Żużel w TV

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Retrospeedway
Senior

Re: Żużel w TV

#11451 Postautor: Retrospeedway » 28 czerwca 2021, o 10:24

Przecież Sztaby oglądają biegi na telebimie w parku maszyn.Nie mógł ktoś ze strony Falubaza wziąć na telefon i dzwonić do sędziego aby oglądał uważnie te powtórki startów Lindgrena?

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#11452 Postautor: Kargolo » 28 czerwca 2021, o 10:48

Ge(L)o pisze:
Flagg pisze:Pytanie - czy można udzielić 2 ostrzeżenia już PO biegu i w efekcie wykluczyć zawodnika?

To samo pytanie mi się nasuwa. Lindgren dzisiaj każdy start leciał z lotnego i z przyzwoitości chyba woził zera.
Skończyć z tymi badziewnymi ostrzeżeniami. Niech się każdy czołga jak chce, liczy się tylko dotknięcie taśmy. W każdym starcie można się dopatrzeć ruchów zawodników przed puszczeniem taśmy, więc teraz można przerywać w ciemno.

Dokładnie. Jakby wszystkich traktować po równo, to Hampel by kończył może połowę swoich biegów bez wykluczenia :D
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Czarek
Trener

#11453 Postautor: Czarek » 28 czerwca 2021, o 10:52

radonis pisze:Trzeba jasno to napisać - Gawrzyk wczoraj dał ciała i wypaczył wynik meczu. Miał dwa powody, żeby wykluczyć Freda z 3-ciego biegu, a zachował się jak Steevie Wonder...

To nie mógł być błąd. To musiało być celowe.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#11454 Postautor: kdsz » 28 czerwca 2021, o 12:00

GIGI pisze:Za to Mikkel dal sie objechac jak dziecko. Czy on nie oglada co sie dzieje na torze? Wszyscy po orbicie a ten przykleja sie do kredy jak dziecko do lizaka.
Pewnie czytał nasze forum skąd dowiedział się, że Madsen wyprzedza wyłącznie po wewnętrznej. Wiesz, że jak zamkniesz kredę, to Leon nic nie zrobi, bo jest słabym żużlowcem. :lol:
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#11455 Postautor: RadeKas » 28 czerwca 2021, o 13:16

Jak się czyta forum bez zrozumienia to faktycznie można do takich wniosków dojść
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#11456 Postautor: kdsz » 28 czerwca 2021, o 15:26

Mikkel chwalił się, że dużo rozumie po polsku, więc czemu nie miałby szukać wskazówek jak pokonać Madsena na naszym eksperckim forum. Sroce spod ogona nie wypadliśmy przecież ;)
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#11457 Postautor: kibicLBN » 28 czerwca 2021, o 19:13

Kargolo pisze:
Ge(L)o pisze:
Flagg pisze:Pytanie - czy można udzielić 2 ostrzeżenia już PO biegu i w efekcie wykluczyć zawodnika?

To samo pytanie mi się nasuwa. Lindgren dzisiaj każdy start leciał z lotnego i z przyzwoitości chyba woził zera.
Skończyć z tymi badziewnymi ostrzeżeniami. Niech się każdy czołga jak chce, liczy się tylko dotknięcie taśmy. W każdym starcie można się dopatrzeć ruchów zawodników przed puszczeniem taśmy, więc teraz można przerywać w ciemno.

Dokładnie. Jakby wszystkich traktować po równo, to Hampel by kończył może połowę swoich biegów bez wykluczenia :D

Te całe warningi to jest jakiś heretycki wynalazek. Jak ktoś się umie czołgać, to zawsze to był atut. Puszakowski się czołgał i niezależnie od barw klubowych nie miałem z tym problemu, to samo Jarek, jak się czołgał dla Zielonej Góry to się czołgał, ja tego bez powtórek za Chiny ludowe nie widziałem. Jeden się czołga, inny rozpycha łokciami, a jeszcze inny jedzie dwoma kołami po trawie, tak że nikt tego nie wychwyci. Taki urok tego sportu był. Chciałbym żeby wrócił stary żużel, a nie jakiś Don Arbiter chce pokazać jaki jest miszcz, przerywa bieg i daje ostrzeżenie, chociaż nie było ruchu, ale daje wykrzyknik, bo jakże mógłby się jaśnie oświecony pomylić.
O kant dupy te sędziowanie.
A za te niesłusznie przerywane biegi, sędzia powinien być obciążony punktowką zawodnika na prowadzeniu. By się odechciało pajacowania.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

waha
Junior

#11458 Postautor: waha » 28 czerwca 2021, o 19:29

Obawiam się że nie wróci stary żużel. Pójdzie to raczej w stronę varu i powtarzania biegów w czwórkę( nie tylko pierwszy łuk). Oraz pewnie wykluczania zawodników po biegu za ruchy przed startem.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#11459 Postautor: kibicLBN » 28 czerwca 2021, o 19:35

Obejrzałem właśnie powtórkę 15. Biegu meczu we Wrocławiu. Janowski wychodzi czwarty, po 3 łukach z łatwością mija Grisze jak furę siana, po czym lekceważy rywali i popisuje się i bawi w trakcie biegu, nie przeszkadza mu to wygrać o pół prostej.
Serio, nadal ktoś z was wierzy, że Janowski nie ma przewagi technologicznej nad innymi? Według was Zmarzliki, Laguty, Hampele, Thomseny i inne Kołodzieje to ogórki na osiołkach? Mam nadzieję, że ktoś to rozgryzie, bo ze sportowa rywalizacją to się nie bardzo ima

waha
Junior

#11460 Postautor: waha » 28 czerwca 2021, o 19:39

No ale przecież Zmarzlik i Kołodziej go już powieźli w nominowanych. Co do reszty to rzeczywiście różnica klas interesująco duża. Ale może ma sezon życia.

Edit. Z Thomsenem też przegrał już.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#11461 Postautor: kibicLBN » 28 czerwca 2021, o 19:52

Wiesz, Nielsen też czasem przegrał. I co? Twoim zdaniem miał sprzęt porównywalny z Mordelami i innymi Wozniakami? A tu jeden łuk i gościu odjeżdża 30m z wyjścia. No prośba...

waha
Junior

#11462 Postautor: waha » 28 czerwca 2021, o 20:14

No sklejony jest ładnie w tym sezonie. Ogólnie się z Tobą zgadzam. Tylko porównanie do chimerycznego i bladego(w tym sezonie) Griszki mało trafne. No Griszka wolny w tym sezonie jest. Więc i wyznacznik z niego słaby.
U Janośia rzeczywiście widać że to sprzęt robi robotę, zresztą podobnie jak i u Miśka. Ciekawe czy Misiek też czasem na anlasach śmiga? .
Ale wracając jeszcze do Janowskiego zobaczymy co w Lesznie pokaże.
Ja bym naprawdę szukał w tych oponach przewagi. Z silnikami już koła nikt nie wynajdzie. Są wyżyłowane do granic możliwości i jakieś nowinki dają 1/2% przewagi. Ta różnica to musi być coś innego.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#11463 Postautor: Kargolo » 28 czerwca 2021, o 22:06

kibicLBN pisze:
Kargolo pisze:
Ge(L)o pisze:To samo pytanie mi się nasuwa. Lindgren dzisiaj każdy start leciał z lotnego i z przyzwoitości chyba woził zera.

Te całe warningi to jest jakiś heretycki wynalazek. Jak ktoś się umie czołgać, to zawsze to był atut. Puszakowski się czołgał i niezależnie od barw klubowych nie miałem z tym problemu, to samo Jarek, jak się czołgał dla Zielonej Góry to się czołgał, ja tego bez powtórek za Chiny ludowe nie widziałem. Jeden się czołga, inny rozpycha łokciami, a jeszcze inny jedzie dwoma kołami po trawie, tak że nikt tego nie wychwyci. Taki urok tego sportu był. Chciałbym żeby wrócił stary żużel, a nie jakiś Don Arbiter chce pokazać jaki jest miszcz, przerywa bieg i daje ostrzeżenie, chociaż nie było ruchu, ale daje wykrzyknik, bo jakże mógłby się jaśnie oświecony pomylić.
A za te niesłusznie przerywane biegi, sędzia powinien być obciążony punktowką zawodnika na prowadzeniu. By się odechciało pajacowania.

Mam dokładnie takie samo zdanie. Jeśli zawodnik się czołga to sędzia powinien być od tego, żeby go ukarać puszczeniem taśmy w odpowiednim momencie. Ale czego tu wymagać od nieudaczników, którzy przy pierdyliardzie powtórek z tryliona ujęć nie są w stanie podjąć właściwej decyzji.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#11464 Postautor: tezetomaniak » 29 czerwca 2021, o 01:17

kibicLBN pisze:Obejrzałem właśnie powtórkę 15. Biegu meczu we Wrocławiu. Janowski wychodzi czwarty, po 3 łukach z łatwością mija Grisze jak furę siana, po czym lekceważy rywali i popisuje się i bawi w trakcie biegu, nie przeszkadza mu to wygrać o pół prostej.
Serio, nadal ktoś z was wierzy, że Janowski nie ma przewagi technologicznej nad innymi? Według was Zmarzliki, Laguty, Hampele, Thomseny i inne Kołodzieje to ogórki na osiołkach? Mam nadzieję, że ktoś to rozgryzie, bo ze sportowa rywalizacją to się nie bardzo ima

Janowski machał ręką, bo czuł satysfakcję z tego, że po słabym starcie udało mu się porobić takiego jednego ruskiego, który zawsze jest uśmiechnięty. Sam o tym wspomniał po meczu. Janowski jest w świetnej formie pod każdym względem. O prawdziwej przewadze sprzętowej mogliśmy mówić przy dominacji Rickardssona czy Pedersena (żeby nie cofać się bardziej).Teraz czołówka ma w zdecydowanej większości dostęp do tych samych technologii. Mogli najwyżej znaleźć jakiś niuans.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#11465 Postautor: niespokojny » 29 czerwca 2021, o 01:29

Ja nie widzialem chyba nigdy zeby w ten sposob ktos wyprzedzal jak zrobil to Janowski z Hampelem. Ciezko nazwac to wyprzedzaniem, to bylo ominiecie.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Raf
Zawodowiec

#11466 Postautor: Raf » 29 czerwca 2021, o 05:34

W zeszłym roku Grisza tak Artioma minął... Po prostu obok niego przejechał. To nie jest kwestia tego, że Janoś znalazł coś ekstra i ma przewagę techniczną, tylko faktu, że motor mu idealnie klei do domowego toru. Tak samo jak Griszy przez 2 ostatnie lata do toru w Lublinie.

To tylko pokazuje, że obecnie sprzęt jest tak wyżyłowany, że dostrojenie go do danych warunków jest bardzo trudne i tylko mała zmiana powoduje, że tracimy bądź zyskujemy prędkość. W zeszłym roku było to widać aż nadto, bo połowa meczów była na +20 dla gospodarzy.

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#11467 Postautor: truskawa » 29 czerwca 2021, o 06:49

W tym roku Hampel przejechał podobnie obok Janowskiego w Lublinie :d
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Flagg
Trener

#11468 Postautor: Flagg » 29 czerwca 2021, o 08:25

Raf pisze:W zeszłym roku Grisza tak Artioma minął... Po prostu obok niego przejechał. To nie jest kwestia tego, że Janoś znalazł coś ekstra i ma przewagę techniczną, tylko faktu, że motor mu idealnie klei do domowego toru. Tak samo jak Griszy przez 2 ostatnie lata do toru w Lublinie.

Ale Janowskiemu klei tak nie tylko we Wrocławiu, ale niemal na każdym torze, na którym startuje. Lublin to był wyjątek. Jakby mu odliczyć spotkanie przy Z5 to chłop ma chorą średnią 2,76 na bieg. To jest ponad 0,5 pkt wiecej na bieg niż jego dotychczas najlepszy sezon w karierze. Do tej pory w najlepszych sezonach wygrywał 36 biegów. Teraz ma 30 wygranych, a jesteśmy w połowie.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
istred
Trener

#11469 Postautor: istred » 29 czerwca 2021, o 09:47

Ale co w tym chorego? Przecież to nie Firmuga zaczął nagle komplety przywozić w Ekstralidze tylko wicemistrz świata. Nie pierwszy raz mamy do czynienia z podobną sytuacją. Nie tak dawno Lindgren znalazł coś co pomogło mu wygrywać seryjnie wyścigi. Wcześniej Laguta szalał niespodziewanie dobrze. Takie uroki sportów motorowych, że zawodnicy szukają przewagi w każdym elemencie.
Tylko nie rozumiem skąd tyle podejrzliwości, że Janowski musi robić coś niezgodnego z regulaminem. Słabe jest to moim zdaniem bardzo.
Irytowaliśmy się jak oskarżano - niby bez żadnych podstaw - Lagutę, a niektórzy robią to samo z Janowskim. Słabe.

Flagg
Trener

#11470 Postautor: Flagg » 29 czerwca 2021, o 09:54

Ale kto mówi o czymś od razu niezgodnym z regulaminem? Dyskutujemy jedynie o tym, że Janowski znalazł coś, co daje mu obecnie przewage nad resztą. I w sumie nie tylko on, bo i Czugunov i Bewley zrobili bardzo duże postępy. Ale u Janowskiego widac to najbardziej.

O ile w przypadku Lindgrena to był po prostu złoty silnik, tak u Janowskiego to coś innego, bo jeździ na róznych motocyklach. I nie wazne czy we Wrocku, czy w Krośnie, mija wszystkich jak furmanki.

Janowski nie jest i nigdy nie zdaje się nie był wicemistrzem świata. Chyba że drużynowym. Nie był też nigdy terminatorem ligowych rozgrywek. Teraz ten przeskok jest gigantyczny. Poprawa średniej o prawie pół punkta na bieg nie zdarza się co sezon. Szczególnie, że mówimy o skoku z 2,2 na 2,7, a nie z 0,5 na 1.0
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
istred
Trener

#11471 Postautor: istred » 29 czerwca 2021, o 10:10

O patrz. Faktycznie kilkukrotnie był 4. Dałbym sobie rękę uciąć, że zdobywał medale... i wiadomo co.
Jeśli ktoś zarzuca, że Janowski zachowuje się niesportowo "ze sportową rywalizacją to się nie bardzo ima", to jest to oczywisty zarzut o jakąś nieczystą grę, czyli niezgodną z regulaminem.
W sporcie motorowym od zawsze istotną rolę grał sprzęt i każdy zawodnik szuka również w nim przewagi. To naturalne i nie ma tu nic niesportowego.

Awatar użytkownika
Fantys
Zawodowiec

#11472 Postautor: Fantys » 29 czerwca 2021, o 10:56

Liczę na to,że Maciek utrze nosa w tym roku Piszczałce.

Czarek
Trener

#11473 Postautor: Czarek » 29 czerwca 2021, o 11:14

Fantys pisze:Liczę na to,że Maciek utrze nosa w tym roku Piszczałce.

Pojedzie jak zwykle, bo to nie jest typ zwycięzcy.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#11474 Postautor: istred » 29 czerwca 2021, o 11:17

Skoro Czarek tak prawi, znaczy idzie na mistrza.
Przepowiednia niczym Gollobowi przed laty.

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#11475 Postautor: radonis » 29 czerwca 2021, o 11:50

Kargolo pisze:
kibicLBN pisze:
Kargolo pisze:Dokładnie. Jakby wszystkich traktować po równo, to Hampel by kończył może połowę swoich biegów bez wykluczenia :D

Mam dokładnie takie samo zdanie. Jeśli zawodnik się czołga to sędzia powinien być od tego, żeby go ukarać puszczeniem taśmy w odpowiednim momencie. Ale czego tu wymagać od nieudaczników, którzy przy pierdyliardzie powtórek z tryliona ujęć nie są w stanie podjąć właściwej decyzji.

Ja widziałem też czołganie Fredki w 13tym, w którym przywiózł dwójkę.
Ewidentnie ciągnęło mu sprzęgło.