Pozaligowe występy lubelskich zawodników
Re: Pozaligowe występy lubelskich zawodników
co zrobił Tarasienko 
Orbita :Dslawky pisze:co zrobił Tarasienko
Głupi ruch (albo odruch) Rohana.
Lyager tak się na niego kładł, że nie potrzebował pomocy do zaliczenia gleby.
Po powtórkach wydaje się, że raczej chciał odepchnąć rywala, żeby się ratować, ale to może tylko moje wrażenie.
Tarasienko jakieś turbo odpalił w 15 biegu. Jutro powinien się pojawić artykuł na wzór tych o Griszy :D
W Bydgoszczy ciągle najlepszy tor do ścigania w Polsce, a może i na świecie. Zobaczyłoby się tam Ekstraligę albo Grand Prix.
Lyager tak się na niego kładł, że nie potrzebował pomocy do zaliczenia gleby.
Po powtórkach wydaje się, że raczej chciał odepchnąć rywala, żeby się ratować, ale to może tylko moje wrażenie.
Tarasienko jakieś turbo odpalił w 15 biegu. Jutro powinien się pojawić artykuł na wzór tych o Griszy :D
W Bydgoszczy ciągle najlepszy tor do ścigania w Polsce, a może i na świecie. Zobaczyłoby się tam Ekstraligę albo Grand Prix.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
W pierwszej fazie Rohan faktycznie chowal noge, ale potem trep byl konkretny, bo Lyager odlecial jak z katapulty. Niestety dla Unii, ale po to sa te czerwone kartki by wreczac je wlasnie za cos takiego.
Mówiłem że Tarasienko lepszy :-)
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
Tez tak mowilem, ale badzmy sprawiedliwi ze dzis jechal u siebie, a i tak raz nie znalazl sposobu na Kangura. Do weryfikacji trzeba chociaz z 5 kolejek.
Choc pewnie bedzie jak ktos pisal, ekstraligi moga i tak nie powachac.
Choc pewnie bedzie jak ktos pisal, ekstraligi moga i tak nie powachac.
w pierwszej fazie kontaktu lekko cofnięta noga. dalej wyglądało już na porządnego kopa. frustracja wynikiem ,miejscem w danym biegu?
- Retrospeedway
- Senior
Właśnie się dowiedziałem że 22 kwietnia w czwartek dzień przed naszym meczem z Włókniarzem trzech naszych zawodników Buczkowski i Kubera pojadą w zawodach IMP w Łodzi a Jarosław Hampel w Bydgoszczy.
Jak myślicie to dobrze że jadą ten IMP przed tak ważnymi meczami Motoru w łikend ?
Jak myślicie to dobrze że jadą ten IMP przed tak ważnymi meczami Motoru w łikend ?
A powiedz mi, jaki mają wybór? Większość zawodników jedzie w IMP, akurat część rund odbędzie się w innym terminie, ale to chyba dobrze, że pościgają się w innych warunkach, niż treningowe?
Z Kubera ciekawy przypadek. PZM podał listy bodajże w niedziele (przynajmniej znalazłem z niedzielną data na speedway.info.pl), gdzie pod 16 jest puste miejsce, podani są za to rezerwowi. Kubera oczywiście w niedziele nie mógł być podany, bo nie posiadał przynależności klubowej. Jak rozumiem, ktoś trzymał dla niego miejsce :)
- Retrospeedway
- Senior
Ja się boję że mogą być przemęczeni na niedzielny mecz z Wts Spartą,jednak dwie imprezy dzień po dniu to nie jest takie łatwe na początku sezonu.Moim zdaniem ten IMP jest trochę w niefartownym terminie dla nas.
Smyk i Misiek też jadą w IMP-ie. Jak to u żuzlowców - pojadą, bo "na początku sezonu potrzebują startów".
Retrospeedway pisze:Ja się boję że mogą być przemęczeni na niedzielny mecz z Wts Spartą,jednak dwie imprezy dzień po dniu to nie jest takie łatwe na początku sezonu.Moim zdaniem ten IMP jest trochę w niefartownym terminie dla nas.
Przemęczeni dwiema imprezami dzień po dniu NA POCZĄTKU sezonu? Kiedy organizm powinien być zregenerowany po między sezonowej przerwie i jednocześnie wzmocniony przedsezonową pracą nad kondycja? Powaznie?
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
- Retrospeedway
- Senior
Flagg pisze:Retrospeedway pisze:Ja się boję że mogą być przemęczeni na niedzielny mecz z Wts Spartą,jednak dwie imprezy dzień po dniu to nie jest takie łatwe na początku sezonu.Moim zdaniem ten IMP jest trochę w niefartownym terminie dla nas.
Przemęczeni dwiema imprezami dzień po dniu NA POCZĄTKU sezonu? Kiedy organizm powinien być zregenerowany po między sezonowej przerwie i jednocześnie wzmocniony przedsezonową pracą nad kondycja? Powaznie?
Niestety ale nie zna się Pan sporcie,nie każdy musi wiedzieć wszystko o wszystkim.Człowiek się uczy każdego dnia jak to mówią.
Niestety, nie zna sie Pan na przygotowaniu fizycznym zawodowych sportowców. Nie szkodzi, nie trzeba znać sie na wszystkim. Ale w takiej sytuacji należy jedno z dwojga:
a) doczytać zanim sie wypowie
b) milczeć.
b) milczeć.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
- Retrospeedway
- Senior
Flagg pisze:Niestety, nie zna sie Pan na przygotowaniu fizycznym zawodowych sportowców. Nie szkodzi, nie trzeba znać sie na wszystkim. Ale w takiej sytuacji należy jedno z dwojga:
b) milczeć.
Ja akurat byłem piłkarzem Motoru w latach dziewiędziesiątych a Pan jaki czynny sport uprawiał,że wypowiada się o przygotowaniu fizycznym? Czy startował Pan jako zawodnik w trzech imprezach sportowych w ciągu 4 dni?
Wydaje mi się, że żużlowcy nie biegają po boisku przez półtorej godziny. Cóż to za szalona analogia?
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Ja też grywałem w piłkę. Niektórzy z pewnością pływali, grali w ping ponga, a może i jeżdżą od czasu do czasu na rowerze. I nawet to ostatnie, mimo że rower też ma dwa kółka, nijak jest zbliżone do żużla.
Nie trzeba być wytrawnym kibicem żużlowym żeby wiedzieć, że żużlowcy w normalnych czasach obstawiają kilka lig i przeróżne zawody indywidualne, a część z nich potrafi jechać 5 razy w tygodniu, każde zawody w innym kraju. Dlatego też filozofowanie na temat zmęczenia żużlowca, bo musi pojechać dzień wcześniej w innych zawodach może budzić uśmiech na twarzach innych użytkowników.
Problemem może być jakiś upadek (puk, puk), albo problemy sprzętowe, których nie uda się rozwiązać do meczu ligowego. ...ale takie życie żużlowca i dotyczy to wszystkich zawodników, nie tylko Motoru Lublin.
Nie trzeba być wytrawnym kibicem żużlowym żeby wiedzieć, że żużlowcy w normalnych czasach obstawiają kilka lig i przeróżne zawody indywidualne, a część z nich potrafi jechać 5 razy w tygodniu, każde zawody w innym kraju. Dlatego też filozofowanie na temat zmęczenia żużlowca, bo musi pojechać dzień wcześniej w innych zawodach może budzić uśmiech na twarzach innych użytkowników.
Problemem może być jakiś upadek (puk, puk), albo problemy sprzętowe, których nie uda się rozwiązać do meczu ligowego. ...ale takie życie żużlowca i dotyczy to wszystkich zawodników, nie tylko Motoru Lublin.
Najwyraźniej niezbyt dobrym piłkarzem :)
A czy musze być zawodowym sportowcem, by wypowiadać się na temat przygotowania fizycznego sportowców? Ilu osób z tego forum przejechało choćby jedno kółko na torze żużlowym, że wypowiada się na temat speedway'a.
Alew sumie nie dziwi mnie, że był Pan piłkarzem i prezentuje taki pogląd. Bo to dość typowe dla polskich piłkarzy. "Jesteśmy przemęczeni, bo to nasz 2 mecz w tym tygodniu". Najlepsi grają cały sezon mecze co 3 dni, w ligach amerykańskich napierdzielają po 3-4 mecze w tygodniu, lekkoatleci potrafia mieć kilka stratów w tygodniu. Żużlowcy potrafiią odjechać 4-5 spotkań w tygodniu. Nie słyszałem, żeby narzekali na zmęczenie. No ale Pan piłkarz Retrospeedway wie lepiej :)
W ogóle rodzaj wysiłku jaki ponosza żużlowcy nie powoduje zmęczenia startowego. Oni nie biegną maratonu, gdzie ich organizm pracuje przez 2-3 godziny non stop. To jest wysiłek krótki, acz intensywny. Organizm po takim regenruje się dużo szybciej. Jak najbardziej jestem w stanie zrozumieć zmęczenie kumulujące sie na przestrzeni całego sezonu, a wynikające nie tylko ze startów, ale równiez podrózy, treningów, obowiązków wobec mediów i sponsorów itp. Żużlowiec narzekający na zmęczeniu po odjechaniu 2 imprez w 2 dni i to na początku sezopnu kompromituje tylko i wyłącznie siebie, bo to oznacza, że albo nie przepracował należycie okresu przygotowawczego, zaniedbuje regenerację po treningu/zawodach, albo prowadzi nieodpowiedni tryb życia i jego organizm nie regeneruje się tak jak powinien.
A czy musze być zawodowym sportowcem, by wypowiadać się na temat przygotowania fizycznego sportowców? Ilu osób z tego forum przejechało choćby jedno kółko na torze żużlowym, że wypowiada się na temat speedway'a.
Alew sumie nie dziwi mnie, że był Pan piłkarzem i prezentuje taki pogląd. Bo to dość typowe dla polskich piłkarzy. "Jesteśmy przemęczeni, bo to nasz 2 mecz w tym tygodniu". Najlepsi grają cały sezon mecze co 3 dni, w ligach amerykańskich napierdzielają po 3-4 mecze w tygodniu, lekkoatleci potrafia mieć kilka stratów w tygodniu. Żużlowcy potrafiią odjechać 4-5 spotkań w tygodniu. Nie słyszałem, żeby narzekali na zmęczenie. No ale Pan piłkarz Retrospeedway wie lepiej :)
W ogóle rodzaj wysiłku jaki ponosza żużlowcy nie powoduje zmęczenia startowego. Oni nie biegną maratonu, gdzie ich organizm pracuje przez 2-3 godziny non stop. To jest wysiłek krótki, acz intensywny. Organizm po takim regenruje się dużo szybciej. Jak najbardziej jestem w stanie zrozumieć zmęczenie kumulujące sie na przestrzeni całego sezonu, a wynikające nie tylko ze startów, ale równiez podrózy, treningów, obowiązków wobec mediów i sponsorów itp. Żużlowiec narzekający na zmęczeniu po odjechaniu 2 imprez w 2 dni i to na początku sezopnu kompromituje tylko i wyłącznie siebie, bo to oznacza, że albo nie przepracował należycie okresu przygotowawczego, zaniedbuje regenerację po treningu/zawodach, albo prowadzi nieodpowiedni tryb życia i jego organizm nie regeneruje się tak jak powinien.
Słyszałeś żeby zawodnicy narzekali na zmęczenie jadąc zawody dzień po dniu? :)
Nieraz zdarzało się, że żużlowcy kończyli startować ok. północy w Gorican/Terenzano/Lonigo, a o 16 jechali Ekstraligę w Polsce. I robili wynik.
Nie dalej niż w ubiegłym sezonie Holder odjechał 2x zawody tego samego dnia.
Ten sezon nie może się na dobre rozpocząć to można popisać choćby o takich głupotach :D
Nieraz zdarzało się, że żużlowcy kończyli startować ok. północy w Gorican/Terenzano/Lonigo, a o 16 jechali Ekstraligę w Polsce. I robili wynik.
Nie dalej niż w ubiegłym sezonie Holder odjechał 2x zawody tego samego dnia.
Ten sezon nie może się na dobre rozpocząć to można popisać choćby o takich głupotach :D
Ja nie słyszałem, ale najwyraźniej kolega Retro już tak :)
Oho wielki powrót znawcy na forum. Co pan retrospeedway powie na temat Holdera, który w tamtym sezonie pojechał dwa mecze jednego dnia?
Ja tylko widziałem jak Siwemu Jackowi na początku sezonu otwierały się ręce, tak był dobrze przygotowany. Za to jak w kolejnym meczu z jakimiś ogórkami trzasnął coś w okolicy kompletu, to nie omieszkal podziękować za troskę o kondycję i prezyl do kibiców muskuly
- Retrospeedway
- Senior
Od razu widać że żaden z was nie uprawiał sportu wyczynowego.Nie ma czegoś takiego jak forma fizyczna w sporcie a jest kondycja psychofizyczna.Tzw, zmęczenie nie polega na tym że bolą nogi czy ręce.Wszystko dzieje się w głowie.Głowa steruje całym ciałem.Jeżeli Krzysztof Buczkowski wygrzebie z szopy silnik na którym zrobi komplet punktów w Łodzi to automatycznie dostanie impuls aby ten silnik zastosować w meczu z Włókniarzem dzień później.Jeżeli w tym meczu na tym silniku zrobi zero punktów,to mimo że nie czuje zmęczenia cielesnego to jego kondycja psychofizyczna będzie tak naruszona że w kolejnych zawodach będzie bez silny.Kolejna sprawa to początek sezonu,to kompletna bzdura co Pan pisze Panie Flagu bo topowa pełna forma przypada na ok 3/4 sezonu,czyli przekładając to na żużel to wypada 10-11 mecz ligowy a nie drugi i trzeci.Na koniec to nie będę przecież się przekomarzał z osobami które nie uprawiały wyczynowego sportu bo to nie ma sensu.
o rly ? Oni są amatorami czy zawodowcami ?