Bilety i karnety - ceny, dostępność itp.

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Bilety i karnety - ceny, dostępność itp.

#2276 Postautor: istred » 22 listopada 2019, o 10:09

Dystrybucję prowadzi Eventim i to jemu, poprzez stronę internetową udostępniasz dane. Co Eventim dalej robi z tymi danymi? Czy w ogóle udostępnia je klubowi? W zeszłym sezonie były głosy, że tubilety dawały też system do weryfikacji karnetów na bramkach, co w zasadzie powodowałoby, że dane kibiców w ogóle przez klub nie muszą przechodzić.
Czy tak jest teraz? Nie wiem. Jakby nie było, ochrona danych osobowych to nie jest żadna skomplikowana rzecz, a powoływanie się na nią przy transakcji o wartości ponad miliona złotych jest i śmieszne i absurdalne.
Do gromadzenia danych osobowych, w tym numerów PESEL, zobowiązane są kluby piłkarskie. I jakoś dają sobie radę mimo, że pewnie część z nich ma całoroczny budżet jest mniejszy niż sama wartość sprzedanych karnetów przez Motor.

Już Łoptymista napisał Ci z jakich powodów klub musi mieć wdrożone u siebie RODO i zakładam, że obowiązek ten dawno spełnił.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#2277 Postautor: niespokojny » 22 listopada 2019, o 10:14

A co w przypadku gdy chce wycofać swoje dane, bo takie prawo mam? Klub odeśle mnie od eventimu? To z kim zawierałem transakcje z eventimem czy klubem?

Nie jest śmieszne i absurdalne bo wszystko wiąże się z kosztem. Klub w każdej chwili musi być gotowy na audyt i spełniać szereg wymagań.
Ostatnio zmieniony 22 listopada 2019, o 10:18 przez niespokojny, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#2278 Postautor: Łoptymista » 22 listopada 2019, o 10:16

Prawo do bycia zapomnianym. To są podstawy.

Przekazując dane jesteś informowany kto i po co je przechowuje. Więc zgłosisz się albo do klubu albo Eventimu, w zależności kto jest administratorem.

Badzia
Szkółkowicz

#2279 Postautor: Badzia » 22 listopada 2019, o 10:48

Nie wiem skąd ta cała dyskusja o RODO. Czy klub w ogóle poruszył ten temat?

Przedsprzedaż dla osób z karnetami z zeszłego roku jest jak najbardziej dobrym pomysłem. Tylko, żeby to miało ręce i nogi, to karnety zeszłoroczne powinny być imienne, a takie nie były (przynajmniej większość). Karnety były numerowane, ale takie dane nie podlegają praktycznie żadnej ochronie i mogło by się okazać, że część numerów karnetów zeszłorocznych została przy zakupie karnetów na nowy rok wykorzystana przez inne osoby niż ich prawowici posiadacze. I co wtedy? Znów by było źle.
Takie rzeczy należało zaplanować z wyprzedzeniem i żeby nie powtórzyć cyrków z tego roku, klub powinien już teraz, na etapie dystrybucji karnetów, zacząć pracować nad tym, żeby w przyszłym roku taką przedsprzedaż można było przeprowadzić. Tylko to z kolei jeszcze bardziej uderzy w osoby, którym się nie udało dostać karnetu - bo okaże się, że przez kilka sekund stracili możliwość oglądania żużla na żywo na co najmniej 2 lata. I znów by było źle.

Tak samo ze sprzedażą kilkuetapową (np. sektor po sektorze). Liczba karnetów by się nie zmieniła, tak samo jak liczba niezadowolonych kibiców. Znów by było źle.

Podsumowując, wszystko sprowadza się do tego co mówi klub, co pisałem wcześniej i co powtarza duża część rozsądnych kibiców: stadion ma za małą pojemność.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2280 Postautor: istred » 22 listopada 2019, o 10:51

Nie jest śmieszne i absurdalne bo wszystko wiąże się z kosztem. Klub w każdej chwili musi być gotowy na audyt i spełniać szereg wymagań.
I tak musi i tak. Z powodów, o których napisał Ci Łoptymista na poprzedniej stronie.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#2281 Postautor: dannie » 22 listopada 2019, o 11:05

Myślę, że klub jednak nie spodziewał się, że wszystkie karrnety rozejdą się w tak ekspresowym tempie.

Mając pewność, że tak będzie należało zastosować systemu UEFA/FIFA. W środę wnioski o karnety, a potem losowanie. Tylko wtedy musiałby być niższy limit na osobę.
Obrazek

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#2282 Postautor: tezetomaniak » 22 listopada 2019, o 11:16

Badzia pisze:Czy klub w ogóle poruszył ten temat?

Kłopotliwych tematów najlepiej nie poruszać ;)

Triki

#2283 Postautor: Triki » 22 listopada 2019, o 11:32

Mam wrażenie, że każde kłopotliwe pytanie od początku istnienia klubu jest zamiatane pod dywan. Na ten moment uchodzi to płazem, bo klub broni się wynikami. Wiem, że pewnie nigdy to nie nastąpi, ale ja chciałbym np. znać odpowiedź na tylko jedno pytanie. Może ktoś z Was wie. Nie licząc sektorów VIP i sektorów firmowych ze sprzedaży wyłączone zostało grube setki, jak nie czterocyfrowa liczba biletów. Z tego co wiem to tylko jeden Pan dostał koło 400 na wejściu w pierwszy łuk dla swoich "znajomków". A o ilu takich rezerwacjach mogę nie wiedzieć? Obawiam się, że wielu. Tu jest pies pogrzebany moim zdaniem i o to kibice mogą mieć pretensje. Pytanie brzmi: dlaczego w ogóle takie rzeczy miały miejsce? Jak normalni kibice mają to odbierać? Może prezes powinien wprost powiedzieć, że chce mieć na stadionie tylko znajomych?

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#2284 Postautor: Łoptymista » 22 listopada 2019, o 12:29

I zapewne dlatego mapka na początku "nie chciała" się pokazywać.

KrzysiekS
Senior

#2285 Postautor: KrzysiekS » 22 listopada 2019, o 13:10

No, ale jak to sobie wyobrażacie, nie bądźmy świętsi od papieża. Ideały są piękne jasne, ale życie to życie. Że niby mają olewać znajomych, kolegów kolegów i może jeszcze nie dać najpierw dla ciotki Zośki rodziny! Dlaczego mieliby tak postępować skoro to ich prywatny biznes? To nie jest jakaś dobroczynna szkółka niedzielna. To samo zresztą z firmami. Czy nie lepiej dać szefostwu dużej firmy i zbić z nimi pionę, grzecznościowo chlapnąć dobrej łychy niż anonimowym Kowalskim skoro kasa i tak się zgodzi. Kto by wybrał drugą opcję... Nie ma już oddzielnych kolejek dla kobiet w ciąży ;)

K.A.M.I.L.
Zawodowiec
Kontakt:

#2286 Postautor: K.A.M.I.L. » 22 listopada 2019, o 13:24

Tak jak niektórych z Was, mnie również zabraknie wśród posiadaczy karnetu. Jednak teraz te wszystkie frustracje nie maja już sensu. Jedyne co to, klub w przyszłym roku powinien być może obrać inna strategie. Padło tutaj kilka ciekawych pomysłów, które warto byłoby zastosować. Chociażby zmniejszenie liczby karnetów na jedna osobę, czy wprowadzenie imiennych karnetów z możliwością odstąpienia dajmy na to dwóch spotkań dla innej osoby.

Tak jak w tym roku, tak i w przyszłym stałem już „pod taśmą” w oczekiwaniu na terminarz, żeby móc przylatywać na domowe mecze. Cóż teraz będę przylatywał na mecze wyjazdowe.

Tak calkowicie na rozluźnienie tematu, co powiecie na to żeby klub postarał się w trakcie meczu w Lublinie o zgodę na wynajem stadionu Startu, postawienie telebimu i możliwości obejrzenia meczu a zarazem poczuć i słyszeć atmosferę panująca na stadionie? Byc może w jakimś niewielkim stopniu można byłoby załagodzić złość osób którym nie udało się nabyć całorocznej wejściówki na nasz Motor.

Pozdrawiam
MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#2287 Postautor: Łoptymista » 22 listopada 2019, o 13:34

Szczerze? To ja stary jestem i jak nie ma mnie na meczu to wolę oglądać na kanapie z dobrym piwem niż w tłumie z cienkuszem w łapie.

A Start odpada, bo tamtędy wchodzą na mecze kibice gości.

Triki

#2288 Postautor: Triki » 22 listopada 2019, o 14:02

KrzysiekS pisze:No, ale jak to sobie wyobrażacie, nie bądźmy świętsi od papieża. Ideały są piękne jasne, ale życie to życie. Że niby mają olewać znajomych, kolegów kolegów i może jeszcze nie dać najpierw dla ciotki Zośki rodziny! Dlaczego mieliby tak postępować skoro to ich prywatny biznes? To nie jest jakaś dobroczynna szkółka niedzielna. To samo zresztą z firmami. Czy nie lepiej dać szefostwu dużej firmy i zbić z nimi pionę, grzecznościowo chlapnąć dobrej łychy niż anonimowym Kowalskim skoro kasa i tak się zgodzi. Kto by wybrał drugą opcję... Nie ma już oddzielnych kolejek dla kobiet w ciąży ;)

Dopóki biorą kasę z miasta, moim zdaniem nie mają prawa robić tego na tak dużą skalę. Skoro to taki ich prywatny biznes, niech sobie radzą bez moich podatków.

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#2289 Postautor: Lublin_Fan » 22 listopada 2019, o 15:01

Triki pisze: Z tego co wiem to tylko jeden Pan dostał koło 400 na wejściu w pierwszy łuk dla swoich "znajomków".

Też o tym słyszałem i bardzo taką praktykę potępiam. Mimo wszystko, moim znajomym udało się klepnąć łącznie 17 karnetów (3 grupki) na sektor A4. Od razu doprecyzuję - dla prawdziwych kibiców, nie na sprzedaż.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#2290 Postautor: niespokojny » 22 listopada 2019, o 15:40

Pewnie karnety dostały wcześniej te same osoby co strechowały miejsca cały sezon 2019. Na to wygląda, bo jakim cudem udawało im się to zrobić dzień przed meczem? Słabo, bardzo słabo. Żal mi tych osób co chodziły na Miskolce, Rawicze, Rowne i nie śmiały marzyć że będzie na tym zrujnowanym stadionie ekstraliga. A teraz jak już jest to poogladaja ja przed tv. Popieram, że nie tak to powinno wyglądać mimo że sam wejściówki mam. Szwagier kolegi kolegi nie powinien być ważniejszy niż wieloletni kibic. Najgorzej, że odebrano ludziom nadzieję na długo przed początkiem sezonu. Muszą w klubie stanąć na głowie, żeby załatwić tę pulę biletów na koronę.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Turbo

#2291 Postautor: Turbo » 22 listopada 2019, o 15:58

W sumie może to i dobrze, że po 30 latach oglądania na żywo żużla będę mógł na spokojnie w domu przed tv posiedzieć? Z prawdziwym piwem w ręku...nie będę musiał słuchać wynurzeń sezonowców, klaskać każdemu, słyszeć pytań w którym kasku jedzie nasz zawodnik. Bedę miał pełne prawo być szowinistą i nikt nie będzie mi tego wypominał...nie będę widział zdziwionych min kiedy nie biję brawa jak przegrywamy bieg 1:5...Może chociaż na chwilę wróci ten oldschool z lat 90tych...za którym trochę jednak tęsknię.

owen1989
Senior

#2292 Postautor: owen1989 » 22 listopada 2019, o 16:00

niespokojny pisze:Pewnie karnety dostały wcześniej te same osoby co strechowały miejsca cały sezon 2019. Na to wygląda, bo jakim cudem udawało im się to zrobić dzień przed meczem? Słabo, bardzo słabo. Żal mi tych osób co chodziły na Miskolce, Rawicze, Rowne i nie śmiały marzyć że będzie na tym zrujnowanym stadionie ekstraliga. A teraz jak już jest to poogladaja ja przed tv. Popieram, że nie tak to powinno wyglądać mimo że sam wejściówki mam. Szwagier kolegi kolegi nie powinien być ważniejszy niż wieloletni kibic. Najgorzej, że odebrano ludziom nadzieję na długo przed początkiem sezonu. Muszą w klubie stanąć na głowie, żeby załatwić tę pulę biletów na koronę.

Na 99% jestem przekonany że to ta ekipa która przynosi butle i ruskie flagi. Co mecz zawsze siedzą na tych samych miejscach.

Ge(L)o
Trener

#2293 Postautor: Ge(L)o » 22 listopada 2019, o 16:12

Turbo pisze:W sumie może to i dobrze, że po 30 latach oglądania na żywo żużla będę mógł na spokojnie w domu przed tv posiedzieć?

Sprawdzone w zakończonym sezonie. Piwko i spokój na duży plus. Na minus pierdololo komentatorów, brak wrażeń zapachowych. I mecze tv nie zapadają w pamięć, nie pozostawiają tego charakterystycznego śladu we wspomnieniach.
Ale za to nikt Ci nie nakazuje "siadać, bo jado". Bo i tak siedzisz.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#2294 Postautor: mikas » 22 listopada 2019, o 16:16

Lublin_Fan pisze:
Triki pisze: Z tego co wiem to tylko jeden Pan dostał koło 400 na wejściu w pierwszy łuk dla swoich "znajomków".

Też o tym słyszałem i bardzo taką praktykę potępiam. Mimo wszystko, moim znajomym udało się klepnąć łącznie 17 karnetów (3 grupki) na sektor A4. Od razu doprecyzuję - dla prawdziwych kibiców, nie na sprzedaż.

Ta informacja jest już niemal oficjalna, bo i ja słyszałem ją od kilku osób i nawet pada w rozmowach nazwisko osoby, która zrobiła listę, zebrała pieniądze i tę rezerwację na karnety miała otrzymać. I w związku z tym uważam, że wyjaśnienie pozostałym kibicom, którzy nie otrzymali możliwości zakupienia karnetu się od klubu należy. Jeśli była możliwość wcześniejszej rezerwacji miejsc dla grup zorganizowanych ( poza Euphorią, bo im za całą robotę którą wykonują należało się to jak psu buda) to dlaczego taka informacja nie była powszechna przed startem sprzedaży, aby też inni kibice mogli się zorganizować i skorzystać?
Uważam, że dziennikarze powinni o to zapytać władze klubu w najbliższym czasie i wyjaśnić sytuację, aby każdy kibic miał jasność jak to się odbywało i dlaczego. Dodam tylko, że zaprzeczanie tu nic nie pomoże, bo za dużo źródeł jeszcze przed startem sprzedaży o tym mówiło "na mieście", a już na pierwszym meczu nie będzie w ogóle zdziwienia, że dziwnym trafem na pierwszym luku siedzą w dużej mierze te same osoby co rok wcześniej...
A najlepiej by było, jakby ta pula biletów wróciła do oficjalnej sprzedaży, wtedy klub mógłby jeszcze wyjść z tego z twarzą przyznając się do błędu.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#2295 Postautor: grzesieck » 22 listopada 2019, o 16:31

mikas pisze:A najlepiej by było, jakby ta pula biletów wróciła do oficjalnej sprzedaży, wtedy klub mógłby jeszcze wyjść z tego z twarzą przyznając się do błędu.

swietny pomysl mikas, a ze przy okazji klub zrobi w chuja te 399 pozostalych osob, to kogo to obchodzi :)
METHANOL ADVENTURE TEAM

Czarek
Trener

#2296 Postautor: Czarek » 22 listopada 2019, o 16:38

Lublin_Fan pisze:

Słyszałem o tym draństwie Klubu. Kolesie, którzy kilka razy krzyknęli: "Kto wygra mecz?" zostali "zauważeni" przez zarząd.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#2297 Postautor: mikas » 22 listopada 2019, o 16:56

grzesieck pisze:
mikas pisze:A najlepiej by było, jakby ta pula biletów wróciła do oficjalnej sprzedaży, wtedy klub mógłby jeszcze wyjść z tego z twarzą przyznając się do błędu.

swietny pomysl mikas, a ze przy okazji klub zrobi w chuja te 399 pozostalych osob, to kogo to obchodzi :)

Skoro część ludzi chciała przechytrzyć, a w sumie przechytrzyła, pozostałych kibiców, to nie widzę w tym żadnego problemu...
MOTOR LUBLIN
Obrazek

owen1989
Senior

#2298 Postautor: owen1989 » 22 listopada 2019, o 17:28

Zrobili w chuja paręnaście tysiecy, więc pewnie te 399 to już im zwisa i powiewa.

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#2299 Postautor: Saint » 22 listopada 2019, o 18:08

grzesieck pisze:

Tak, a jakby to samo zadziało się z Euphoria i mielibyście bilety to Mikas byłby pierwszym,który oddałby swój bilet do ponownej sprzedaży i to bez zwrotu pieniędzy .... sam spedziłem godzinę probując kupić karnet na konkretne miejsce i jeśli już tylko o to można mieć pretensje do Evrntimu że ten sposób nie zadziałał ... ale przy podaży 9800 a popycie 25000 co by się nie działo 15200 wku... ludzi będzie. Niestety punkt widzenia zależy od punktu siedzenia... jakby klub wyróżnił Euphorie to byłbyś Milas pierwszy udowadniając że to było jak najbardziej w porządku za zasługi ... jestem pewien, że Ci bez karnetów mieliby inne zdanie ...

Awatar użytkownika
Scibi
Senior

#2300 Postautor: Scibi » 22 listopada 2019, o 19:03

Saint pisze:Tak, a jakby to samo zadziało się z Euphoria i mielibyście bilety to Mikas byłby pierwszym,który oddałby swój bilet do ponownej sprzedaży i to bez zwrotu pieniędzy

Ktoś powiedział, że nie mamy?
Saint pisze:Niestety punkt widzenia zależy od punktu siedzenia... jakby klub wyróżnił Euphorie to byłbyś Milas pierwszy udowadniając że to było jak najbardziej w porządku za zasługi ... jestem pewien, że Ci bez karnetów mieliby inne zdanie ...

Właśnie dlatego, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, oszczędzę sobie ocenianie tego, czy było to zasadne. Zrobili to zresztą już wcześniej bardziej obiektywni ode mnie kibice, którzy zarówno na tym forum, jak i w wielu komentarzach na facebooku pod postami klubu sugerowali właśnie takie rozwiązanie.