Motor Lublin w sezonie 2019

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
papi
Trener

Re: Motor Lublin w sezonie 2019

#4651 Postautor: papi » 10 lipca 2019, o 17:11

podpisali poza okienkiem, ale pomiędzy okienkiem głównym (zimowym), a kolejnym. Wydaje mi się, że teraz nie mają już żadnych specjalnych względów, ale postaram się poszukać w regulaminach

EDIT:
Zawodnik zwolniony automatycznie oraz zawodnik zwolniony z przyczyn jak w art. 218 ust. 2, może być zgłoszony w każdym terminie, nie później jednak niż koniec sezonu rozgrywkowego, w którym zawodnik uzyskał zwolnienie.

czyli faktycznie masz rację, chociaż dla mnie mało logiczne ;) rozumiem przywileje do pierwszego okienka po zwolnieniu, później staje się takim samym zawodnikiem jak inny, który nie podpisał umowy mimo że mógł...

jerry78
Trener

#4652 Postautor: jerry78 » 10 lipca 2019, o 23:28

papi pisze:skąd przekonanie co do MJJ? Jak dla mnie to jeden z pierwszych zawodników, po którego bym ruszył. Kontrakt z tego co wyczytałem ma na rok

https://gazetalubuska.pl/martin-vaculik ... r/13641784

Flagg
Trener

#4653 Postautor: Flagg » 11 lipca 2019, o 09:54

W Zielonej chyba tylko Nicki ma jednoroczny kontrakt. Pepe i Dudek tez mają 2-3 letnie umowy.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Sledzio
Trener
Kontakt:

#4654 Postautor: Sledzio » 12 lipca 2019, o 18:48

Dajcie na luzzz ludzie, jeszcze nie utrzymaliśmy się, a wy już snujecie skład na nowy rok. Daj Boże byśmy utrzymali się, ale nie takie rzeczy sport widział na oczy.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#4655 Postautor: dannie » 16 lipca 2019, o 16:12

Przypomnijcie sobie, co pisano o osiągnięciach transferowych Motoru w zimie.

Lipiec 2019 r.
Jakub Kępa ze Speed Car Motoru to jeden z największych wygranych okresu transferowego

:mrgreen:

https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/83292 ... z-nim-o-no
Obrazek

Flagg
Trener

#4656 Postautor: Flagg » 18 lipca 2019, o 19:29

Ktoś ma jakieś pojęcie, co się dzieje z Gosikiem? W DMPJ nie jeździ już od kilku rund, dzisiaj w Pucharze Ekstraligi 250cc też się nie pojawił, choć był zgłoszony. Przepadł jak kamień w wodę. Licencję żużlową ma już niemal rok, a liczbę wyścigów, w których wystartował pewnie można policzyć na palcach obu rąk. O liczbie tych ukończonych nawet nie ma co wspominać. Z jego otoczenia dobiegały sygnały, że chłopak traktuje żużel poważnie i jest ambitny. Ale trudno się rozwijać jak się nie startuje

Dzisiaj we wspomnianym pucharze jechał inny nasz reprezentant - Jan Rachubik. Ale chyba wielkich nadziei z nim też wiązać nie należy, skoro w jednym z biegów został....zdublowany.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

#4657 Postautor: Saeyl » 22 lipca 2019, o 19:27

https://www.przegladsportowy.pl/zuzel/p ... kt/39hwqrf

Kilka ciekawostek dot. Motoru, a głównie zainteresowania Michałem Curzytkiem.

K.A.M.I.L.
Zawodowiec
Kontakt:

#4658 Postautor: K.A.M.I.L. » 27 lipca 2019, o 10:58

Wiem, ze sezon jeszcze trwa, ale myslac o przyszlymsezonie, bardzo chetnie widzialbym taki sklad:

1. Hampel
2. Miesiac/Zengota
3. Doyle
4. Laguta
5. Michelsen
6. Lampart
7. Trofimow
8. Lambert
MOTOR LUBLIN

Raf
Zawodowiec

#4659 Postautor: Raf » 9 sierpnia 2019, o 09:59

Transferowe wymagania Doyle'a. Liczy się nie tylko kasa
Dodatkowym wymaganiem jaki Australijczyk będzie stawiać swojemu nowemu klubowi jest posiadanie mocnej pary juniorów. Zawodnik ma już dość jazdy w klubie, w którym od początku trzeba odrabiać straty po porażce w biegu młodzieżowym, a biegi z młodszymi kolegami traktuje się jak występy indywidualne, w których nie ma możliwości pomyłki. W Toruniu Doyle ustawiany był zwykle jako lider zespołu pod numerami 1. i 9., ale i tak przynajmniej raz w meczu był pod presją i tuż przed wyścigami nominowanymi musiał rywalizować praktycznie sam przeciwko parze bardzo mocnych rywali.

Wygląda chyba na to, że Doyle już się zdecydował :)

blajar
Trener

#4660 Postautor: blajar » 9 sierpnia 2019, o 10:02

Raf pisze:Wygląda chyba na to, że Doyle już się zdecydował :)

O ile nam Wrocek młodej Pantery nie podbierze obiecując starszej walkę o skład po odejściu Drabika do Czewy? Wiem, wiem.... za wcześnie na takie dywagacje ale jednak z tego, co słychać, jest coś na rzeczy.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#4661 Postautor: niespokojny » 9 sierpnia 2019, o 10:06

Nikt Dawidowi nie da w ekstralidze nawet możliwości walki o skład. O to jestem spokojny.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Klops1
Senior

#4662 Postautor: Klops1 » 9 sierpnia 2019, o 10:13

blajar pisze:
Raf pisze:Wygląda chyba na to, że Doyle już się zdecydował :)

O ile nam Wrocek młodej Pantery nie podbierze obiecując starszej walkę o skład po odejściu Drabika do Czewy? Wiem, wiem.... za wcześnie na takie dywagacje ale jednak z tego, co słychać, jest coś na rzeczy.

Wrocław musiałby kompletnie upaść na głowę, żeby zamiast dać prawdziwą szansę Czugonowowi kontraktować Dawida.

Chyba, że Dawid byłby traktowany jako koło zapasowe, i to też nie pierwszego wyboru. Ale wtedy to chyba lepiej dla niego żeby sobie cykal po 8-10pkt w Nice.

Nie oszukujmy się, Dawid ma dwie opcje jeśli pakiet Panter będzie nierozłączny - angaż u nas i rywalizacja z Zengim o skład + Lambert pod 8, ewentualnie Rybnik, który desperacko będzie szukał juniorów i może zaoferować Dawidowi gwarancje startów, Nice I Liga odpada, bo Wiktor musi jeździć w Ekstra, a nikt inny nie da Dawidowi cienia szansy na starty.

Raf
Zawodowiec

#4663 Postautor: Raf » 9 sierpnia 2019, o 10:17

Z tego co wiem, to Wrocław jest raczej zainteresowany Cierniakiem z Unii Tarnów i raczej mało prawdopodobne, żeby to się zmieniło. Tym bardziej że zawsze jest łatwiej wyciągnąć juniora z klubu niższej ligi. Tym bardziej, że Wiktor Lampart wypowiadał się już, że w Motorze mu dobrze (szukałem tej wypowiedzi, ale niestety nie znalazłem)

Flagg
Trener

#4664 Postautor: Flagg » 9 sierpnia 2019, o 10:17

Sam przez większość sezonu obstawiałem, że Rusko rozbije bank dla Wiktora, ale oni chyba faktycznie celują bardziej w Cierniaka. A w przypadku straty Drabika sami uderzą do Doyle'a. Jamróg ładnie im zaczął jechać, wiec z Drabikiem czy bez pozycje polskich seniorów mają dość dobrze obsadzone. Aczkolwiek dla Jamróga papierkiem lakmusowym będą play-offy.

Natomiast wydaje się, ze jedyną kartą jaką konkurencja może zagrać, by wyciągnąć od nas młodego jest Dawid. Ale gdzie by nie poszedł i dostał obietnicę walki o skład, to tą walkę najpewniej przegra i skończy na wypożyczeniu do Nice. Chyba ze Rybnik, tam ze Szczepaniakiem faktycznie mógłby powalczyć. No ale Lamparty w Rybniku to byłby większy numer niż Łaguta w Lublinie i solidny liść na twarzy Kępy od Pana Prezesa Mrozka.

Robson
Senior

#4665 Postautor: Robson » 9 sierpnia 2019, o 10:23

Mrozek - czlowiek honoru mówił jasno, że dopóki on będzie prezesem to juniorzy będą z Rybnika.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#4666 Postautor: Gelo » 9 sierpnia 2019, o 10:33

Widzę, że w dywagacjach ciągle w tle jest przekonanie, że ktoś może nam podkupić zawodników. A tymczasem nie ma żadnych przesłanek żeby uważać, że kucamy finansowo w porównaniu np. z Rybnikiem. Jestem przekonany, że tak nie jest. Prawdopodobnie jesteśmy konkurencyjni ze wszystkimi klubami Ekstraligi. Dlatego o tym kto gdzie trafi zdecydują takie kwestie jak odległość do domu, szkoły, ilość meczów do odjechania i skład bazowy. Zakładam, że zmiany składów będą kosmetyczne i będą dotyczyły pojedyńczych zawodników. Oczywiście niemal tradycyjnie do rozbiórki jest spadkowicz.

Flagg
Trener

#4667 Postautor: Flagg » 9 sierpnia 2019, o 10:34

Robson, masz nieaktualne informacje :) Ostatnio wspominał, że prawdopodobnie będą jednak musieli posiłkować się towarem z zewnątrz :) Przecież z Gierą i Tudzieżem, to oni 14 pkt w 14 meczach zrobią.

Widzę, że w dywagacjach ciągle w tle jest przekonanie, że ktoś może nam podkupić zawodników. A tymczasem nie ma żadnych przesłanek żeby uważać, że kucamy finansowo w porównaniu np. z Rybnikiem

Myślę, że nikt nie zakłada, ze finansowo nie jesteśmy konkurencyjni. Jest jedynie ryzyko, czy Dawid nie zacznie mącić w głowie młodszemu.

Awatar użytkownika
Vaginator
Senior

#4668 Postautor: Vaginator » 9 sierpnia 2019, o 10:56

Jeśli Mrozek dotrzyma obietnicy z juniorami rybnickimi, to spadną z jeszcze większym hukiem, niż Toruń w tym roku. Przecież Cierniak już ugadany. Para Liszka-Cierniak wygląda na papierze nieźle. Przed Liszką jeszcze 2 sezony w roli juniora.

Raf
Zawodowiec

#4669 Postautor: Raf » 9 sierpnia 2019, o 11:00

Flagg pisze:Robson, masz nieaktualne informacje :) Ostatnio wspominał, że prawdopodobnie będą jednak musieli posiłkować się towarem z zewnątrz :) Przecież z Gierą i Tudzieżem, to oni 14 pkt w 14 meczach zrobią.

Tyle tylko, że nie za bardzo jest kogo wziąć... Na rynku juniorów jest ogromna posucha, a w dodatku mamy w grze kilku dużych graczy jak choćby Wrocław czy Lublin, który ostrzy pazurki na braci Curzytków. Leszno też zapewne chociaż się rozejrzy na rynku, bo choć Pludra ma papiery na duże ściganie, to w przyszłym sezonie jeszcze nie będzie gwarantował wystarczającej jakości na walkę o Mistrza Polski, a w obliczu osłabienia składu seniorów Smykiem dobrze by było choćby trochę wzmocnić juniorów. Szlauderbach raczej odpada, bo jazda nieobjeżdżonym w ekstralidze juniorem, który w dodatku kończy wiek juniora byłoby dziwną decyzją.

Wygląda jednak na to, że ROW będzie bardzo zdeterminowany, bo oni w walce o seniorów będą w przyszłym sezonie w podobnej sytuacji co my, a w dodatku nie będą mieli do dyspozycji tak zdolnych juniorów. Bez juniorów prezes Mrozek to w przyszłym sezonie na quadzie sobie nie pojeździ i w 2021 znowu będzie napinka w nice. Dobrą opcją na przetrwanie byłby dla nich właśnie Szlauderbach, ale czy Leszno nie będzie chciało go zostawić na wszelki wypadek?

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#4670 Postautor: niespokojny » 9 sierpnia 2019, o 11:11

Ja pamiętam jak Zdunek się wypowiadał, że zastanawiali się w zeszłym sezonie nad pakietem Lampartów, ale ten starszy ich nie przekonywał i zrezygnowali. Mimo, że Dawid był po dwóch sezonach w I lidze ze średnią powyżej 2,0. Wiktor to nie Drabik ani Smektała, jeszcze mu sporo brakuje do nich. Bardzo wątpliwe, żeby ktoś poświęcił miejsce seniorskie aby mieć lepszego juniora. Rybnik ma Polaków całkiem niezłych, lepiej wyglądają pod tym względem niż my.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Flagg
Trener

#4671 Postautor: Flagg » 9 sierpnia 2019, o 11:14

Że bieda na rynku jest straszna, to ja się zgadzam. Przecież najlepszy junior Nice, nie licząc idącego na seniorkę Chmiela i chłopaków z Loko, ma średnią 1,125 (Stalkowski). Dla porównania, Stalkowski z taką średnią rok temu byłby dopiero siódmym polskim juniorem w 1 lidze. W tym jest drugi. Toć taki asior jak Kossakowski jeździł rok temu lepiej.

Z drugiej strony pamiętajmy, ze sprzęt potrafi działać cuda. Turowski w Gdańsku dojeżdżał 50 metrów petardą Kossakowskim, a w Grudziądzu względnie daje radę.

Patrząc natomiast na nazwiska, to mamy coś takiego (nie skupiam się na tym, czy ktoś jest do wyjęcia, czy nie) to najciekawszymi kąskami wydają się być właśnie Stalkowski, Nowacki, Żupiński, Cierniak, Szlauderbach, Curzytek i dwóch eligowców - Świdnicki i Wojdyło. Jeśli założymy, że Cierniak idzie do Wrocka, Szlauderbacha, Świdnickiego i Wojdyły nie puszczą ich Eligowe kluby, to wybór dramatycznie się zawęża.

Dlatego też Kępa byłby mistrzem świata, jakby sprowadził Curzytków. A przynajmniej Michała. Mamy względny spokój na lata.

Awatar użytkownika
Vaginator
Senior

#4672 Postautor: Vaginator » 9 sierpnia 2019, o 11:23

Curzytkowie to będzie łakomy kąsek. Niemniej fajną opcją byłoby ich zakontraktowanie i puszczenie na wypożyczenie do I ligi. Pludra to póki co ma połamaną nogę. Peroń po takim upadku w ogóle zrezygnował z żużla, więc w Unii jest problem, bo Szlauderbach będzie miał 21 lat, a niewątpliwie Pludrze ten wypadek na naszym torze nie pomoże.

Robson
Senior

#4673 Postautor: Robson » 9 sierpnia 2019, o 11:44

Jeśli Bajerski trafi do Torunia to myślę , że pociągnie Curzytków. Dla nich byłby to idealny kierunek z perspektywą awansu do pgee

Ge(L)o
Trener

#4674 Postautor: Ge(L)o » 9 sierpnia 2019, o 22:59

Z tego miejsca chciałbym serdecznie pogratulować całemu Klubowi : dyrekcji, kierownictwu, menadżerowi, zawodnikom, niezajęcia ostatniego miejsca w tabeli ekstraligi, które wieszczyło nam całe środowisko. Redaktorzy i eksperci, których nazwisk nie ma sensu wymieniać, bo to gnidy i owsiki. Większość forumowiczów, nawet nie chcę przez litość przytaczać nicków i postów zwiastujących nam zero punktów przez cały sezon i spadek z hukiem.
Wobec całego szamba, które wylało się na Motor przed sezonem, osiągnęliśmy w sportowej walce wyniki pozwalające nam myśleć o kolejnym sezonie wśród 8 najlepszych drużyn żużlowych w Polsce.
Pamiętajmy, że to nie koniec sezonu.
J...ć malkontentów.
TYLKO MOTOR.

Flagg
Trener

#4675 Postautor: Flagg » 9 sierpnia 2019, o 23:02

Polać mu