Żużel w TV
Re: Żużel w TV
Z prostej matematyki.
Nie chodzi o oglądalność pojedynczych spotkań, no tutaj piłka nie wypada jakoś szałowo i gorzej od żużla. Ale spotkan piłkarskich w jednej kolejce jest 8, a kolejek zdaje się ko 40. To daje 300 spotkań w sezonie. Żużlowych masz chyba 64, z czego połowa w eleven. Mecze piłkarskie mają średnia oglądalność około 100 tys, żużlowe jakieś 160-170.
Łatwo więc policzyć, że jedna kolejka piłkarska gromadzi 800 tys przed tv, a żużlowa 350 (w nsport). To jest tylko jedna strona medalu.
Druga być może istotniejsza, to liczba tzw. Unikalnych widzów, która przeklada się bardziej bezpośrednio na sprzedane dekodery. Chodzi o to. w mecze piłkarskie oglądają głównie fani konkretnych druzyn. Np. Mecz Piast - Korona obejrzy 100 tys innych widzi, niż mecz Raków - Wisła. Tymczasem w żużlu jest tak, że ludzie oglądają wszystko. I te 170 tys z pierwszego meczu to w dużej mierze Ci sami ludzie, którzy wchodzą "w skład" 170 tys oglądających drugie spotkanie.
Dlatego obie ligi, tytułu praw telewizyjnych dostają po 250 mln. Tylko ta żużlowa dostanie tyle łącznie przez 4 lat, a piłkarska za każdy sezon przez 4 lata :)
Nie chodzi o oglądalność pojedynczych spotkań, no tutaj piłka nie wypada jakoś szałowo i gorzej od żużla. Ale spotkan piłkarskich w jednej kolejce jest 8, a kolejek zdaje się ko 40. To daje 300 spotkań w sezonie. Żużlowych masz chyba 64, z czego połowa w eleven. Mecze piłkarskie mają średnia oglądalność około 100 tys, żużlowe jakieś 160-170.
Łatwo więc policzyć, że jedna kolejka piłkarska gromadzi 800 tys przed tv, a żużlowa 350 (w nsport). To jest tylko jedna strona medalu.
Druga być może istotniejsza, to liczba tzw. Unikalnych widzów, która przeklada się bardziej bezpośrednio na sprzedane dekodery. Chodzi o to. w mecze piłkarskie oglądają głównie fani konkretnych druzyn. Np. Mecz Piast - Korona obejrzy 100 tys innych widzi, niż mecz Raków - Wisła. Tymczasem w żużlu jest tak, że ludzie oglądają wszystko. I te 170 tys z pierwszego meczu to w dużej mierze Ci sami ludzie, którzy wchodzą "w skład" 170 tys oglądających drugie spotkanie.
Dlatego obie ligi, tytułu praw telewizyjnych dostają po 250 mln. Tylko ta żużlowa dostanie tyle łącznie przez 4 lat, a piłkarska za każdy sezon przez 4 lata :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Matematykę można stosować w różny sposób. Dwa lata temu telewizja opublikowała dane oglądalności. Całą kolejkę ekstraligi (cztery spotkania) oglądało od 800 do 1000 widzów więcej niż całą kolejkę piłkarską. Podejrzewam, że teraz wobec pandemii te różnice są jeszcze większe. Tak więc ja bym nie szafował jaskrawyn "wydaje mi się".
https://ekstraklasa.org/aktualnosci/ogl ... zonu-14418
https://speedwayekstraliga.pl/liczby-pg ... w-mediach/
Przy okazji warto pamiętać, że Ekstraklasę pokazują na Canal Plus a Ekstraligę na znacznie bardziej dostepnych nSport i Eleven.
https://speedwayekstraliga.pl/liczby-pg ... w-mediach/
Przy okazji warto pamiętać, że Ekstraklasę pokazują na Canal Plus a Ekstraligę na znacznie bardziej dostepnych nSport i Eleven.
Wbrew pozorom sporo ludzi oglada ekstraklasę. Owszem poziom zenujacy, ale ludzie w miastach gdzie ta piłka na dwóch najwyższych szczeblach jest od lat, są przywiązani do tych drużyn, a nie wspomnę że taka Legia czy Lech to symbole miasta.
Inni jeszcze oglądają ją dla beki, tam naprawdę jest się z czego pośmiać. A wy panowie, tego nie do końca rozumiecie, bo w naszym mieście piłka nożna na najwyższym szczeblu, była wieki temu.
Inni jeszcze oglądają ją dla beki, tam naprawdę jest się z czego pośmiać. A wy panowie, tego nie do końca rozumiecie, bo w naszym mieście piłka nożna na najwyższym szczeblu, była wieki temu.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
I nawet wtedy była przedmiotem niemal powszechnych drwin ma trybunach. Byłem dzieckiem, ale nawet wtedy odnosiłem wrażenie, że w Lublinie na piłkę przychodzi się pośmiać ze swoich.
Na Motowizji startuje właśnie 1 mecz 2 Ligi.
Opole - Poznań i w barwach gości nasz junior Jakub Szpytma.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Rusek pisze:Na Motowizji startuje właśnie 1 mecz 2 Ligi.
No i niestety pokazuje, że chyba nic z niego nie będzie.
A w barwach Unii Tarnów pojedzie dziś powracający po kontuzji Oskar Bober.
KrzyczącyK1b1c pisze:Rusek pisze:Na Motowizji startuje właśnie 1 mecz 2 Ligi.
No i niestety pokazuje, że chyba nic z niego nie będzie.
Ja rozumiem, że tor w Opolu jest trudnym torem. Ja rozumiem, że pierwszy mecz w lidze a przez to trema. Aczkolwiek szkółka jest prowadzona od 2015 roku. Przez ten czas, tylko Emil Peroń potrafił równorzędnie rywalizować z bardziej doświadczonymi zawodnikami. W przypadku reszty to jest modlitwa o to by wyjechali cało z łuku. Ja nie wiem, albo ta młodzież jest bez talentu, albo zwyczajnie trenera brak.
- niespokojny
- Trener
A Rachubik to trzyma się jakoś na motocyklu? Wiek daje jakies nadzieje... A Peronia szkoda.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Dudek bezsprzecznie w najlepszej formie od 2017, a nie wiem czy w tym roku nie jest nawet szybszy
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Tymczasem w Gdańsku dwa wyścigi i dwa babole sędziego. 1 wyścig nie zauważył dotknięcia taśmy Kułakowa a w drugim wykluczenie juniora Orła za to że był z przodu... Brak słów...
Gdańsk to już chyba do konxa świata pozostanie Gdańskiem. Nie ważne jaka pakiete, złoża przed sezonem, to i tak będą przegrywać mecze, które powinni wygrać
I Wybrzeże przegrywa 1pktem. Mocno spięli się w końcówce ale Orzeł zasłużył chyba na zwycięstwo. I potwierdza się że Jamrog jest dobry ale na 1 Ligę.
Powiem szczerze, rozbawili mnie ci gdańszczanie, oni chyba nigdy o ten awans na dobrą sprawę nie powalczą.
Flagg pisze:Gdańsk to już chyba do konxa świata pozostanie Gdańskiem. Nie ważne jaka pakiete, złoża przed sezonem, to i tak będą przegrywać mecze, które powinni wygrać
To Wybrzeże zakontraktował jakichś świetnych zawodników? Poza Kulakowem i może Jamrogiem nie bardzo mają kim straszyć.
Coś nie tak musi byc z ich torem bo już od kilku sezonów goście mają wyjątkowo łatwe zadanie.
Jeśli ich najsłabszy senior miał rok temu w 1 lidze średnia 1.9, a do tego mają w teorii jednego z lepszych u-24 to myślę, że można ich stawiać w roli kandydatów do awansu
Tak jak piszesz. Poza Rybnikiem nikt mial nie mieć podejścia do nich.
Oglądam 1. Lige, mecz w Bydgoszczy. Wnioski 3:
1. Tarasienko jedzie w tym sezonie na poziomie ekstraligowym, ale nie dostanie życiowej szansy dzięki cudownemu regulaminowi.
2. Fajnie obejrzeć czasem zawody na trudnym odmoczonym torze.
3. Nazwisko Przyjemski wywołuje u mnie wymioty, a dzieciaka nawet na torze nie widziałem. Komentatorzy mu już puchar wyszykowali jak Ochodzki ,,na zachete"
Trofimov w 13. biegu wariactwo, trochę przesadził ale jaja jak arbuzy
1. Tarasienko jedzie w tym sezonie na poziomie ekstraligowym, ale nie dostanie życiowej szansy dzięki cudownemu regulaminowi.
2. Fajnie obejrzeć czasem zawody na trudnym odmoczonym torze.
3. Nazwisko Przyjemski wywołuje u mnie wymioty, a dzieciaka nawet na torze nie widziałem. Komentatorzy mu już puchar wyszykowali jak Ochodzki ,,na zachete"
Trofimov w 13. biegu wariactwo, trochę przesadził ale jaja jak arbuzy
Ostatnio zmieniony 16 maja 2021, o 14:31 przez kibicLBN, łącznie zmieniany 1 raz.
Bieg 13! Co tam się wyprawia! Tarasienko między dwóch, a za nim nasz były młodzieżowiec Trofimov prostym motocyklem po bandzie. WoW!
Ostatnio zmieniony 16 maja 2021, o 14:32 przez blajar, łącznie zmieniany 2 razy.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
Czytał Łukasz Benz
Właśnie włączyłem akurat na 13 bieg. Takiej akcji to ja chyba nie widziałem jeszcze. A ten tor to poezja po prostu. Przypomina się stary dobry żużel sprzed betonozy.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
a jaki bys chcial regulamin? Zeszłoroczny z gościem był lepszy?
Trofimov ładnie w 13 szorowal po bandzie, widać że ze Wschodu :)
Trofimov ładnie w 13 szorowal po bandzie, widać że ze Wschodu :)
blajar pisze:Bieg 13! Co tam się wyprawia! Tarasienko, a za nim nasz były młodzieżowiec Trofimov prostym motocyklem po bandzie. WoW!
A sędzia wyklucza Wiktora i zalicza 5-1dla Polonii... Nie mam pytań.
Torfimov pięknie się tam wpakował i po bandzie pojechał. Nie jeden by już dawno leżał albo odjął gazu i tam się nie pchał. Ma jaja chłopak ;)
Tam był kontakt???? Kompletnie go nie widziałem.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
Czytał Łukasz Benz
Czytał Łukasz Benz