - jestem przeciwnikiem poszerzania Ekstraligi. Czy kluby już nie upadają? Rzeszów i prawdopodobnie Tarnów to bankruci. Może pojadą, może nie.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#70 Postautor: istred » 6 października 2021, o 10:45

Niestety, sztukowanie klubami zagranicznymi trwa już od 15(?) lat. Taka rzeczywistość, której nie zmienimy.
Alternatywą są dwie ligi albo stworzenie trzeciej ligi - zagranicznej, pod skrzydłami PZMot.

Obecność drużyn z innych państw w Polskiej lidze ma też ten plus, że dzięki temu jest dopływ niezłych zawodników - od lat z Daugavpils, a w ubiegłym sezonie choćby ten młody Niemiec na B. Jestem przekonany, że bez udziały zagranicznych drużyn w Polskiej lidze o części zawodników byśmy nie usłyszeli, a żużla dzisiaj na Łotwie już by nie było.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#71 Postautor: Gelo » 6 października 2021, o 10:50

Nie mam nic do zespołów z innych lig. Tylko jak się wyciągnie dwie dodatkowe drużyny do Ekstraligi, trzeba będzie albo połączyć 1 i 2 albo sztukować obcymi, bo zwyczajnie nie będzie komu jeździć. Przy połączonej lidze połowa drużyn jedzie o nic. A ze sztukowanymi drużynami jest różnie - może być Dauga lub Landshut ale może być Równe, Miskolc czy Wittstock. Dla dobra tej dyscypliny zadbałbym o rozszerzenie geografii w Polsce.

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#72 Postautor: Kshyhu » 6 października 2021, o 10:56

Z jednej strony w idiotyczny sposób kombinuje się, jak zwiększyć liczbę spotkań (6-zespołowe playoffy), a jednocześnie lekką ręką rezygnuje z ciekawych dwumeczów, jakimi były baraże. Osobiście nie mogę się doszukać choćby jednego sensownego argumentu przemawiąjącego za tym, żeby baraże się nie odbywały.
Motor mocnyj!

Flagg
Trener

#73 Postautor: Flagg » 6 października 2021, o 11:11

Ale jest sens rozgrywania tych barazy? Przy całym szacunku do Krosna, to nie mają podjazdu do słabego jak na standardy Elipy GKMemu. Tak samo rok temu Gniezno? W ogóle ile razy w historii zdarzyło się, żeby 2 druzyna z 1 ligi wygrała baraż? Chyba tylko Gdańsk w 2008.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#74 Postautor: Gelo » 6 października 2021, o 11:14

Jest sens - dwie drużyny mają dłuższy sezon, kibice mają więcej emocji, zawodnicy mogą zarobić.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#75 Postautor: grzesieck » 6 października 2021, o 11:14

Flagg pisze:Ale jest sens rozgrywania tych barazy? Przy całym szacunku do Krosna, to nie mają podjazdu do słabego jak na standardy Elipy GKMemu. Tak samo rok temu Gniezno? W ogóle ile razy w historii zdarzyło się, żeby 2 druzyna z 1 ligi wygrała baraż? Chyba tylko Gdańsk w 2008.

Tarnow w 2003, rok pozniej zdobyli zloto DMP, a my przegralismy baraze z Falubazem
METHANOL ADVENTURE TEAM