Motor Lublin w sezonie 2021
Re: Motor Lublin w sezonie 2021
Jeśli faktycznie było tak jak pisze Ostafiński to kolejny raz brawo dla Kępy. Jego stanowczość jest do pozazdroszczenia.
Nazywanie przegrywem gościa, który do spółki z Więckowskim w 5 lat doprowadzili klub z totalnego niebytu do walki medale jest dość...osobliwe. No ale ok.
Niewątpliwie skuteczność Termińskiego na rynku transferowym jest godna pochwały. W 2 lata sprowadził do klubu trzech zawodników na 2.0 i wiecej: Dudka, Lamberta i Emila. Tutaj Kępa nie ma podjazdu. Na usprawiedliwienie Kuby można napisać, że jednak Toruń startuje z trochę innego pułapu i ma trochę więcej argumentów przy rozmowach: renoma klubu, Motoarena, turnieje SGP i w końcu położenie niemal w centralnej Polsce, blisko innych ośrodków żużlowych. W sytuacji gdy stawki proponowane przez kluby są na zbliżonym poziomie, to takie szczegóły odgrywają kluczową rolę, a nie kibice klaskający przyjezdnym. Przecież przyjście do Lublina Lamparta i Cierniaka też było związane z logistyką.
Być może dlatego od powrotu do Elipy jesteśmy poniekąd skazani na odrzutków, na zawodników "po przejściach" lub z problemami. Grisza, Hampel, Jamróg, Buczek teraz Drabik. To zawodnicy, którzy albo mieli problemy pozasportowe, albo czysto sportowe i Lublin był dla nich szansą na odbudowę. Trudno, widać tak ma być. Ale trzeba uczciwie przyznać, że Kępa z tych odrzutów stworzył całkiem fajny zespół, który właśnie zajął 2 miejsce w Tabeli i ma szansę powalczyć o medal, może nawet złoty.
Od 3 lat całe forum marzy o Polaku na 2.0. Ale takich w tym sezonie jest czterech: Zmarzlik, Janowski, Kołodziej i Dudek. Zadnego z nich nie będzie w Lublinie. Skoro więc nie możemy takiego zawodnika sprowadzić, to trzeba sobie takiego "wychować". I dlatego mamy w Lublinie Kuberę. Bo Dominik ma wszystko, żeby taki poziom osiągnąć. Drabik tak samo. A biorąc pod uwagę, że Michelsen po lekkim zastoju w zeszłym sezonie, zdaje się wracać na właściwe tory prowadzące do światowej czołówki, to raczej z optymizmem możemy patrzeć w przyszłość. Nawet Jeśli Wiktor skończy juniorkę.
Niewątpliwie skuteczność Termińskiego na rynku transferowym jest godna pochwały. W 2 lata sprowadził do klubu trzech zawodników na 2.0 i wiecej: Dudka, Lamberta i Emila. Tutaj Kępa nie ma podjazdu. Na usprawiedliwienie Kuby można napisać, że jednak Toruń startuje z trochę innego pułapu i ma trochę więcej argumentów przy rozmowach: renoma klubu, Motoarena, turnieje SGP i w końcu położenie niemal w centralnej Polsce, blisko innych ośrodków żużlowych. W sytuacji gdy stawki proponowane przez kluby są na zbliżonym poziomie, to takie szczegóły odgrywają kluczową rolę, a nie kibice klaskający przyjezdnym. Przecież przyjście do Lublina Lamparta i Cierniaka też było związane z logistyką.
Być może dlatego od powrotu do Elipy jesteśmy poniekąd skazani na odrzutków, na zawodników "po przejściach" lub z problemami. Grisza, Hampel, Jamróg, Buczek teraz Drabik. To zawodnicy, którzy albo mieli problemy pozasportowe, albo czysto sportowe i Lublin był dla nich szansą na odbudowę. Trudno, widać tak ma być. Ale trzeba uczciwie przyznać, że Kępa z tych odrzutów stworzył całkiem fajny zespół, który właśnie zajął 2 miejsce w Tabeli i ma szansę powalczyć o medal, może nawet złoty.
Od 3 lat całe forum marzy o Polaku na 2.0. Ale takich w tym sezonie jest czterech: Zmarzlik, Janowski, Kołodziej i Dudek. Zadnego z nich nie będzie w Lublinie. Skoro więc nie możemy takiego zawodnika sprowadzić, to trzeba sobie takiego "wychować". I dlatego mamy w Lublinie Kuberę. Bo Dominik ma wszystko, żeby taki poziom osiągnąć. Drabik tak samo. A biorąc pod uwagę, że Michelsen po lekkim zastoju w zeszłym sezonie, zdaje się wracać na właściwe tory prowadzące do światowej czołówki, to raczej z optymizmem możemy patrzeć w przyszłość. Nawet Jeśli Wiktor skończy juniorkę.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
W całym tym zamieszaniu o ile Drabik pojawi się w Lublinie podoba mi się to, że skład będzie znacznie odmłodzony. Za rok po prawdopodobnym odejściu Jarka i przejściu Wiktora na u24 będziemy mieć 3 polskich seniorów, z których najstarszy będzie z rocznika 1998. O ile nigdzie nie wyfruną to skład jest zbudowany na kilka ładnych sezonów.
Ja jestem zachwycony Drabikiem. Być może jest to duże ryzyko, ale jak to wypali, a uważam, że jest na to ogromna szansa, to możemy mieć w składzie tego wymarzonego przez wszystkich lidera na 2,0 w każdym meczu. Potencjał Maxa jest znacznie wyższy niż Kubery i Lamparta razem wziętych. Dzięki temu tranferowi, możemy zagościć w strefie medalowej znacznie dłużej, niż tylko w przyszłym roku po ewentualnym tranferze Dudka. Uważam że to ogromny sukces Kępy, bo na Maksa było wielu chętnych
Też tak uważam. Wszystko zweryfikuje tor... Skoro Kępa przerwał rozmowy z Dudkiem bo przekonał Drabika to najwidoczniej uznał że Max to lepsza i szybsza opcja. Dudek był widac niepewną opcja i można było zostać z Buczkiem. Ja się Kubie wcale nie dziwię.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
Nie oszukujmy się. Od momentu przejścia na seniorkę Zmarzlika, najlepszym juniorem był zdecydowanie Drabik. Jak dotąd Kubera i Smektala w lidze nie zbliżyli się i zapewne nie zbliżą w rok, do poziomu który Drabik już prezentował. Mam nadzieję, że tu trafi i stanie sportowo na nogi. Może nieco dojrzeje sportowo i emocjonalnie, z dala od gwiazdeczki Pawlickiej i gwiazdora Janowskiego, specjalistów od lewych L4 na występy kadry narodowej i dobijaniu biednych ośrodków żużlowych. Może to mu bardzo dobrze zrobić.
Żywię ku temu spore nadzieje, bo potencjał chłopak ma olbrzymi, wbrew temu co próbuje wmówić nam Gelo. 3 lata z rzędu średnia 2.0 jako młodzieżowiec to przecież kosmos. Niech zmądrzeje, chciałbym go z radością dopingować. No bo niestety, po tych akcjach wspaniałej trójki zaczął go nie trawić. Ale bez wpływów Wrocławia może dojrzeje do tego by być świetnym sportowcem. Chodzą słuchy, że ta dyskwalifikacja nieco nauczyła go pokory i szacunku dla niektórych. Zobaczymy.
Żywię ku temu spore nadzieje, bo potencjał chłopak ma olbrzymi, wbrew temu co próbuje wmówić nam Gelo. 3 lata z rzędu średnia 2.0 jako młodzieżowiec to przecież kosmos. Niech zmądrzeje, chciałbym go z radością dopingować. No bo niestety, po tych akcjach wspaniałej trójki zaczął go nie trawić. Ale bez wpływów Wrocławia może dojrzeje do tego by być świetnym sportowcem. Chodzą słuchy, że ta dyskwalifikacja nieco nauczyła go pokory i szacunku dla niektórych. Zobaczymy.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Niczego nie wmawiam. Jestem tylko mocno niepocieszony, że nie tyle wygraliśmy Drabika co przegraliśmy Dudka. Do Maksia mam stosunek podobny jak do Zagara. Tez byłem bardzo sceptyczny co do tego transferu. Swoją jazdą mnie i pewnie nie tylko mnie przekonał. Co z tego jednak skoro to był raczej sezon-wybryk. Matej wrócił do swojego poziomu.
Ja do tej pory nie pojmuję, jak Zagar wykręcił u nas średnią 2,06
u Drabika taką anomalią był zaś sezon 2020 gdzie zrobił bodajże 1,595. 3 lata w, rok po roku klepał ok. 2,0 co układa go o jakąś półkę wyżej. Wiem że po pokoleniu Janowskiego i Dudka, a także po ,, wyrośnięciu" Zmarzlika to nie robi takiego wrażenia, ale to jednak był najlepszy junior ostatnich lat i to zdecydowanie.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Drabik jest ciekawa opcja, ale bardzo ryzykowną w kontekście przyszłego sezonu bardziej niż w dłuższej perspektywie. A dla nas przyszły sezon to będzie ukoronowanie tych sześciu lat. Taki kamień milowy. W związku z kilkoma sprawami jak wybory czy Lampart senior. Myślę że tym się ludzie sugerują przedkładając Dudka. Zresztą długofalowa polityka w żużlu przy centralnie zmienianych co chwilę zasadach np KSM ma się nijak...
- niespokojny
- Trener
Teraz albo nigdy najczesciej konczyly sie wtopami.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Gelo pisze:Apator jest królem polowania i nie ma tu chyba wątpliwości. My z prawdopodobnie Drabikiem jesteśmy przegrywami niestety.
Co roku jesteśmy przegrywami i na rynku transferowym zbieramy odpady. Drużyna co roku notuje progres i dziś bije się o mistrzostwo, podczas gdy królowie polowania praktycznie do końca sezonu zasadniczego drżeli o ligowy byt, a poprzedni sezon spędzili w I lidze po spadku, który zapewniły im lebelskie odpady, które Kępa zamienił na odpady jeszcze większe...
- tezetomaniak
- Trener
Przecież nie chodzi o Apator ogólnie, tylko o perspektywę Emila i Dudka na 2022.
Sajfutdinow
Przedpełski
Dudek
Lambert
J. Holder
Lewandowski
Takim składem mogą wszystko, a pewnie jeszcze mocno walczą o Kowalskiego.
Sajfutdinow
Przedpełski
Dudek
Lambert
J. Holder
Lewandowski
Takim składem mogą wszystko, a pewnie jeszcze mocno walczą o Kowalskiego.
I brawo dla nich. Tylko, że oni żeby cokolwiek powalczyć musza się wzmocnić, bo teraz walczyli o uniknięcie spadku. My obecnym składem jesteśmy w walce o medale. Taka subtelna różnica. Wzmacniając się Drabikiem za Buczkowskiego wzmacniamy się bardzo mocno. Jednocześnie nasi bezpośredni rywale - Wrocław, Częstochowa, Gorzów - jedynie utrzymują swoją składy, a Leszno się po raz kolejny osłabia.
Też wolałbym Dudka od Drabika, ale rozumiem Kępę jeśli uważa inaczej, bo ma do tego argumenty.
I nie jest tak, że jeśli Kępa nie zakontraktował zawodnika, którego chcieliby kibice, tylko takiego jakiego on chciał, to znaczy że przegrał. Kępa sam odpowiada za skład zespołu i kontraktuje tych zawodników, których on chce, a nie tych których chcieliby kibice. I chwała mu za to, bo wynik drużyny co sezon pokazuje kibicom kto miał rację.
Też wolałbym Dudka od Drabika, ale rozumiem Kępę jeśli uważa inaczej, bo ma do tego argumenty.
I nie jest tak, że jeśli Kępa nie zakontraktował zawodnika, którego chcieliby kibice, tylko takiego jakiego on chciał, to znaczy że przegrał. Kępa sam odpowiada za skład zespołu i kontraktuje tych zawodników, których on chce, a nie tych których chcieliby kibice. I chwała mu za to, bo wynik drużyny co sezon pokazuje kibicom kto miał rację.
Czyżby misterny plan KK zdradzony tutaj przez Retro upadł, czy to tylko organizacja GP ? xD
LOL
https://www.facebook.com/11968278473542 ... 870633476/
LOL
łosiem pisze:Czyżby misterny plan KK zdradzony tutaj przez Retro upadł, czy to tylko organizacja GP ? xD
LOL
Podejrzewam, że taka szpilka w kierunku nas i ogłoszą pozostanie Zmarzlika.
Ogłasza pozostanie Zmarzlika na 3 lata.
Czy raczej ze Bartek zostaje i GP na 3 lata?
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
-
Speedway Fan
- Senior
Ogłoszą że przyznano im kredyt i mogą dzięki temu spełnić oczekiwania Zmarzlika :D
łosiem pisze:Czyżby misterny plan KK zdradzony tutaj przez Retro upadł, czy to tylko organizacja GP ? xD
LOL
albo ,że ich Kępa podbijaniem ofert doprowadza od szewskiej pasji
https://sport.interia.pl/zuzel/news-zuz ... Id,5449878
Kępa to geniusz wsadził Toruniowi dwóch gości po 2,5 melona każdy z czego jeden został porobiony na własnym torze przez Buczka i juniora Mateusza sam wziął zapewne tańszego niepewnego Maxa i regularnie podbija Zmarzlika , żeby wykrwawić rywala . Znakomicie się odnalazł w realiach ekstraligi " jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one"
Jeśli obecne plotki się potwierdzą, to w przyszłym roku możemy mieć mega ciekawy sezon. Sparta, Stal, Wlokniarz, Toruń i my - wszyscy z aspiracjami i potencjałem na złoto. Leszno wciąż mocne. GKM chyba czeka pasjonująca walka o 7 miejsce z beniaminkiem daleko za resztą stawki.
^^^Teraz już mamy mega ciekawy sezon ;)
Pytanie z innej beczki. Jak regulaminowo wygląda kwestia rozmów z Drabikiem? Jest wolnym zawodnikiem więc mozna z nim gadac/negocjować bez ograniczeń? Czy dopiero jak się skończy zawieszenie?
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Wydaje mi się, że oficjalnie po zakończeniu zawieszenia. Póki co nie jest czynnym zawodnikiem. Ale pewności nie mam.
MOTOR LUBLIN
https://m.youtube.com/watch?v=XbqPNpyee80
https://m.youtube.com/watch?v=XbqPNpyee80
A mi się właśnie wydaje, ze ani regulamin przynależności klubowej ani regulamin dyscyplinarny nie ogranicza możliwości negocjacji z zawieszonym zawodnikiem. Nie wolno negocjować z zawodnikiem innego klubu, chyba ze dostał on od swojego klubu zgodę na piśmie. Oficjalnie podpisać mogą wiadomo - w listopadzie.
No właśnie, mogę się mylić, ale zawieszenie Griszy kończyło się chyba jakoś w marcu, a my go ogłosiliśmy w połowie lutego.