Motor Lublin - Falubaz Zielona Góra 58:32 (104:76), 02.07.2021

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kdsz
Trener

Re: Motor Lublin - Falubaz Zielona Góra, 02.07.2021, 18:00

#51 Postautor: kdsz » 2 lipca 2021, o 09:01

Myślę, że lubelscy zawodnicy nie pracują na ryczałt, więc będzie im zależeć na punktach i w konsekwencji pieniądzach.

Mam jakieś nieuzasadnione obawy przed dzisiejszym meczem. Wystarczy dzień konia Fricke'a i normalna, solidna postawa pozostałych seniorów Falubazu, żeby mecz był na styku. Chyba cudem wygrane spotkanie z Gorzowem tak mnie zestresowało, że zacząłem wątpić w kozacką formę rajderów Motoru na lubelskim torze.
Ostatnio zmieniony 2 lipca 2021, o 09:29 przez kdsz, łącznie zmieniany 1 raz.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Flagg
Trener

#52 Postautor: Flagg » 2 lipca 2021, o 09:19

Kargolo pisze:
Flagg pisze:Tak, bo Grisza z Mikkelem wejdą na forum i zobacza, że Flagg napisał jebac Falubaz, to leszcze są. I zlekceważą przeciwnika.

Nie sądzisz, że trochę znadinterpretowałeś wpis Ge(L)a?
Przecież nie napisał, że forum ma wpływ na zawodników, tylko wyraził nadzieję, że nie zlekceważą Falubazu tak jak forumowicze :P

Byc moze masz rację. Być może nadinterpretowałem, ale ludzie, przyjeżdża do nas drużyna, która w tym sezonie wygrała 2 mecze. DWA.
Ja nie kupuje tekstów, że to tylko sport, że wszystko może sie zdarzyć. Nie, nie może i to zadanie dla naszych, żeby się nie zdarzyło. Rok temu wpadli do nas z juniorami o 2 klasy lepszymi i Vaculikiem. Nie wyszli z 40.

Nie wymagam pogromu i nawet sie go nie spodziewam. Ale spokojne zwycięstwo i kontrolowanie wyniku od pierwszego biegu to nasz obowiązek.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
istred
Trener

#53 Postautor: istred » 2 lipca 2021, o 09:24

Chyba ktoś się poczuł zbyt mocny w Ekstralidze. Nie takie niespodzianki się zdarzały. Faworytem jest Motor, ale nie przyjeżdża do nas Rybnik 2020 tylko drużyna, która ma kim się ścigać.

Awatar użytkownika
Vaginator
Senior

#54 Postautor: Vaginator » 2 lipca 2021, o 09:33

Wydaje mi się, że przy obecnej pogodzie nie odskoczymy Falubazom na więcej, niż 6-8 punktów.

Flagg
Trener

#55 Postautor: Flagg » 2 lipca 2021, o 09:39

Nie, nie poczuł się za mocny. Patrze realistycznie na siłę zarówno Falubazu, jak i naszej drużyny. Póki co jedyny argument przemawiający za tym, że goście moga sprawić niespodziankę to "to jest sport, nie takie cuda się zdarzały". Łatwy i przyjemny sposób na tłumaczenie sobie niekompetencji. Jasne, w sporcie zdarzały sie większe "cuda", ale z konkretnych przyczyn. Jeśli Polska przegrywa w siatkę z Haiti, to nie dlatego, że "Bóg tak chciał", tylko dlatego, że ktoś w PL zawalił sprawę. Ja oczekuję od naszych żużlowców, że nie zawalą.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Speedway Fan
Senior

#56 Postautor: Speedway Fan » 2 lipca 2021, o 09:51

Z całym szacunkiem dla Falubazu ale rok temu lepszym składem zrobili całe 38 punktów więc w dzisiaj taki wynik powinni zrobić przy pomocy Motoru który da pojeździć więcej Buczkowi i ewentualnie Karion dostanie szanse.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#57 Postautor: istred » 2 lipca 2021, o 09:52

To - idąc tym samym tokiem myślenia - nie oczekuj ich zwycięstw tam gdzie nie są faworytem, a później nie płacz jak przegrają.

Żużel jest na tyle pokręconym sportem, że wystarczy deszcz, kontuzja, nagły wybuch "formy" i jednego z rywali i z meczu, który powinien być jednostronny robi się mecz na styku. I nie jest to "Bóg tak chciał", ani nikt nie zawalił, tylko to jest właśnie sport - każdy z czterech zawodników, którzy stają pod taśmą chce wygrać.
Zagar w ubiegłym roku śmigał po torze w Lublinie, dlaczego w tym roku nie miałby wyciągnąć starych silników i nie zrobić np. 18 punktów jak z Unią Leszno? Dudek to też zawodnik, którego komplet nie byłby niespodzianką. Do tego Ficke, Protasiewicz... i masz mecz na styku.

Podkreślę, Motor jest zdecydowanym faworytem, ale stroszenie piórek jakbyśmy byli Unią Leszno, a przyjechałby do nas jakiś outsider z II ligi wygląda komicznie. Nie jesteśmy Unią Leszno. Odkąd powróciliśmy do E-ligi ani razu nie awansowaliśmy do play off i w tym sezonie prawdopodobnie też nie awansujemy. Z kolei przyjeżdża do nas drużyna, która w ubiegłym roku wywaliła nas z play off i ma w zespole zawodników, którzy potrafią jeździć na żużlu.

Kaman
Kadrowicz

#58 Postautor: Kaman » 2 lipca 2021, o 10:01

Speedway Fan pisze:Z całym szacunkiem dla Falubazu ale rok temu lepszym składem zrobili całe 38 punktów więc w dzisiaj taki wynik powinni zrobić przy pomocy Motoru który da pojeździć więcej Buczkowi i ewentualnie Karion dostanie szanse.

Podobnym zmysłem taktycznym pan Jacek prawie pozbawił nas punktu bonusowego w meczu ze Sparta wystawiając Buczka zamiast Hampela w pierwszym meczu.

Awatar użytkownika
Retrospeedway
Senior

#59 Postautor: Retrospeedway » 2 lipca 2021, o 10:08

Mateusz Tonder,Fabian Ragus i Nile Tuft nie mają prawa zrobić więcej jak Karczmarz Rafał Wiktor Jasiński i Kamil Pytlewski czyli suma sumarum 2 punkty.Do wygrania potrzebne będzie jeszcze 44 punkty podzielone na czterech seniorów to daje 11 na głowę.Żeby to było realne musielibyśmy się wypadkować,taśmować i defektować.
Nie po to Mikkel Michelsen odpuścił ligę duńską a Grigorij i Dominik ligę szwedzką żeby dziś dostawać lanie od drużyny z dołu tabeli.

Flagg
Trener

#60 Postautor: Flagg » 2 lipca 2021, o 10:23

Co ma do rzeczy, czy awansowaliśmy do PO, czy nie? Co ma do rzeczy, że wyrzucił nas z nich Falubaz? Z tego Falubazu, który wyrzucił nas z PO nie ma w tej drużynie już ani juniorów, ani Vaculika, ani nawet Jepsena Jensena. Jest natomiast Mateusz Tonder, Fabian Ragus i Nile Tuft. Ta trójka razem robi na wyjazdach średnio 0,9 pkt na bieg. RAZEM. We trzech łącznie.

Dlaczego Zagar nie miałby zrobić 18 pkt? Dlatego, że nie jest zawodnikiem Motoru, nie jechał na tym torze od niemal roku i nie ma możliwości trenowania na nim przed meczem. Stasio Burza kiedyś wygrał z Hancockiem. Czy ktoś oczekiwał, że będzie to robić za kazdym razem? Robienie z precedensów normy nie ma większego sensu.

Czy komplet Dudka nie byłby niespodzianką? Byłby. Od dwóch lat żaden zawodnik rywali nie zrobił w Lublinie kompletu punktów z dwukrotnym mistrzem świata Bartoszem Zmarzlikiem włącznie. Sam Dudek kompletu punktów w meczu ligowym nie zrobił od 2018 roku. Nawet z Rybnikiem rok temu mu się to nie udało. Wiec jednak ewentualne miano niepokonanego dzisiaj, byłoby dużą niespodzianką.

Jest różnica między bezzasadnym stroszeniem piórek, a zwykłym poczuciem własnej wartości. Jesteśmy lepszym zespołem, mamy lepszych zawodników, atut własnego toru, który do bólu wykorzystujemy w ostatnich dwóch latach. Jedyna porazka przytrafiła nam się z zespołem, który siła bił obecny Falubaz o lata świetlne. Wiem, że w Polsce ogólnie źle widziana jest pewność siebie. Ludzie tego nie lubią. Ja do nich nie należę. Sportowiec powinien znać swoją wartość i nie bać się o niej mówić.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#61 Postautor: tezetomaniak » 2 lipca 2021, o 10:39

Flagg, ale wiesz, że na papierze to Lublin nie ma po co jechać w PO? A do Leszna to nawet niech nie ustawiają GPSa ;)

Flagg
Trener

#62 Postautor: Flagg » 2 lipca 2021, o 10:47

Na papierze okazaliśmy się lepsi w dwumeczu od liderującej Sparty Wrocław. Myślę, że mamy po co jechac w PO.

Co do Leszna - ja nie oczekuję, że tam wygramy, tylko że powalczymy o 41 pkt. To na papierze jest realne, bo 3 zespołom się to w tym roku już udało.

W Lublinie wygrac w tym roku nie udało sie jeszcze nikomu

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#63 Postautor: kdsz » 2 lipca 2021, o 10:48

Flagg pisze:Co do Leszna - ja nie oczekuję, że tam wygramy, tylko że powalczymy o 41 pkt.

Wolę 42.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#64 Postautor: istred » 2 lipca 2021, o 10:50

Otóż to.

Co innego poczucie własnej wartości, a co innego stroszenie piórek i lekceważenie rywala. To ostatnie nie ma nic wspólnego ze sportem, zarówno w wydaniu zawodniczym jak i kibicowskim, przynajmniej w moim rozumieniu kibicowania.
Zresztą, szkoda że tego poczucia własnej wartości zabrakło przed meczem we Wrocławiu.

I pojadę Gelem... za dużo już żużla w życiu widziałem żeby pisać, że z całą pewnością będzie łatwo i przyjemnie.

Flagg
Trener

#65 Postautor: Flagg » 2 lipca 2021, o 11:01

istred pisze:Co innego poczucie własnej wartości, a co innego stroszenie piórek i lekceważenie rywala.

W Polsce mamy tendencję do mylenia jednego z drugim. Wszelkie przejawy pewności siebie są od razu kontrowane oskarżeniami o butę, brak pokory i szacunku do przeciwnika. Jak Woffinden swego czasu powiedział wprost, że jest faworytem do złota IMŚ, to go w PL prawie zjedzono.

NIgdzie nie pisałem, że będzie łatwo. Zadne zwycięstwo nie przychodzi łatwo. Natomiast pisałem, że spodziewam sie spokojnego meczu, pod kontrola naszych, poniekad wypranego z emocji, bo walczymy dzisiaj właściwie jedynie o 46 pkt. To nie jest oznaka lekceważenia, a realnej oceny sił obu zespołów.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#66 Postautor: istred » 2 lipca 2021, o 11:09

Jak sobie tak pomyśleć, to chyba pierwszy mecz od czasow, nie wiem, rewanżu z Loko, który nie wzbudza praktycznie żadnych emocji. Wygrana jest raczej oczywista, jak rozmiary nie mają znaczenia. To już z Rybnikiem czy Grudziądzem to temu było ciekawiej, bo to były mecze pierwszej rundy i się choć trochę człowiek emocjonowal zaliczka przed rewanzem

Co innego pisanie, że jest się faworytem, nawet zdecydowanym - to właśnie pisałem już kilkukrotnie, a co innego wypowiedzi jak wyżej - to jest właśnie buta oraz lekceważenie rywala i mam wrażenie, że nie tylko ja na to zwróciłem uwagę.

Zresztą, nie ma co się rozpisywać o tendencjach w Polsce, bo mówimy o tej jednej, konkretnej sytuacji.

I powtórzę. Szkoda, że tego "przekonania o własnej wartości" i "pewności siebie" zabrakło wśród niektórych kibiców tydzień temu.... czy choćby meczem rewanżowym z Rybnikiem albo barażem z Rzeszowem ;)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#67 Postautor: kibicLBN » 2 lipca 2021, o 11:14

Całe szczęście w żużlu płacą punkty, przez co ryzyko wpadki z niżej notowanym rywalem jest mniejsze, ba zawodnik widzi okazję do lepszego zarobku i postara się zarobić parę groszy więcej.
W piłce nożnej trochę działa zasada ,,czy się stoi, czy się leży"
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#68 Postautor: kdsz » 2 lipca 2021, o 11:16

Flagg pisze:Jak Woffinden swego czasu powiedział wprost, że jest faworytem do złota IMŚ, to go w PL prawie zjedzono.

Przed sezonem 2019 Tai powiedział:

– Mam zamiar obronić mistrzostwo, zrobię to w tym roku. Rywale? Nie są mną. Kiedy zacznę swój plan, nikt mnie nie zatrzyma. Reszta może się przygotowywać najlepiej, jak tylko potrafi, ale żaden z nich nie jest Taiem Woffindenem. Jeśli ktoś stwierdzi, że jestem arogancki, to spoko, może tak być. Niech mówią o mnie, jak chcą. Czuję się lepiej fizycznie i mentalnie niż kiedykolwiek wcześniej. Czuję się niepowstrzymany.

źródło: https://weszlo.com/2019/05/18/tai-woffi ... e-rodzina/

Wiele osób odebrało tę wypowiedź jako brak szacunku dla rywali. Moim zdaniem nie było w niej nadmiernej arogancji, raczej megalomania. Dominował przekaz: JA jestem najlepszy, a nie INNI są gorsi.

Flagg
Trener

#69 Postautor: Flagg » 2 lipca 2021, o 11:28

istred pisze:
Jak sobie tak pomyśleć, to chyba pierwszy mecz od czasow, nie wiem, rewanżu z Loko, który nie wzbudza praktycznie żadnych emocji. Wygrana jest raczej oczywista, jak rozmiary nie mają znaczenia. To już z Rybnikiem czy Grudziądzem to temu było ciekawiej, bo to były mecze pierwszej rundy i się choć trochę człowiek emocjonowal zaliczka przed rewanzem

Co innego pisanie, że jest się faworytem, nawet zdecydowanym - to właśnie pisałem już kilkukrotnie, a co innego wypowiedzi jak wyżej - to jest właśnie buta oraz lekceważenie rywala i mam wrażenie, że nie tylko ja na to zwróciłem uwagę.

Jeśli pisanie o tym, że wygranie na własnym torze z drużyną , która do tej pory wygrała 2 mecze jest "oczywiste" to przejaw buty i lekceważenia rywala, to spoko, jestem winny. Tak dla mnie wygrana w dzisiejszym meczu jest oczywista. Zaden inny wynik nie ma prawa sie zdarzyć. Chcesz to nazywać lekceważeniem, to tak nazywaj. Tylko mam przekonanie graniczące z pewnością, że jesli faktycznie przegramy, to na forum raczej nie będzie komenatrzy w stylu "no taki jest sport", tylko bardziej w stylu "co za dziady, jak można było przegrac u siebie z Falubazem??".

Awatar użytkownika
istred
Trener

#70 Postautor: istred » 2 lipca 2021, o 11:37

To może jaśniej.
1. Motor jest faworytem.
2. Motor prawdopodobnie wygra to spotkanie i wszyscy się tego spodziewamy (inaczej nie byłby faworytem).
3. Żużel to sport, w którym dużo jest czynnika loteryjnego, który może bardzo istotnie wpłynąć na siłę drużyn i konsekwencji wynik spotkania (przygotowanie toru, pogoda, ustawienia, defekty, kontuzje).
4. Dlatego wielokrotnie zdarzało się, że drużyna będąca faworytem musiała się męczyć z teoretycznie słabszym rywalem, a niejednokrotnie traciła punkty (nawet z tego sezonu Sparta Wrocław, która być może jako jedyna przegra w Grudziądzu, a która może zostać mistrzem Polski - taki właśnie przewrotny to jest sport).
5. Ze względu na powyższe pisanie, że "wygrana jest oczywista" jest zwykłą butą i lekceważeniem rywala.

Szczególnie, że tegoroczne wyniki Falubazu są poniżej ich faktycznej siły. Sfrajerzyli kilka meczów, które powinni wygrać - w tym z Motorem - stąd groźba spadku. Normalnie dziś jechaliby już o pietruszkę.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#71 Postautor: Kargolo » 2 lipca 2021, o 11:42

W sporcie żadna wygrana nie jest oczywista :)

Oczywiste jest tylko to, że jesteśmy zdecydowanym faworytem.

Przypominam tylko, że w tamtym roku Stal jako jedyna przegrała w Rybniku, a potem została wicemistrzem Polski.

Przypominam też, że ostatnio Protasiewicz, Zagar a nawet Tonder już nie są tymi samymi zawodnikami co na początku sezonu.

Przypominam też, że każdemu z naszych liderów zdarzają się beznadziejne mecze.

Przypominam też, że ostatnio np. w 1LŻ taki Kevin Fajfer walnął komplet.

Powinniśmy dzisiaj spokojnie wygrać, ale nie można stracić czujności ;)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

blajar
Trener

#72 Postautor: blajar » 2 lipca 2021, o 11:55

Kargolo pisze:
Powinniśmy dzisiaj spokojnie wygrać, ale nie można stracić czujności ;)

Gdzie z tą butą i lekceważeniem?! :D

edit: jesteśmy faworytem tego spotkania, kropka. Napisanie, że powinniśmy ten mecz wygrać, ba, że ZG powinna się maksymalnie koło 40pkt. zakręcić nie jest żadnym umniejszaniem siły Falubazu tylko realną oceną w oparciu o dotychczasowe wyniki Motoru na swoim torze. Tak wychodzi "na nosa", tak wychodzi ze statystyki. Kompletnie nie kumam tej dyskusji.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Flagg
Trener

#73 Postautor: Flagg » 2 lipca 2021, o 12:14

A na czym opierasz teorię, że wyniki Falubazu są ponizej ich faktycznej siły? Które spotkania, przegrali frajersko? Mecz z nami? Mecz w którym przy życiu trzymały ich tylko i wyłącznie defekty Motoru? Gdzie tam było frejerstwo Falubazu? Falubaz prezentuje dokladnie taką siłę, jaką ma na papierze. Jedna z najgorszych par juniorskich w lidze, jeden z najsłabsszych U24 w lidze, przeciętna druga linia seniorska i bardzo nierówni seniorzy. Właściwie jedynym , który chyba spisuje się słabiej niż mozna było zakładać jest Fricke. Ale też bez przesady, bo 2.0 to po nim spodziewali się chyba tylko niepoprawni optymiści.

Ja nie widze zadnego sensu, zeby w swojej ocenie sił poszczególnych drużyn brac pood uwagę czynniki losowe, Bo generalnie zakłada sie, że takowe nie wystąpią. Nikt nie robi analizy czy przygotowania do meczu uwzgledniając defekty, kontuzje czy gradobicie w 5 biegu. Jeśli takowe wystąpią - trudno. Wtedy możemy dyskutować czy miały wpływ na wynik, czy nie.

Wiec po raz ostatni. Jesli nie wydarzy sie nic losowego typu kontuzje, zalamanie pogody przed lub w trakcie meczy, czy seria defektów jak w Zielonej Górze, to wygrana Motoru jest dla mnie oczywista. Wynika to nie z lekceważenia rywali, ale realnej oceny sił obu drużyn i formy, którą prezentują w obecnym sezonie.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#74 Postautor: dannie » 2 lipca 2021, o 12:39

istred pisze:3. Żużel to sport, w którym dużo jest czynnika loteryjnego, który może bardzo istotnie wpłynąć na siłę drużyn i konsekwencji wynik spotkania (przygotowanie toru, pogoda, ustawienia, defekty, kontuzje).
4. Dlatego wielokrotnie zdarzało się, że drużyna będąca faworytem musiała się męczyć z teoretycznie słabszym rywalem, a niejednokrotnie traciła punkty (nawet z tego sezonu Sparta Wrocław, która być może jako jedyna przegra w Grudziądzu, a która może zostać mistrzem Polski - taki właśnie przewrotny to jest sport).

Jednak wbrew pozorom żużel to mimo wszystko dość przewidywalny sport. Mega niespodzianki/sensacje zdarzają się w nim rzadziej niż np. w piłce nożnej. Szanse na to, że bardzo słaba drużyna piłkarska wygra z potęgą murując bramkę i strzelając farfocla z kontry w końcówce jest większa niż na to, że słaba (sprzętowo-kadrowo) drużyna żużlowa objedzie potentata. Mogą się zdarzyć niespodzianki w poszczególnych biegach, ale wygrana w cały meczu to już trudniejsze. Zwłaszcza na torze "tej lepszej" drużyny.

Inna sprawa, że w żużlu na poziomie ekstraligi zazwyczaj nie ma takich dysproporcji w poziomie drużyn/zawodników, jak zdarza się to w piłce nożnej na tym samym poziomie rozgrywek (stąd pewnie jest w ogóle szansa na te "niespodzianki"). Ale nawet tam mocno się to zmienia, co pokazują chociażby aktualne mistrzostwa Europy. Slogan, że "nie ma już słabych drużyn" nie jest pozbawiony podstaw. Piłka nożna globalnie jest już uprawiana na dość wysokim poziomie. Niewielu jest absolutnych outsiderów. W żużlu o takich nietrudno. Wystarczy wyjść ze próg +/- 10 drużyn / 100 zawodników.
Obrazek

Kalhorn
Junior

#75 Postautor: Kalhorn » 2 lipca 2021, o 17:00

Żużel potrafi być naprawdę nieprzewidywalny.
Nikt się nie spodziewał, że Gorzów rozbije Unie na inauguracje.
My mimo, że w Zielonce ich z takim dopasowaniem powinniśmy pojechać do 35, do końca walczyliśmy o zwycięstwo (przez defekty)!
Przez lata chyba niemal zasadą jest że u nas to, że kto by nie przyjechał to nasz tor odradza zawodników co wcześniej nic nie jechali!
Zagar może mieć silnik z zeszłego roku na 18pkt.
Wystarczy, że się zgra kilka klika rzeczy (złe rzuty kością szczęścia) i mecz z Falubazem mamy w d... plecy.

Z drugiej jednak strony...
Nie ma co siać defetyzmu. Jesteśmy faworytem i trzeba walczyć o to żeby ich rozwalić! Tak jak pisałem przed spotkaniem ze Spartą, że nie można tam jechać jedynie z nastawieniem o bonus.

Że zacytuje: "miażdżymy ich przeokrutnie!"
Z takim nastawieniem moim zdaniem należy do tego meczu podejść! :D

A kurtuazje to zostawcie zawodnikom co w wywiadach mówią przy wyniku 35:20 : "wbrew pozorom to dla nas ciężki mecz, musimy jechać dalej" :P