Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem, czego oni mają sie niby w tej lidze U24 uczyć, skoro nadal bedą sie kisić we własnym sosie. Teraz robia to w MDMP, których jest od groma i skoro po takiej ilości jazdy nadal mają problemy, żeby załapać się do składu nawet 2-ligowej drużyny, to 2-3 dodatkowe sezony w U24, gdzie nadal będą rywalizować z tymi samymi zawodnikami (!), nie zrobi z nich nagle Panów Żużlowców. Przecież ta liga U24 to nic innego jak wydłużone MDMP. Sorry, ale nie wobrażam sobie, że taki 25-letni Maciek Kuromonow nagle znajduje angaż na pozycji seniorskiej w 2 lidze. Obawiam się wiec, że w obecnej formie ten cału projekt, to jedynie sztuczne przedłużanie kariery zawodników kończących wiek juniora. Może faktycznie 1 czy 2 chłopaków zrobi takie postepy, żeby pozostać w tym dorosłym żużlu, ale jeśli to ma kosztować 20 milionów rocznie (8x2,5), to chyba jednak lekko przepłacamy.
Natomiast co do sprzętu. Problem właśnie w tym, że kluby nie kupują go tony do szkółki. Jeśli słuchasz wywiadu z rodzicami młodych chłopaków (12-13) lat, którzy musza szukać sponsorów żeby kupić podstawowe rzeczy jak kask, google, kevlar itp, to ja jednak wątpię w sens działania takiej szkółki. Jeśli chłopcy świeżo po licencji jada na MDMP i wycofują sie po 1-2 biegach, bo padł im jakiś stary motocykl, a był to jedyny, którym dysponowali, to zaczynam wątpić w sens takiej szkółki.
Wiem jakie są obecnie realia. Albo masz hajs od rodziców/sponsorów na uprawianie żużla, albo do widzenia. Wiec jeśli tak się martwimy o młodych i o przyszłość tej dyscypliny, to zmieńmy coś w kierunku większość przystępności tej dyscypliny, a nie tworzymy jakie sztuczne ligi, które jedynie przedłużają agonie tych, którzy i tak w tym żużlu wiele nie osiągną.
Właściwie jedyny pozytyw jaki widzę w tym projekcie, to szansa dla młodych obcokrajowców, szczególnie z tych mniejszych żużlowo krajów. Dla nich to faktycznie będzie szansa na dodatkową jazdę, na pokazanie się w Polsce. Pytanie tylko ilu z nich będzie tez mogło sobie finansowo pozwolic, by do tej Polski przyjechać. Pewnie będzie to zależeć od tego, jak to U24 będzie miało rozwiązane kwestie kontraktów.
2,5 mln? No fajnie brzmi. Tylko jakoś nikt nie napisze z czego niby ta kwota wynika i czy ktoś miałby to egzekwować. Wydaje mi się, że to po prostu chwytliwy slogan - w sumie fajnie brzmi. Natomiast jak to w życiu, jeden klub wyda 500 tys. na tą drużyny, a inny 750 tys...
Mogę się mylić, ale to chyba nie będzie działać na zasadzie "Macie tutaj 2,5 bańki i się bawcie", tylko Elipa ma w jakiś sposób kontrolować na coś te pieniądze idą. Wiec w teorii nie powinno być tak, że z tych 2,5 miliona, 500 tys idzie na U24, a 2 bańki na kontrakt Zmarzlika. No ale wiadomo, że człowiek zawsze znajdzie sposób, żeby obejść system.