Nasi rywale - 2021

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
waha
Junior

Re: Nasi rywale - 2021

#626 Postautor: waha » 8 lipca 2021, o 16:46

A ja uważam że ma to dla nas znaczenie tylko pod względem transferów przyszło rocznych. Nie chcę mi się wierzyć w wygraną Włókniarza we Wrocławiu. Więc według mnie teraz PO zależą już tylko od nas samych.

A co do transferów za rok to niestety słabo. Znów nie będzie kogo brać. Chociaż ja bym Przema za Buczka próbował. Więcej chyba nie uda się ugrać w tym okienku. Chyba że jakiś zagraniczny, ale słabo w to wierzyć mi się chce.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#627 Postautor: Gelo » 8 lipca 2021, o 18:28

Ja osobiście w GKM nie widzę nikogo. Zamiana Buczka na Przema to jeden do jeden. Przemo to dobry materiał na jednego z seniorów u beniaminka, a proces budowania Buczka chyba nie do końca się powiódł. Myślałem, że będzie lepiej. Ale tym sposobem GKM ma gotowy materiał na kapitana I lidera krajowych seniorów na walkę o powrót do Ekstraligi.

KrzysiekS
Senior

#628 Postautor: KrzysiekS » 8 lipca 2021, o 18:33

Jak wejdzie ten KSM co planują to my musimy się pozbywać albo Ciernika albo Lamparta, bo jeśli obaj zostają to odpada Jarek albo któryś obco, a wy tu pany o wzmocnieniach...

Kaman
Kadrowicz

#629 Postautor: Kaman » 8 lipca 2021, o 18:35

KrzysiekS pisze:Jak wejdzie ten KSM co planują to my musimy się pozbywać albo Ciernika albo Lamparta, bo jeśli obaj zostają to odpada Jarek albo któryś obco, a wy tu pany o wzmocnieniach...

Lampart out, Cierniak jeszcze 2 lata nawet nie ma o czym dyskutować narazie to dyrdymały pismaków z interii

qpa
Junior

#630 Postautor: qpa » 8 lipca 2021, o 18:50

" Nicki Pedersen jest w drodze do Grudziądza. W przypadku pozytywnego rozpatrzenia odwołania do Duńskiej Konfederacji Sportu i zawieszenia kary zawodnik będzie gotowy do startu w piątkowym spotkaniu ZOOLESZCZ DPV LOGISTIC GKM z eWinner Apatorem Toruń. Ostateczny skład naszej drużyny na mecz #GRUTOR poznamy 1,5 godziny przed startem zawodów."

Flagg
Trener

#631 Postautor: Flagg » 8 lipca 2021, o 19:09

Kaman pisze:
KrzysiekS pisze:Jak wejdzie ten KSM co planują to my musimy się pozbywać albo Ciernika albo Lamparta, bo jeśli obaj zostają to odpada Jarek albo któryś obco, a wy tu pany o wzmocnieniach...

Lampart out, Cierniak jeszcze 2 lata nawet nie ma o czym dyskutować narazie to dyrdymały pismaków z interii

Nie czytałem wynuzej Ostafy czy jego pieska, nie wiem jak ma wyglądać to KSM, ale ja mówię.... Jarek out. W sytuacji, gdy niemal każdy zespół bedzie musiał się osłabić, to ja wolę zatrzymać Wiktora i mieć dwóch mega mocnych juniorów.

Ale spokojnie. Nie po to Rusko budowal dream team, żeby teraz, gdy Sparta jest w swietnej kondycji nie tylko sportowej, ale i finansowej, bawić się w jakieś KSM. Leszno czy Gorzów też raczej nie będą zwolennikami takiego rozwiązania.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
papi
Trener

#632 Postautor: papi » 8 lipca 2021, o 19:19

Kiedyś padały deklaracje, że zmiany regulaminowe nie mogą wchodzić z wyprzedzeniem mniejszym niż rok. Czy ktoś nie może walnąć pięścią w stol i wprowadzić taki zapis? Przecież KSM w lipcu czy sierpniu ze skutkiem od listopada to będzie kpina z "najlepszej ligi swiata"

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#633 Postautor: Gelo » 8 lipca 2021, o 20:19

My że średnimi naszych zawodników (wszystkich) mamy z czołowej piątki najmniejszy ból głowy co do ksm

waha
Junior

#634 Postautor: waha » 8 lipca 2021, o 20:22

No nie koniecznie. Zależy z ilu lat liczony.

https://speedwayekstraliga.pl/statystyki/ksm

Flagg
Trener

#635 Postautor: Flagg » 8 lipca 2021, o 20:46

papi pisze:Kiedyś padały deklaracje, że zmiany regulaminowe nie mogą wchodzić z wyprzedzeniem mniejszym niż rok. Czy ktoś nie może walnąć pięścią w stol i wprowadzić taki zapis? Przecież KSM w lipcu czy sierpniu ze skutkiem od listopada to będzie kpina z "najlepszej ligi swiata"

Ale eliga przecież nawet nie kryje się z tym, że właśnie i to chodzi. Przy okazji U24 mowili, że zostaje to wprowadzone tak późno, żeby kluby nie bawiły się w rozmowy transferowe już w czerwcu.

Zresztą zdaje się, że od tej pory regulamin na kolejny sezon ma być oglaszany dopiero w październiku, czy jakoś tak.

Natomiast dalej chyba potrzebują zgody przynajmniej większości drużyn, żeby taka zmianę wprowadzic.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KrzysiekS
Senior

#636 Postautor: KrzysiekS » 8 lipca 2021, o 20:49

https://sport.interia.pl/zuzel/news-zuz ... Id,5346290
Niepokojący artykuł, o ile oczywiście ci badacze Pisma Świętego nie tworzą całej teorii na kolanie.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#637 Postautor: Perez » 8 lipca 2021, o 21:04

Co Wy się martwicie. Prezes jest zwolennikiem KSM. Więc powinno być ok.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
papi
Trener

#638 Postautor: papi » 8 lipca 2021, o 21:05

Flagg pisze:Ale eliga przecież nawet nie kryje się z tym, że właśnie i to chodzi. Przy okazji U24 mowili, że zostaje to wprowadzone tak późno, żeby kluby nie bawiły się w rozmowy transferowe już w czerwcu.

Zresztą zdaje się, że od tej pory regulamin na kolejny sezon ma być oglaszany dopiero w październiku, czy jakoś tak.

Natomiast dalej chyba potrzebują zgody przynajmniej większości drużyn, żeby taka zmianę wprowadzic.

Jeśli regulamin ma być ogłaszany w październiku to naprawdę mamy cyrk. Kluby podpisują wieloletnie umowy i mają do tego prawo, więc jeśli dalej tak będą się bawić to prędzej czy później dojdzie do buntu i skandalu. W NBA rozgrywki bywały zawieszane, a to pieniądze nieporównywalnie większe.

Co do zgody większości, to ciekawe czy na pewno chodzi o kluby. Wg KRSu, PZM ma 44% udziałów, kluby po ok 7, a to oznacza że do większości wystarczy poparcie beniaminka.

Kaman
Kadrowicz

#639 Postautor: Kaman » 8 lipca 2021, o 21:09

Perez pisze:Co Wy się martwicie. Prezes jest zwolennikiem KSM. Więc powinno być ok.

Był w 2019 i raczej w okolicy 46, obecnie sytuacja jest zgoła odmienna :)

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#640 Postautor: Perez » 8 lipca 2021, o 21:19

Przed tym sezonem w okresie transferowym też mówił o KSM.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Flagg
Trener

#641 Postautor: Flagg » 8 lipca 2021, o 21:20

KrzysiekS pisze:https://sport.interia.pl/zuzel/news-zuzel-to-bedzie-prawdziwa-rewolucja-kilka-druzyn-pge-ekstral,nId,5346290
Niepokojący artykuł, o ile oczywiście ci badacze Pisma Świętego nie tworzą całej teorii na kolanie.

Z tych 3 podanych powodów, 3 są skrajnie debilne.

Liga dwóch prędkości? Srlsy? A w której to lidze na świecie masz 10/10 druzyn bijących się o mistrzostwo? W kazdej lidze są druzyny słabsze i mocniejsze. Naprawdę ktoś ma np. problem z tym, jak wygląda obecny sezon? Spadkowicza poznamy pewnie dopiero w 14 kolejce (jeśli Pedersen pojedzie), tak samo jak druzyny walczące w PO. Wiec pytam ponownie, co złego jest w tym, że mamy podział na druzyny mocniejsze i slabsze? Pogromów w lidze mamy jak na lekarstwo. Przecież wyniki +- 20 sa wyjątki.

Beniaminek ma ciężko? Srlsy? Patrząc na ostatnie 3 lata, to wychodzi na to, że beniaminek spadnie najpewniej tylko raz. Rok temu. I to głównie z winy beznadziejności prezesa tej drużyny.

Trzeci powód - obnizenie wymagać finansowych zawodnków. No na pewno. Już ponoć U24 miało to zrobić. Nie obniżyło, a dodatkowo wywindowało koszta takiego U24 mocno w górę. KSM zrobi to samo. Jedni będą musieli zejść z ceny, ale cena innych podskoczy mocno w górę. Przecież taki Czugunov to mógłby sobie spokojnie krzyczeć stawki na poziomie TOP 10 ligi, bo tak cenny będzie ze swoimi kilkoma sezonami z 2.5. Absurd goni absurd.

No i trzeba pamiętać, że te wyliczenia Interii jednak nie uwzgledniajaą tego sezonu. W Sparcie KSM Janowskiego, Bewley'a czy Czugunova pójdzie zapewne mocno w górę (choć w przypadku Gleba dalej będzie dość niska). tak samo w Gorzowie, gdzie Wozniak czy Thomsen pójdą do przodu. Leszno jest grubo powyżej, mimo, że mają Lidsey'a, który ma śmiesznie niskie KSM.

U nas spadnie KSM Buczka, Hampela i pewnie Łaguty. MM, Lamparta pójdzie nieznacznie w górę. Kubery i Cierniaka raczej niewiele sie zmieni. Tak więc to nie jest tak, że wypadamy tutaj najgorzej.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#642 Postautor: tezetomaniak » 8 lipca 2021, o 23:06

Flagg pisze:Beniaminek ma ciężko? Srlsy? Patrząc na ostatnie 3 lata, to wychodzi na to, że beniaminek spadnie najpewniej tylko raz. Rok temu. I to głównie z winy beznadziejności prezesa tej drużyny.

Ile było płaczu, że Kępa nie może nikogo wyciągnąć, że ekstraliga zabetonowana, że Lublina nikt nie lubi, że Kasprzak tylko mówił o Lublinie, żeby podbijać stawkę w Gorzowie? :)
Jeszcze parę lat temu dużo łatwiej było wyciągać lepszych zawodników, a rotacja była większa. Motor ma złoty okres pod względem finansowym, a jeszcze nie tak dawno mógł liczyć tylko na wydymanie Mrozka przez Lagutę i leszczyńskie potraktowanie Hampela. To oczywiste, że beniaminek jest z miejsca ustawiony na walkę o przetrwanie.

Flagg
Trener

#643 Postautor: Flagg » 9 lipca 2021, o 00:24

No i Nicki już może jutro w Pl jechać :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#644 Postautor: Kshyhu » 9 lipca 2021, o 08:53

Przeczytałem artykuł, KSM to głupota totalna, ja na taki żużel chodził na pewno nie będę, jeśli to wprowadzą.
Czy ktokolwiek z tu obecnych wyobraża sobie sytuację, że np. w takiej Bundeslidze Bayern jest zmuszony do zrezygnowania z Lewandowskiego, bo skład mają za mocny? Przecież to jest tak niedorzeczne, że mi się nawet myśleć nie chce. Sztuczne wyrównywanie składów, żeby było ciekawiej? Nie interesuje mnie coś takiego, bo to sprzeczne z ideą sportu drużynowego.
Marzy mi się natomiast moment, w którym przepisy zostaną zamrożone na 10 lat i nikt nie będzie mógł w nie łap pchać, tak, jak się to dzieje co roku.
Motor mocnyj!

blajar
Trener

#645 Postautor: blajar » 9 lipca 2021, o 10:13

Jak to wprowadzą to ja czekam już tylko na parytet płci w zespołach ligowych :lol:
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

KrzysiekS
Senior

#646 Postautor: KrzysiekS » 9 lipca 2021, o 10:28

No nieciekawie to wygląda. Wtedy to tylko pozostaje brać za Griszkę Zmarzlika czy innego Artioma, a za Buczka kewlar na 2,5 i zmieniać juniorami czy jakieś tam kombinacje alpejskie. Cyrk będzie w drużynach, bo ktoś wymyślił że za mało jest rotacji na giełdzie transferowej. Ja natomiast cenię bardzo taką dłuższą jazdę w jednym klubie nawet najemnika. Tak jak na przykład chciałbym kolejne lata widzieć u nas MM, a nie zmieniać co sezon pomimo jego wpadek, bo ma o 0,7 pkt za dużo do KSMu, tak nie wyobrażam sobie że zamieniamy Kubsona Smykiem bo ma niższy, a za rok Lidseyem i potem jakimś znowu Kowalskim... Człowiek się przyzwyczaja, a nie cyrk objazdowy na kółkach.
PS Tyle dobrze że Grisza zbija już w tym roku ;)
Ostatnio zmieniony 9 lipca 2021, o 11:00 przez KrzysiekS, łącznie zmieniany 1 raz.

Kaman
Kadrowicz

#647 Postautor: Kaman » 9 lipca 2021, o 10:29

W ogóle w dobie kapitalizmu chcą powrotu komuny. To nie mieści się zdrowemu na umyśle w głowie :)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#648 Postautor: istred » 9 lipca 2021, o 10:41

KSM już był. Szybko z niego zrezygnowano, później był jeszcze raz i zrezygnowano z niego jeszcze szybciej. Parę lat od ostatniego sezonu z KSM już minęło więc część osób już zapomniało jak to było i dlaczego dzisiaj KSM nie ma.

Kaman
Kadrowicz

#649 Postautor: Kaman » 9 lipca 2021, o 10:45

istred pisze:KSM już był. Szybko z niego zrezygnowano, później był jeszcze raz i zrezygnowano z niego jeszcze szybciej. Parę lat od ostatniego sezonu z KSM już minęło więc część osób już zapomniało jak to było i dlaczego dzisiaj KSM nie ma.

Mało tego KSM to obniżenie poziomu rozgrywek i jeszcze większe rozbieżności miedzy zespołami. Nadal uważam, że to jakiś kiepski żart.
Ostatnio zmieniony 9 lipca 2021, o 10:46 przez Kaman, łącznie zmieniany 1 raz.

waha
Junior

#650 Postautor: waha » 9 lipca 2021, o 10:45

KrzysiekS pisze:No nieciekawie to wygląda. Wtedy to tylko pozostaje brać za Griszkę Zmarzlika czy innego Artioma, a za Buczka kewlar na 2,5 i zmieniać juniorami czy jakieś tam kombinacje alpejskie.

Chyba nic by to nie dało kompletnie. Bo liczy się 6 najwyższych ksm w drużynie. Więc jakby jeden senior wypadł to wtedy chyba liczył by się drugi junior. Ale w sumie nie wiem. Ogólnie też nie jestem fanem przepisu. Chyba że robić go na wyższym poziomie. Niski ksm sprawi że 1 liga będzie mocniejsza :) zresztą całe to kombinowanie: 2 Polaków, 1 u 24, i jeszcze zmieścić się w ksm trzeba.