Paweł Miesiąc

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Perez
Trener

Re: Paweł Miesiąc

#251 Postautor: Perez » 6 kwietnia 2021, o 18:07

Czyli nadzieja tylko w pogodzie.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
papi
Trener

#252 Postautor: papi » 6 kwietnia 2021, o 18:08

Ale chyba nikt nie zabroni kontrolnie przetestować Jarka? Przecież jeśli przechodzi ciężko chorobę to może mieć dalej pozytywa. A jeśli jest chory, to dlaczego ma mieć "zwykle" zwolnienie, które po pierwsze wymusza zz zamiast goscia, po drugie blokuje go na 15 dni, kiedy może być gotowy do jazdy za 5?

waha
Junior

#253 Postautor: waha » 6 kwietnia 2021, o 18:20

By uzyskać status ozdrowieńca musi minąć 10 dni od wyniku testu oraz trzy dni od ustąpienia objawów. Tak mi się zdaje. Pytanie jak to ekstraliga do tego podchodzi.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#254 Postautor: papi » 6 kwietnia 2021, o 18:27

Myślę że Ekstraliga musi opierać się na twardych dowodach. Brak objawów to kwestia subiektywna i niemożliwa do oceny, bo zawodnik zawsze może powiedzieć że ostatnie problemy z oddychaniem miał wczoraj, a może powiedzieć, że tydzień temu.

Poza tym, odgorne uznawanie za zdrowe osoby, które po 10 dniach od testu żyja jest absurdalne. Wydaje mi się, że test powinien być jedynym miarodajnym dowodem. Przeciez przy takim podejściu dochodziłoby do absurdów, że osoby pod respiratorem byłyby uznawane za "ozdrowiencow" (swoją drogą, to słowo jest na swój sposób obrzydliwe)

Czarek
Trener

#255 Postautor: Czarek » 6 kwietnia 2021, o 18:42

papi pisze:Myślę że Ekstraliga musi opierać się na twardych dowodach. Brak objawów to kwestia subiektywna i niemożliwa do oceny, bo zawodnik zawsze może powiedzieć że ostatnie problemy z oddychaniem miał wczoraj, a może powiedzieć, że tydzień temu.

Tym twardym dowodem ma być test PCR? :)
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#256 Postautor: Gelo » 6 kwietnia 2021, o 18:48

Ale tak przecież właśnie jest. Po 10 dniach możesz jechać, bo nie zarażasz. Ale jak nie możesz podnieść łyżki, bo ciężko przechodzisz chorobę to zwolnienie i zz. Co do testów czytajcie inne wątki. Osoby o statusie ozdrowieńca NIE SĄ TESTOWANE przez 10 tygodni.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#257 Postautor: papi » 6 kwietnia 2021, o 18:59

Czarek pisze:
papi pisze:Myślę że Ekstraliga musi opierać się na twardych dowodach. Brak objawów to kwestia subiektywna i niemożliwa do oceny, bo zawodnik zawsze może powiedzieć że ostatnie problemy z oddychaniem miał wczoraj, a może powiedzieć, że tydzień temu.

A co, lepszym jest deklaracja zawodnika, dla którego brak udziału w meczu to strata 30 tysięcy złotych?

Gelu, a co gdyby zawodnik naprawdę leżał pod respiratorem? Przeciez to co piszesz to jakiś debilizm władz...

waha
Junior

#258 Postautor: waha » 6 kwietnia 2021, o 19:33

Poza tym, odgorne uznawanie za zdrowe osoby, które po 10 dniach od testu żyja jest absurdalne. Wydaje mi się, że test powinien być jedynym miarodajnym dowodem. Przeciez przy takim podejściu dochodziłoby do absurdów, że osoby pod respiratorem byłyby uznawane za "ozdrowiencow" (swoją drogą, to słowo jest na swój sposób obrzydliwe)

No ale osoba pod respiratorem chyba ma objawy co? Wiesz to wszystko co związane z tą epidenią opiera się o zaufanie w sumie że pacjent nie będzie ściemniać. Też uważam że ta cała sytuacja i procedury zakrywają o śmieszność, mnie skierowano na test z katarem np.
Nie wiem jak w ekstralidze podchodzą do kwestii ozdrowieńców, ale myślę że procedury są jak przy zwykłej izolacji. Czyli tak jak napisałem te dwa powody.

Czarek
Trener

#259 Postautor: Czarek » 6 kwietnia 2021, o 19:39

papi pisze:
Czarek pisze:

A co, lepszym jest deklaracja zawodnika, dla którego brak udziału w meczu to strata 30 tysięcy złotych?

Oczywiście, że tak. Lepsza deklaracja zawodnika, która sam wie czy czuje się na siłach niż wadliwy test, który "wsadził" na kwarantannę wiele zdrowych osób, w tym ozdrowieńców.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#260 Postautor: istred » 6 kwietnia 2021, o 19:51

Nie wiem jak to teraz wygląda, ale kilka miesięcy temu nie uzyskiwało się statusu ozdrowienca z automatu. Na ostatni dzień izolacji (na kwarantanne kieruje się zdrowych, a chorzy są na izolacji) umówiona była teleporada i to lekarz decydował czy przedłuża izolacje czy nie.
W praktyce.

Nie mam pojęcia jak do tego podchodzi Ekstraliga, a że przepisy mają często wzięte z kosmosu to spodziewałbym się najbardziej absurdalnych rozwiązań łącznie z takim, że zawodnik który będzie przebywał w szpitalu w zw. Z COVID będzie ozdrowieńcem według Ekstraligi ;)

KrzyczącyK1b1c
Trener

#261 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 6 kwietnia 2021, o 20:00

Ja na stronie rządowej doczytałem się przepisów, że osoba, która nadal wykazuje objawy, to jest testowana po 10 dniach od pozytywnego wyniku. Nie są testowani tylko bezobjawowcy.

Czy wykonywany jest kolejny test osobie, która opuszcza izolację po 10 dniowej kwarantannie?
Nie. Izolacja zostaje zakończona po 10 dniach od daty pierwszego dodatniego wyniku testu, bez konieczności wykonywania testu. Warunkiem jest brak objawów infekcji u osoby zakażonej.

Czarek
Trener

#262 Postautor: Czarek » 6 kwietnia 2021, o 20:08

KrzyczącyK1b1c pisze:Ja na stronie rządowej doczytałem się przepisów, że osoba, która nadal wykazuje objawy, to jest testowana po 10 dniach od pozytywnego wyniku. Nie są testowani tylko bezobjawowcy.

Są testowani bezobjawowcy na kwarantannie, którzy wcześniej nie przeszli testu.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#263 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 6 kwietnia 2021, o 20:10

Czarek pisze:
KrzyczącyK1b1c pisze:Ja na stronie rządowej doczytałem się przepisów, że osoba, która nadal wykazuje objawy, to jest testowana po 10 dniach od pozytywnego wyniku. Nie są testowani tylko bezobjawowcy.

Są testowani bezobjawowcy na kwarantannie, którzy wcześniej nie przeszli testu.

No to nieistotne w tym przypadku. W każdym razie wychodzi na to, że Jarkowi jutro przysługuje ponowny test.

Marcin0203

#264 Postautor: Marcin0203 » 6 kwietnia 2021, o 20:30

Nie będzie miał ponownego testu. Sam miałem pozytywny wynik i skończyłem izolacje w sobotę wiec wiem jak to wygląda. Jak masz pozytywny wynik to idziesz z automatu na izolacje 10 dni. Żeby izolacja została zdjęta nie możesz mieć objawów przez 3 dni. Czyli jak nadal źle się czuję i ma objawy to będzie miał izolacje przedłużona. Ale jak Ekstraliga do tego podchodzi to już tego nikt nie wie...

KrzyczącyK1b1c
Trener

#265 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 6 kwietnia 2021, o 20:40

Marcin0203 pisze:Nie będzie miał ponownego testu. Sam miałem pozytywny wynik i skończyłem izolacje w sobotę wiec wiem jak to wygląda. Jak masz pozytywny wynik to idziesz z automatu na izolacje 10 dni. Żeby izolacja została zdjęta nie możesz mieć objawów przez 3 dni. Czyli jak nadal źle się czuję i ma objawy to będzie miał izolacje przedłużona. Ale jak Ekstraliga do tego podchodzi to już tego nikt nie wie...

Nie ma testu nawet jak są objawy? Czyli wtedy jest z góry zaliczony jako pozytywny?

Marcin0203

#266 Postautor: Marcin0203 » 6 kwietnia 2021, o 21:20

KrzyczącyK1b1c pisze:
Marcin0203 pisze:Nie będzie miał ponownego testu. Sam miałem pozytywny wynik i skończyłem izolacje w sobotę wiec wiem jak to wygląda. Jak masz pozytywny wynik to idziesz z automatu na izolacje 10 dni. Żeby izolacja została zdjęta nie możesz mieć objawów przez 3 dni. Czyli jak nadal źle się czuję i ma objawy to będzie miał izolacje przedłużona. Ale jak Ekstraliga do tego podchodzi to już tego nikt nie wie...

Nie ma testu nawet jak są objawy? Czyli wtedy jest z góry zaliczony jako pozytywny?

Nie ma ponownych testów. Chociaz dla "zwyklych" osób. Jak jesteś na izolacji to masz obowiązek być w stały kontakcie z lekarzem rodzinnym i on podejmuje decyzje o przedłużeniu izolacji lub o zakończeniu izolacji. Ale ponownych testów nikt nie robi. Chociaz z drugiej strony nikt nie zabroni pójść, zapłacić i jeszcze raz zrobić test prywatnie. Tak to można nawet codziennie sobie robić testy.

Awatar użytkownika
Lumpproletariacki
Szkółkowicz

#267 Postautor: Lumpproletariacki » 6 kwietnia 2021, o 22:52

Obrazek

Awatar użytkownika
papi
Trener

#268 Postautor: papi » 6 kwietnia 2021, o 22:54

Czarek pisze:Oczywiście, że tak. Lepsza deklaracja zawodnika, która sam wie czy czuje się na siłach niż wadliwy test, który "wsadził" na kwarantannę wiele zdrowych osób, w tym ozdrowieńców.

To po co w takim razie Ekstraliga wymusza robienie testów przed każdym meczem? Może niech zbiera deklaracje mailowe?
Podejrzewam, że taki jest pisany albo niepisany warunek prowadzenia rozgrywek - możemy grać, Ale musimy zapewnić żeby uczestnicy nie zarazali się nawzajem i tworzymy procedury żeby ograniczać ryzyko. A w żużlu pokusa oszustwa jest o tyle wieksza niż przy innych sportach, że pieniądze nie sa gwarantowane, tylko leżą na torze.

Podsumowując, wydaje mi się że w interesie i klubu i Jarka jest zrobienie kolejnego testu przed meczem i nie widzę powodu, dla którego EZ miałaby zanegowac jego wynik. Nawet jeśli procedury nie wymagają tego, by go wykonywać

EDIT: czyli na podstawie powyższego zrzutu Ekstraliga może skierować do ponownego testu i z dużym prawdopodobieństwem tak bedzie

KrzyczącyK1b1c
Trener

#269 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 6 kwietnia 2021, o 23:06

Tak, wydaje się, że test Jarka, szczególnie jak będzie odczuwał nadal skutki COVIDu jest nieunikniony.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#270 Postautor: Gelo » 7 kwietnia 2021, o 08:28

Nie dam się wciągnąć w polityczne pyskówki. Rzecz w tym, że niektórzy podchodzą do tematu z tezą - co by nie zrobić zawsze na końcu tunelu jest światełko w postaci "debilizm rządu" itd itd. Polski rząd generalnie nie odpowiada tylko za koklusz i głód w Etiopii. A tymczasem sprawa nie jest ani trochę polityczna. Ustalone zostały pewne ramy, przepisy sanitarne, na podstawie których ruszyły rozgrywki ligowe. Nie mnie oceniać czy mądre czy głupie. A ponieważ każdy chorobę przechodzi inaczej (niektórzy wcale) - jest to praca na żywym organizmie. Trzeba reagować w czasie rzeczywistym i postępować zgodnie z regulaminem rozgrywek. Dla mnie sprawa jest jasna. Jeżeli Hampel nie będzie mógł pojechać, bo jest osłabiony - 2 tygodnie zwolnienia i zz. Co do Łełka - moje zdanie na ten temat się nie zmienia od dziesiątków lat. O ile nigdy nie przeceniałem roli trenera/menedżera w sporcie żużlowym o tyle brakuje mi Witka Zwierzchowskiego. Nie wahał się puszczać na taśmę Kępy (legendy klubu) z Kasperem w walce o skład. Ktoś powie, że "eliminator" to nie jest najlepszy pomysł. Odpowiadam - może nie - ale nikt nie wymyślił lepszego. Dlatego ja bym puścił Buczka z Łełkiem 10 razy. Niech zakładają nowe opony i cuda na kiju. Lepszy jedzie w meczu. Niestety widzę dwa zagrożenia - oba ze strony Jacka Ziółkowskiego. Po pierwsze chyba nie ma takich cojones żeby zrobić "eliminator", a po drugie mam wątpliwości czy ma na tyle zmysł taktyczny żeby rozegrać ZZ.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#271 Postautor: istred » 7 kwietnia 2021, o 09:03

Mieliśmy eliminatory w ostatnich sezonach. Wypadałoby w końcu wyciągnąć wnioski.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#272 Postautor: Gelo » 7 kwietnia 2021, o 09:11

Nie mieliśmy. Opieraliśmy się na subiektywnym odczuciu i ewentualnie czasach ze stopera. Nieco w innym temacie - pogrzebałem w wynikach. Ostatnie trzy sezony Hampela w Gorzowie: 4,3,2 pkt. Wg mnie nic na siłę - jak źle się czuje to nie warto go pchać do Gorzowa.

Flagg
Trener

#273 Postautor: Flagg » 7 kwietnia 2021, o 10:32

Wiesz Gelo, Ty, ja i jeszcze 100 innych osób z tego forum może uważać, że rywalizacja na treningu, starty na taśmę to właściwa droga, a szeroko pojęta rywalizacja o miejsce w składzie jest częścią kazdego sportu drużynowego. I ja się z tym zasadniczo zgadzam. Ale jeśli niemal każdy żużlowiec, który doświadczył tego na swojej skórze mówi, że ma to chu**steczkowy wpływ na formę i fizyczną i psychiczną zawodnika, to trzeba to przyjąc do wiadomości i się dostosować. Miesiąc, Jamróg, Kościuch, praktycznie cały Rybnik, a koniec końców nawet Kępa przyznał, że pomysł rywalizacji Miesiac - Jamróg był kiepski i wiecej tego nie powtórzy. Wiec po cholere pchać się w tym znowu z duetem Miesiąc - Buczkowski? Szczególnie, że ten drugi nie odjechał nawet jednego biegu w kewlarze Motoru.

Miesiąc jako gość na wypadek Covida? Jak najbardziej, ale do rywalizacji o skład? Nope. Po pierwsze nie daje on żadnej, ale to zadnej gwarancji, że będzie jeździć lepiej od Buczka, po drugie nikt nie wie jak jest przygotowany do sezonu zarówno pod względem sprzętowym, jak i fizycznym. Przecież z Tarnowa odszedł ze względu na kasę, wiec ciezko oczekiwać, że poczynił jakieś grubsze inwestycje w sprzęt. Po trzecie wspomniany wcześniej aspekt rywalizacji, który mało komu wyszedł na zdrowie.

Rok temu wzięliśmy Hampela, bo to była zbyt dobra okazja, żeby ją przepuścić. Ale teraz chcemy brac do walki o skład gościa, który w swoim najlepszym sezonie w karierze wykręcił średnią niewiele lepszą od tych, jakie Buczek robił w swoich słabszych latach w E-lidze (pomijajac ten ostatni). Nie widze w tym ani sensu, ani logiki.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#274 Postautor: Gelo » 7 kwietnia 2021, o 10:46

Dlatego w jednym z poprzednich wpisów zastrzegłem, że ściągając do Lublina Miesiąca klub musi o czymś wiedzieć, czego my nie wiemy. Jak widziałem Buczka dwa razy - tak mówiąc delikatnie - szału nie było. Było tak jak w zeszłym roku. Nie wiemy jak to wyglądalo na treningach. Do tego nie wiemy co z Hampelem. Eliminator nie jest idealny, ryzykowny, kontuzjogenny ale jest jedynym sposobem na zobiektywizowanie wyboru. Jak masz zawodników o podobnym poziomie to po prostu ich ze sobą konfrontujesz. Wtedy ten przegrany nie może mieć pretensji. A zarówno płaczek Jamróg jak i Łełek przede wszystkim narzekali na niepewność. Kryteria wyboru na poszczególne mecze były niejasne - zarówno dla zawodników jak i kibiców. Czasy też nie są miarodajne. Nie zawsze szybszy żużlowiec wygrywa wyścig.

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#275 Postautor: Łoptymista » 7 kwietnia 2021, o 14:03

Według Norwega w Gorzowie szykuje się bezdeszczowy weekend :( Zlewa ma nadejść dopiero we wtorek.