Nasi rywale w sezonie 2020
Re: Nasi rywale w sezonie 2020
Mam podobnie. Zdecydowanie wolałbym młodszego z braci Łagutów, który może jechać jako polski senior, a i zwyczajnie daje się bardziej lubić. Ligowe punkty na zbliżonym poziomie.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
Jak to młodszy Łaguta może jechać jako Polak? Ma naszą licencję? Zrezygnował z reprezentowania Rosji? Niczego takiego nie kojarzę.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
kdsz pisze:Jak to młodszy Łaguta może jechać jako Polak? Ma naszą licencję? Zrezygnował z reprezentowania Rosji? Niczego takiego nie kojarzę.
Ma obywatelstwo polskie. Kwestia odpowiednich argumentów, by przekonać go do startów z polską licencja :)
Papi pisze:Wydaje mi się że w Grudziądzu większym problemem jest postawa Buczkowskiego i Pawlickiego, a nie to czy ktoś lubi Pedersena i jak jeździ on para. W zeszłym roku Falubaz z Nickim był groźny dla każdego, nawet mimo konfliktów, a jak było w PO bez Dunczyka to chyba pamiętamy
Ale trzeba zacząć od tego, że problemem GKMu nigdy nie był Lindbaeck. Jeśli Twój najgorszy senior robi średnią 1.6, a mimo to nie wchodzisz do PO, to powinna Ci się zapalić lampka, że może problem leży gdzie indziej. Ze wszystkich 8 drużyn Eligi w tamtym sezonie to Lindbaeck miał najwyższą średnią jako piąty senior.
Problem Grudziądza leżał raz w braku juniorów, a dwa w złej konstrukcji całej drużyny. Lindbaeck, Buczkowski, Pawlicki i Bjerre to są fajni zawodnicy, ale na bardzo mocnych doparowych w drużynach walczących o PO, a nie liderów. Tymczasem dwóch z nich musiało się z taką rolą mierzyć. Ale to nie są goście, którzy w decydujących momentach beda klepać po 12-13 punktów na mecz. Będą robić stabilne 6-9. A przy braku juniorów to zdecydowanie za mało. Najlepiej to widać na przykładzie Częstochowy z zeszłego roku, która ta bitwe o PO z GKMem wygrała. Czewa miała dużo gorszy bilans małych punktów. A Czewa potrafiła dostać do 30, ale jednocześnie wtedy kiedy trzeba było to Zagar, Lindgren i Madsen włączali 5 bieg i kazdy z nich woził ponad 10, albo grubo ponad 10. Do tego wspomagali ich juniorzy. I dzieki temu robili tez bonusy. A GKM? Jeździł w miare stabilnie, niemal zawsze robił te 40 pkt, tylko co z tego, jak w decydujących momentach brakowało po prostu materiału ludzkiego, żeby te 45 przekroczyć. I Czewa zrobiła 5 bonusów, a Grudziądz 3. Pamiętajmy, że lepiej jest w dwóch meczach zrobić 15 i 46 pkt, niż dwa razy po 44. Zresztą my mieliśmy przecież bardzo podobny problem. Nie mieliśmy liderów, którzy w decydujących meczach woziliby po 13-14 pkt.
Oczywiście ściągnięcie Pedersena miało poniekąd ten problem rozwiązać, bo właśnie ściągali zawodnika, co potencjalnie powinien takim liderem być. No ale nie jest to raz, a dwa jeśli Pawlicki sam mówi, że nawet nie ma sensu z Dzikiem gadać, to jednak jakiś wpływ jego postawa na sytuację w parku maszyn ma. Ale o tym wiedzieli już wszyscy po jego sezonie w Zielonej, gdzie pożegnali go bez bólu.
Jeśli GKM chce walczyć o PO to musi przebudować gruntownie skład. Poszukać juniorów, którzy będą potrafić coś wiecej niż tylko poprawnie przejechać 4 kółka. Ale też przebudować formację seniorską. Jak to zrobią to już ich problem. A tegoroczna forma Buczka czy Pawlickiego nie ma tutaj nic do rzeczy. Oni po prostu nie mają potencjału ludzkiego na PO.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Kargolo pisze:Za Bartkiem nie przepadam, złożyło się na to wiele sytuacji torowych i okołotorowych w czasie jego kariery. Trudniej by mi było oklaskiwać Zmarzlika niż nawet Zagara, dlatego nie chciałbym go w Motorze.
Mógłbyś zdradzić, które to sytuacje?
Flagg pisze:Lindbaeck, Buczkowski, Pawlicki i Bjerre to są fajni zawodnicy, ale na bardzo mocnych doparowych w drużynach walczących o PO, a nie liderów.
No i zapewne stąd była zmiana z Lindbaecka na Pedersena. Juniorka od dawna jest ich problemem i tutaj się zgadzam, natomiast pomysł zamiany Szweda na Dunczyka moim zdaniem nie powinien dziwić, bo nawet mimo wieku, słabszej końcówki sezonu, a finalnie kontuzji, Nicki to zwyczajnie wyższa półka od Toninho.
Tegoroczna forma Buczka i Pawlickiego nie ma nic do rzeczy? No chyba jednak ma, skoro rok temu otarli się o play-offy, a obaj mieli średnia wyższa niż Lindbaeck, czyli powyżej 1,6. To, że obaj swój szczyt mają już za sobą jest wielce prawdopodobne, ale gdyby jeździli chociaz tak jak rok temu, to mieliby przynajmniej wygrana w Zielonej, więc nie mówmy ze ich forma jest bez znaczenia
No właśnie w Zielonej miałeś klasyczny obraz GKMu. Pawlicki przecież pojechał tam dobry mecz, zrobił 7+2. Zawiódł Buczek, ale jak masz w składzie takich seniorów, to trzeba się liczyć, że któryś zanotuje słabsze spotkanie. Przecież dokładnie tak przegrywali rok temu. W Lublinie zawalił im Pawlicki, w Zielonej rok temu Lindbaeck, w rewanżu z Falubazem cała trójka Tonio, Przemek i Buczek pojechała słabo. Zawsze znajdzie się ktoś, kto zawali. Znasz jakiś zespół, w którym cała piątka seniorów jedzie 14 meczy w sezonie na swoim najwyższym poziomie? Dlaczego o Unii mówi się hydra? Bo jak jeden ma słabszy dzień, to drugi przejmuje ciężar zdobywania jego punktów. W GKMie tego nie ma. Jak jeden zawali, to poza Artiomem, nie ma drugiego, który zrobi 13-14 oczek i nadrobi to co stracił inny. Wracając do meczu z tego sezonu w Zielonej. Zaden z ich seniorów nie zrobił wiecej niż 11. I był nim Pedersen. I właśnie on miał szanse w ostatnim biegu właśnie te punkty nadrobic. Przywiózł zero.
Dlatego w przekroju całego sezonu moim zdaniem nie słaba forma Buczka i Pawlickiego nie miałaby znaczenia. I tak skończyliby poza PO. Bo albo Przemo, albo Buczek, albo Bjerre mieliby słabszy dzień. Albo nawet Pedersen czy Łaguta. I tych porażek by przybywało. Oczywiście nie w tych rozmiarach co w Lublinie, ale dalej byłyby to porażki
Dlatego w przekroju całego sezonu moim zdaniem nie słaba forma Buczka i Pawlickiego nie miałaby znaczenia. I tak skończyliby poza PO. Bo albo Przemo, albo Buczek, albo Bjerre mieliby słabszy dzień. Albo nawet Pedersen czy Łaguta. I tych porażek by przybywało. Oczywiście nie w tych rozmiarach co w Lublinie, ale dalej byłyby to porażki
Ostatnio zmieniony 19 lipca 2020, o 19:09 przez Flagg, łącznie zmieniany 1 raz.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Sugawolf pisze:Kargolo pisze:Za Bartkiem nie przepadam, złożyło się na to wiele sytuacji torowych i okołotorowych w czasie jego kariery. Trudniej by mi było oklaskiwać Zmarzlika niż nawet Zagara, dlatego nie chciałbym go w Motorze.
Między innymi "żółty wypad" i częsta "blokująca nóżka". Do tego traktowanie go jak bożka przez wszystkich komentatorów, reporterów itd. Oczywiście to nie jego wina, ale jednak drażniące jest, że wszyscy dookoła go zawsze bronią niezależnie od sytuacji. Ciężko się kibicuje takiemu zawodnikowi.
Jestem kibicem żużla i Motoru od wielu lat. Nie kierują mną wyłącznie suche statystyki i "kapitalny aspekt finansowy". Gdyby tak było to Bartek byłby wymarzonym transferem. Jednak przez te lata wyrobiłem sobie sympatie i antypatie, część zawodników zarobiła na mój szacunek, innych nigdy nie polubię. Do tej pierwszej grupy należą między innymi Paweł Miesiąc i niestety emerytowany Cameron Woodward. W drugiej obok Zmarzlika jest miejsce dla Cysia Kasprzaka.
Jeśli liczyłeś, że wymienię Ci wszystkie sytuacje zaznaczając konkretną datę, zawody i kontekst to wybacz, ale Cię rozczaruję. Nie lubię Zmarzlika i nie chcę go w Lublinie.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Kargolo pisze:Sugawolf pisze:Kargolo pisze:Za Bartkiem nie przepadam, złożyło się na to wiele sytuacji torowych i okołotorowych w czasie jego kariery. Trudniej by mi było oklaskiwać Zmarzlika niż nawet Zagara, dlatego nie chciałbym go w Motorze.
Między innymi "żółty wypad" i częsta "blokująca nóżka". Do tego traktowanie go jak bożka przez wszystkich komentatorów, reporterów itd. Oczywiście to nie jego wina, ale jednak drażniące jest, że wszyscy dookoła go zawsze bronią niezależnie od sytuacji. Ciężko się kibicuje takiemu zawodnikowi.
Jestem kibicem żużla i Motoru od wielu lat. Nie kierują mną wyłącznie suche statystyki i "kapitalny aspekt finansowy". Gdyby tak było to Bartek byłby wymarzonym transferem. Jednak przez te lata wyrobiłem sobie sympatie i antypatie, część zawodników zarobiła na mój szacunek, innych nigdy nie polubię. Do tej pierwszej grupy należą między innymi Paweł Miesiąc i niestety emerytowany Cameron Woodward. W drugiej obok Zmarzlika jest miejsce dla Cysia Kasprzaka.
Jeśli liczyłeś, że wymienię Ci wszystkie sytuacje zaznaczając konkretną datę, zawody i kontekst to wybacz, ale Cię rozczaruję. Nie lubię Zmarzlika i nie chcę go w Lublinie.
Można dodać tekst "wyprzedziłem tego chu**" mowa o Michelsenie podczas meczu Stal - Motor. Święty Bartoszek...
Najlepsi z najlepszych zawsze wzbudzają skrajne emocje. Tak jest ze Zmarzlikiem, tak jest z Madsenem. Tak było z Rickardssonem, Pedersenem czy Gollobem. To samo w innych dyscyplinach. Jordan, Lebron, Bryant, Lewandowski, Messi czy Ronaldo. Jedni ich kochają, inni nienawidzą :) Normalna kolej rzeczy.
W przypadku Zmarzlika dużo niestety dają "od siebie" media, kreując Bartka na chodzący ideał.
W przypadku Zmarzlika dużo niestety dają "od siebie" media, kreując Bartka na chodzący ideał.
Kaman pisze:Kargolo pisze:Sugawolf pisze:Mógłbyś zdradzić, które to sytuacje?
Można dodać tekst "wyprzedziłem tego chu**" mowa o Michelsenie podczas meczu Stal - Motor. Święty Bartoszek...
Bardziej chyba"musisz zamknąć tego chu** z pierwszego"co.później zostało wycięte z materiału.
mema pisze:Kaman pisze:Kargolo pisze:Między innymi "żółty wypad" i częsta "blokująca nóżka". Do tego traktowanie go jak bożka przez wszystkich komentatorów, reporterów itd. Oczywiście to nie jego wina, ale jednak drażniące jest, że wszyscy dookoła go zawsze bronią niezależnie od sytuacji. Ciężko się kibicuje takiemu zawodnikowi.
Bardziej chyba"musisz zamknąć tego chu** z pierwszego"co.później zostało wycięte z materiału.
Coś w ten deseń :)
Flagg pisze:Najlepsi z najlepszych zawsze wzbudzają skrajne emocje. Tak jest ze Zmarzlikiem, tak jest z Madsenem. Tak było z Rickardssonem, Pedersenem czy Gollobem. To samo w innych dyscyplinach. Jordan, Lebron, Bryant, Lewandowski, Messi czy Ronaldo. Jedni ich kochają, inni nienawidzą :) Normalna kolej rzeczy.
Absolutnie tak. Bartek ma w sobie coś, co mnie irytuje i tyle. Nie chciałbym musieć mu kibicować ;)
Kaman pisze:Kargolo pisze:Sugawolf pisze:Mógłbyś zdradzić, które to sytuacje?
To było trochę inaczej. Powiedział do Woźniaka coś takiego: masz dobre starty to załóż tego ch...ja (Michelsena) a ja tego drugiego wyr...am"
Kargolo pisze:Absolutnie tak. Bartek ma w sobie coś, co mnie irytuje i tyle. Nie chciałbym musieć mu kibicować ;)
Takie prawo kibica :) Ja np. nie trawię specjalnie Woffindena, choć pewnie jakby przywdział kevlar Motoru, to bym się przełamał do klaskania :) Ale z Madsenem miałbym już poważny problem.
I tak jak np. bardzo lubiłem Tomka Golloba, tak jemu bratu Jackowi zawsze życzyłem samych zer :)
- tezetomaniak
- Trener
Połowa forum chciała odstawienia Zagara przed pierwszym meczem, a teraz nie wiecie czy jest profesorem zwyczajnym czy nadzwyczajnym. Na szczęście opiniami kibiców mało kto się przejmuje ;)
Ale chyba mogę wyrazić swoją opinię, prawda?
Zagara wciąż nie lubię, głównie za to że niezły z niego buc. Przed sezonem i po meczu we Wrocławiu miałem wątpliwości co do jego klasy sportowej, ale na szczęście odrodził się i jedzie u nas sezon życia. Biję brawo, bo zdobywa punkty dla Motorku, doceniam klasę, bo jeździ jak profesor ale przecież nie muszę go lubić.
Zagara wciąż nie lubię, głównie za to że niezły z niego buc. Przed sezonem i po meczu we Wrocławiu miałem wątpliwości co do jego klasy sportowej, ale na szczęście odrodził się i jedzie u nas sezon życia. Biję brawo, bo zdobywa punkty dla Motorku, doceniam klasę, bo jeździ jak profesor ale przecież nie muszę go lubić.
tezetomaniak pisze:Połowa forum chciała odstawienia Zagara przed pierwszym meczem, a teraz nie wiecie czy jest profesorem zwyczajnym czy nadzwyczajnym. Na szczęście opiniami kibiców mało kto się przejmuje ;)
2013 - 2,172
2014 - 1,871
2015 - 1,870
2016 - 1,763
2017 - 1,710
2018 - 1,731
2019 - 1,692
2020 - Wrocław (1,1,1,1,0) - pokonani: Lampart, Bewley, Liszka, Fricke
Ale teraz to kazdy "mundry" :)
Poza tym takie prawo kibica. W rozmowach między sobą, możemy nawet twierdzić, że Zmarzlik to leszcz, który się Gosikowi na szpryce nie łapie. Od ustalania składu na mecz są ludzie, którym za to płacą.
Jeszcze odnosnie Zmarzlika i Stali. Wypowiedz Grzyba:
A propos Bartosza Zmarzlika. Ten na antenie nSport+, generalnie pytany o atmosferę w Stali, tajemniczo w pewnym momencie stwierdził: „Można wybaczyć, ale nie zapomnieć”. Jak pan to odebrał?
Wyglądało to tak, jakby ta rozmowa była wyreżyserowana. Dziwne było to, że prowadzący program pan Marcin Majewski mówi: „Jeszcze Krzysiu Cegielski chciałby coś powiedzieć”. I ten robi wykład o Bartku. Dla mnie to była reżyserka. Zaczęła się gra kontraktowa, ale nikt nie chce, żeby Bartek Zmarzlik odchodził.
https://gazetalubuska.pl/prezes-stali-g ... 2-15087045
Pytanie czy Pan Grzyb jeszcze w tej grze uczestniczy :)
"Wydaje mi się, że on czuje się w Stali dobrze"
Wydawać to się może dużo rzeczy, a czy naprawdę jest mu dobrze to chyba nie rozmawiali o tym, albo rozmawiali tylko nie chce mówić :)
Mają rozmach w tym Gorzowie. Ichniejsze forum donosi, że są juz po słowie na przyszły sezon z...Lambertem :D
Nie wiem czy oni nie piszą żeby wypuścić Ostafa. Na mało którym forum chat jest dostępny bez rejestracji, a poziom głupot jakie tam można przeczytać jest zdecydowanie za wysoki. Inna sprawa, że kibice ślepo wierzą, że klub ktory co roku jest coraz nizej, zostanie naprawiony jak za dotknięciem czarodziejskiej rozdzki
Brady Kurtz wypożyczony do KŻ Orzeł Łódź!
Info z fb klubowego Unii Leszno!
Info z fb klubowego Unii Leszno!
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'
Gość był bez formy a tak sobie pojeździ przynajmniej.
Nie jestem przekonany czy pojeździ. W Łodzi na 5 miejsc jest teraz co najmniej 9-ciu chętnych: Jeleniewski, Kościuch , Nowak, Jabłoński, Tungate, Łoktajew, Andersen, Borodulin i Kurtz. Nie rozumiem takiej polityki klubu.
Mateusz Borowicz o jeździe na przyczepnej nawierzchni: "Lubię czuć motocykl, to że parzy mnie w tyłek i jedzie do przodu."
Jeszcze im się oddanie Hampela odbije :)