Motor Lublin w sezonie 2021
- Retrospeedway
- Senior
Re: Motor Lublin w sezonie 2021
Przecież żeby dostać polskie obywatelstwo to najpierw trzeba być zameldowanym na terytorium RP coś ok 5 lat w ciągłości.
Jeżeli posiadasz korzenie polskie np dziadek czy pradziadek urodzony w Polsce to wtedy mając odpowiednie znajomości można by to szybko załatwiać,ale Laguta raczej nie posiada polskich korzeni,bynajmniej ja o tym nie słyszałem.
Jako polski senior mógłby wystąpić dopiero w 2028 po zdaniu egzaminu na polską licencję żużlową,jeżeli od tego roku osiedliłby się w Polsce.
Jeżeli posiadasz korzenie polskie np dziadek czy pradziadek urodzony w Polsce to wtedy mając odpowiednie znajomości można by to szybko załatwiać,ale Laguta raczej nie posiada polskich korzeni,bynajmniej ja o tym nie słyszałem.
Jako polski senior mógłby wystąpić dopiero w 2028 po zdaniu egzaminu na polską licencję żużlową,jeżeli od tego roku osiedliłby się w Polsce.
Retrospeedway pisze:Przecież żeby dostać polskie obywatelstwo to najpierw trzeba być zameldowanym na terytorium RP coś ok 5 lat w ciągłości.
Przecież Griszka ma brata Polaka, no to korzenie jak ta lala. Jeden telefon i ogarnięte ;)
Grisza jest z Dużego Kamienia. Trzeba szukać przy Chinach i Korei. Lada dzień jedzie w reprezentacji Rosji przeciwko Polsce. Ma na pieńku z federacja, ma obywatelstwo łotewskie ale to nie oznacza, że dostanie polskie. Artiom od lat mieszka w Bydgoszczy. Gleba ożenili z Polką. Grisza nie ma ani tego ani tego. To jest chyba technicznie nie do zrobienia.
Retrospeedway pisze:Przecież żeby dostać polskie obywatelstwo to najpierw trzeba być zameldowanym na terytorium RP coś ok 5 lat w ciągłości.
To co piszesz to standardowa procedura. Można ubiegać się o obywatelstwo w kancelarii prezydenta. Wtedy w uzasadnionych przypadkach po wykazaniu odpowiednich zasług czy powodów można dostać obywatelstwo z pominięciem standardowych warunków. Czyli tak na prawdę jak się ma odpowiednie znajomości polityczne to można to załatwić szybko.
Jedyną zasługą Olisadabe było strzelenie kilku bramek w barwach Polonii Warszawa. O kilku koszykarzach naturalizowanyc na potrzeby gry w reprezentacji Polski nie ma nawet co wspominać. Procedury to jedno, znajomości i posmarowanie tam gdzie trzeba, to drugie. Jak wiesz z kim gadac i znasz odpowiednich ludzi, to i z Chińczyka co wczoraj dowiedział się, że taki kraj jak Polska istnieje, można zrobić obywatela.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Jestem zażenowany tym co tutaj wypisujecie.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
kdsz pisze:Jestem zażenowany tym co tutaj wypisujecie.
Mam tak samo jak Ty...
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
- niespokojny
- Trener
Z polskim Griszy to ja wątpię żeby on przeszedł egzamin teoretyczny na licencję. Chociaż skoro Grajczonek przeszedł...
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Flagg pisze:Jedyną zasługą Olisadabe było strzelenie kilku bramek w barwach Polonii Warszawa. O kilku koszykarzach naturalizowanyc na potrzeby gry w reprezentacji Polski nie ma nawet co wspominać. Procedury to jedno, znajomości i posmarowanie tam gdzie trzeba, to drugie. Jak wiesz z kim gadac i znasz odpowiednich ludzi, to i z Chińczyka co wczoraj dowiedział się, że taki kraj jak Polska istnieje, można zrobić obywatela.
Dokładnie.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
kdsz pisze:Jestem zażenowany tym co tutaj wypisujecie.
Jeszcze niedawno zły był ten Rusko co używa forteli, żeby zdobyć obywatelstwo dla Czogunowa i przeciągnąć sprawę Drabika.
Teraz to samo w wykonaniu Lublina byłoby fajne.
Wstyd.
Polityka "pożerania" przez centrum żużla czyli Polskę zawodników z innych krajów doprowadzi do faktycznego zakończenia międzynarodowej rywalizacji w żużlu. Mam nadzieję, że ktoś np. nowy operator SGP położy kres temu szaleństwu.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Polityka centrali doprowadzi do upadku tej dyscypliny i u nas i do bardzo szybko. Walki prezesów o wpływy, ustalanie regulaminów pod poszczególne kluby, sztuczne regulowanie składów, kombinacje, obywatelstwa, helikoptery, awionetki, zielone stoliczki... pierwszy raz, od kiedy kibicuję, mam serdecznie dość. Nie ruszają mnie półfinały, finały, trochę w sumie mi nawet wszystko jedno, kogo zakontraktujemy. Ulało mi się i nie wiem, czy do wiosny mi przejdzie. Oby jednak tak.
Wielu moich znajomych, nieinteresujących się żużlem na co dzień, dziwiło się niesamowicie, że jeden zawodnik może jeździć jednocześnie np. w lidze polskiej, angielskiej, szwedzkiej. Fakt - niespotykane w żadnej innej dyscyplinie. Ale obskakiwanie kilku lig w tym samym kraju przez tego samego zawodnika to już patologia po całości.
Wielu moich znajomych, nieinteresujących się żużlem na co dzień, dziwiło się niesamowicie, że jeden zawodnik może jeździć jednocześnie np. w lidze polskiej, angielskiej, szwedzkiej. Fakt - niespotykane w żadnej innej dyscyplinie. Ale obskakiwanie kilku lig w tym samym kraju przez tego samego zawodnika to już patologia po całości.
Motor mocnyj!
Ciekawą sprawą jest dobór zespołu roboczego przygotowującego "reformę". W tym gronie m.in. znaleźli się przedstawiciele klubów z Wrocławia, Leszna, Częstochowy, Gniezna i Poznania. Nie ma co się dziwić, że zmiany okazały się korzystne dla niektórych ośrodków.
Ostatnio zmieniony 23 września 2020, o 13:02 przez kdsz, łącznie zmieniany 1 raz.
kdsz pisze:Dwóch polskich!
O tym napisałem w ostatnim zdaniu.
Motor mocnyj!
O czym my wogóle rozmawiamy. W składz tej szanownej komisji ekspertów wchodzi dwóch prezesów klubów ekstraligowych. Dwóch. Przypominam, że klubów mamy 8. Jeden spec od przygotowania torów (Świącik), a drugi spec od wszystkiego (Rusko). Reszta towarzystwa też jest niczego sobie, m.in.: Demski, Ostafinski, Puka
No więc jesli o kształcie regulaminu decyduje 2 prezesów z Eligi, a pozostała szóstka jest skazana na ich wymysły i fanaberie to mamy ładną patologię. Ktoś powie, że sami z siebie nie są w stanie przepchnąć pomysłu, ale wiadomo jak to działa. Decydują zakulisowe rozmowy i "przekonywanie" innych do swoich racji. Jest niemal pewne, że gdyby ten przepis poddano głosowaniu wśród wszystkich prezesów, to by nie przeszedł. Wiec wymyślono sobie grono ekspertów.
A już hitem nad hitami jest argumentacja Pana Szymańskiego:
"Tym, którzy mówią, że tacy żużlowcy będą się cenić – odpowiadam, że wolę, aby młody żużlowiec, na dorobku i rozwijający się, zarobił więcej za to, że jest zdolny i rokuje nadzieję. "
No wiec teraz należy żużlowcom płacić za to, że są młodzi i rokujący, a nie za to, że są dobrzy i robia punkty :) Także sorry Matej, fajnie że klepiesz co mecz dwucyfrówki, ale kasa ma iść na Gruchalskiego, który w 1 lidze ma problem, że kilka oczek uciułać
No więc jesli o kształcie regulaminu decyduje 2 prezesów z Eligi, a pozostała szóstka jest skazana na ich wymysły i fanaberie to mamy ładną patologię. Ktoś powie, że sami z siebie nie są w stanie przepchnąć pomysłu, ale wiadomo jak to działa. Decydują zakulisowe rozmowy i "przekonywanie" innych do swoich racji. Jest niemal pewne, że gdyby ten przepis poddano głosowaniu wśród wszystkich prezesów, to by nie przeszedł. Wiec wymyślono sobie grono ekspertów.
A już hitem nad hitami jest argumentacja Pana Szymańskiego:
"Tym, którzy mówią, że tacy żużlowcy będą się cenić – odpowiadam, że wolę, aby młody żużlowiec, na dorobku i rozwijający się, zarobił więcej za to, że jest zdolny i rokuje nadzieję. "
No wiec teraz należy żużlowcom płacić za to, że są młodzi i rokujący, a nie za to, że są dobrzy i robia punkty :) Także sorry Matej, fajnie że klepiesz co mecz dwucyfrówki, ale kasa ma iść na Gruchalskiego, który w 1 lidze ma problem, że kilka oczek uciułać
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Unię Leszno reprezentował dyr. Ireneusz Igielski, więc 3/8.Flagg pisze:W składz tej szanownej komisji ekspertów wchodzi dwóch prezesów klubów ekstraligowych. Dwóch. Przypominam, że klubów mamy 8.
Unia była też reprezentowana przez Gniezno i Poznań, a np ze ściany pd wsch gzie są cztery ośrodki nikogo...
Żużel cierpi z powodu niewielkiej liczby zawodników. Większość z nich, przynajmniej w Polsce, kończy "kariery" w momencie przejścia na pozycje seniorskie. To co mówi Szymański (pomagajmy młodszym zawodnikom, choćby byli słabsi od starszych) jakoś się w tym kontekście broni. W odróżnieniu o tezy, że U24 pomoże beniaminkowi.Flagg pisze:A już hitem nad hitami jest argumentacja Pana Szymańskiego:
Broni się w kontekscie 1/2 ligi, nie Ekstraklasy.
Oczywiście. Ja nie odnoszę się do samego przepisu (moim zdaniem jest beznadziejny), tylko tłumaczenia pana Szymańskiego, które generalnie trzyma się kupy.
Ok, tylko jeśli wprowadzamy przepis we wszystkich ligach, to tłumaczenie musi być spójne dla nich wszystkich.
W przypadku pierwszej, a szczególnie drugiej ligi, ten przepis ma sens. Bo faktycznie zamiast dawać hajs 40-letniemy Pedersenowi czy Stachyrze, lepiej przeznaczyć to dla mlodszego zawodnika i dac mu szansę na rozwój.
W elidze ta argumentacja nie ma racji bytu. Tutaj jeżdżą najlepsi i zmuszanie kogokolwiek by dał kasę, która normalnie zgarnałby Zagar, takiemu Karczmarzowi, czy Tonderowi, bo "jest młody i rokuje" jest idiotyczne. Dla takich zawodników powinno być właśnie miejsce w I/II lidze. Niech się tam rozjeżdżają, niech tam nabierają doświadczenia. A jak będą prezentować odpowiednie umiejętności, to Eliga sama się po nich zgłosi.
W przypadku pierwszej, a szczególnie drugiej ligi, ten przepis ma sens. Bo faktycznie zamiast dawać hajs 40-letniemy Pedersenowi czy Stachyrze, lepiej przeznaczyć to dla mlodszego zawodnika i dac mu szansę na rozwój.
W elidze ta argumentacja nie ma racji bytu. Tutaj jeżdżą najlepsi i zmuszanie kogokolwiek by dał kasę, która normalnie zgarnałby Zagar, takiemu Karczmarzowi, czy Tonderowi, bo "jest młody i rokuje" jest idiotyczne. Dla takich zawodników powinno być właśnie miejsce w I/II lidze. Niech się tam rozjeżdżają, niech tam nabierają doświadczenia. A jak będą prezentować odpowiednie umiejętności, to Eliga sama się po nich zgłosi.
Może lepiej decyzję czy zapłacić Pedersenowi, Stachyrze czy młodemu zawodnikowi pozostawić tym, którzy te pieniądze wydają. Cudze jest wydawać bardzo łatwo.W przypadku pierwszej, a szczególnie drugiej ligi, ten przepis ma sens. Bo faktycznie zamiast dawać hajs 40-letniemy Pedersenowi czy Stachyrze, lepiej przeznaczyć to dla mlodszego zawodnika i dac mu szansę na rozwój.
Jeżeli ktoś rzeczywiście chciałby pomóc młodym zawodnikom i dyscyplinie to rozważono by wydłużenie wieku juniorskiego z 21 do np. 23 lat. Może gdyby taki Krakowiak czy Gruchalski pojeździli trochę dłużej jako juniorzy to mieliby większą szansę zaistnieć w dorosłym żużlu. Skorzystała by dyscyplina, bo podniósłby się poziom i nie oglądalibyśmy zawodników nieprzystających poziomem do poziomu ligi (albo byłoby ich mniej). Co z tego, że co roku oglądamy dziesiątki młodych zawodników w rozgrywkach ligowych, skoro nieliczni z nich kontynuują karierę dłużej niż 2-3 lata po ukończeniu 21 lat. Nie jest sukcesem, ani wielką korzyścią dla dyscypliny, produkowanie jakichkolwiek juniorów, tylko takich, którzy są w stanie kontynuować karierę na poziomie seniorskim i być alternatywą dla starszych, którzy powinni odchodzić na emeryturę.
Wydłużenie wieku młodzieżowego do 23 lat nie pomoże młodym zawodnikom zagranicznym, a jest to zdaje się jedno z założeń nowego przepisu.
To już zmieniliśmy retorykę, że martwimy się o własne podwórko i nie obchodzą nas młodzi Szwedzi, Duńczycy czy Australijczycy? Jeszcze rok temu wszyscy byli co do tego zgodni.
Rusko chciał ratować cały świat.