Pozaligowe występy lubelskich zawodników

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Klops1
Senior

Re: Pozaligowe występy lubelskich zawodników

#2926 Postautor: Klops1 » 16 sierpnia 2019, o 13:39

No nasz tor, z aktualnym przygotowaniem, to raczej dla Smyka stworzony :cool:

Też w Lesznie będą mieli zagwozdkę. Bartek, co by nie mówić, ten sezon ma odrobinę słabszy niż ostatni - póki co oczywiście. Ma swoje problemy, na wielu torach.

Za Kurtza - spoko, jest lepszy - ale pchać Smyka pod 2, w parze z Emilem, to proszenie się o konieczność głoszenia głodnych formułek na koniec 2020, że z tych 5-6 punktów Smyka są zadowoleni. Wątpię żeby sam Bartek poszedł na coś takiego.

Najbardziej prawdopodobne, że Hampel out i Smyk do pary z Januszem. Będzie miał dobry numer, a Kołodziejowi nie robi różnicy z jakim numerem pojedzie - i tak zrobi swoje.

Pytanie tylko czy przy obecności Smyka i Kurtza w składzie + Szlauderbach, ewentualnie Pludra, to nadal będzie ta sama hydra Unia Leszno?

Awatar użytkownika
Fantys
Zawodowiec

#2927 Postautor: Fantys » 16 sierpnia 2019, o 14:08

istred pisze:Ale to w kontekście Drabika?
Przecież Lampart, jaki junior, nawet w I lidze nie osiągnął poziomu, od którego starty w Ekstralidze rozpoczął Drabik.
Najwyższa średnia juniora Lamparta w Ekstralidze to 1,221.
Najniższa Drabika to 1,788.

Idąc tym tokiem myślenia to zaraz się okaże, że Patryk Malitowski był niezłym juniorem.

Nie nie odnosiłem się do tego że Janowski , Pawlicki , Dudek itd itp też byli junioroami i weszli dobrze w wiek juniora :)

Klops1 pisze:Myślę, że 90% z nas widzi Drabika jako zdecydowanie najlepszą opcję na polskiego seniora.

Młody, niby prospekt ale już gwarantujący całkiem sporo, stać go na jazdę już w pierwszym poziomie seniorki na poziomie KK czy Hampela. Można na nim oprzeć skład w dłuższej perspektywie. No i ten styl jazdy, który kapitalnie się ogląda i pasowałby do naszego składu z Griszą, Miesiącem i Michelsenem.

Pytanie czy to w ogóle jest realne. Jakie opcje ma Drabik i co możemy mu zaoferować w Lublinie?

1) Zostanie we Wrocławiu. Opcja najbardziej oczywista, chłopak tam się wychował jako zawodnik i czymś naturalnym będzie, że pierwsze kroki jako senior postawi właśnie tam. Sparta mogłaby mu zaoferować nr 3, ewentualnie nr 4 w parze z Fricke lub Czugunowem. Plusy takie rozwiązania: Znane środowisko, klub który cierpliwie buduje zawodników. Minusy: Potencjalnie sporo groźnych konkurentów do walki o skład - Fricke, Czugunow, Jamróg - oni wszyscy chcą jeździć, a ktoś jeździł nie będzie. Finansowo prawdopodobnie bez fajerwerków, Klocowa nie zapłaci gwiazdorskiego kontraktu na poziomie Maćka czy Taia, bo zdaje sobie sprawę, że to jeszcze nie ten poziom.

2) Włókniarz Częstochowa. Drabik junior to mokry sen każdego kibica żużla w tym mieście. Od kilku tygodni trąbią o pospolitym ruszeniu sponsorów i mega ofercie dla Maksa. Niektórzy twierdzą, że on już tam jest. Plusy: Finanse - Świącik zapłaci tyle ile Maks będzie chciał, jest w zasadzie pod ścianą - brak Drabika w składzie będzie odczytany jako porażka zarządu Jazda w rodzinnym mieście. Dostanie numer jaki będzie chciał. Prawdopodobnie Cieślak jako trener. Minusy: Przede wszystkim presja. Przychodzisz jako Drabik - nazwisko legenda w Częstochowie. , dostajesz gwiazdorski kontrakt więc musisz jechać tak jak na Drabika przystało. Porównania do ojca nieuniknione. Do tego sam ojciec, z którym układało się różnie, w teamie drużyny. Ciśnienie w pierwszym roku seniorki będzie gigantyczne.

3) Lublin. Transfer - sensacja. Nikt się tego nie spodziewa. Maks przyszedłby w miejsce Dawida, co samo w sobie ustawia poprzeczkę wymagań niezbyt wysoko. Całkiem nowe otoczenie, bez dodatkowych bodźców. Plusy: Z pewnością gwiazdorski kontrakt, argumentem Motoru byłyby głównie finanse. W zasadzie dowolny numer w zespole. Brak dodatkowej presji związanej z samym nazwiskiem Drabik, zupełnie czysta karta, którą Maks dopiero zacząłby pisać i to w ośrodku, który pięknie zapisanych kart w ostatnim czasie zbyt wielu nie posiada. Minusy: Mocna para juniorów, która w przypadku najczarniejszego scenariusza i poważnych problemów z dyspozycją, wisi jak topór nad głową. Choć ciężko sobie wyobrazić taką sytuację, gdy w obecnym sezonie Dawid odjechał tyle biegów mając jeszcze Lambo pod 8.

Realnie patrząc, najbardziej rozsądnym wyborem dla Maksa byłaby bramka nr 1. Pozostanie w znanym środowisku wydaje się być najbezpieczniejsze i najbardziej oczywiste myśląc długofalowo o swojej karierze.

Przejście do Włókniarza, na obecnym etapie kariery, wydaje się być najgorszym rozwiązaniem. Nakładanie na siebie dodatkowej presji w pierwszym roku startów w gronie seniorów to po prostu głupota. Tutaj musiałby wejść chęć dorównania legendzie ojca, a nie jestem do końca przekonany czy Maks chce budować na tym swoją karierę. Zwłaszcza na jej obecnym etapie.

Wszelkie transfery do Lublina, ewentualnie innych klubów, które wyłożą odpowiedni hajs, będą możliwe jedynie z powodów finansowych, bo poza gwiazdorskim kontraktem nie jesteśmy w stanie zaoferować nic ponadto co oferuje Wrocław. Osobiście uważam, że możliwość budowanie własnego nazwiska w świadomości lubelskiego kibica jest fajna - we Wrocławiu Maks nigdy nie przebije Janowskiego czy choćby Taia - ale na pewno nie decydująca. To tylko ewentualny miły dodatek.

A niech ktoś mi przypomni, Janoś skończył wiek juniora w Tarnowie i wrócil do Wrocławia ? Nie chce mi się szukac może ktoś z Was mi odpowie.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#2928 Postautor: grzesieck » 16 sierpnia 2019, o 15:14

Magic konczyl wiek juniora w Tarnowie i sezon pozniej scigal sie jeszcze barwach Unii jak senior, dopiero potem wrocil do Wroclawia.

Po przejsciu w wiek seniora w Tarnowie, jego srednia dramatycznie spadla z 1,972 w sezonie 2012, na 1,938 w sezonie 2013 :D

https://speedway.com.pl/riders/maciej-janowski/
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#2929 Postautor: Perez » 16 sierpnia 2019, o 15:25

grzesieck pisze:
Gelo pisze:Dlatego w przeciwieństwie do zdecydowanej większości staram się argumentować merytorycznie swoje tezy.

post roku

Za to kłamstwo to powinien dostać bana roku.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2930 Postautor: Gelo » 16 sierpnia 2019, o 21:22

Czy aby wszystko w porządku na poddaszu?

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#2931 Postautor: Speedway » 16 sierpnia 2019, o 22:22

Gelo jak to Gelo, w sezonie ogorkowym lub chocby wolnym tygodniu pusci Baka na lewa strone i od razu forum ozywa.
Przyznam ze z wyzszoscia Mastersa nad Miesiacem tez sie swego czasu zgadzalem, bynajmniej nie dlatego ze ten pierwszy byl Mistrzem Australii i Oceanii a drugi nie :)
Ale umniejszanie klasy Maksia na podstawie jedynie slusznych merytorycznych argumentow takich jak "pojechal slabiej od Trofimowa (wizualnie)" to juz dla mnie za wysoki level ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#2932 Postautor: niespokojny » 16 sierpnia 2019, o 23:27

Drabik to najbardziej utalentowany polski zawodnik po ostatniej złotej erze. Z Polaków w chwili obecnej wyżej można postawić tylko tych co jeżdżą w GP + Piotr Pawlicki.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2933 Postautor: Gelo » 17 sierpnia 2019, o 00:18

Chyba wszyscy biorą to samo. Zazdroszczę. Dajcie przepis na drabikowy odlot.1,5 litra na dwóch?

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2934 Postautor: Gelo » 17 sierpnia 2019, o 00:37

Speedway pisze:Gelo jak to Gelo, w sezonie ogorkowym lub chocby wolnym tygodniu pusci Baka na lewa strone i od razu forum ozywa.
Przyznam ze z wyzszoscia Mastersa nad Miesiacem tez sie swego czasu zgadzalem, bynajmniej nie dlatego ze ten pierwszy byl Mistrzem Australii i Oceanii a drugi nie :)
Ale umniejszanie klasy Maksia na podstawie jedynie slusznych merytorycznych argumentow takich jak "pojechal slabiej od Trofimowa (wizualnie)" to juz dla mnie za wysoki level ;)
Można kpić. Byłem w Tarnowie i mogę stwierdzić, że Trofimow z jego jazdą powinien stać na pudle. Popełnił błąd i wpuścił słabego Drabika pod łokieć. Potem zaatakował i dwa wykluczenia. Ale jechał znakomicie i ambitnie. Szacunek, bo Lampart nie podjął walki, chociaż majstra miał na wyciągnięcie ręki. Miśkowiak nie jest lepszym zawodnikiem. Chyba ma po prostu lepszego (bardziej na czasie - jeżdżącego wujka) doradcę.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2935 Postautor: istred » 17 sierpnia 2019, o 01:06

Chyba nie biorą, a oglądają. Nsport w niedzielę i Eleven w piątek. Polecam. Jak zobaczysz Drabika w kilku meczach to może zmienisz zdanie.

Co do MIMP to Lampart "powinien" wygrać, a Trofimow "powinien" być na pudle.
Szkoda tylko, że Lampart wraz z kolejnymi biegami był coraz wolniejszy, w przeciwieństwie do Miśkowiaka i Kubery, a Trofimow popełniał błędy faulując rywali albo nieopanowując motocykla przy próbach wydostania się z końca stawki. Jednak myślę, że obaj mogą się czuć moralnymi zwycięzcami ;)

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#2936 Postautor: grzesieck » 17 sierpnia 2019, o 01:32

alternatywne wyniki MIMP:

1. Trofimow
2. Karlsson
3. Masters
4. Lampart
.
.
.
8. Miskowiak
.
.
11. Drabik

a w ogole to dlaczego w biegu dodatkowym pojechal Lampart? kazdy widzial, ze byl strasznie wolny, Ziolkowski powinien byl wpuscic za niego szybkiego Trofimowa, zostala zaprzepaszczona wielka szansa przez nieudolnosc naszego managera i niech nikt mi nie probuje wmowic ze w biegu dodatkowym o zloto musi jechac zawodnik z najwieksza iloscia punktow, bo wcale nie musi, zreszta ja nawet nie uwazam ze mogl za niego pojechac Trofimow, wiec nie wkladajcie mi w usta slow, ktorych nigdy nie wypowiedzialem
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2937 Postautor: Gelo » 17 sierpnia 2019, o 08:27

istred pisze:Chyba nie biorą, a oglądają. Nsport w niedzielę i Eleven w piątek. Polecam.

I Polsat sport i canal+ w sobotę. Można niby być krytykiem filmowym oglądając to co się ocenia na smartfonie. Tu jest chyba sedno sprawy jeżeli chodzi o znajomość tematu. Zdecydowanie polecam pojeżdżenie po Polsce i nie tylko i obejrzenie żużla na żywo. Nie widać mniej. Zapewniam.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#2938 Postautor: niespokojny » 17 sierpnia 2019, o 09:23

Dzisiaj kazdy moze byc ekspertem, bo jest internet. Np. taki Krzystyniak. I jeszcze mu za to placa. Co do Gela to z nim sie nie ma co spierac, a juz na pewno nie na temat Mastersa :mrgreen: . Wtrace tylko ze to ze ktos duzo oglada meczow, nie znaczy ze potrafi poprawnie ocenic potencjal zawodnika i wyciagac wnioski. Tak samo nie ten co sie najwiecej uczy musi miec najlepsze oceny, albo ten co najwiecej jezdzi nie musi byc najlepszym zuzlowcem itd. Wiec darujmy sobie przepychanki przynajmniej w tym temacie.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2939 Postautor: Gelo » 17 sierpnia 2019, o 10:07

Nie trzeba oglądać dużo wyścigów żeby zobaczyć jak ktoś prowadzi motocykl jak czyta tor jak atakuje i czy w ogóle. Znawcy wystarczy jeden wyścig. Forumowicze mogą robić z Gela idiotę, który się nie zna i który samozwańczo uważa się za eksperta. Ale z jakiegoś powodu tenże Masters trafił do Motoru w zeszłym roku. I to nie Gelo podpisywał z nim kontrakt. Gelo po prostu był w Ostrowie w 2017 na meczu i padł ofiarą tego samego co Jakub Kępa. Masters na tle wszystkich naszych zawodników wyglądał jak gość z innej planety. Czy ktoś z "telewizyjnych ekspertów" odważy się napisać, że Jakub Kępa nie zna się na żużlu i powinien zmienić profesję?

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#2940 Postautor: grzesieck » 17 sierpnia 2019, o 10:24

Gelo pisze:Nie trzeba oglądać dużo wyścigów żeby zobaczyć jak ktoś prowadzi motocykl jak czyta tor jak atakuje i czy w ogóle. Znawcy wystarczy jeden wyścig. Forumowicze mogą robić z Gela idiotę, który się nie zna i który samozwańczo uważa się za eksperta. Ale z jakiegoś powodu tenże Masters trafił do Motoru w zeszłym roku. I to nie Gelo podpisywał z nim kontrakt. Gelo po prostu był w Ostrowie w 2017 na meczu i padł ofiarą tego samego co Jakub Kępa. Masters na tle wszystkich naszych zawodników wyglądał jak gość z innej planety. Czy ktoś z "telewizyjnych ekspertów" odważy się napisać, że Jakub Kępa nie zna się na żużlu i powinien zmienić profesję?

zapomniales sie przelogowac?
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#2941 Postautor: Perez » 17 sierpnia 2019, o 10:38

Czyli teraz uważasz ze Drabik to odwrotna sytuacja do Mastersa? No ciekawe :shock: A wiesz ze Maks jezdzi od dobrych kilku lat w ekstralidze i ogrywa na co dzień seniorów z przeciwnych drużyn? I zapewne zostanie jak tu było pisane drugim Janowskim czy Dudkiem albo Pawlickim. A Ty w niego dalej watpisz bo co bo zawody juniorskie mu nie wyszły?
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2942 Postautor: Gelo » 17 sierpnia 2019, o 11:34

Jeżeli mam być szczery to nie widzę związku Drabika z Mastersem. Zauważyłem tylko, że ilekroć próbuje się mi udowodnić, że jestem żużlowym ignorantem pojawia się nazwisko Masters. Nie bardzo wiem po co. Żadna sztuka ogłosić "moim ulubieńcem jest Rickardsson, bo był szesnaście razy mistrzem świata". Co do Drabika wyraziłem swoją opinię, że na podstawie jego jazdy nie uważam go obecnie za istotne ewentualne wzmocnienie Motoru w formacji seniorskiej. I mam nadzieję - Kuba nie ma takich pomysłów. Z wnioskami poczekałbym na odjechany sezon jako senior. Ktoś ma prawo uznać go za supergrajka. Ale ja tak nie uważam i musimy spisać protokół niezgodności.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#2943 Postautor: niespokojny » 17 sierpnia 2019, o 14:28

Wszystko sie zgadza Grześ tyllo to chyba Ty wytoczyles ciezkie dziala w postaci mocnych argumentow? Za taki ja bym uznal statystyki zawodnika z ostatnich kilku sezonow, zdobyte medale itd. A Ty na drugiej szali kladziesz MIMP 2019 gdzie Smyk i Kubera tez zawalili. Kiedys niejaki Daeid Kujawa zostal mistrzem swiata zostawiajac daleko za soba Zagara, Kasprzaka i bodaj Hampela. Z punktu widzenia statystyki, zbyt duze odchylenie od normy, zawody do odrzucenia w ocenie zawodnika.

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#2944 Postautor: Speedway » 17 sierpnia 2019, o 14:44

Zmieniajac temat:
Dzis w Gorzowie zawody w ktorych mamy spore szanse na zloty medal dla Motoru. Jesli jest inaczej niech mnie ktos poprawi, ale nasz klub ma chyba tylko jedno zloto za MDMP '84. Powaznie zagrozic moze Wlokniarz i GKM, byc moze Stal jesli Szczotka sie choc troche ogarnie. W pierwszej serii jedziemy z Wlokniarzem i okaze sie czy Wiktory wezma rewanz za MIMP. Obawiam sie startow Trofimowa. Tam na trasie wiele nie ugra.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#2945 Postautor: Kargolo » 17 sierpnia 2019, o 15:13

niespokojny pisze:A Ty na drugiej szali kladziesz MIMP 2019 gdzie Smyk i Kubera tez zawalili.

Przecież napisał argument. "Sylwetka lepsza od prędkości, drugi sezon z rzędu wyniki nie powalają na kolana".
Faktycznie średnia 2,081 i 12 miejsce w klasyfikacji Ekstraligi to jakiś dramat. W wieku 21 lat powinien mieć co najmniej 2,800 i zdecydowanie prowadzić. Wtedy by sobie zasłużył na szacunek i poważanie u Gela ;)
Świetny chłopak, ogromny talent, do tego walczy i jedzie z pomysłem. Sympatyczny śmieszek, choć nie tak bardzo jak ojciec (oj nie ucieknie łatwo od tych porównań ;) ).
Jego widziałbym u nas najchętniej ze wszystkich polskich zawodników oprócz Janowskiego. Na ten moment ten transfer brzmi jak science-fiction, ale czy na pewno? ;)

Co do MMPPK to dzisiaj ogromna szansa na złoto. Każdy wynik poniżej drugiego miejsca będzie rozczarowaniem. Moim zdaniem tylko Lwy mogą dzisiaj chłopakom zagrozić.

EDIT: Aha, i na SabmarTV będzie transmisja. Może nie wszyscy wiedzą ;)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

blajar
Trener

#2946 Postautor: blajar » 17 sierpnia 2019, o 15:55

Pawliczak-Krakowiak też mogą zamieszać :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#2947 Postautor: Speedway » 17 sierpnia 2019, o 16:13

No wizualnie kur..a ladnie
Obrazek

blajar
Trener

#2948 Postautor: blajar » 17 sierpnia 2019, o 16:14

No to ładnie Trofik zaszalał. Szczęście, że puścił ten motor bo byłaby tragedia :/
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

SpeedwayGMtwitter
Junior
Kontakt:

#2949 Postautor: SpeedwayGMtwitter » 17 sierpnia 2019, o 16:15

No tak W.Lampart olał kompletnie kolege Trofimowa co z resztą nie jest nowością choć szkoda bo to kolejne zawody drużynowe.
Ten drugi próbował za wszelką cenę jak najszybciej wyprzedzić J.Miśkowiaka i zanotował upadek.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#2950 Postautor: grzesieck » 17 sierpnia 2019, o 16:16

SpeedwayGMtwitter pisze:No tak W.Lampart olał kompletnie kolege Trofimowa co z resztą nie jest nowością choć szkoda bo to kolejne zawody drużynowe.
Ten drugi próbował za wszelką cenę jak najszybciej wyprzedzić J.Miśkowiaka i zanotował upadek.

nom, mogl puscic Miskowiaka i spokojnie dojechac para z Trofimowem na 3-3 :)))))
METHANOL ADVENTURE TEAM