GKM Grudziądz - Motor Lublin (23.08.2019 r g 20:30)
Re: GKM Grudziądz - Motor Lublin (23.08.2019 r g 20:30)
O ile zgodzę się z tym, że w świecie - w sporcie także - rządzą układy i układziki, o tyle nie widzę żadnych racjonalnych powodów dla chęci spuszczenia Lublina.
Dorośli ludzie w takim biznesie jak żużel kierują się korzyściami jakie mogą mieć, a nie tym czy kogoś lubią czy nie albo czy komuś zrobić na złość czy nie. Jak nie będą widzieć dla siebie korzyści to palcem nie kiwną w czyimś interesie.
1. Lublin wydawał się przed sezonem tak słaby, że wszelkie spółdzielnie przeciwko niemu nie miały sensu.
2. Robienie komuś na złość to czasy przedszkola, ewentualnie podstawówki. Później każdy troszczy się o swój interes i w oddaniu komuś celowo punktów musi ktoś mieć niemałą korzyść - albo finansową (ktoś komuś posmaruje) albo inną. Żużel to drogi sport, a budżety klubów są napięte do granic możliwości, dlatego nie jest łatwo znaleźć taką kwotę żeby nagle przeciwnikowi i jego zawodnikom odechciało się punktować, czyt. zarabiać. I rozumiem - w jednym meczu OK, ale ustawienie całej ligi, angażowanie wielu klubów w celu spuszczenia akurat Lublina to absurd porównywalny z teoriami o płaskiej ziemi i chemitralis (czy jak to się pisze...).
3. Nie zgodzę się, że Toruń "był aż tak słaby". Toruń jest podobnie słaby od kilku lat. Uważam, że to my okazaliśmy się mocniejsi w tym sezonie niż nas widziano, a nie Toruń słaby. Podobnie Gorzów. Gdyby Toruń na nas zrobił to co miał zrobić przed sezonem to tabela wyglądałaby kompletnie inaczej. Toruń miał pecha co do terminarza, że Lublin miał Łagutę w dwóch meczach, a nie w jednym jak z większością drużyn. Lublin pojechał znacznie lepiej niż wszyscy się spodziewali i stracił na tym Toruń, który zwyczajnie nie miał z kim robić punktów.
4. Miło się dyskutuje o tym, że ktoś się dogadał co do wyniku, ale trzeba pamiętać, że to jest przestępstwo. Można się śmiać, ale w przypadku jakby coś takiego wypłynęło konsekwencje byłyby ogromne. Wystarczy spojrzeć ile osób i klubów popłynęło na aferze w piłce. To zawsze trzeba brać pod uwagę. A biorąc pod uwagę co jest korzyścią (uniknięcie baraży przez Gorzów) podejmowanie takiego ryzyka, przy konieczności angażowania takiej liczby osób - kluby, zawodnicy... - robi się kompletnym absurdem i tylko szaleniec mógłby je podjąć.
5. No i najważniejszy argument. Ryzyko, że któraś z ekstraligowych drużyn polegnie w barażach jest minimalne. I OK, każdy chciałby tych baraży uniknąć, to naturalne. Tylko jakim kosztem? Pisałem wyżej, że zorganizowanie spółdzielni - w której de facto interes ma wyłącznie Gorzów - kosztuje niemało. Czy zatem opłaca się wykosztować żeby uniknąć konfrontacji, w której ryzyko przegranej w uczciwej rywalizacji jest minimalne? Oczywiście, że nie.
Poza tym stawianie się publicznie w roli ofiary losu przeciwko której spiskuje cały świat to moim zdaniem robieniem sobie wstydu. Motor jest mocny. Będzie walczył o zwycięstwo w Grudziądzu i sam sobie zapewni utrzymanie bez baraży.
Dorośli ludzie w takim biznesie jak żużel kierują się korzyściami jakie mogą mieć, a nie tym czy kogoś lubią czy nie albo czy komuś zrobić na złość czy nie. Jak nie będą widzieć dla siebie korzyści to palcem nie kiwną w czyimś interesie.
1. Lublin wydawał się przed sezonem tak słaby, że wszelkie spółdzielnie przeciwko niemu nie miały sensu.
2. Robienie komuś na złość to czasy przedszkola, ewentualnie podstawówki. Później każdy troszczy się o swój interes i w oddaniu komuś celowo punktów musi ktoś mieć niemałą korzyść - albo finansową (ktoś komuś posmaruje) albo inną. Żużel to drogi sport, a budżety klubów są napięte do granic możliwości, dlatego nie jest łatwo znaleźć taką kwotę żeby nagle przeciwnikowi i jego zawodnikom odechciało się punktować, czyt. zarabiać. I rozumiem - w jednym meczu OK, ale ustawienie całej ligi, angażowanie wielu klubów w celu spuszczenia akurat Lublina to absurd porównywalny z teoriami o płaskiej ziemi i chemitralis (czy jak to się pisze...).
3. Nie zgodzę się, że Toruń "był aż tak słaby". Toruń jest podobnie słaby od kilku lat. Uważam, że to my okazaliśmy się mocniejsi w tym sezonie niż nas widziano, a nie Toruń słaby. Podobnie Gorzów. Gdyby Toruń na nas zrobił to co miał zrobić przed sezonem to tabela wyglądałaby kompletnie inaczej. Toruń miał pecha co do terminarza, że Lublin miał Łagutę w dwóch meczach, a nie w jednym jak z większością drużyn. Lublin pojechał znacznie lepiej niż wszyscy się spodziewali i stracił na tym Toruń, który zwyczajnie nie miał z kim robić punktów.
4. Miło się dyskutuje o tym, że ktoś się dogadał co do wyniku, ale trzeba pamiętać, że to jest przestępstwo. Można się śmiać, ale w przypadku jakby coś takiego wypłynęło konsekwencje byłyby ogromne. Wystarczy spojrzeć ile osób i klubów popłynęło na aferze w piłce. To zawsze trzeba brać pod uwagę. A biorąc pod uwagę co jest korzyścią (uniknięcie baraży przez Gorzów) podejmowanie takiego ryzyka, przy konieczności angażowania takiej liczby osób - kluby, zawodnicy... - robi się kompletnym absurdem i tylko szaleniec mógłby je podjąć.
5. No i najważniejszy argument. Ryzyko, że któraś z ekstraligowych drużyn polegnie w barażach jest minimalne. I OK, każdy chciałby tych baraży uniknąć, to naturalne. Tylko jakim kosztem? Pisałem wyżej, że zorganizowanie spółdzielni - w której de facto interes ma wyłącznie Gorzów - kosztuje niemało. Czy zatem opłaca się wykosztować żeby uniknąć konfrontacji, w której ryzyko przegranej w uczciwej rywalizacji jest minimalne? Oczywiście, że nie.
Poza tym stawianie się publicznie w roli ofiary losu przeciwko której spiskuje cały świat to moim zdaniem robieniem sobie wstydu. Motor jest mocny. Będzie walczył o zwycięstwo w Grudziądzu i sam sobie zapewni utrzymanie bez baraży.
istred pisze:Poza tym stawianie się publicznie w roli ofiary losu przeciwko której spiskuje cały świat to moim zdaniem robieniem sobie wstydu.
Cóż, dokładnie z tego powodu wszyscy śmiali się z prezesa ROW-u. Wystarczyło kilka wyników niekorzystnych dla Motoru, żeby niektórzy wskoczyli w skórę Mrozka
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
No ok - nie widzisz powodów, dla których komuś mogłoby zależeć na spuszczeniu Motoru - to trudno. Ja na szybko mogę dostrzec przynajmniej cztery: polityczny (kolesiostwo), finansowy (podobno prezesi nie byli szczęśliwi, że muszą "przez Motor" przepłacać Kasprzaków i Zagarów), logistyczny (zawsze lepiej taplać się w znajomym sobie błotku) i jak zauważył piotruss - sportowy. Wyważyliśmy sobie z buta drzwi do Ekstraligi i stajemy się niebezpieczną konkurencją, rozsadzającą od środka ligowy beton. Stąd ta oszalała nagonka na nasz klub w okresie transferowym. Być może spółdzielni w rozumieniu "pikarskiego pokera" nie ma. Ale musisz przyznać, że niektóre mecze i ich wyniki są conajmniej zastanawiające. I co ciekawe - te najdziwniejsze mecze mają Motor w tle, bo dotyczą naszych bezpośrednich konkurentów do utrzymania. Kolejna sprawa - przestępstwo - jak się słucha opowieści o wałkach jakie przechodziły - to się włos na głowie jeży. I mało kto się przejmuje tymi "straszliwymi konsekwencjami".
Gelo pisze:Co do znawstwa - nie mam z tym problemu, żeby podyskutować i przyznać rację innemu "znawcy". Nie mam monopolu ani na wiedzę ani na znajomość żużla.
takie glodne kawalki to mozesz wciskac kolegom, ktorzy nie sa uzytkownikami tego forum :)
METHANOL ADVENTURE TEAM
Dla kolegów nie będących użytkownikami tego forum w kwestii żużla jestem oplem i omegą...
W piłce też się nie przejmowali...
Co roku ktoś za kogoś przepłaca i ktoś jest z tego powodu niezadowolony. Motor nie jest w tym zakresie żadnym prekursorem. Czy Motor, aż tak bardzo "przepłaca"? Nie sądzę. Jakoś Vaculik poszedł do Falubazu, co w oczywisty sposób oznacza, że tam miał korzystniejszą ofertę (co wcale nie musi oznaczać, że dostał wyższą punktówkę). Kasprzak też jakoś wolał zostać w Gorzowie.
Ponadto Motor jest dla Ekstraligi wartością dodaną. To co się dzieje w naszym mieście, to jacy są nasi kibice to czynniki, które mocno poprawiają wizerunek Ekstraligi i co za tym idzie wzmacniają ten produkt, a co za tym idzie w wyższym stopniu zapełniają (lub mogą zapełnić) kieszenie wszystkich prezesów EŻ.
Oczywiście, że niektóre mecze i wyniki są zastanawiające. Zastanawiający jest nagły zwrot akcji w Toruniu czy też ostatni bieg Motoru z Włókniarzem. Ja jednak nie lubię babrać się w spiskowych teoriach dlatego nie wchodzę w dyskusje czy te poszczególne wyniki były uczciwe czy nie (nie mam pojęcia, a nie mam w zwyczaju rzucać tak poważnych oskarżeń nie mając na to kompletnie żadnych dowodów). Kwestionuję jedynie spisek wszystkich klubów czy też większości przeciwko Motorowi, który jest moim zdaniem absurdalny, bo w zasadzie nie opłacałby się nikomu.
O powodzie logistycznym już się kiedyś wypowiadałem. Kolejny absurd.
Co roku ktoś za kogoś przepłaca i ktoś jest z tego powodu niezadowolony. Motor nie jest w tym zakresie żadnym prekursorem. Czy Motor, aż tak bardzo "przepłaca"? Nie sądzę. Jakoś Vaculik poszedł do Falubazu, co w oczywisty sposób oznacza, że tam miał korzystniejszą ofertę (co wcale nie musi oznaczać, że dostał wyższą punktówkę). Kasprzak też jakoś wolał zostać w Gorzowie.
Ponadto Motor jest dla Ekstraligi wartością dodaną. To co się dzieje w naszym mieście, to jacy są nasi kibice to czynniki, które mocno poprawiają wizerunek Ekstraligi i co za tym idzie wzmacniają ten produkt, a co za tym idzie w wyższym stopniu zapełniają (lub mogą zapełnić) kieszenie wszystkich prezesów EŻ.
Oczywiście, że niektóre mecze i wyniki są zastanawiające. Zastanawiający jest nagły zwrot akcji w Toruniu czy też ostatni bieg Motoru z Włókniarzem. Ja jednak nie lubię babrać się w spiskowych teoriach dlatego nie wchodzę w dyskusje czy te poszczególne wyniki były uczciwe czy nie (nie mam pojęcia, a nie mam w zwyczaju rzucać tak poważnych oskarżeń nie mając na to kompletnie żadnych dowodów). Kwestionuję jedynie spisek wszystkich klubów czy też większości przeciwko Motorowi, który jest moim zdaniem absurdalny, bo w zasadzie nie opłacałby się nikomu.
O powodzie logistycznym już się kiedyś wypowiadałem. Kolejny absurd.
Widzę że spora część dorosła przez cały sezon do tego by pojąć, że NIE ,,wszyscy są przeciwko nam "
Myślę, że niejeden działacz eligi woli jeździć z Lublinem niż Gorzowem gdzie:
- Jest irytujacy Komarnicki
- robią beznadziejny tor
Myślę, że niejeden działacz eligi woli jeździć z Lublinem niż Gorzowem gdzie:
- Jest irytujacy Komarnicki
- robią beznadziejny tor
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Dodam jeszcze, że Gorzów i Chomski wśród innych prezesów klubów żużlowych był od zawsze uznawany za klub, który gra nieuczciwie, czy to preparując tor czy to starając się używać innych nie zawsze czystych zagrywek. I tutaj należy przyznać rację Gelowi, że w tej lidze wygląda to właśnie tak jak w zacytowanym przez niego tekście z filmu: "Graliśmy uczciwie - ja oszukiwałem, Ty oszukiwałeś - wygrał lepszy".
I tak to się w tym naszym żużlu odbywa, czy to się komuś podoba czy nie.
I tak to się w tym naszym żużlu odbywa, czy to się komuś podoba czy nie.
Saeyl pisze: A co do naszych zawodników to ogłoszone zostało już, że Lambert nie pojedzie do Grudziądza.
W dzisiejszym magazynie PGE Anita powiedziała, że Lambert przyjedzie do Grudziądza, będzie do dyspozycji trenera, chociaż nadal odczuwa silny ból pleców, a w sobotę wybiera się do Gorican.
~~~~~~~~
"Na pewno" pisze się naprawdę osobno, a "naprawdę" pisze się na pewno razem.
~~~~~~~~
"Na pewno" pisze się naprawdę osobno, a "naprawdę" pisze się na pewno razem.
~~~~~~~~
Lambert poinformował, że jutro wystąpi w Grudziądzu :)
Edit: Indorka szybsza
Edit: Indorka szybsza
#NajśmieszniejszaLigaŚwiata
ehhh… znowu twardy orzech do zgryzienia dla JZ...
-
CKM1946
- Zawodowiec
Tak szczerze to na moje tylko ten powrót znów wprowadzi nerwówkę Lamparta i Lamberta czy i kiedy pojadą.
Lambert świeżutko po ciężkiej kontuzji domnienam że jeszcze niezaleczonej i na tym betonie to nie jest gwarantem niczego.
Lambert świeżutko po ciężkiej kontuzji domnienam że jeszcze niezaleczonej i na tym betonie to nie jest gwarantem niczego.
Robert jedzie, a Antonio? Był jakiś komunikat po treningu czy dowiemy się 2 h przed meczem?
CKM1946 pisze:Tak szczerze to na moje tylko ten powrót znów wprowadzi nerwówkę Lamparta i Lamberta czy i kiedy pojadą.
Dla Lamparta nie ma to znaczenia... Ujemnych punktów raczej nie zacznie dostawać :) Jeżeli tylko będą szanse na jazdę Lamberta, to powinien jeździć Brytyjczyk, bo Lamparta będą objeżdżać po dużej jak ta lala...
Mam nadzieję, że pójdziemy drogą Skórnickiego i też wymusimy ubicie płotu. Dzięki temu zabierzemy największy atut Przemowi, a i Artiom będzie miał ograniczone pole manewru. Spasowani na beton po ostatnim meczu z Gorzowem powinniśmy być.
Jestem dobrej myśli.
Jestem dobrej myśli.
-
CKM1946
- Zawodowiec
Prawdopodobnie będzie tak że musicie liczyć na siebie. Cieślak nie chce ryzykować Lindgrena w tym meczu i na tą chwile wyjdzie on tylko na prezentacje.
CKM1946 pisze:Prawdopodobnie będzie tak że musicie liczyć na siebie. Cieślak nie chce ryzykować Lindgrena w tym meczu i na tą chwile wyjdzie on tylko na prezentacje.
teorie spiskowe i posty o tym jak to spoldzielnia chce wydymac Motor za 3, 2, 1...
METHANOL ADVENTURE TEAM
rafir pisze:Mam nadzieję, że pójdziemy drogą Skórnickiego i też wymusimy ubicie płotu. Dzięki temu zabierzemy największy atut Przemowi, a i Artiom będzie miał ograniczone pole manewru. Spasowani na beton po ostatnim meczu z Gorzowem powinniśmy być.
Jestem dobrej myśli.
Ubijanie toru w Grudziądzu? Że komisarz asfalt miałby wylać czy jak?
-
Zaratustra
- Kadrowicz
grzesieck pisze:CKM1946 pisze:Prawdopodobnie będzie tak że musicie liczyć na siebie. Cieślak nie chce ryzykować Lindgrena w tym meczu i na tą chwile wyjdzie on tylko na prezentacje.
teorie spiskowe i posty o tym jak to spoldzielnia chce wydymac Motor za 3, 2, 1...
Na szczęście wszystko mamy (jeszcze) w swoich rękach. Gdyby nie to, już by zapadł wyrok w sprawie spółdzielni
istred pisze:rafir pisze:Mam nadzieję, że pójdziemy drogą Skórnickiego i też wymusimy ubicie płotu. Dzięki temu zabierzemy największy atut Przemowi, a i Artiom będzie miał ograniczone pole manewru. Spasowani na beton po ostatnim meczu z Gorzowem powinniśmy być.
Jestem dobrej myśli.
Chodzi o zlikwidowanie pasa przy samej bandzie, po którym hulają gospodarze. Skórnicki to wymógł na komisarzu i wynik wszyscy widzieli.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
CKM1946 pisze:Prawdopodobnie będzie tak że musicie liczyć na siebie. Cieślak nie chce ryzykować Lindgrena w tym meczu i na tą chwile wyjdzie on tylko na prezentacje.
Było do przewidzenia. Na szczęście GKM też jedzie o nic i wszystko mamy w swoich rękach. Po ewentualnym barażu jeszcze ostatnia desperacka próba czyli dwa tygodnie gróźb, że nie dostaniemy licencji i można czekać na okres transferowy...
Flagg pisze:istred pisze:rafir pisze:Mam nadzieję, że pójdziemy drogą Skórnickiego i też wymusimy ubicie płotu. Dzięki temu zabierzemy największy atut Przemowi, a i Artiom będzie miał ograniczone pole manewru. Spasowani na beton po ostatnim meczu z Gorzowem powinniśmy być.
Jestem dobrej myśli.
Chodzi o zlikwidowanie pasa przy samej bandzie, po którym hulają gospodarze. Skórnicki to wymógł na komisarzu i wynik wszyscy widzieli.
Nie tylko ubili ale zwracali uwagę jak jest polewany.
W Grudziądzu polewaczka obficie polewą... dmuchaną bandę, z której potem woda ścieka tworząc pas przyczepniejszej nawierzchni pod płotem.
Skóra zwrócił uwagę komisarza żeby tor był polewany i ubity równomiernie i skończyły się harce po szerokiej.
-
SpeedwayGMtwitter
- Junior
- Kontakt:
"Składy potwierdzone, w miejsce @ALindbck dziś wystąpi Roman Lakhbaum"
https://twitter.com/rafalhtp/status/116 ... 52/photo/1
https://twitter.com/rafalhtp/status/116 ... 52/photo/1
- niespokojny
- Trener
Sie tak nie cieszcie, jak kazdy zobaczyl Lidseya w skladzie to tez myslal ze moze sie uda wygrac :p
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych