Motor Lublin w sezonie 2021

żużel w Lublinie

Ktorego z tych zawodnikow widzialbys w naszych barwach w sezonie 2021?

Kubera
59
19%
Smektala
10
3%
Kolodziej
30
10%
Lambert
74
24%
Lidsey
2
1%
Miskowiak
8
3%
Cierniak
82
27%
Przedpelski
1
0%
Woryna
5
2%
Kasprzak
1
0%
Prz. Pawlicki
6
2%
Wozniak
3
1%
Trofimow
2
1%
Miesiac
7
2%
Zengota
14
5%

Liczba głosów: 304

Wiadomość
Autor
Sober
Senior

Re: Motor Lublin w sezonie 2021

#526 Postautor: Sober » 23 września 2020, o 21:19

1.Grisza
2.Kubera
3.Hampel
4.Jakobsen
5.Michelsen
6.Lampart
7.Cierniak

I jedziemy :)

Awatar użytkownika
papi
Trener

#527 Postautor: papi » 23 września 2020, o 21:23

Nie, ten regulamin obowiązuje na sezon 2020, proponuję zapoznać się z dokumentem Załącznik do Regulaminu Przynależności Klubowej w Sporcie Żużlowym, par16. Jest tam mowa tylko o sezonie 2020.
Nie wiem co z Kasprzakiem, wszyscy wiemy, że regulamin jest omijany umowami sponsorskimi, które mają charakter normalnej umowy podlegającej Kodeksowi Cywilnemu. Wg mnie, jeśli się uprze to swoje, przynajmniej na starcie sezonu dostanie i ważny kontrakt jest w jakimś stopniu problemem Stali (i jej sponsorów). Natomiast zawodnik musi się liczyć z tym, że robienie pod górkę klubowi może skutkować zmarnowanym sezonem.
Jeśli kontrakty byłyby nieważne to gdzie spekulacje dot. Madsena, Lindgrena, Griszy, Wiktora czy Nickiego? No i bez złośliwości, ale gdzie spekulacje dot Dudka? Bo wg mnie ktoś nie majacy pojęcia o tym, że ma on ważny kontrakt, chlapnął bzdure

Flagg
Trener

#528 Postautor: Flagg » 23 września 2020, o 21:52

Dobra, zadałem sobie trud i trochę poszperałem w dokumentach na stronie GKSŻ, regulaminach, kontraktach i aneksach. No i:

1. Nie jest prawdą, że klub i zawodnicy muszą podpisywać aneksy finansowe przed każdym sezonem. W przypadku umów wieloletnich, muszą to robić jedynie w przypadku, gdy klub zmienia klasę rozgrywkową (awansuje lub spada), tak by dostosować kontrakt do warunków obowiązujących w danej lidze, w sytuacji gdy zmienia się regulamin i wymaga on dostosowania kontraktu, tak by był on zgodny z nowymi zasadami ALBO w sytuacji, gdy wynagrodzenie lulb zasady jego obliczania nie obejmują całości trwania kontraktu

2. Przed sezonem 2020 każdy, bez wyjątku, zawodnik musiał podpisać aneks do kontraktu już obowiązującego (albo jednorocznego albo dłuższego). W tym aneksie określało się dwie podstawowe rzeczy:
- Długość kontraktu - to jest absolutnie kluczowe w tej układance
- Wynagrodzenie na wszystkie lata trwania kontraktu

3. Regulamin ogłoszony w danym roku z oczywistych względów obowiązuje jedynie w danym roku (wiec tutaj masz rację, stawki na 2020 rok obowiązują jedynie na 2020 rok). Jest jednak jedno ALE. Regulamin rozgrywek, jak i finansowy jest uchwalany osobno przed każdym sezonem, co oznacza, że regulaminu finansowego na sezon 2021 jeszcze nie znamy. Może być on taki sam jak w 2019, ale nie musi.

I teraz weźmy sobie takiego Dudka (może być inny Emil, Kasprzak czy Grisza, ale skoro dyskusja jest głównie o Patryku, to jego użyjemy jako przykład)

Podpisał kontrakt w 2018 roku na 3 lata (2019-2021). Załóżmy, ze w kontrakcie miał wpisane następujące kwoty:

Rok 1: 6 tys / punkt
Rok 2: 6 tys / punkt
Rok 3: 6 tys / punkt

Przychodzi rok 2020 i Covid. Dudek musi renegocjować umowę i podpisać aneks. I masz trzy opcje:

1. Dudek trzyma się wcześniejszych ustaleń i podpisuje aneks na 2 lata i w aneksie określa wynagrodzenia na oba sezony czyli np.

Rok 1: 2 tys / punkt
Rok 2: I tutaj mam jedną niejasność, której nie udało mi się ustalić. Czy klub/zawodnik może tutaj wpisac dowolną kwotę, czy musi ona mieścić się w granicach regulaminu finansowego obowiązującego w dniu podpisania kontraktu/aneksu. Jeśli przyjmiemy, że tak, to kluby mogłyby tu wpisać maks 2.5 tys / punkt, a na to nie zgodziłby się zaden zawodnik. Jeśli przyjmiemy, że można wpisać dowolną kwotę, to znów spore ryzyko dla zawodników, bo nie wiedzą jakie będą stawki w 2021.

2. Dudek podpisuje aneks na 2 lata, ale określa wynagrodzenie tylko na rok 2020. W tej sytuacji zarówno klub, jak i zawodnik mogą jednostronnie wypowiedzieć kontrakt do dnia 31 października bez żadnych konsekwencji.

3. Dudek podpisuje aneks jedynie na rok i jego 3-letnią umowę szlag trafia.

Biorąc pod uwagę powyższe scenariusze, stawiam w ciemno, że żaden zawodnik w Elidze nie podpisał aneksu na dłużej niż rok.

EDIT: Mała errata do opcji nr. 2 - klub ma prawo jednostronnie wypowiedzieć umowę, natomiast zawodnik ma prawo ją wypowiedzieć, tylko jeśli klub na kolejny sezon zaoferował mu wynagrodzenie niższe niż w roku poprzednim. W innym przypadku automatycznie obowiązują stawki uzgodnione w poprzednim roku. Tak więc ta opcję możemy spokojnie skreślić, bo chyba zaden zawodnik nie byłby takim kretynem, by się na nią zgodzić.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

blajar
Trener

#529 Postautor: blajar » 23 września 2020, o 22:14

Swoją drogą ciekawy temat. Skoro kontrakty na sezon 2021 podpisujemy w okienku listopadowym 2020, to według jakich stawek? "Covidowych" czy "przedcovidowych"?
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Flagg
Trener

#530 Postautor: Flagg » 23 września 2020, o 22:16

Regulamin na 2021, jak i stawki, beda zapewne ogłoszone przed listopadem 2020
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

blajar
Trener

#531 Postautor: blajar » 23 września 2020, o 22:17

papi pisze:No i bez złośliwości, ale gdzie spekulacje dot Dudka? Bo wg mnie ktoś nie majacy pojęcia o tym, że ma on ważny kontrakt, chlapnął bzdure

Pośród wszystkich padających na forum nazwisk (mniej lub bardziej realnych) przyczepiłeś się konkretnie do tego mimo, że przyznałem Ci rację i uznałem, że nie ma tematu. Przypadek?

Edit: cytat z SB: "Wiem, że w FZG przy renegocjacjach były jedne z największych cięć w SE. Zresztą podobnie jak i w Lesznie czy Grudziądzu. Najmniejsze cięcia mieli w Czewie, Lublinie i Gorzowie.

Ta sytuacja spowodowała, że nie wiemy co zapisano w renegocjowanym kontrakcie Patryka. Więc twierdzenie, iż ma ważny kontrakt na sezon 2021 może być fałszywe."

To nie jest pierwsza informacja na temat tego, że możliwe jest, że długie kontrakty zawodników klubach mogły ulec dużym zmianom, z terminem ważności kontraktu włącznie. Nie wgryzałem się w temat tak, jak zrobił to Kolega Flagg więc sie nie upierałem i dalej nie upieram. Inne zaczytane tam źródła twierdzą, że na stole Patryka leży oferta Lublina i Torunia.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Raf
Zawodowiec

#532 Postautor: Raf » 24 września 2020, o 05:21

Co do informacji piekarnianych, to co roku jest tak, że do połowy października wszystko się zmienia jak w kalejdoskopie. Ten sezon jest jednak nieco inny, bo po pierwsze zmienił się regulamin na 2021, a po drugie sezon kończy się o prawie miesiąc później. Te informacje w połowie października biorą się stąd, że dziennikarze dostają informacje z 3-4 klubów, a resztę sobie dowymyślają. Nie jest to szczególnie trudne, bo obsadzić 4 zespoły 8 zawodnikami można z bardzo dużym prawdopodobieństwem.

Na ten moment jest jeszcze za mało danych, żeby zgadywać do jakich zmian dojdzie w Motorze, więc tych informacji jest jeszcze niewiele... oczywiście poza takimi w stylu "rozmawiamy ze Zmarzlikiem", których i tak nikt nie zweryfikuje, bo wiadomo, że Bartek zostanie w Gorzowie.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#533 Postautor: papi » 24 września 2020, o 07:40

Flagg pisze:I teraz weźmy sobie takiego Dudka (może być inny Emil, Kasprzak czy Grisza, ale skoro dyskusja jest głównie o Patryku, to jego użyjemy jako przykład)

Podpisał kontrakt w 2018 roku na 3 lata (2019-2021). Załóżmy, ze w kontrakcie miał wpisane następujące kwoty:

Rok 1: 6 tys / punkt
Rok 2: 6 tys / punkt
Rok 3: 6 tys / punkt

Przychodzi rok 2020 i Covid. Dudek musi renegocjować umowę i podpisać aneks. I masz trzy opcje:

1. Dudek trzyma się wcześniejszych ustaleń i podpisuje aneks na 2 lata i w aneksie określa wynagrodzenia na oba sezony czyli np.

Rok 1: 2 tys / punkt
Rok 2: I tutaj mam jedną niejasność, której nie udało mi się ustalić. Czy klub/zawodnik może tutaj wpisac dowolną kwotę, czy musi ona mieścić się w granicach regulaminu finansowego obowiązującego w dniu podpisania kontraktu/aneksu. Jeśli przyjmiemy, że tak, to kluby mogłyby tu wpisać maks 2.5 tys / punkt, a na to nie zgodziłby się zaden zawodnik. Jeśli przyjmiemy, że można wpisać dowolną kwotę, to znów spore ryzyko dla zawodników, bo nie wiedzą jakie będą stawki w 2021.

2. Dudek podpisuje aneks na 2 lata, ale określa wynagrodzenie tylko na rok 2020. W tej sytuacji zarówno klub, jak i zawodnik mogą jednostronnie wypowiedzieć kontrakt do dnia 31 października bez żadnych konsekwencji.

3. Dudek podpisuje aneks jedynie na rok i jego 3-letnią umowę szlag trafia.

Biorąc pod uwagę powyższe scenariusze, stawiam w ciemno, że żaden zawodnik w Elidze nie podpisał aneksu na dłużej niż rok.

EDIT: Mała errata do opcji nr. 2 - klub ma prawo jednostronnie wypowiedzieć umowę, natomiast zawodnik ma prawo ją wypowiedzieć, tylko jeśli klub na kolejny sezon zaoferował mu wynagrodzenie niższe niż w roku poprzednim. W innym przypadku automatycznie obowiązują stawki uzgodnione w poprzednim roku. Tak więc ta opcję możemy spokojnie skreślić, bo chyba zaden zawodnik nie byłby takim kretynem, by się na nią zgodzić.

wg mnie opcja 1, w załączniku do Regulaminu Przynaleznosci Klubowej jest punkt:
W przypadku posiadania przez klub kontraktów wieloletnich podpisanych przed wejściem w życie niniejszego regulaminu, Limit wydatków na zawodnika startującego w rozgrywkach o DMP nie obowiązuje do czasu ich wygaśnięcia. Niedozwolone jest przedłużanie kontraktów wieloletnich na kolejne sezony, a podstawą określenia długości ich trwania będzie treść kontraktu na dzień 31.10.2013 roku.
Także wg mnie, stawki uzgodnione przed pandemią obowiązują dla umów wieloletnich z wyłączeniem sezonu 2020, na który ścięto punktówkę do 2.500 zł.

blajar pisze:
papi pisze:No i bez złośliwości, ale gdzie spekulacje dot Dudka? Bo wg mnie ktoś nie majacy pojęcia o tym, że ma on ważny kontrakt, chlapnął bzdure

Pośród wszystkich padających na forum nazwisk (mniej lub bardziej realnych) przyczepiłeś się konkretnie do tego mimo, że przyznałem Ci rację i uznałem, że nie ma tematu. Przypadek?

Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Zwracam uwagę na Dudka, bo co jakiś czas pojawia się w spekulacjach mimo ważnej umowy, a jego sytuacja w odróżnieniu od Kasprzaka polega na tym, że Patryka nikt z klubu siłą wypychać nie zamierza. Jak zaczną się spekulacje o Madsenie albo Nickim to też będę się czepiał :) Podobnie jak przeczytam, że Grisza albo Wiktor są o krok od Falubazu czy Apatora

Flagg
Trener

#534 Postautor: Flagg » 24 września 2020, o 08:24

papi pisze:wg mnie opcja 1, w załączniku do Regulaminu Przynaleznosci Klubowej jest punkt:
W przypadku posiadania przez klub kontraktów wieloletnich podpisanych przed wejściem w życie niniejszego regulaminu, Limit wydatków na zawodnika startującego w rozgrywkach o DMP nie obowiązuje do czasu ich wygaśnięcia. Niedozwolone jest przedłużanie kontraktów wieloletnich na kolejne sezony, a podstawą określenia długości ich trwania będzie treść kontraktu na dzień 31.10.2013 roku.
Także wg mnie, stawki uzgodnione przed pandemią obowiązują dla umów wieloletnich z wyłączeniem sezonu 2020, na który ścięto punktówkę do 2.500 zł.

Wprawdzie nie bardzo rozumiem zapis i date 31.10.2013, ale ten punt względnie wyjaśnia, czy na kolejne sezony można wpisać kwote wyższą niż 2.5k. Wychodzi na to, że można. Ale w zaden sposób nie obliguje to zawodnika, do podpisania aneksu na cały okres trwania oryginalnego kontraktu. Może on aneksem zmienić długość obowiązującej umowy, tak żeby obowiązywała tylko na sezon 2020. I wedle moich informacji, uczynił tak praktycznie kazdy żużlowiec (m.in. Grisza i Wiktor). A biorąc pod uwagę, że Dudek miał dość niski kontrakt podpisany w 2018 roku, to byłby średnio mądry, gdyby nie wykorzystał okazji do anulowania tej umowy.

I żeby była jasność.
To oczywiście nie oznacza, że Dudek odejdzie z Zielonej Góry, a tym bardziej, że przejdzie do Motoru. jego transfer jest tak samo realny jak przyjście Woffindena czy Zmarzlika.

ak zaczną się spekulacje o Madsenie

Przecież sam Madsen już powiedział (zdaje się w "bez hamulcow" u Ostafy), że jego pozostanie w Czestochowie nie jest przesądzone i "będą rozmawiać z prezesem", bo on chce jeździć w drużynie walczącej o medale, czy coś w ten deseń. Gośc nie wie, że podpisał na 3 lata?

A już w ramach ciekawostki, o której osobiście nie wiedziałem, w regulaminie płacowym jest taki ciekawy zapis:

4) w przypadku, gdy dany bieg w meczu zakończy się wynikiem 5:1 lub 1:5
zawodnikowi, który zajął w danym biegu 3 miejsce przysługuje
wynagrodzenie odpowiadające 25 % stawki za zdobyty punkt
wskazanej
w treści kontraktu. Nie dotyczy ryczałtu.

i jeszcze to:

w przypadku zawodnika rezerwowego, który nie wyjechał w danym
meczu do żadnego biegu lub zdobył w danym meczu 0 lub 1 punkt
przyjmuje się, że klub wypłaci zawodnikowi wynagrodzenie zmienne za
ten mecz o wartości nie większej niż równowartość dwóch punktów
według stawki określonej w pkt 2. Nie dotyczy ryczałtu

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#535 Postautor: Kshyhu » 24 września 2020, o 09:07

Flagg pisze:
4) w przypadku, gdy dany bieg w meczu zakończy się wynikiem 5:1 lub 1:5
zawodnikowi, który zajął w danym biegu 3 miejsce przysługuje
wynagrodzenie odpowiadające 25 % stawki za zdobyty punkt
wskazanej
w treści kontraktu. Nie dotyczy ryczałtu.

Czyli, że nie dostaje wypłaty za cały punkt, a jedynie 25%? Ciekawe, czy ten zapis funkcjonuje od dawna, czy został wprowadzony na sezon covidowy.
Rozumiem, że ten punkt regulaminu obowiązuje również w przypadku, gdy bieg odbywa się w 3-osobowej obsadzie.
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
papi
Trener

#536 Postautor: papi » 24 września 2020, o 09:11

wydaje mi się, że obowiązuje już co najmniej 2 sezony

EDIT: dłużej, od 2016 :)
https://www.przegladsportowy.pl/zuzel/f ... ne/hvvxcmb

Flagg
Trener

#537 Postautor: Flagg » 24 września 2020, o 12:59

Maksymalne regulaminowe stawki na kolejny sezon są już ustalone. Częściowo jest to powrót do tego, co było kiedyś, a częściowo nie. W każdym razie są one wyższe od tych z 2020 roku. Nie czuję się jednak upoważniony do tego, by informować o szczegółach - mówi Krzysztof Cegielski szef Stowarzyszenia "Metanol".

- Sezon 2020 rozpoczął się pandemicznie i tak też się kończy. Nic nie wskazuje na to, żeby ten następny nie był pandemiczny. Starania były takie, żeby pojawiły się delikatne podwyżki w stosunku do stawek, jakie zaczęły obowiązywać od maja 2020 roku - wyjaśnia Wojciech Stępniewski, prezes Speedway Ekstraligi. - Nie są to natomiast stawki sprzed pandemii. Kluby znają te cyfry. Zostaną one ogłoszone w regulaminie, który ukaże się 1 listopada - zaznacza Stępniewski.

Czyli wszystkie te wieloletnie kontrakty mozna sobie w tyłek wsadzić, bo i tak znów wszyscy będą musieli nowe aneksy podpisywać :)

Awatar użytkownika
papi
Trener

#538 Postautor: papi » 24 września 2020, o 13:08

co nie czyni ich wolnymi zawodnikami :)
ale jeśli jest to świeża informacja, tzn kluby też dowiedziały się niedawno, to chyba może być więcej ruchów niż dotąd zakładaliśmy

Klops1
Senior

#539 Postautor: Klops1 » 24 września 2020, o 18:11

Możemy przestać wzdychać do Emila.

Oficjalnie zostaje w Lesznie.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#540 Postautor: kibicLBN » 24 września 2020, o 19:37

Podejrzewam, że skończy się na czymś takim
1. Łaguta
2. Trofimov/ Jeppesen U24
3. Hampel
4. Miesiąc
5. Michelsen
6. Lampart
7. Cierniak

Cokolwiek ponad to co wymieniłem, będzie dla mnie sporą niespodzianką.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#541 Postautor: Gelo » 24 września 2020, o 19:38

Z takim składem rozpaczliwa walka o uniknięcie barażu

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#542 Postautor: kibicLBN » 24 września 2020, o 19:40

Zgadza się, dlatego cieszą takie wieści, jak o szantażu młodszego Holdera w Toruniu.
Jak słyszę o Kuberze to nie wiem jak mam reagować. Przecież na niego było by kilku chętnych, a nam jeden rywal wystarczy żeby zapomnieć o transferze.
Ostatnio zmieniony 24 września 2020, o 19:42 przez kibicLBN, łącznie zmieniany 1 raz.

Czarek
Trener

#543 Postautor: Czarek » 24 września 2020, o 19:41

kibicLBN pisze:Podejrzewam, że skończy się na czymś takim
1. Łaguta
2. Trofimov/ Jeppesen U24
3. Hampel
4. Miesiąc
5. Michelsen
6. Lampart
7. Cierniak

Cokolwiek ponad to co wymieniłem, będzie dla mnie sporą niespodzianką.

To oznaczałoby spore kłopoty finansowe w Klubie. Jednak z tego co słychać ma być lepiej.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#544 Postautor: Perez » 24 września 2020, o 19:44

A co słychać?
Ostatnio zmieniony 24 września 2020, o 20:41 przez Perez, łącznie zmieniany 1 raz.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Flagg
Trener

#545 Postautor: Flagg » 24 września 2020, o 19:45

Przecież od momentu ogłoszenia zmian w regulaminie,, nie było w ogóle tematu Emila w Lublinie, więc skąd to rozczarowanie?

Czarek
Trener

#546 Postautor: Czarek » 24 września 2020, o 19:48

Perez pisze:a co słychać?

Może to plotki, więc nie będę powtarzał. :)
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#547 Postautor: kibicLBN » 24 września 2020, o 19:50

Jakie rozczarowanie? Nasz klub w kwestii zmian kadrowych może mnie jedynie pozytywnie zaskoczyć. Od 3 lat wyciągamy zapomnianych gości, którymi nikt się zbytnio nie interesuje i na całe szczęście sie sprawdzają, a dyspozycja Zagara 2020 to w kategoriach cudu. Jednak w kwestii ściągnięcia nowego zawodnika, na którego jest spore zapotrzebowanie, jesteśmy na szarym końcu.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#548 Postautor: Gelo » 24 września 2020, o 19:56

Czarek pisze:
Perez pisze:a co słychać?

Może to plotki, więc nie będę powtarzał. :)

Ależ czemu nie. Dla nas sezon ogórkowy wiec idealny moment na ploteczki. Chętnie się dowiem co w trawie piszczy.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#549 Postautor: Perez » 24 września 2020, o 20:31

Ja tez chetnie się dowiem może być na priv :)
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Flagg
Trener

#550 Postautor: Flagg » 24 września 2020, o 21:30

To ciekawe, bo dwie piekarnie ćwierkają, że Ratusz ma opory, by w 2021 być równie hojnym jak dotychczas.