Nasi rywale - 2021
Re: Nasi rywale - 2021
O Madsena jeszcze w kuluarach u nas nie było. Wreszcie trochę kreatywnosci u pismakow, a nie w kółko ten Zmarzlik i Emil
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Madsen ma zdaje się kilkuletnią (trzy?) umowę w Częstochowie, więc temat wyssany z palca. I jak go szanuję za punkty tak mnie drażni niemożebnie.
Madsen do końca 2022 ma umowę we Włókniarzu. Chociaż co prawda chyba co roku muszą podpisywać i tak aneksy, żeby było to ważne. Ale to fakt, chociaż jacyś inni zawodnicy są nam przypisywani w końcu ;) Szybko się zaczyna ten sezon transferowy na portalach.
Transfer powinien spełnić dwa cele. Wzmocnić nas, a równocześnie osłabić głównego konkurenta. Na dzień dzisiejszy za głównych graczy o złoto uważam Gorzów i Wrocław, także tam powinniśmy kierować wzrok jeśli chcemy coś osiągnąć, bo przecież będzie to musiało się stać czyimś kosztem. Inne, nawet wielkie nazwiska, to tylko połowiczny sukces, gdyż nie osłabiamy równocześnie rywala, za użyte bardzo podobne niemałe nakłady.
KrzysiekS pisze:Transfer powinien spełnić dwa cele. Wzmocnić nas, a równocześnie osłabić głównego konkurenta. Na dzień dzisiejszy za głównych graczy o złoto uważam Gorzów i Wrocław, także tam powinniśmy kierować wzrok jeśli chcemy coś osiągnąć, bo przecież będzie to musiało się stać czyimś kosztem. Inne, nawet wielkie nazwiska, to tylko połowiczny sukces, gdyż nie osłabiamy równocześnie rywala, za użyte bardzo podobne niemałe nakłady.
Moim zdaniem jest to po pierwsze - awykonalne, po drugie niezgodne z prawdą. Gdzie masz najsłabszy punkt? Drugi polski senior. Zamień go na kozaka i już jesteś o klasę mocniejszym zespołem. Wymiana stranieri w naszym przypadku nie przyniesie dużego profitu. Mamy Michelsena na średnią ok 2.0-2.1 i Griszę o nieco wyższym potencjale, bodajże rok temu wykręcił 2,15 czy 2,20. Wymieniając któregoś z nich na Madsena nie zmieniasz aż tak wiele, główna zmiana to wprowadzenie kogoś, kto w 13 na 14 meczów fazy zasadniczej bierze na siebie główny ciężar i odpowiedzialność punktową. Moim zdaniem kierunkiem powinien być Polak ale nie pokroju Buczka, Jamroga, Fajfera czy Przema, ale Dudka. Wzmacniając się na innych pozycjach dokonamy jedynie szlifu, liftingu, a nie skoku jakościowego.
I tu przechodzimy do kluczowych zagadnień:
Falubaz - Dudek (wychowanek)
Leszno - Piotrek Pawlicki (wychowanek) i Kołodziej (wieloletni)
Wrocław - Janowski (wychowanek)
Gorzów - Zmarzlik (wychowanek)
wniosek jest prosty, polskiego seniora trzeba sobie wychować...
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Może się wszak okazać, że nie będziemy potrzebowali żadnych wzmocnień. Nawet z Buczkiem w składzie możemy być w finale. Jako wieloletni kibic lubelskiej drużyny cierpię na deficyt medali - natomiast zastanawiam się czy nie lepiej jest gonić króliczka. Nie wyobrażam sobie być kibicem Unii Leszno - po trzecim tytule czułbym zblazowanie. Nie sztuką jest ściągnąć Emila i Zmarzlika i zrobić mistrza. I tak jak jestem obrażony na Mikkela za poprzedni rok i niedojrzałe zachowania, narzekam na brak gwiazd z top GP - tak sobie myślę czy nie od rzeczy jest sobie tą gwiazdę "wychować". A MM jest na to idealnym materiałem. Co do wymiany ogniw - prezes Kępa zapowiedział, że z roku na rok będzie ewolucja, a nie rewolucja. Jeżeli np. bylibyśmy w finale - nie ma sensu wymieniać nikogo. A jak już mamy nadwyżkę pieniężną i fanaberię zdobycia mistrza - chętnie za Buczka widziałbym właśnie Duzersa.
Gelo pisze:Może się wszak okazać, że nie będziemy potrzebowali żadnych wzmocnień. Nawet z Buczkiem w składzie możemy być w finale. Jako wieloletni kibic lubelskiej drużyny cierpię na deficyt medali - natomiast zastanawiam się czy nie lepiej jest gonić króliczka. Nie wyobrażam sobie być kibicem Unii Leszno - po trzecim tytule czułbym zblazowanie. Nie sztuką jest ściągnąć Emila i Zmarzlika i zrobić mistrza. I tak jak jestem obrażony na Mikkela za poprzedni rok i niedojrzałe zachowania, narzekam na brak gwiazd z top GP - tak sobie myślę czy nie od rzeczy jest sobie tą gwiazdę "wychować". A MM jest na to idealnym materiałem. Co do wymiany ogniw - prezes Kępa zapowiedział, że z roku na rok będzie ewolucja, a nie rewolucja. Jeżeli np. bylibyśmy w finale - nie ma sensu wymieniać nikogo. A jak już mamy nadwyżkę pieniężną i fanaberię zdobycia mistrza - chętnie za Buczka widziałbym właśnie Duzersa.
Ja ciebie rozumiem. Każdy prawdziwy kibic żużla chciałby zrobić mistrza najlepiej ekipą, którą skazuje się na spadek (Włókniarz 1996) a nie armią zaciężną ale czasy romantycznego speedwaya niestety się skończyły i teraz wszystkim rządzi $$$.
Myślę że w Madsenie nie ma wiele prawdy, a z dużym prawdopodobieństwem nie ma jej w ogóle. Zawodnik ma kontrakt i nawet brak zawarcia aneksu nie zwalnia go z przynależności klubowej, tak jak to było m.in. w przypadku Doyle'a po spadku Apatora. Kontakt na starcie zawierał stawki niezgodne z regulacjami 1 ligi, ale nie sprawiło to, że stał się wolnym zawodnikiem.
A skąd w mediach takie głosy? Możliwości są wg mnie dwie. Albo wymysł pismaka, albo Swiacik, on przecież uwielbia jak się o nim pisze.
A skąd w mediach takie głosy? Możliwości są wg mnie dwie. Albo wymysł pismaka, albo Swiacik, on przecież uwielbia jak się o nim pisze.
- Retrospeedway
- Senior
Pisałem wam panowie że ten Włókniarz Częstochowa to słaba drużyna i nie ma co ich brać pod uwagę jeżeli chodzi o walkę o playof.Wygramy w Toruniem jedziemy w finałach.
-
BobTheMonter77
Retrospeedway pisze:Pisałem wam panowie że ten Włókniarz Częstochowa to słaba drużyna i nie ma co ich brać pod uwagę jeżeli chodzi o walkę o playof.Wygramy w Toruniem jedziemy w finałach.
No, ale jak to, we Włókniarzu dwóch wielkich rajderów z GP, a u nas żadnego??
Za chwilę, a zostanie zweryfikowana moja teoria, że praktycznie każdy poza Zmarzlikiem i Vaculikiem może pojechać na 8 w 5 czy 10 w 6 albo 14 i nie ma tej lidze 100% pewniaków i jazda w GP nie do końca się przekłada na naszą ligę
Wyciagnac Dudka z ZG? Toz to science fiction.
GIGI pisze:Wyciagnac Dudka z ZG? Toz to science fiction.
Trzeba trzymać kciuki za GKM. Przy spadku Zielonej, Dudek jest do wyjecia...
Motor 2023: 1.Zmarzlik 2.Hampel 3.Holder 4. Kubera 5. Lindgren 6.Cierniak 7.Banbor 8.Lampart
Zielona spadnie? Wolne zarty ;)
GIGI pisze:Zielona spadnie? Wolne zarty ;)
Żadne żarty, max 7 miejsce ujada...ten mecz tez przegraja
Motor 2023: 1.Zmarzlik 2.Hampel 3.Holder 4. Kubera 5. Lindgren 6.Cierniak 7.Banbor 8.Lampart
jacur78 pisze:GIGI pisze:Zielona spadnie? Wolne zarty ;)
Mam nadzieje ze nie.
Zagar póki co to robi wszystko aby Zielona ten mecz przegrała. Ale przydałoby się nosa utrzeć Stali i Grzybowi.
GIGI pisze:jacur78 pisze:GIGI pisze:Zielona spadnie? Wolne zarty ;)
Mam nadzieje ze nie.
3 petardy po 1:5 i już prawie prawie hehe. Grube bety poszly ;)
Pawliczak to jest mistrz. Wygrać z Vaculikiem, a przegrać z Jasińskim. Przypomina mi się mecz z Wybrzeżem Gdańsk z 2018 roku. Po 5 bigach 20:10, a później szybkie odrabianie strat i Wybrzeże na prowadzeniu. Element łączący obydwa spotkania - Anders Thomsen.
jacur78 pisze:GIGI pisze:jacur78 pisze:Żadne żarty, max 7 miejsce ujada...ten mecz tez przegraja
Mam nadzieje ze nie.
To nie zmienia faktu ze falubaz jest mocniejsza druzyna niz Grudziadz.
Co za spektakularny kolaps Zielonej Góry.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
GIGI pisze:jacur78 pisze:GIGI pisze:
Mam nadzieje ze nie.
To nie zmienia faktu ze falubaz jest mocniejsza druzyna niz Grudziadz.
Tak, jest. Tyle że tu zadecyduje bonus I od dyspozycji dnia bedzie zalezalo w która stronę on pojdzie...
Gdzie są ci koledzy co pisali, że Gorzów nie taki mocny?
Zyto zrobił to co mógł, zaskoczył ich na początku i odskoczyli, to co stało się później było łomotem, choc w sumie u nas bez defektów było by niewiele gorzej.
Przykro się patrzy na Protasiewicza, jakby juz blisko emerytury...
A Częstochowa żałosna, Toruń jest od nich o klasę mocniejszy.
Zyto zrobił to co mógł, zaskoczył ich na początku i odskoczyli, to co stało się później było łomotem, choc w sumie u nas bez defektów było by niewiele gorzej.
Przykro się patrzy na Protasiewicza, jakby juz blisko emerytury...
A Częstochowa żałosna, Toruń jest od nich o klasę mocniejszy.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Poproszę Duzersa do Motoru:)
-
CKM1946
- Zawodowiec
Stal piekielnie mocna. Ale szanuje że Żyto mimo słabego zespołu potrafił zaskoczyć torem i byli konkurencyjni do połowy zawodów. Potem już wyszło kto jest dużo lepszy.
Gelo pisze:Poproszę Duzersa do Motoru:)
Nie lepiej zdobyć złoto swoimi ?
Zielona spada (jak widać są na to duże szanse) i Dudek nasz.
Swoją drogą trudno wskazać spadkowicza. Poziom Zielonej, Częstochowy i Grudziądza jest równie żałosny na tę chwilę.