GKM Grudziądz - Motor Lublin (14.05.2021 g.18)
Re: GKM Grudziądz - Motor Lublin (14.05.2021 g.18)
Przecież Wiktor dzisiaj nie wygrał z nikim poza juniorami i Lachbaumem. Wiec na jakiej podstawie mial jechać w 14 biegu?
Mateusza rozgrzeszam. To jego pierwszy sezon, takie mecze będą się zdarzać, szczególnie, że Grudziądz to nie jest łatwy tor. Dominik ze startu jest świetny, ale im dalej w las tym wolniej.
Potraciliśmy sporo głupich punktów, jak zwykle. Bieg młodzieżowy, gdzie Bartkowiak zaskoczył naszych, wykluczenie Griszy, Hampel dający sie minać na ostatnim kółku dwójce z Grudziądza czy w 14 biegu Pawlicki z Miesiacem objechali go jak juniora.
Ale biorać pod uwagę 13 bieg i taśmę Nickiego, to musimy dziękować za ten 1 punkt. To zawsze o niebo lepiej niż 0 pkt :)
Ale ten mecz też pokazał, że ułomności jakie ma ta drużyna nadal w niej są. Nadal uważam, że ten mecz powinnismy wygrac na gładko. A nie zrobiliśmy tego, bo
a) nie mamy liderów, którzy są w stanie jechać równo na wysokim poziomie przez cały mecz
b) tracimy masę głupich punktów przez wykluczenia czy błędy na trasie.
Wydaje mi się, ze jednak widzielismy ostatnio róznicę między ekipą na złoto, a nami. Gorzów w Zielonej jak się ogarnał, to nie było czego zbierać z miejscowych. My się ogarnialiśmy przez cały mecz, a mimo to nie ogarneliśmy do konca. Ale żeby zakończyć optymistycznie, to jednak ten sezon pokazuje coś nowego. W poprzednich latach jeździlismy fajnie i walczenie, ale przegrywaliśmy. Teraz jeździmy dziwnie i chaotycznie, ale nie przegrywamy. To też poniekad cechuje druzyny z TOPu
Mateusza rozgrzeszam. To jego pierwszy sezon, takie mecze będą się zdarzać, szczególnie, że Grudziądz to nie jest łatwy tor. Dominik ze startu jest świetny, ale im dalej w las tym wolniej.
Potraciliśmy sporo głupich punktów, jak zwykle. Bieg młodzieżowy, gdzie Bartkowiak zaskoczył naszych, wykluczenie Griszy, Hampel dający sie minać na ostatnim kółku dwójce z Grudziądza czy w 14 biegu Pawlicki z Miesiacem objechali go jak juniora.
Ale biorać pod uwagę 13 bieg i taśmę Nickiego, to musimy dziękować za ten 1 punkt. To zawsze o niebo lepiej niż 0 pkt :)
Ale ten mecz też pokazał, że ułomności jakie ma ta drużyna nadal w niej są. Nadal uważam, że ten mecz powinnismy wygrac na gładko. A nie zrobiliśmy tego, bo
a) nie mamy liderów, którzy są w stanie jechać równo na wysokim poziomie przez cały mecz
b) tracimy masę głupich punktów przez wykluczenia czy błędy na trasie.
Wydaje mi się, ze jednak widzielismy ostatnio róznicę między ekipą na złoto, a nami. Gorzów w Zielonej jak się ogarnał, to nie było czego zbierać z miejscowych. My się ogarnialiśmy przez cały mecz, a mimo to nie ogarneliśmy do konca. Ale żeby zakończyć optymistycznie, to jednak ten sezon pokazuje coś nowego. W poprzednich latach jeździlismy fajnie i walczenie, ale przegrywaliśmy. Teraz jeździmy dziwnie i chaotycznie, ale nie przegrywamy. To też poniekad cechuje druzyny z TOPu
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
- Retrospeedway
- Senior
Pisałem wam że to będzie trudniejszy wyjazd niż do Częstochowy i Torunia.Wynik uważam mimo wszystko za dobry.Musimy wygrać jeszcze jeden wyjazd lub zremisować i możemy przegrać jeden mecz u siebie ze Stalą i to da playof bankowo.
Zabrakło Mateusza Cierniaka. Dzisiaj jechał ze zbyt dużą fantazją, a na tym torze trzeba mega zdyscyplinowanej jazdy. Próbował wypuszczać motor w 3/4 łuku i lądował pod samą bandą, a szczególnie w pierwszej fazie na pierwszym łuku trzeba było jechać maksymalnie do połowy toru i zawracać. Chłopak się uczy, ale czuć było nerwy od początku w obu drużynach.
Zarówno sytuacja Griszy jak i Bjerre mocno dyskusyjna. Nicki oddał w części to co sędzia odbierał.
Wysłane z mojego SM-G981B przy użyciu Tapatalka
Zarówno sytuacja Griszy jak i Bjerre mocno dyskusyjna. Nicki oddał w części to co sędzia odbierał.
Wysłane z mojego SM-G981B przy użyciu Tapatalka
Generalnie, wynik sprawiedliwy. Hampel i Kubera poniżej swych możliwości. Cierniaka rozgrzeszam, bo mlody. MM byl szybki i tylko w 1 biegu na rezerwowej maszynie odstawał. Ten tor jakis dziwny. Jak nasi wyskoczyli w 14 biegu ze startu byłem pewny że dowioza, a tu w szczycie luku Jarek dosłownie stanął. A jak ktoś ocenia wynik tego meczu przez pryzmat tasmy Nikiego w 13 biegu, to powinien jednak się zreflektować. Generalnie, odnoszę wrażenie że sedziowie nie lubią Griszy...a szkoda. Podsumowujac. Jesteśmy MEGA silną drużyną bo mimo słabszej dyspozycji wywozimy punkty z przełamującego się Grudziadza...Oj bedzie duzo radości w tym sezonie.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2021, o 23:47 przez jacur78, łącznie zmieniany 1 raz.
Motor 2023: 1.Zmarzlik 2.Hampel 3.Holder 4. Kubera 5. Lindgren 6.Cierniak 7.Banbor 8.Lampart
Wynik jak na dopasowanie naszych - marzenie. Wszyscy szczesliwi
Zobaczycie, że w Lesznie nie będzie nam wcale dużo trudniej. W Częstochowie mecz nie tak odległy, więc się nie naumieją jeszcze toru, w Toruniu na dwoje babka wróżyła. U siebie powinno nam wszystko pyknąć. Chociaż Leszno i Gorzów będą groźne i biorę pod uwagę że jedno z tych spotkań może być w plecy.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
- Retrospeedway
- Senior
Krzysztof Buczkowski to bohater naszej drużyny,gdyby nie zdążył zejść z toru to powtórzony bieg byłby w plecy.
Powiem też szczerze że trochę śmierdzi mi ten remis,dziwne że Pedersen wjeżdża w taśmę a potem puszcz przy płocie Michelsena,może na ten remis się umówili ?
Powiem też szczerze że trochę śmierdzi mi ten remis,dziwne że Pedersen wjeżdża w taśmę a potem puszcz przy płocie Michelsena,może na ten remis się umówili ?
Retrospeedway pisze:Krzysztof Buczkowski to bohater naszej drużyny,gdyby nie zdążył zejść z toru to powtórzony bieg byłby w plecy.
Nie pij juz ;) MM byl najszybszy w tych warunkach i tyle
Motor 2023: 1.Zmarzlik 2.Hampel 3.Holder 4. Kubera 5. Lindgren 6.Cierniak 7.Banbor 8.Lampart
Retrospeedway pisze:Krzysztof Buczkowski to bohater naszej drużyny,gdyby nie zdążył zejść z toru to powtórzony bieg byłby w plecy.
Tak, umówili się żeby spuścic falubaz. GKM mocno chce Krzyśka z powrotem. Falubaz spada. Dudek do nas. Buczek do Grudziądza. I wszyscy zadowoleni. xD
A na poważnie to fajne zawody Krzyśka. Brawa, oby to przełamanie jakieś było. Bo szarpał jak wcześniej, ale w końcu pkt z tego były. Oby tak dalej.
Chyba na dupy sie co najwyzej umowili nie na remis. Brawa za ten wyszarpany punkt, bo dzis poza Mikkelem nie bylismy spasowani od poczatku do konca. Buczek nas ratowal znajomoscia sciezek. Jestem po remisie dzis bardzo zadowolony, bo widac ze grudziadz juz sie ogarnal. Falubaz moze miec cieplo, a i Dudek zacznie powoli myslec o sile swojego przywiazania do mysich barw :)
Moze sie tu naraze, ale dla mnie jedyna sedziowski minus to aptekarstwo przy ostrzezeniu Hampela. Bjerre zostal sponiewierany z przodu i z tylu, wiec to nie tak ze wiozl sie ostatni. Aktorski upadek to juz pozniejsza faza, ale sedzia mial pelna podstawe dac we 4.
Grisza tez zjebal start i potem szedl na dzika w nadziei ze sie odbije i pojdzie dalej. Robi sobie pod gorke znowu ostrzezeniem na inauguracje, ile juz bylo takich meczow?
Moze sie tu naraze, ale dla mnie jedyna sedziowski minus to aptekarstwo przy ostrzezeniu Hampela. Bjerre zostal sponiewierany z przodu i z tylu, wiec to nie tak ze wiozl sie ostatni. Aktorski upadek to juz pozniejsza faza, ale sedzia mial pelna podstawe dac we 4.
Grisza tez zjebal start i potem szedl na dzika w nadziei ze sie odbije i pojdzie dalej. Robi sobie pod gorke znowu ostrzezeniem na inauguracje, ile juz bylo takich meczow?
Martwi Kubera bo jezdzi tak jak przez swoja juniorke, 3 a potem roznie moze byc. Zadziwiajace jest ze potrafi w pierwszym biegu wygrac z duza przewaga a potem nie istnieje, niestety jego punktow brakuje... Po akcji Griszy z dziwnym upadkiem w pierwszym biegu juz mi sie w glowie zobrazowala '' klatwa Lublina '' ale to co zabral los to oddal w 13 taśmą Nickiego. Remis dobry bo z przebiegu spotkania niestety Grudziadz trzymal kontrole do 13tego. Szkoda ze z terminarzem nie trafilismy bo teraz to inna druzyna, ciezko bedzie tam komukolwiek wygrac. Musimy tak walczyc w kolejnych meczach, zero popuszczania i walczymy o kazdy punkt!
Raczej kwestia czasu jest by Domin odpalil na te 8 pkt na wyjazdach. Dotad szarpal sie na Smoczyku, a w delegacjach robil dobre punkty. Caly czas sa u nas rezerwy, to jeszcze nie jest hit z forma poszczegolnych zawodnikow. Wazne ze, po slabszym meczu dopisujemy punkt do tabeli.
Balem sie o Lamparta, ale dzis swoje zrobil bez wiekszych wpadek. Ogolnie udany wystep
Balem sie o Lamparta, ale dzis swoje zrobil bez wiekszych wpadek. Ogolnie udany wystep
Jak mówi sportowe porzekadło. Lepszy remis niż w dupe penis
!Tylko Motor z Lublina!
Ketrab pisze:Jak mówi sportowe porzekadło. Lepszy remis niż w dupe penis
Ciezko z tym polemizować...
Przebieg meczu nie wskazywał na takie zakończenie. Pedersen jadący po komplet, przebudzenie Bjerre (zresztą do takich przebudzeń to mamy szczęście). Poza tym co sędzia z Łagutą zabrał to później nam Nicki zwrócił. Remis chyba najsprawiedliwszym wynikiem, bo czy z jazdy zasłużyliśmy na zwycięstwo ? Polemizowałbym. W Grudziądzu niejeden będzie miał problem i wyjedzie na tarczy. Do kompromitacji było blisko, ale ostatecznie udało się. Wystarczy że piłkarze dali popis w Krakowie.
- niespokojny
- Trener
Flagg pisze:Przecież Wiktor dzisiaj nie wygrał z nikim poza juniorami i Lachbaumem. Wiec na jakiej podstawie mial jechać w 14 biegu?
A Hampel to z kim wygral? Mimo wszystko mlody wygladal dla mnie lepiej na trasie a i z Bjerre chwile powalczyl. W sumie u Jarka dziwnie to wyglada - na wyjazdach gdzie dal ciala w ubieglym roku pojechal swietnie, a tam gdzie pojechal mecz sezonu 2020 to dal ciala mimo ze po pkt az tak zle to nie wyglada. Zrobilo sie cieplej i prawdopodobnie uklad sil troszeczke sie zmieni.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
- Retrospeedway
- Senior
Zwróćcie uwagę jaki zrobiliśmy progres.W tamtym roku :
1) porażka na wyjeździe w Zielonej Górze - teraz zwycięstwo.
2) porażka na wyjeździe w Grudziądzu - teraz remis.
3) porażka u siebie z Włókniarzem - teraz zwycięstwo.
W tamtym roku za te trzy mecze mieliśmy 0 punktów a teraz mamy 5 punktów.
Dobrej Nocy.
1) porażka na wyjeździe w Zielonej Górze - teraz zwycięstwo.
2) porażka na wyjeździe w Grudziądzu - teraz remis.
3) porażka u siebie z Włókniarzem - teraz zwycięstwo.
W tamtym roku za te trzy mecze mieliśmy 0 punktów a teraz mamy 5 punktów.
Dobrej Nocy.
niespokojny pisze:A Hampel to z kim wygral? Mimo wszystko mlody wygladal dla mnie lepiej na trasie a i z Bjerre chwile powalczyl.
No patrz, a Hampel z Bjerre to nie walczył "chwilę", ale ponad 3 kółka. Poza tym wygrał z tym Miesiącem. Nie było żadnych przesłanek, żeby wstawiać Wiktora do 14 biegu. Żadnych. To już jest szukanie na siłę, żeby dopieprzyć naszemu sztabowi. I to nawet pomijajac tak drobny szczegół, że Hampel ma ponad 20 lat doswiadczenia na torach zuzlowych, a Wiktor nawet tyle po świecie nie chodzi. Hampel l ogólnie zawiodł, ale nadal był pewniejszym wyborem ba nominowane niż Wiktor
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Lampart w 14? Bez żartów. Jarek kompletnie niedopasowany, wolny po trasie jak fura z sianem ale samym doświadczeniem nadrabia. A o tym, że ta drużyna robi po prostu widowisko nie wolno zapominać.
Mecz w naszym wykonaniu bardzo słaby. Jedyny plus - Buczkowski, ale nie można zapomnieć o dwóch rzeczach: po pierwsze, jechał na "swoim" torze, więc trudno mieć nadzieję, że to jakiś prognostyk na przyszłość i po drugie, że jednak gdyby dowiózł w ostatnim biegu to trzecie miejsce, zamiast dać się wyprzedzić, upaść i jeszcze nie wiadomo dlaczego zejść z toru, to byśmy mecz wygrali.
Decyzję w sprawie Łaguty uważam za słuszną, natomiast w sprawie Bjerre za kpinę. Jak przegrałeś start i nie ma dla ciebie miejsca, to masz w ręce takie coś, co spowoduje, że znajdziesz się w bezpiecznej odległości od zamykających się drzwi. Upadek zresztą nie wynikał w ogóle z tej sytuacji, był w stu procentach kunktatorski.
Zadziwiająco źle pojechał Mateusz. Pogubiony był na tym torze, jak dziecko we mgle i nie mam tu na myśli ustawień, ale ogarnięcie kątów. Zawsze mnie to dziwi u żużlowców.
Decyzję w sprawie Łaguty uważam za słuszną, natomiast w sprawie Bjerre za kpinę. Jak przegrałeś start i nie ma dla ciebie miejsca, to masz w ręce takie coś, co spowoduje, że znajdziesz się w bezpiecznej odległości od zamykających się drzwi. Upadek zresztą nie wynikał w ogóle z tej sytuacji, był w stu procentach kunktatorski.
Zadziwiająco źle pojechał Mateusz. Pogubiony był na tym torze, jak dziecko we mgle i nie mam tu na myśli ustawień, ale ogarnięcie kątów. Zawsze mnie to dziwi u żużlowców.
W życiu nie widziałem takiej ślizgawki, nawet przed deszczem. Pierwszy bieg, jazda jak w slow motion i wiedziałem że będzie dupa! Można się betonować, można się kopać, ale bez przesady.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Torsen pisze:i jeszcze nie wiadomo dlaczego zejść z toru
Bo Mikkel prowadził? XD
-
FanatykMotoru
- Szkółkowicz
Punkt wywalczony, wręcz wyszarpany w Grudziądzu może się okazać bezcenny w końcowym rozrachunku. Powiem szczerze,że nie spodziewałem się ,że GKM tak się postawi. Ale po dojściu Miesiąca, przebudzeniu się Kennetha widać,że ten zespół dostał nowe życie. Z przebiegu spotkania mieliśmy dużo szczęścia, że wywozimy z Grudziądza remis.Zawiódł Mateusz, słabszy kolejny mecz Dominika.Bardzo ładnie pojechał Buczek mimo upadku w ostatnim biegu i mam nadzieję,że to zwiastun jego zwyżki formy.Grisza po za pierwszym wyścigiem swoje zrobił, podobnie Jarek i Mikkel,który stanął na wysokości zadania w kluczowym biegu i pokonał bardzo dobrze dysponowanego Kennetha Bjerre, dzięki czemu zdobyliśmy punkt. Myślę,że jeszcze nie jeden zespół tam polegnie.
Grudziądz jechał z nożem na gardle i to było widać. Szacunek dla nich. Żużel po raz kolejny nauczył pokory. Dla naszych też wielki szacunek, bo punkt na wyjeździe kiedy kompletnie nie idzie to przecież jak zwycięstwo i to świadczy o klasie drużyny. Jasne, że to Nicki podał nam tlen. Jarek - kompletnie niedopasowany. Zero prędkości na trasie. To cud, że zrobił niezłe punkty. Wykluczenie Griszy - po raz kolejny na własne życzenie prokuruje sobie kłopoty słabym startem. Jest pod lupą sędziów, którzy tylko czekają na pretekst - to oczywiste. Ale tu pojawia się kolejna kwestia, którą Grisza podniósł po sytuacji z Czugunowem. W żużlu chodzi o ŚCIGANIE. Takimi decyzjami wypaczamy ten sport. Brak wykluczenia dla Bjerre - babol nad babole sędziego. Buczek przebudzenie? Nie wiem. W każdym razie to bohater meczu. Pojechał jak na grudziadzkiego Buczka przystało. I szacun że podjechał z Mikkelem do nas z pozdrowieniami po meczu. W Grudziądzu taki numer :)
Ten mecz w sumie skłonił mnie do sprawdzenia, jak to faktycznie jest z naszymi liderami w nominowanych. No bo często gęsto pada na tym forum teoria, że nie mamy liderów na decydujące biegi (z którą się poniekąd do tej pory zgadzałem).
Przejrzałem sobie więc wyniki wszystkich spotkań Motoru od 2019 roku. Brałem pod uwagę tylko te biegi, które decydowały o ostatecznym wyniku np. bieg 14, po którym zapewniamy sobie zwycięstwo, czy 15 bieg, przed którym był +4/-4. Biegi bez znaczenia dla wyniku ignorowałem, jak np. podwójne zwycięstwo Griszy i MM we Wrocku w 2019 w 15 biegu. Coś gdzieś mogłem pomylić lub pominać, ale nie wydaje mi się. Sprawdziłem jedynie Grisze i MM bo to i oni przez te 3 lata byli i są naszymi liderami:
2019
(+)Motor - GKM - 14 bieg, MM wygrywa 5:1 z Lambertem, 45-39
(-)Stal G. - Motor - 15 bieg, MM jest trzeci, 1-5 i 41-49
(+)Motor - Apator - 14 bieg, MM wygrywa bieg (przed Doylem), 3-3, 45-39
(-)Motor - Sparta - 15 bieg, MM i Łaguta przegrywają 2-4, 42-48
(+)Motor - Włókniarz - 15 bieg, MM i Łaguta wygrywają 5-1, 45-45
(+)Motor - Stal Gorzów - 15 bieg, Łaguta wygrywa, 3-3, 50-40, bronimy bonusa
2020
(+)Włókniarz - Motor - 15 bieg, Łaguta wygrywa, 3-3, 47-43
(-)GKM - Motor - 15 bieg, MM przyjeżdża ostatni, 2-4, 44-46
(-)Motor - Falubaz - 15 bieg, MM przegrywa z Dudkiem 3-3, 52-38 i nie wchodzimy do PO
2021
(+)Falubaz - Motor - 15 bieg, Łaguta jest drugi, 2-4 i 46-44
(+)GKM - Motor - 15 bieg, Michelsen wygrywa, 3-3 i 45-45
Podsumowując
Łaguta miał 5 takich biegów, gdzie decydował o ostatecznym wyniku meczu i 4 razy dowoził co miał dowieźć. Skuteczność 80%
MIchelsen 8 takich biegów, gdzie decydował o ostatecznym wyniku meczu i 4 razy dowoził co miał dowieźć. Skuteczność 50%
Z MM więc faktycznie różnie to bywało, ale Grisza? Chłop jak już dostąpi zaszczytu decydowania o meczu to praktycznie nie zawodzi. Jedynie raz mu się to zdarzyło, w 2019 u nas z Wrockiem, gdzie przed ostatnim biegiem była szansa na remis, ale Grisza przyjechał drugi, a MM czwarty. Inna sprawa, że ze względu na taką, a nie inną jazdę we wcześniejszych fazach meczu, zdecydowanie za często zdarza mu się jechać w biegu 14... :)
Przejrzałem sobie więc wyniki wszystkich spotkań Motoru od 2019 roku. Brałem pod uwagę tylko te biegi, które decydowały o ostatecznym wyniku np. bieg 14, po którym zapewniamy sobie zwycięstwo, czy 15 bieg, przed którym był +4/-4. Biegi bez znaczenia dla wyniku ignorowałem, jak np. podwójne zwycięstwo Griszy i MM we Wrocku w 2019 w 15 biegu. Coś gdzieś mogłem pomylić lub pominać, ale nie wydaje mi się. Sprawdziłem jedynie Grisze i MM bo to i oni przez te 3 lata byli i są naszymi liderami:
2019
(+)Motor - GKM - 14 bieg, MM wygrywa 5:1 z Lambertem, 45-39
(-)Stal G. - Motor - 15 bieg, MM jest trzeci, 1-5 i 41-49
(+)Motor - Apator - 14 bieg, MM wygrywa bieg (przed Doylem), 3-3, 45-39
(-)Motor - Sparta - 15 bieg, MM i Łaguta przegrywają 2-4, 42-48
(+)Motor - Włókniarz - 15 bieg, MM i Łaguta wygrywają 5-1, 45-45
(+)Motor - Stal Gorzów - 15 bieg, Łaguta wygrywa, 3-3, 50-40, bronimy bonusa
2020
(+)Włókniarz - Motor - 15 bieg, Łaguta wygrywa, 3-3, 47-43
(-)GKM - Motor - 15 bieg, MM przyjeżdża ostatni, 2-4, 44-46
(-)Motor - Falubaz - 15 bieg, MM przegrywa z Dudkiem 3-3, 52-38 i nie wchodzimy do PO
2021
(+)Falubaz - Motor - 15 bieg, Łaguta jest drugi, 2-4 i 46-44
(+)GKM - Motor - 15 bieg, Michelsen wygrywa, 3-3 i 45-45
Podsumowując
Łaguta miał 5 takich biegów, gdzie decydował o ostatecznym wyniku meczu i 4 razy dowoził co miał dowieźć. Skuteczność 80%
MIchelsen 8 takich biegów, gdzie decydował o ostatecznym wyniku meczu i 4 razy dowoził co miał dowieźć. Skuteczność 50%
Z MM więc faktycznie różnie to bywało, ale Grisza? Chłop jak już dostąpi zaszczytu decydowania o meczu to praktycznie nie zawodzi. Jedynie raz mu się to zdarzyło, w 2019 u nas z Wrockiem, gdzie przed ostatnim biegiem była szansa na remis, ale Grisza przyjechał drugi, a MM czwarty. Inna sprawa, że ze względu na taką, a nie inną jazdę we wcześniejszych fazach meczu, zdecydowanie za często zdarza mu się jechać w biegu 14... :)