Żużel w TV

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

Re: Żużel w TV

#11826 Postautor: Gelo » 19 lipca 2021, o 15:16

Może miał wybór. Ale trzeba uczciwie powiedzieć, że Jason nie dał mu podstaw do zakontraktowania kosztem właśnie Lindgrena. Doyle kilka meczów u Was zawalił - coś jak u nas Lambo dwa lata temu. Świącik postawił po prostu na jego zdaniem pewniejszego konia, w dodatku swojego kolegę/przyjaciela. I patrząc np na wyniki GP z wczoraj - nie jest to pozbawione sensu. Świącik oczywiście może spróbować zaryzykować z Doylem czy Michelsenem. Ale gwarancji, że będzie lepiej nie ma żadnej.

Sebekmotor
Kadrowicz

#11827 Postautor: Sebekmotor » 19 lipca 2021, o 16:55

Jakoś nie przemawia do mnie argument, że Fredka broni się jazdą w GP, bo co ma niby z tego jego klub??? Nic, jedynie masę frustracji u kibiców, a kierowanie się przyjaźniami przy kontraktowaniu zawodników przemilczę...

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#11828 Postautor: Gelo » 19 lipca 2021, o 17:57

Nie znam relacji prezesa z Fredem. Zakładam, że skoro go nie wyrzucił, a mógł - to znaczy, że nie punkty były tu najważniejsze. Może liczył na przebudzenie, może bardzo się lubią, może na coś się umówili, może mają jakieś zobowiązania, może Doyle był dużo droższy. Trudno powiedzieć. W każdym razie słabsza jazda w lidze a świetna w GP stawia Świącika w niezręcznym położeniu. Jeżeli trzyma Lindgrena z powodów pozasportowych, to stał się zakładnikiem sytuacji, którą sam stworzył. U nas podobny dylemat może mieć Kuba z Griszą. I odpowiedź co z nim zrobić wcale nie jest oczywista. Każdy będzie miał rację.

Speedway Fan
Senior

#11829 Postautor: Speedway Fan » 19 lipca 2021, o 20:25

Świącik z Lindgrenem najwidoczniej robią sobie dobrze bo Madsen pojechał jeden słaby mecz i pojechał z nim w mediach, a Fredka zawala cały czas i cisza.

waha
Junior

#11830 Postautor: waha » 19 lipca 2021, o 20:31

Ale to raczej publiczna krytyka Madsena była nie na miejscu. Ogólnie myślę że Czewa ma problem z Lindgrenem jak my z naszymi stranieri. Jeżeli już zmieniać to na kogoś lepszego wyraźnie. A dużo nie ma takich na rynku.

Sebekmotor
Kadrowicz

#11831 Postautor: Sebekmotor » 19 lipca 2021, o 20:37

Ale meczycho w Ostrowie!!! Mocny kandydat do meczu sezonu we wszystkich ligach!

Kaman
Kadrowicz

#11832 Postautor: Kaman » 19 lipca 2021, o 20:44

Sebekmotor pisze:Ale meczycho w Ostrowie!!! Mocny kandydat do meczu sezonu we wszystkich ligach!

Bez przesady pol meczu start , kreda

Sebekmotor
Kadrowicz

#11833 Postautor: Sebekmotor » 19 lipca 2021, o 21:02

Ja widziałem całkiem sporo mijanek, to że któraś z drużyn wyszła na 5:1 o niczym nie świadczyło. Jak dla mnie po meczu Falubazu z Włókniarzem najlepszy mecz pod kątem ścigania jaki widziałem w tym sezonie.

Co do Lindgrena to chyba nikt mu jeszcze nie zdążył uzmysłowić, że ekstraliga to są najważniejsze rozgrywki żużlowe, a GP to prywatna zabawa kilku zawodników sztucznie napędzana przez telewizje i media internetowe.

Kaman
Kadrowicz

#11834 Postautor: Kaman » 19 lipca 2021, o 21:05

Sebekmotor pisze: Jak dla mnie po meczu Falubazu z Włókniarzem najlepszy mecz pod kątem ścigania jaki widziałem w tym sezonie.

Równie dobry Bermudy - CKM

Awatar użytkownika
papi
Trener

#11835 Postautor: papi » 19 lipca 2021, o 21:10

Sebekmotor pisze:Co do Lindgrena to chyba nikt mu jeszcze nie zdążył uzmysłowić, że ekstraliga to są najważniejsze rozgrywki żużlowe, a GP to prywatna zabawa kilku zawodników sztucznie napędzana przez telewizje i media internetowe.

Można też uważać, że ekstraliga to dobrze płatna zabawka kilkunastu megalomanów, którzy publicznie całują się po tyłkach. A medalista IMS na zawsze przechodzi do historii.

Sebekmotor
Kadrowicz

#11836 Postautor: Sebekmotor » 19 lipca 2021, o 21:15

Ale sam przyznasz, że największe emocje daje i najlepszą oglądalność ma ekstraliga.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#11837 Postautor: tezetomaniak » 19 lipca 2021, o 22:11

Sebekmotor pisze:Ale sam przyznasz, że największe emocje daje i najlepszą oglądalność ma ekstraliga.

Może to być dla niektórych szok, ale sportowcy tak tylko mówią, że to wszystko jest dla kibiców. Tak naprawdę oni rywalizują, żeby spełniać swoje potrzeby, marzenia i zarabiać pieniądze.
Prawdopodobnie większość żużlowców marzy bardziej o IMŚ niż o ekstralidze.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#11838 Postautor: Torsen » 19 lipca 2021, o 22:18

GP to karta przetargowa w negocjowaniu lepszego kontraktu i, pomijając aspekt sportowy (ambicjonalny), jest to główny powód udziału w tym cyklu.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#11839 Postautor: Kargolo » 19 lipca 2021, o 22:52

tezetomaniak pisze:Prawdopodobnie większość żużlowców marzy bardziej o IMŚ niż o ekstralidze.

Oczywiście, że tak.
W sumie to kojarzę tylko jednego, u którego jest na odwrót ;)

My się jaramy, emocjonujemy, ale dla zawodników liga to przede wszystkim pieniądze.
Medaliści IMŚ, są zapisani na kartach historii o wiele grubszą kreską niż Drużynowi Mistrzowie Polski.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Sebekmotor
Kadrowicz

#11840 Postautor: Sebekmotor » 20 lipca 2021, o 08:11

Zapewne jest tak ja piszecie i w zasadzie nikomu to nie przeszkadza. Chyba, że ma się w składzie Lindgrena , bo reszta rajderow z absolutnego top potrafi być też top w elidze. Ale jak już pisałem to nie są nasze problemy :)))

BobTheMonter77

#11841 Postautor: BobTheMonter77 » 20 lipca 2021, o 10:13

Gelo pisze:Sytuacja jest dziwna i patowa. Bo chociażby nawet robił po 5 punktów i kibice (słusznie) domagaliby się pociągnięcia go ze składu, Świącik zawsze może powiedzieć - "jak to - czołowego zawodnika świata? ja odpowiadam za dobro klubu" W przeciwieństwie do Holdera Lindgren broni się jazdą w GP - niestety dla kibiców Włókniarza, którzy mogą być zniesmaczeni jego jazdą. Dlatego ja nie zazdroszczę Świącikowi - bo tu nie ma złotego środka. Gdyby miał go kim zastąpić łeb za łeb - to może tak. Ale czy to będzie ktoś lepszy? Patrząc po stawce GP - nie ma szans.

Dobro klubu? Celem normalnego klubu (i prezesa) jest osiągnięcie jak najlepszego wyniku w lidze. Jeśli "czołowy zawodnik świata" jedzie w na poziomie ligowego rzemieślnika (27 średnia w EL!) to należy bez sentymentu mu podziękować.
Dwa, wynik ligowy przekłada się też na finanse, awans do play-off to dodatkowe 2 mecze u siebie z wysoką frekwencją, 4 dodatkowe transmisje telewizyjne, mocniejsza pozycja przetargowa w rozmowach ze sponsorami.
A teraz co? Świącik idzie do sponsora i - wicie, rozumicie mamy co prawda dopiero 5 miejsce w lidze, ale za to w składzie "czołowego zawodnika świata". :lol: :lol:
Typ sportowo i finansowo strzela sobie (a właściwie Włókniarzowi) w kolano.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#11842 Postautor: Perez » 20 lipca 2021, o 11:55

Strzelają to jego zawodnicy. Prezes stworzył solidny skład. Aż dziwne że nie wypaliło. Mają przecież wszystko. Pokazali to w meczu z nami.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

asid
Senior

#11843 Postautor: asid » 20 lipca 2021, o 12:36

Z tym Włókniarzem to może być tak, że jeszcze ostatniego słowa nie powiedzieli a potencjał jest bardzo duży. Lindgren może być jeszcze języczkiem u wagi.
Ostatnio zmieniony 20 lipca 2021, o 23:03 przez asid, łącznie zmieniany 1 raz.

Czarek
Trener

#11844 Postautor: Czarek » 20 lipca 2021, o 12:45

asid pisze:Z tym Włókniarzem to może być tak, że jeszcze ostatniego słowa nie powiedzieli a potencjał jest bardzo duży. Lindgren może być jeszcze języczkiem uwagi.

U wagi.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Flagg
Trener

#11845 Postautor: Flagg » 20 lipca 2021, o 12:50

A my w dwumeczu ze Spartą pokazaliśmy, że możemy się bic o mistrza Polski.

Dlatego tabela jest najbardziej wymierna po rozegraniu 14 spotkań, a nie jednego. Ani Włókniarz nie jest tak mocny, żeby co mecz rozjeżdzać nas +20, ani my nie jesteśmy tacy słabi.

Z jednym mogę się zgodzić. Włókniarz przed sezonem był drużyną z największym potencjałem. Ale jeśli realnie poopatrzeć na wyniki osiągane przez tych zawodników w lidze w ostatnich sezonach, to wychodzi 4-5 siła ligi. Coś na naszym poziomie:

Leon Madsen - Miał dwa fantastyczne sezony w lidze - 2018 i 2019. Ale juz poprzedni to lekka zadyszka. Mówię lekka, bo to wciąż zawodnik z absolutnego topu, ale już nie taki pewniak pokroju Zmarzlika. Juz poprzedni sezon to pokazał, gdzie skończył z 2,2, a nie ponad 2,4. W tym roku mamy trend z roku ubiegłego, a nie tych wcześniejszych
F. Lindgren - magia nazwiska i wyników w SGP. Nic poza tym. TO jest chłop, który w Elidze jeździ, nie wiem, 10 lat? I tylko raz zrobił średnia over 2.0 - w 2018 gdy dostał ten złoty silnik. Natomiast wszystkie poprzednie lata pokazują, że to jest gość na 1.8-2.0. Jasne, jest potencjał na wiecej, ale tylko potencjał. Fakty mówią co innego. Lindgren jedzie słabiej niż w latach wcześniejszych, ale nie o tyle słabiej jak to próbuje się przedstawić.
B.Smektała - gość obecnie to solidna druga linia z potencjałem na wiecej. Czy 1,55 to ponizej jego możliwości? Troche pewnie tak. Rok temu miał ponad 1.8, ale też trzeba wziąć pod uwagę, że był beneficjentem toru w Lesznie. Tam zrobił ponad 2.1. Po przenosinach do nowego klubu, mogło pójść w górę, ale też wiele osób twierdziło, że będzie mieć cieżko. No i ma.
K.Woryna - druga linia z potencjałem na wiecej. Kazdy chyba widział, jak jeździł Kacper rok temu. I tak jak w przypadku Lindgrena, wszyscy z góry założyli, że Woyna w Czewie sie odrodzi. No i się nie odrodził, choć ostatnie mecze jeździ zdecydowanie lepiej. Ale średnia z poprzedniego sezonu i z tego to 1,55 vs 1,51. Nie ma tutaj ani dramatycznego spadku, ani wzrostu.
J.Jeppesen - przed sezonem jedna wielka niewiadoma, ale cudów sie chyba nikt nie spodziewał.
No i juniorzy - jedyni którzy nie tylko jeżdżą jak powinni, ale nawet grubo ponad stan. Gdyby nie Miśkowiak, to marzenia Włóniakrza o PO skończyłyby się po pierwszej rundzie :)

Podsumowując. Świącik zbudował ciekawy, ale bardzo ryzykowny skład. Za dużo było tutaj "jeśli". Głosy o mitycznej sile Włókniarz opierały się w dużej mierze o potencjał jaki mieli zawodnicy tego klubu, a nie ich faktyczne mozliwości i formę. Z góry zalożono, że Madsen znów będzie domiantorem, że Lindgren wreszcie zacznie jeździć na poziomie 2.2-2.3, że Woryna się odrodzi, że Smyk będzie sie dalej rozwijać. Praktycznie nic z tego sie nie stało. Zawdodnicy Włókniarza w zdecydowanej większości utrzymali po prostu formę z roku poprzedniego i lat wcześniejszych. A obsuwy formy Smektały i Lindgrena zrekompensowała kosmiczna jazda Miskowiakai świetna Świdnickiego.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#11846 Postautor: kibicLBN » 21 lipca 2021, o 20:29

kibicLBN pisze:Świącik powinien zlecić kilka naciąganych artykułów, że Lindgren traci notowania, że się skupia na SGP i niech to później spróbuję wykorzystać w negocjacjach z nim.

I proszę
https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/95034 ... rotasiewic
Świącik - doceniam
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#11847 Postautor: Rusek » 22 lipca 2021, o 17:33

Dziś Eleven 1 g.18:55 Vetlanda - Lejonen czyli Kubera vs Hampel.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'

Raf
Zawodowiec

#11848 Postautor: Raf » 23 lipca 2021, o 20:57

Matej akcja sezonu? :D unik niczym zawodowy bokser :D

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#11849 Postautor: Kargolo » 23 lipca 2021, o 21:00

Ale grillowanie słabych juniorów przez Korościela i kolegę na Eleven.
Z jednej strony rodzicom tych chłopaków pewnie przykro jak słyszą coś takiego, ale z drugiej lepsza najgorsza prawda niż cukrowanie, że oni dopiero się uczą itd.

Co sądzicie o jednym juniorze zagranicznym w składzie meczowym?
Ja jak patrzę na takiego Osyczkę, Pytlewskiego czy dużą część juniorów w 1 i 2 lidze to jestem zwolennikiem takiego rozwiązania.
W miejscu wyżej wymienionych chętnie zobaczyłbym Kvecha, Birkemose, Madsa Hansena czy młodych Łotyszy.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#11850 Postautor: Rusek » 23 lipca 2021, o 21:07

Tych zagranicznych juniorów już Polska liga przerabiała jakiś czas temu i być może dla widowiska to ciekawe rozwiązanie, jednak z drugiej strony zabijemy całkiem szkolenie swoich zawodników.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'