Motor Lublin - Falubaz Zielona Góra ( 30.06.2019 19:00 )
Re: Motor Lublin - Falubaz Zielona Góra ( 30.06.2019 19:00 )
Krótko ale dobitnie: mecz przegraliśmy przez starty. Tyle.
No właśnie. Jak się nie ma żadnego zawodnika z GP w składzie nie ma co liczyć na starty :)
-
CKM1946
- Zawodowiec
No to jest pewne że Grisza nie bedzie chciał zejść ze stawek ale jeśli one są faktycznie takie olbrzymie jakie się podaje tu i ówdzie to nie ma bata. Musi obniżyć, nie potwierdził też ze jest terminatorem więc wiele argumentów w rękach nie ma.
Ale tutaj też racja Lubelski tor to nie jest tor dla niego.
Ale tutaj też racja Lubelski tor to nie jest tor dla niego.
Gelo pisze:Ja wierzę w słowa Marka Kępy. Jeżeli się utrzymamy będziemy tylko mocniejsi. Z bólem serca ale AJ Lambo Dawid i na pół gwizdka Łełek to nie są zawodnicy na walkę o medale mistrzostw Polski. Mikkel też jest objawieniem ale jak to objawienie może mieć takie występy jak dzisiaj czyli średnie.
AJ i Dawid zgoda. W przypadku AJ-a nie ma sensu, zeby się męczył w Elidze. Zasług dla nas nikt mu nie odbierze, ale obecnie jego miejsce jest w Nice, gdzie może sobie hulać do woli i pomagać innym awansować do PGE. O Dawidzie pisałem już wielokrotnie. Jeśli pasuje mu rola rezerwowego, który wskakuje do składu w przypadku kontuzji/fatalnej dyspozycji kogoś na papierze lepszego, to drzwi otwarte. W innym wpadku niech wsiada do busa z AJem i jadą w kierunku 1 ligi.
Co do Miesiąca i Lambo. Miesiąc powinien, a wręcz musi zostać. Raz, ze jemu rola doparowego po prostu pasuje. Dwa - na rynku nie ma dostępnych zbyt wielu Polaków lepszych od niego. Trzy - przeca on jest niemal jak swój. Przyszły sezon to jeszcze za wcześnie, zeby się z Pawłem rozstawać. Natomiast co do Lambo, to...nie wiem. Po prostu nie wiem. Jeśli mielibyśmy zastąpić AJ-a i Dawida przykładowo Hampelem i Doyle'em, to nawet spod 8/16 Lambert w teorii sobie za bardzo nie pojeździ. Ale to wciąż Lambert - jeden z najbardziej perspektywicznych zawodników na świecie. Odpuszczać go ot tak o jest mocno ryzykowne. To, ze teraz ma słabszy sezon, nie oznacza, ze za rok nie będzie hulać aż miło. Sparta 2 lata czekała aż im Fricke odpali.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Dzisiaj pod stadionem jeden z panów przekonywał mnie że Doyle to już u nas jest dogadamy. Co prawda trochę we krwi i wydychanym powietrzu miał no ale był wiarygodny. Nawet selfie z doylem z Torunia jako dowód dogadania pokazywał.
Nazir pisze:Krótko ale dobitnie: mecz przegraliśmy przez starty. Tyle.
Starty starty starty Start Gniezno w barażach echhh...
Flagg pisze:AJ i Dawid zgoda. W przypadku AJ-a nie ma sensu, zeby się męczył w Elidze. Zasług dla nas nikt mu nie odbierze, ale obecnie jego miejsce jest w Nice...
Również nie widzę w przyszłym sezonie AJ i D. Lamparta. Oni są dobrzy, ale na pierwszą ligę. Pozostałych zawodników zostawiłbym, a na pokład dokooptował jedynie Jasona Doyla i Jarosława Hampela. Pytanie tylko czy nasz budżet to udźwignie chociaż najmniejszy to on nie jest. Michelsen jest przyszłościowy i nie zdziwię się jeśli za parę lat będzie się bił w GP o mistrza. Lambert ma po prostu gorszy sezon, co widać po innych ligach również. On w końcu odpali. Trofimov ma kontrakt na 2 lata, więc ok. Młodego Lamparta zapewne będą chciały inne kluby, ale widziałbym go do końca wieku juniorskiego u nas. Zapewne, gdy będzie w wieku Drabika to będzie trzaskał komplety tak jak on. Miesiąc musi zostać. Na rynku jest deficyt polskich seniorów, a on jest dobry tylko starty ma słabe. Jak wygra start to pojechał i go nie ma.
No i wielką niewiadomą jest, co z Zengotą. Chłopak chce odpłacić się za ten sezon w przyszłym, ale czy będzie w stanie?
Ostatnio zmieniony 30 czerwca 2019, o 23:41 przez Saeyl, łącznie zmieniany 1 raz.
- tezetomaniak
- Trener
Ah te eksperckie powiedzonka: "nazwiska nie jeżdżą" oraz "mecze wygrywa się juniorami".
:D
:D
kondzio78 pisze:Nazir pisze:Krótko ale dobitnie: mecz przegraliśmy przez starty. Tyle.
Starty starty starty Start Gniezno w barażach echhh...
ehhh
Gelo pisze:No właśnie. Jak się nie ma żadnego zawodnika z GP w składzie nie ma co liczyć na starty :)
W takim razie slepy ogladal mecz, bo starty byly super tylko dojazd kulal...
Kolokwialnie. Jest taki wyraz. No chyba że ustalimy, że moment startowy to 1 sekunda. A " dojazd " to kolejne dwie.
Ja bym cały skład zostawił, dwóch napieraczy zakontraktował i zastanowił się nad wypożyczeniami. Kilku naszych zawodników głównie na startach na lubelskim torze się męczy.
Gelo pisze:Ja bym cały skład zostawił, dwóch napieraczy zakontraktował i zastanowił się nad wypożyczeniami. Kilku naszych zawodników głównie na startach na lubelskim torze się męczy.
To nie pierwszy taki pomysły więc z ciekawości się zapytam. Jaki interes nasz klub, klub wypożyczający i zawodnik mieliby mieć z takiej konstrukcji?
Przecież każdy kontrakt to koszty. Natomiast jeśli nasz klub chciałby drożej wypożyczać niż kontraktować to robi z siebie pośrednika, którego zawodnik z klubem wypożyczających chętnie ominą, bo dla nich wtedy zostanie więcej.
Nie przez przypadek takie sytuacje w żużlu w zasadzie nie występują.
Interes jest oczywisty. A głowa w tym Kuby. AJ, Lambo i Dawid nie mają żadnych kart przetargowych żeby za takie kontrakty przepłacać. Największy kapitał ma tu Dawid, który nazywa się Wiktor. Ale to uwiązanie też się kiedyś musi skończyć. Dobrze by było żeby z Zengim coś się rozwiązało wtedy problem Dawida jest mniejszy
Mi by pasowala polska para Zengi Łełek, oczywiscie Grzesiek w optymalnej dyspozycji. Nie ukrywam ze glownie ze wzgledu na sympatie do obydwu bo wole ich oklaskiwac niz jakiegos Kasprzaka. Z dosc mlodych i cokolwiek prezentujacych Polakow spoko opcją moim zdaniem jest Wozniak. Ze stranieri pasowalby Doyle , Mikkel i jakis poki co przecietniak za to przyszlosciowy majacy przeblyski i zadatki na dobrego rajdera i ktory moglby w razie czego dzielic biegi z Lambertem (cos w stylu Czugunowa lub Thomsena? - to tylko przyklady) Na pewno stanowcze nie dla przeplacania Laguty - jak juz dawac gruba kase to za goscia co bedzie krecil po 12 pkt niezaleznie od toru. Tacy zawodnicy wsparci naszymi juniorami byliby w stanie powalczyc. Nie musimy w przyszlym sezonie walczyc o medal ale fajnie miec sklad, ktory moze zrobic niespodzianke i powalczyc w play off.
Gelo pisze:Interes jest oczywisty.
Mógłbyś przybliżyć?
Dla mnie pojęcie przepłacania w żużlu nie istnieje. Suma, która widnieje na kontrakcie zawsze jest wynikiem zgody pomiędzy klubem i zawodnikiem. Czyli zarówno zawodnik uznaje ja za godną jak i klub za adekwatna do oczekiwanych korzyści. A że Laguta tyle kosztował? To był koszt wyciągnięcia go z Rybnika i wynik kiepskiej sytuacji Motoru. Bez Laguty już byśmy mogli myśleć o składzie w I lidze w przyszłym roku. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji ten transfer się klubowi ostatecznie opłacił.
Ostatnio zmieniony 1 lipca 2019, o 00:25 przez istred, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja uważam, że jeżeli się utrzymamy to właśnie przyszłym roku możemy się bić o medale. Zadecydują juniorzy i dwa wzmocnienia. Coś czuję, że będzie dobrze.
istred pisze:Gelo pisze:Interes jest oczywisty.
Mógłbyś przybliżyć?
Dla mnie pojęcie przepłacania w żużlu nie istnieje. Suma, która widnieje na kontrakcie zawsze jest wynikiem zgody pomiędzy klubem i zawodnikiem. Czyli zarówno zawodnik uznaje ja za godną jak i klub za adekwatna do oczekiwanych korzyści. A że Laguta tyle kosztował? To był koszt wyciągnięcia go z Rybnika i wynik kiepskiej sytuacji Motoru. Bez Laguty już byśmy mogli myśleć o składzie w I lidze w przyszłym roku. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji ten transfer się klubowi ostatecznie opłacił.
To oczywiste i bez dwoch zdan ten transfer byl potrzebny. Natomiast w kontekscie przyszlego sezonu taka sama stawka to moim zdaniem za duzo i tyle :)
Nie lubię zaglądać komuś do kieszeni i wypowiadać się na temat nie swoich pieniędzy, ale rynek transferowy pokaże jakie będą ceny zawodników. Jeśli na rynek wskoczy Doyle, a być może pojawi się też ktoś z Częstochowy, Leszna i może Gorzowa to i Laguta będzie musiał zejść ze stawek.
Tak samo pisałem o Hancocku. Że albo on zejdzie ze swoich stawek albo zatrudnienia w tym sezonie nie znajdzie. I nie znalazł. Rynek wbrew pozorom jest dość prosty, a budżety klubów nie są z gumy. Jeśli w tym sezonie zyskamy wiarygodność, a zyskamy, to również uważam, że w przyszłym oknie transferowym będzie łatwiej. I Laguta się tańszy zrobi ;)
Tak samo pisałem o Hancocku. Że albo on zejdzie ze swoich stawek albo zatrudnienia w tym sezonie nie znajdzie. I nie znalazł. Rynek wbrew pozorom jest dość prosty, a budżety klubów nie są z gumy. Jeśli w tym sezonie zyskamy wiarygodność, a zyskamy, to również uważam, że w przyszłym oknie transferowym będzie łatwiej. I Laguta się tańszy zrobi ;)
- niespokojny
- Trener
Gelo pisze:To, że nazwiska nie jeżdżą to największa głupota jaką można było wymyślić. Dzisiaj Falubaz, a poprzednio Sparta pokazali, że nazwiska właśnie jeżdżą, a szlachectwo zobowiązuje. Jest liga dwóch prędkości także nazwiskowo i cudów nie ma.
Hmm, te toruńskie nie jezdza bo pod wzgledem nazwisk Torun nas bije na glowe, ma dwoch bylych IMŚ i bylego brazowego medaliste, i 7 krotnego mistrza Danii. Z tym ze nawet z Toruniem sie piekielnie u siebie meczylismy. Nam brakuje jednego zawodnika za Dawida/Lamberta minimum na poziomie Griszy.
A Grisza fajny chlop, selfiaka strzelal kto tylko chcial, z kazdym piatke przybil. Moze i ma latke zlotowy, ale malo ktory zawodnik podchodzi do kibica z taka cierpliwoscia. Duzy plus dla niego.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
samba pisze: jak juz dawac gruba kase to za goscia co bedzie krecil po 12 pkt niezaleznie od toru.
Takich zawodników jest w naszej lidze raptem kilku: Zmarzlik, Woffinden, Madsen, A. Łaguta, Janowski (choc też miewa słabsze mecze) i Doyle. 5 pierwszych jest nie do wyjęcia. Zostaje tylko Doyle. Cała reszta nie jest gwarantem 12 i więcej punktów. Mogą robić 14, a mogą i 9.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
- niespokojny
- Trener
Proponuje na razie nie szalec i nie isc tropem torunskim, jak szykowali sobie sklady przed meczem z nami. Wlodarze niech prowadza rozmowy ale baraże to nie jest zjedzenie zupki. Tym bardziej ze wszyscy nasi zawodnicy poza Grisza jezdzili w zeszlym sezonie w I lidze.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
pełna zgoda. Ale z toruńskimi nazwiskami jest problem nie od dzisiaj. Tam nie wyciągnięto wniosków już po poprzednim sezonie i coś nie działa pod względem klimatu i chyba sprzętu (brak dywersyfikacji). Chris jedzie jakby się zasiedzial, Holta stary i po kontuzjach. Iversen to największa porażka Torunia a i do Doylea były zastrzeżenia w ZG, że olewa ligę i skupia się na mistrzostwie świata. Po prostu nie "te" nazwiska.niespokojny pisze:Hmm, te toruńskie nie jezdza bo pod wzgledem nazwisk Torun nas bije na glowe, ma dwoch bylych IMŚ i bylego brazowego medaliste, i 7 krotnego mistrza Danii. Z tym ze nawet z Toruniem sie piekielnie u siebie meczylismy. Nam brakuje jednego zawodnika za Dawida/Lamberta minimum na poziomie Griszy..
niespokojny pisze:Proponuje na razie nie szalec i nie isc tropem torunskim, jak szykowali sobie sklady przed meczem z nami. Wlodarze niech prowadza rozmowy ale baraże to nie jest zjedzenie zupki. Tym bardziej ze wszyscy nasi zawodnicy poza Grisza jezdzili w zeszlym sezonie w I lidze.
Pełna zgoda. Wczorajszy mecz pokazał, że o uniknięcie baraży będzie bardzo trudno. Dobrze, że Grudziądz wygrał w Toruniu bo było by gorąco. Pozytywnie nastraja to, że Gorzów ma w składzie tylko jednego zawodnika pokroju trójki Dudek-Pedersen-Vaculik .Ale juniorsko są lepsi i zamiast 1 punktu ich mlodziez moze zdobyc np. 3
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Gorzów jest do pyknięcia z bonusem jak najbardziej. Ale czy chcemy sezon kończyć w sierpniu? Baraże to zawsze dwa mecze więcej. A jakoś jestem dziwnie spokojny, że dalibyśmy radę. Zakładam, że wejdą Rowy - zostaje prawdopodobnie Tarnów/Gniezno, może Ostrów. Nagroźniejsze dla nas byłoby z tej trójki Gniezno - przez ich specyficzny tor.