Motor Lublin w sezonie 2021
Re: Motor Lublin w sezonie 2021
Krótko mówiąc. Z Cierniakiem i Kubera powalczymy z Częstochową i Unią o PO. Bez jednego z nich jesteśmy na poziomie Zielonki i Torunia, bez obu bijemy się o utrzymanie z Grudziądzem.
Moim zdaniem nawet z Kuberą i Cierniakiem siła rażenia plasuje Motor w drugiej czwórce. Ala tak jak napisałem - dużo młodzieży będzie śmigać w ektralidze i szybki rozwój Lamparta czy Cierniaka może nas wywindować na podium. Trudno cokolwiek wyrokować. Tym bardziej przed początkiem okienka transferowego 
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
- niespokojny
- Trener
Szybki rozwój Lamparta? Patrząc na takiego Curzytka, gdzie był a teraz w Gorzowie woził za sobą Thomsena, Iversena i Woffindena to Wiktor wyrasta na obecnie najbardziej przepłaconego juniora w ogóle w tym sporcie. Chłopaki znikąd wożą gwiazdy (Krakowiak, Tonder, Świdnicki, Jasińki, Curzytek, Szlauderbach) a ja nie przypominam sobie kiedy Lampart przywiózł za sobą jakiegokolwiek seniora. Chyba ostatnio udało mu się rozbitego mentalnie Drabika u nas na meczu z Wrocławiem.
Nawet jak dojdzie do nas Cierniak to nie przesadzałbym z naszą przewagą na pozycjach juniorskich. Częstochowa wygląda w tym temacie dużo lepiej na dziś.
Nawet jak dojdzie do nas Cierniak to nie przesadzałbym z naszą przewagą na pozycjach juniorskich. Częstochowa wygląda w tym temacie dużo lepiej na dziś.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Też nie dam sobie ręki uciąć, że Wiktor zanotuje progres, ale jest to możliwe. Lampart jest zawodnikiem z dużym potencjałem.
Ja z kolei, gdybym miał żyłkę hazardzisty, byłbym gotów założyć się, że Lampart zanotuje progres. Oczywiście mówimy tu nie o jakimś subiektywnym odczuciu, a o wykręceniu wyższej średniej niż w tym sezonie.
Krytyka jaka tutaj na niego spada jest moim zdaniem niewspółmierna do "przewinień" i wynika z jakichś wydumanych oczekiwań kibiców, że rośnie nam czołowy junior świata, który będzie rywalizował z ekstraligowymi seniorami. Tak nie było i tak nie jest. Natomiast trzeba też zauważyć, że w tym sezonie Wiktor się pogubił - nie wiem czy mentalnie czy sprzętowo, być może i tak i tak. W przyszły sezon być może upora się przynajmniej z częścią problemów, wyczyści głowę i będzie lepiej niż w tym sezonie. Poza tym z ekstraligi wypadnie większość czołowych juniorów i poza Miśkowiakiem, Wiktor będzie miał łatwiejszych rywali niż w tym roku. Jestem przekonany, że wykręci wyższą średnią. I gotów byłbym zaryzykować tezę, że dużo wyższą.
Krytyka jaka tutaj na niego spada jest moim zdaniem niewspółmierna do "przewinień" i wynika z jakichś wydumanych oczekiwań kibiców, że rośnie nam czołowy junior świata, który będzie rywalizował z ekstraligowymi seniorami. Tak nie było i tak nie jest. Natomiast trzeba też zauważyć, że w tym sezonie Wiktor się pogubił - nie wiem czy mentalnie czy sprzętowo, być może i tak i tak. W przyszły sezon być może upora się przynajmniej z częścią problemów, wyczyści głowę i będzie lepiej niż w tym sezonie. Poza tym z ekstraligi wypadnie większość czołowych juniorów i poza Miśkowiakiem, Wiktor będzie miał łatwiejszych rywali niż w tym roku. Jestem przekonany, że wykręci wyższą średnią. I gotów byłbym zaryzykować tezę, że dużo wyższą.
W tym roku też miał zrobić postęp, wypadli Drabik, Smyk, Gruchalski. Wydawało się, że on i Misiek to będzie grupa pościgowa za Kubera. A jak było to wiemy.
No nic... pozostaje mieć nadzieję, że Kuba dobrze wykorzystał wczorajszy wieczór i zaraz nie usłyszymy oficjalnego komunikatu, że Mateusz zostaje w Tarnowie ;)
Karczmarz też w zeszłym roku jechał piach, pomimo tego, że 2018 miał jeszcze lepszy, niż Lampart 2019. W tym roku odbił się od dna i pomimo noszenia szaf w przerwie między sezonami, zanotował całkiem niezłe mecze. Taki sytuacji była już cała masa. Jaki z tego wniosek? Taki, że juniorzy są nierówni ;) Ten typ tak ma i przykłady można mnożyć.
papi pisze:W tym roku też miał zrobić postęp, wypadli Drabik, Smyk, Gruchalski. Wydawało się, że on i Misiek to będzie grupa pościgowa za Kubera. A jak było to wiemy.
Karczmarz też w zeszłym roku jechał piach, pomimo tego, że 2018 miał jeszcze lepszy, niż Lampart 2019. W tym roku odbił się od dna i pomimo noszenia szaf w przerwie między sezonami, zanotował całkiem niezłe mecze. Taki sytuacji była już cała masa. Jaki z tego wniosek? Taki, że juniorzy są nierówni ;) Ten typ tak ma i przykłady można mnożyć.
Opinia o Karmczarzu i jego rzekomym powrocie do świata żywych jest dla mnie jednym z większych fenomenów tego sezonu. Chłopak w stosunku do 2019 poprawił się o...0.060 pkt na bieg. Wygrał 2 biegi więcej niż rok temu, mniej więcej tyle samo 2 i 3 miejsc i miał 4 śliwki mniej. Pod względem zdobytych punktów 65-65
2019 61 biegów 10-8-12-30 65 pkt 1.066
2020 58 biegów 12-8-11-26 65 pkt 1,121
Chłopak nie poczynił praktycznie żadnego postępu w tym sezonie, a czytając media i kibiców można odnieść wrażenie, ze to niemal kandydat do objawienia roku
2019 61 biegów 10-8-12-30 65 pkt 1.066
2020 58 biegów 12-8-11-26 65 pkt 1,121
Chłopak nie poczynił praktycznie żadnego postępu w tym sezonie, a czytając media i kibiców można odnieść wrażenie, ze to niemal kandydat do objawienia roku
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
papi pisze:W tym roku też miał zrobić postęp, wypadli Drabik, Smyk, Gruchalski. Wydawało się, że on i Misiek to będzie grupa pościgowa za Kubera. A jak było to wiemy.
Miał. W głowach niektórych forumowiczów.
Ja wielokrotnie przed sezonem pisałem na forum o swoich wątpliwościach. Nawet po pierwszym meczu napisałem elaborat, że juniorzy - wbrew powszechnym oczekiwaniom - naszymi zbawcami nie będą.
Ten sezon w wykonaniu Wiktora był słaby. Ma niski pułap, do którego się będzie odnosił w kolejnym sezonie. Szczególnie, że oprócz nowych juniorów pojawi się też sporo przeciętniaków u24.
Tak jak pisze Raf. Juniorzy mają to do siebie, że są nierówni. To nie jest i nigdy nie był zawodnik pokroju Smektały, Kubery, Drabika czy Lamberta, a oczekiwania kibiców były takie jakby był. Stąd tak wielkie rozczarowanie.
Mocarz z tego Karczmarza :)
Moze wzięło się to z tego, że rok temu miał 2 świetne mecze (z nami i z Unią?) którymi podbił fatalna srednia, pozostałe wystepy były głównie tragiczne. W tym punktował równiej i walczył na trasie, czego rok temu chyba nie było widac.
Co do Wiktora, ja też nie mam i nie miałem wobec niego dużych oczekiwan. Albo może trafniej będzie jak napisze, że jego zachowanie dawało powody, by spodziewać się, że ta kariera nie będzie szła w prawidłowym kierunku. No i jak dotąd nie idzie
Moze wzięło się to z tego, że rok temu miał 2 świetne mecze (z nami i z Unią?) którymi podbił fatalna srednia, pozostałe wystepy były głównie tragiczne. W tym punktował równiej i walczył na trasie, czego rok temu chyba nie było widac.
Co do Wiktora, ja też nie mam i nie miałem wobec niego dużych oczekiwan. Albo może trafniej będzie jak napisze, że jego zachowanie dawało powody, by spodziewać się, że ta kariera nie będzie szła w prawidłowym kierunku. No i jak dotąd nie idzie
Wzieło sie to z tego ze Stal miała serie meczów u siebie w których wygrywał z seniorami i prezentował sie na motocyklu pewnie i był dosyc szybki.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
istred pisze:papi pisze:W tym roku też miał zrobić postęp, wypadli Drabik, Smyk, Gruchalski. Wydawało się, że on i Misiek to będzie grupa pościgowa za Kubera. A jak było to wiemy.
Miał. W głowach niektórych forumowiczów.
Ja wielokrotnie przed sezonem pisałem na forum o swoich wątpliwościach. Nawet po pierwszym meczu napisałem elaborat, że juniorzy - wbrew powszechnym oczekiwaniom - naszymi zbawcami nie będą.
W 2018 Wiktor woził sobie seniorów w Nice lidze jak chciał. W 2019 jedynie Smyk i Drabik mieli na koncie więcej zwycięstwo nad seniorami przeciwników niż Lampart. Nawet Kubera był za naszym młodym w tej klasyfikacji. O Miśkowiaku, Krakowiaku i innych nawet nie będę wspominać.
Wiec niby dlaczego wizja jego progresu, albo chociaż utrzymania poziomu z 2019 była jedynie pobożnym życzeniem? Tłumaczenie wszystkie zbyt luźnym podejściem do życia nie jest specjalnie przekonywujące, bo nie on pierwszy ma takie, a i do tej pory nie przeszkadzało mu to specjalnie w jeździe. Oczywiście nikt z nas nie wie, co tam się do końca wydarzyło i jakie były wszystkie przyczyny takiej, a nie innej dyspozycji Lamparta (poza jednym już powszechnie na forum znanym faktem), ale chłopak miał i dalej ma papiery, żeby w Elidze jeździć choćby jak Krakowiak czy Miśkowiak w tym roku.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Zdecydowanie podpisuję się pod tymi słowami.Co do Wiktora, ja też nie mam i nie miałem wobec niego dużych oczekiwan. Albo może trafniej będzie jak napisze, że jego zachowanie dawało powody, by spodziewać się, że ta kariera nie będzie szła w prawidłowym kierunku. No i jak dotąd nie idzie.
Lampart zanotował zjazd już pod koniec ubiegłego sezonu, a jego zachowanie na torze i poza nim nie pozwalało mieć nadziei, że zrobi jakiś istotny postęp.
Generalnie uważam, że ubiegły sezon był trochę ponad jego umiejętności, a ten zdecydowanie poniżej. Przez zimę przemyśli kilka spraw, wydorośleje trochę i pojedzie lepiej niż w tym sezonie. Czy powróci do tego co było w 2019? Zobaczymy...
To jest zdecydowanie junior, którego skreślać nie można. Może dla Lublina zrobić jeszcze sporo dobrego, a jak poukłada sobie w głowie pewne rzeczy, to być może nawet zostanie solidnym seniorem.
niespokojny pisze:Szybki rozwój Lamparta? Patrząc na takiego Curzytka....
Tego Curzytka, co to go właśnie Janek Rachubik cyknął na ZKJocie? :)
-
CKM1946
- Zawodowiec
kdsz pisze:
Śledząc prasowe dywagacje wydaje się, że drużyny z Częstochowy, Gorzowa i Wrocławia będą bardzo mocne. Strata juniorów osłabia Unię i Falubaz, a w Grudziądzu po odejściu Artioma jest lej po bombie. Swoje problemy ma Apator (numer z Kułakowem-Polakiem widocznie nie przejdzie), ale liczą na błysk Lamberta. Nasza ekipa na dziś wydaje się być na poziomie zbliżonym do Zielonej Góry i Torunia, ale przed Grudziądzem. Oczywiście przy założeniu, że plotki transferowe okażą się prawdą. I że jednak będzie ten Cierniak.
Co ty mocnego widzisz w Częstochowie? Jest Madsen,Lindgren(tutaj różnie z nim bywa raz zrobi 12 a zaraz wymęczy 7-8 pkt) i para juniorska i to raczej tyle z pozytywów. Odchodzi Przedpełski za niego Woryna i nie wiadomo co z Holtą będzie jak Paweł się zwija , być może trzeba będzie go zostawić.
A to nie Holta sie zwija do Rybnika a Paweł zostaje? I gdzie Paweł odchodzi? Toruń? W Czewie juniorzy będą robić pół roboty.
-
CKM1946
- Zawodowiec
Najbliżej był/jest Lyager ale wiadomo jaka sytuacja jest teraz z młodymi dunami i ich cenami. Trzeba ich przeczekać bo ceny są z kosmosu.
@CKM1946 sam wymieniłeś 4 bardzo mocne ogniwa. Niewiele drużyn może się tym pochwalić.
Misiek zrobi pewnie krok do przodu i wcale bym się nie zdziwił, gdyby zabierał dwa wyścigi zawodnikowi U24. Wiele biegów młodzieżowych będziecie wygrywać 5-1. Tak mocną parą obcokrajowców obok Was może się pochwalić chyba tylko Sparta Wrocław. Para Woryna - Holta/Przedpełski nie jest imponująca, ale mieści się w środku stawki. WTS wydaje się lepszy, ale Włókniarza obecnie stawiam na drugim miejscu.
Misiek zrobi pewnie krok do przodu i wcale bym się nie zdziwił, gdyby zabierał dwa wyścigi zawodnikowi U24. Wiele biegów młodzieżowych będziecie wygrywać 5-1. Tak mocną parą obcokrajowców obok Was może się pochwalić chyba tylko Sparta Wrocław. Para Woryna - Holta/Przedpełski nie jest imponująca, ale mieści się w środku stawki. WTS wydaje się lepszy, ale Włókniarza obecnie stawiam na drugim miejscu.
-
CKM1946
- Zawodowiec
Patrząc w statystyki to wasza para Łaguta-Michelsen ma większą średnią od Madsen-Lindgren. Lindgren jest chimeryczny dobre mecze przeplata z totalnym dziadostwem typu 1,2,2,1,1. Madsen to fakt ma większe możliwości ale musi poradzić sobie z limiterami bo starty w tym sezonie miał przez to udziwnienie fatalne.
Dobra ale nie odpowiedziałes gdzie sie Przedpełski wybiera. Więc?
-
CKM1946
- Zawodowiec
Perez pisze:Dobra ale nie odpowiedziałes gdzie sie Przedpełski wybiera. Więc?
No a gdzie on może iść. Do Torunia bo Kułakov jako Polak im odpada. To już jest prawie pewniak chyba że wejdzie Świącik w licytacje jakąś ale nie warto.
"prawie pewniak" to ile to będzie procentowo? ;)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
-
CKM1946
- Zawodowiec
Kargolo pisze:"prawie pewniak" to ile to będzie procentowo? ;)
Z jakiego wzoru chcesz obliczyć ten procent? Jest info że Paweł się zmywa i tyle więc biore to za prawie pewniaka bo jednak zawsze do takich informacji trzeba mieć jakieś ograniczone zaufanie.
Lubię Buczka ale nie mówcie, że Woryna w Czewie, Przedpełski w Toruniu, a Kasprzak w Grudziądzu. Takiego scenariusza kompletnie nie rozumiem i trzeba go uznać za wielką porażkę.