#40 Postautor: Flagg » 26 września 2018, o 09:14
Na początek witam, bo to mój pierwszy post na forum. Czytam je od jakiegoś czasu, ale brakowało motywacji na zarejestrowanie się. ALe spekulować o naziwskach kazdy lubi, wiec i jak sobie tej przyjemnosci odmówić nie mogłem. Coś tam człowiek pisuje na SF, ale akurat w kwestii transferów, to żal się tam odzywać, zeby zaraz nie zbiegła się chmara "ekspertów" z Leszna, Gorzowa czy innej Ekstraligi i nie zaczęła Cię uswiadamiać, dlaczego ściągnięcie danego zawodnika jest czystym s-f :)
Tak więc kilka założeń na początek
1. P. Miesiąc zostaje i walczy o skład - zasłużył sobie na to postawą w PO
2. Zostanie D. Lampart - sam mówił wielokrotnie, ze chce się spróbować w Elidze, a ma dobrą kartę przetargową w postaci Wiktora. Dodatkowo, mimo przeciętnego sezonu, to on ma chyba wciąż największy potencjał z naszych krajowych seniorów. Dawid i Miesiąc walczyliby o miejsce polskiego doparowego.
3. Zostaje AJ i Lambert
4. Zostaje Wiktor
5. Zostaje Emil (raczej oczywiste)
6. Lambert nie będzie jeździć pod "ósemką". Chłopak i tak ma wątpliwości odnośnie Eligi, wiec wystawianie go jako rezerwowego raczej go do pozostania nie przekona. A jazda "ala Wrocław" z kevlarem pod 2/4 jest chyba jednak dość ryzykowna.
Potrzebujemy więc
1. Polskiego lidera na 10+ pkt
2. Zagranicznego lidera na 10+ pkt
3. Drugiego juniora, albo za Emila albo chociaż do rywalizacji o skład z Emilem i jako zabezpieczenie. Emil ma talent, ale jego historia kontuzji raczej nie pozwala ryzykować.
4. Kogoś na nr. 8
Tak więc idąc po kolei
1. Kandydatów za wielu nie zostało. Wiadomo, ze sporo osób ostrzyło sobie apetyty na Dudka w przypadku spadku Falubazu. Temat wydaje sie nieaktualny. Zostają w tej sytuacji chyba tylko Kołodziej/Kasprzak/Hampel. Który z nich by nie przyszedł, byłby to wielki sukces naszego zarządu. Poziom prezentują dość wyrównany. Osobiście preferowałbym Janusza. Ze względu na charakter, fakt, że jeździ w GP (byłoby komu kibicować). No i ma chyba najbliżej do Lublina :) Ale nie marudziłbym na żadnego z nich. Zakładając jednak wariant pesymistyczny, to trzeba szukać wśród kogoś z grona: Przedpełski, Zengota, Woryna, Jamróg, Kościuch i liczyć, ze zanotują sezon życia. Z tego grona najbardziej widziałby mi się Woryna (ze względu na potencjał), ale raz, ze ROW musi zostać w Nice, dwa - sam Kacper musi chcieć do nas przyjść, a z tym może być ciężko. Przedpełski nie imponuje od kiedy wszedł na seniorkę, ale jest wciąż stosunkowo młody i może wystrzeli.
2. Tu w pierwszym rzędzie mamy Pedersena, Vaculika i MJJ. Pedersen wydaje się być największym pewniakiem, najłatwiejszym do wyjęcia, ale i najdroższym. Ponadto dochodzi kwestia jego charakteru. Jednak mozemy nie miec wyjścia, jeśli negocjacje z Polakami nie pójda po naszej myśli. Vaculik mi tutaj najbardziej pasuje. Mega pozytywny gość, wiecznie uśmiechnięty - myślę, ze świetnie by do nas pasował. Ale bywa chimeryczny. MJJ to taka opcja pośrednia. Kompletów trzaskać nie będzie, ale też poniżej pewnego poziomu nie zejdzie. Opcje rezerwowe, z którymi wiąże się już spore ryzyko i które skazywałaby nas na dramatyczną walkę o utrzymanie to Bjerre, Ljung, Michelsen czy Thomsen. z tego grona Michelsen i Bjerre wydają się być najlepsi.
3. Też jestem za tym, by dać Emilowi szansę się wykazać i przynajmniej umożliwić mu walkę o skład. Ale nie mozemy ryzykowac zostania bez rezerwy na wypadek kolejnej kontuzji, wiec warto by było ściągnąć kogoś, kto choćby wywierałby presje na Emilu. Miśkowiaka nie biorę pod uwagę, bo np. taki Toruń da mu dużo więcej kasy i gwarancję startów. Lepiej rozejrzeć się za tańszymi opcjami. Cierniak z Tarnowa wydaje się być bardzo fajnym rozwiązaniem, ale mam wątpliwości, czy będzie chciał się od razu do Eligi pchać. Warci rozważenia byliby młodzi z Leszna - Szlauderbach i Trofimov, Bogdanowicz z Gniezna czy może np. Kowalski z Wandy. Chłopak wyglada na takiego co ma talent, tylko potrzebuje sporo ogłady :)
4. Z "ósemką" mam najwięcej problemów. Tutaj dużo zależałoby od tego, jaki podstawowy skład uda się zmontować. Jeśli byłby wystarczająco silny, to można ryzykować Klinga (jeśli zarząd ma wobec niego jakieś długoterminowe plany) lub nawet Bobera (choć szczerze wątpię, ze podoła).
Podsumowując:
Wariant najbardziej optymistyczny (zakładający, ze Dawid jednak nie zostanie, a Wiktor tak, a do tego mamy dość kasy :))
1. Kołodziej (Hampel/Kasprzak)
2. Woryna/Jamróg (bardziej oszczędnościowo Przedpełski/Zengota) - Miesiąć walka o skład
3. AJ
4. Lambert
5. Pedersen
6. Wiktor
7. Trofimov/Szlauderbach/Bogdanowicz/Peroń
W tym wariancie mozna tez ryzykowac z Miesiącem pod 2 i Woryna/Przedpełski z "ósemki:
Wariant realistyczny
1. Kołodziej/Hampel/Kasprzak
2. Miesiac/Lampart
3. AJ
4. Lambert
5. Pedersen/Vaculik
6. Wiktor
7. Peroń/Kowalski
8. Kling
Wariant pesymistyczny
1. Przedpełski/Zengota/Jamróg
2. Miesiac/Lampart
3. AJ
4. Lambert
5. Michelsen/MJJ/Bjerre
6. Wiktor
7. Peroń
8. Bober
Dobra, starczy tego jak na pierwszy post :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski