Motor Lublin - Eltrox Włokniarz Częstochowa (3.04.2021 g.18:00)
Re: Motor Lublin - Eltrox Włokniarz Częstochowa (3.04.2021 g.18:00)
Kiedyś Pedersen przegrał z Baniakiem w ekstralidze. Bierzmy Baniaka!
- Retrospeedway
- Senior
Jeżeli ktoś porównuje Kuberę do Jepesena to proszę tu jest porównanie i to na torze dziurawym i przyczepnym.
https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/relac ... w-lublinie
Retrospeedway pisze:Jeżeli ktoś porównuje Kuberę do Jepesena to proszę tu jest porównanie i to na torze dziurawym i przyczepnym.
Nikt nie porównuje Kubery do Jeppesena. Nie wiem po co w ogóle z tym wyskakujesz.
Ewentualnie przydatność Buczka i Jeppesena w kontekście przyszłości.
Ale w sumie to jest żużel i dopiero od niedawna prezesi oraz zawodnicy biorą pod uwagę dalszą przyszłość niż końcówka bieżącego sezonu. Ciężko się z tym oswoić po latach skakania rajderów po przeróżnych klubach :)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
CKM1946 pisze:Nie wygląda to najepiej. Jak tak będzie siąpić zgodnie z prognozą to bedzie problem z odjechaniem.
Powiem tylko, że w Internecie wygląda to dużo gorszej niż na miejscu w Lublinie. Jak nie przyjdzie prawdziwe załamanie pogody to mecz musi się odbyć.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
- Retrospeedway
- Senior
Kargolo pisze:Retrospeedway pisze:Jeżeli ktoś porównuje Kuberę do Jepesena to proszę tu jest porównanie i to na torze dziurawym i przyczepnym.
Nikt nie porównuje Kubery do Jeppesena. Nie wiem po co w ogóle z tym wyskakujesz.
Ale w sumie to jest żużel i dopiero od niedawna prezesi oraz zawodnicy biorą pod uwagę dalszą przyszłość niż końcówka bieżącego sezonu. Ciężko się z tym oswoić po latach skakania rajderów po przeróżnych klubach :)
Samba piszę że wołałby Jepsena za Buczkowskiego,to właśnie pokazuje jaki to jest mega zawodnik.
Nie rozumiem co wy wszyscy oszaleliście z tym Jepsenem? to jest pierwszoligowy zawodnik pokroju Jakobsena ze Startu.
Jeżeli go jutro Cierniak z Lampartem nie pojadą to znaczy że są ciency.Chyba że będzie padać,tor będzie mokry i mecz dopuszczą wtedy ten Jepesen może nadspodziewanie dobrze pojechać.
radonis pisze:istred pisze:Art. 99 i Art. 100 regulaminu zawodów motocyklowych na torach żużlowych.
Polecam Art. 98 ust. 4 tegoż regulaminu: "Jeżeli sędzia zawodów stwierdzi jakiś fakt, to przyjmuje się, że fakt ten miał
miejsce, a wydana przez niego w czasie zawodów decyzja jest ostateczna i nie podlega protestom."
Nie do końca rozumiesz co jest faktem, a co jest oceną.
Faktem jest zjazd Griszy z toru. Jednak to czy było to spowodowane z winy rywala czy nie to już jest ocena.
Jeśli przepis by mówił, że każdy zawodnik, który zjedzie z toru jest bezwzględnie wykluczony wówczas nie ma możliwości składania protestu w tym zakresie. Jeśli natomiast przepis mówi, że zawodnik, który zjedzie z toru jest wykluczony, chyba że jest to z winy innego zawodnika - wówczas masz tu element oceny i ta ocena właśnie i jej konsekwencja w postaci decyzji sędziego może podlegać protestom.
W przypadku Griszy nikt nie kwestionuje faktu - zjazdu z toru - a ocenę, albo wręcz brak tej oceny, czy było to spowodowane przez rywala. A było.
Wiem, że może być to trudne do ogarnięcia, ale zaufaj mi i Torsenowi, że tak właśnie jest :)
Co do prognozy, to 0,1 mm to jest coś na pograniczu braku deszczu, a mżawki i nie powinno w żaden sposób zagrozić odjechaniu meczu.
Retrospeedway pisze:Kargolo pisze:Retrospeedway pisze:Jeżeli ktoś porównuje Kuberę do Jepesena to proszę tu jest porównanie i to na torze dziurawym i przyczepnym.
Samba piszę że wołałby Jepsena za Buczkowskiego,to właśnie pokazuje jaki to jest mega zawodnik.
Nie rozumiem co wy wszyscy oszaleliście z tym Jepsenem? to jest pierwszoligowy zawodnik pokroju Jakobsena ze Startu.
Jeżeli go jutro Cierniak z Lampartem nie pojadą to znaczy że są ciency.Chyba że będzie padać,tor będzie mokry i mecz dopuszczą wtedy ten Jepesen może nadspodziewanie dobrze pojechać.
Przede wszystkim z szacunku do zawodnika nie "Jepsen" ani "Jepesen" tylko Jeppesen.
Poza tym nie widzę sensu dalszej dyskusji, nikt nie pisał, że to jest mega zawodnik.
Uważam, że ma potencjał i w przyszłości może być niezły. Koniec tematu.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Tylko my już w sumie mamy "przyszłościowego" Duńczyka w składzie, na którego przełom czeka cały Lublin :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Chyba bardzo chcemy wygrać ten mecz, bo treningów codziennie to ja nie pamiętam od... Nigdy :)
ja nie pamiętam czasów żeby przy tylu treningach nikt nie donosił kto wygląda dobrze, kto bardzo dobrze .... pieprz ...na pandemia :)
Wierząc Jackowi Z. powinno być jakieś 70 : 20, ale jeszcze poczekam z radością ..
Wierząc Jackowi Z. powinno być jakieś 70 : 20, ale jeszcze poczekam z radością ..

Smyk słabiutko w Rawiczu...
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
radonis pisze:Torsen pisze:Wykluczenie to nie jest stwierdzenie faktu. Faktem stwierdzonym był zjazd z toru i go nie kwestionujemy.
Wykluczenie było z kolei decyzją sędziego, a ta jest ostateczna i nie podlega protestom.
Każde rozstrzygnięcie sędziego, np. wykluczenie zawodnika z biegu, polega na ustaleniu faktów i zastosowaniu właściwego dla nich przepisu. Poczynione ustalenia faktycznie nie podlegają zaskarżeniu, ale stosowanie przepisów już tak.
Sędzia ustalił fakt, że Grisza dwoma kołami przekroczył krawężnik i zastosował przepis o wykluczeniu. My nie kwestionujemy, że Grisza zjechał z toru, tylko uważamy, że przepis został źle zastosowany, ponieważ zjazd nastąpił dla bezpieczeństwa zawodników lub wskutek działania innego zawodnika.
Istred chyba lepiej to wyjaśnił. Ja jasno nie potrafię ;)
Perez pisze:Smyk słabiutko w Rawiczu...
Juz sie przelozyl. Za to Misiek ladnie, troche gorzej Swidnicki. No i brawo Dominik
Jakby kogoś interesowało to trenuje dzisiaj Cierniak, Michelsen i Łaguta :)
Saeyl pisze:Jakby kogoś interesowało to trenuje dzisiaj Cierniak, Michelsen i Łaguta :)
Lampart nie potrzebuje?
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Nigdzie go nie widziałem ;) Busa również.
Dzisiaj ok.17-tej widziałem jednego z naszych koło mostu na Zamojskiej jak trenował na...rolkach :) Nie nauczyłem się jeszcze twarzy naszych nowych nabytków ,więc nie mam pewności czy to był Karion a może Cierniak? :)
Cierniak, też go mijałem na rolkach.
Cz@rek pisze:Dzisiaj ok.17-tej widziałem jednego z naszych koło mostu na Zamojskiej jak trenował na...rolkach :) Nie nauczyłem się jeszcze twarzy naszych nowych nabytków ,więc nie mam pewności czy to był Karion a może Cierniak? :)
Zwłaszcza że w tych czasach twarze są zakryte maseczkami. Mateusz jest chyba niższy od Kariona.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'
Anita w magazynie sprzedała info, że jutro w Lublinie będzie Dawid. Może przyjeżdża coś pomóc Wiktorowi :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
- Retrospeedway
- Senior
Z taką formą co pokazali nasi zawodnicy w dniu dzisiejszym w eliminacjach mistrzostw Polski w porównaniu do zawodników Włókniarza Częstochowa którzy pojechali słabo,to jak jutro nie będzie wysokiego zwycięstwa to już nie wiem o co chodzi w sporcie żużlowym.
Torsen pisze:radonis pisze:Torsen pisze:Wykluczenie to nie jest stwierdzenie faktu. Faktem stwierdzonym był zjazd z toru i go nie kwestionujemy.
Wykluczenie było z kolei decyzją sędziego, a ta jest ostateczna i nie podlega protestom.
Każde rozstrzygnięcie sędziego, np. wykluczenie zawodnika z biegu, polega na ustaleniu faktów i zastosowaniu właściwego dla nich przepisu. Poczynione ustalenia faktycznie nie podlegają zaskarżeniu, ale stosowanie przepisów już tak.
Sędzia ustalił fakt, że Grisza dwoma kołami przekroczył krawężnik i zastosował przepis o wykluczeniu. My nie kwestionujemy, że Grisza zjechał z toru, tylko uważamy, że przepis został źle zastosowany, ponieważ zjazd nastąpił dla bezpieczeństwa zawodników lub wskutek działania innego zawodnika.
Istred chyba lepiej to wyjaśnił. Ja jasno nie potrafię ;)
Ale ja się w tej kwestii z Wami zgadzam. Nie zgadzam się z tym, że można było składać protest na decyzję sędziego - bo:
1) jego decyzja jest ostateczna i nie podlega oprotestowaniu,
2) to sędzia taki protest rozpatruje - więc absurdalnym było by poddawać jego ocenie swoją własną decyzję,
3) z życia - ile razy kierownicy i zawodnicy skakali do sędziego przez telefon... Czy pamiętacie, żeby to coś dało?
Proszę Was, jesteście jednymi z najrozsądniej wypowiadających się użytkowników, a ta prosta kwestia umyka Waszej analizie.
No to ja się nie zgadzam z pkt 1 :)
2. Rozstrzygnięcie protestu otwiera dalszą drogę do odwołania się do podmiotu zarządzającego. Tryb autokontroli nie jest niczym nadzwyczajnym w prawie i zdarza się, że decyzje w takim trybie są zmieniane. W żużlu generalnie nie ma praktyki żeby składać protesty w trakcie zawodów, a jedynie w akcie desperacji po zawodach, ale to nie znaczy, że praktyki nie można zmienic.
3. Co innego jak ktoś kłóci się przez telefon, a co innego jeśli wybiera się tryb formalny. Mam wątpliwość czy sędzia w ogóle ma możliwość zmiany własnej decyzji pod wpływem takiej klotni, nawet jakby chciał. Co innego w trybie protestu - wtedy musi się do tego protestu odnieść. Formalnie, nie przez telefon, a takie rozstrzygnięcie podlega dalszej kontroli.
Zwróć też uwagę na przepis dotyczący terminu na złożenie protestu - jeżeli dotyczy on wydarzenia podczas biegu musi być złożony zanim zawodnicy opuszcza park maszyn do następnego biegu. To wprost oznacza, że protesty mogą dotyczyć zdarzeń podczas biegu.
Takie już skrzywienie zawodowe, że jeżeli masz niekorzystna decyzję, widzisz podstawę do jej podważenia i masz formalną drogę do odwołania to po prostu to robisz. Te przepisy też ktoś po coś napisał... A że nie są stosowane... To może trzeba zacząć. Motor jest pionierem i dobrze mu to wychodzi :)
2. Rozstrzygnięcie protestu otwiera dalszą drogę do odwołania się do podmiotu zarządzającego. Tryb autokontroli nie jest niczym nadzwyczajnym w prawie i zdarza się, że decyzje w takim trybie są zmieniane. W żużlu generalnie nie ma praktyki żeby składać protesty w trakcie zawodów, a jedynie w akcie desperacji po zawodach, ale to nie znaczy, że praktyki nie można zmienic.
3. Co innego jak ktoś kłóci się przez telefon, a co innego jeśli wybiera się tryb formalny. Mam wątpliwość czy sędzia w ogóle ma możliwość zmiany własnej decyzji pod wpływem takiej klotni, nawet jakby chciał. Co innego w trybie protestu - wtedy musi się do tego protestu odnieść. Formalnie, nie przez telefon, a takie rozstrzygnięcie podlega dalszej kontroli.
Zwróć też uwagę na przepis dotyczący terminu na złożenie protestu - jeżeli dotyczy on wydarzenia podczas biegu musi być złożony zanim zawodnicy opuszcza park maszyn do następnego biegu. To wprost oznacza, że protesty mogą dotyczyć zdarzeń podczas biegu.
Takie już skrzywienie zawodowe, że jeżeli masz niekorzystna decyzję, widzisz podstawę do jej podważenia i masz formalną drogę do odwołania to po prostu to robisz. Te przepisy też ktoś po coś napisał... A że nie są stosowane... To może trzeba zacząć. Motor jest pionierem i dobrze mu to wychodzi :)
Kolejna praktyka do zmiany to właśnie automatyzm w wykluczaniu zawodników przekraczających tor dwoma kołami. Tak naprawdę, sędziowie powinni stosować wyjątek od tej zasady częściej, niż samą zasadę, bo zjazd w zdecydowanej większości przypadków spowodowany jest właśnie okolicznościami związanymi z bezpieczeństwem lub wynikającymi z ruchów innych jeźdźców; rzadko też daje wymierną przewagę. Żużel to wyścigi motocyklowe, a w wyścigach omijanie toru w sytuacjach awaryjnych jest nagminne i powszechnie akceptowalne. A jeden to nie tak dawno nawet dzięki temu wygrał GP w F1.
Jak bede kiedys w zyciu potrzebował prawnika to... ktory z Was to ten lepszy?
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!