Motor Lublin w sezonie 2018

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
dobek
Senior

Re: Motor Lublin w sezonie 2018

#2651 Postautor: dobek » 21 sierpnia 2018, o 19:53

Panowie co się stało to się stało i ch...j. Teraz trzeba pokazać charakter i walczyć do końca!!! Widzę ,że Polska żużlowa( może nie cała) chcą nas "ugotować".... te wszystkie wywiady znawców etc... Trzeba się jeszcze bardziej zmotywować i pojechać z nimi tak żeby do domu przez okna wchodzili ze wstydu... i po nocy :) Myślę, ba jestem przekonany że Zarząd nosi głowę na karku i ma co nie co między nogami... i pokaże co znaczy Lublin i Motor!!! W takiej sytuacji jeszcze bardziej mnie jako kibica (choć mam prawie 50lat) mobilizuje do "oddania" i lojalności wobec Klubu, zarządu, sponsorów itd. bo co by nie pierd...ć do tej pory zrobili kawał dobrej roboty!!!! Amen

blajar
Trener

#2652 Postautor: blajar » 21 sierpnia 2018, o 22:50

GIGI pisze:
$korzen$ pisze:Ale to Gniezno to sa jednak grzyby. Szkoda, ze nie ma mozliwosci trafic na nich w polfinale. Rozjechac ich znowu do 35 to jest to, co chcialbym teraz zobaczyc ....

Pomijajac juz wszystko, czy ty w tej sytuacji postapilbys inaczej?

Tak szczerze mówiąc, to się właśnie nad tym zastanawiam.
Dla nich gra jest o 100k i bonus, który może dać im 1 miejsce w tabeli, a tym samym teoretycznie słabszego rywala. Chyba, że Lokomotywa nie chce w PO i pojedzie na alibi oddając miejsce w czwórce Gdańskowi. Podejrzewam, że dla Gniezna to wygodniejszy przeciwnik bo i bliżej i nawierzchnia podobna. W Rybniku znowu koło 30 zdobędą.
Z drugiej strony "wypowiadają otwarta wojnę" Motorowi (z którym pewnie mogliby się jakoś dogadać) i stawiają w nieciekawej sytuacji GKSŻ, który teraz albo lawirując po interpretacjach spuści ich na drzewo, albo uzna niekompetencję swojego sędziego i komisarza.
Zarobili na pełnym stadionie, transmisja z dobrego meczu w TV, kibice zadowoleni bo wygrana i "twierdza" w sezonie zasadniczym niezdobyta. I to wszystko w (normalnej na te warunki) walce na torze.
Nie wiem co bym zrobił, tak szczerze. Dla mnie to nie jest jednoznaczna sytuacja.

P.S. Co się dzieje z punktówkami zawodników jeśli wynik weryfikowany jest na walkower?
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#2653 Postautor: Torsen » 21 sierpnia 2018, o 23:09

blajar pisze:P.S. Co się dzieje z punktówkami zawodników jeśli wynik weryfikowany jest na walkower?
Nie sądzę, by regulamin to regulował, chociaż pewnie trzeba by poszukać.
Moja ocena tego z punktu widzenia prawa cywilnego jest taka, że wypłacona punktówka jest świadczeniem nienależnym (art. 410 § 2 k.c.), ale wobec uzyskania wpływów z biletów, żądanie jej zwrotu byłoby sprzeczne z zasadami współżycia społecznego (art. 411 pkt 2 k.c.).

Vazqez

#2654 Postautor: Vazqez » 21 sierpnia 2018, o 23:10

Z juniorów którzy są jeszcze dostępni nie został wymieniony bodajże Kościelski z Torunia i spełnia wymogi regulaminowe, a Toruń w Play-Offach nie pojedzie, więc raczej problemu być nie powinno. Wiem, że wiele nie gwarantuje, ale chyba więcej niż Picz.

Na 45 minut przed zawodami goście mieli regulaminową ilość zawodników. Dopiero później sędzia zarządził badanie alkomatem. Ma do tego prawo, skorzystał z niego i nominował Oskara Bobera. Badanie wykazało obecność alkoholu i zawodnik ten nie został dopuszczony do meczu. Zawodnik przyjechał na stadion, był uprawniony, ale niezdolny do jazdy. To są dwie różne sprawy. – tłumaczy wiceprzewodniczący GKSŻ, Zbigniew Fiałkowski.

Z tego wynika, że Fijałkowski raczej nie jest nastawiony na karanie nas walkowerem, ale kto wie.

Co do Bobera:

W przeciągu 24 godzin zostało wszczęte postępowanie dyscyplinarne. Zawodnik został zawieszony do 60 dni do wyjaśnienia. Postępowanie odbędzie się prawdopodobnie jeszcze w tym tygodniu, jeżeli oczywiście oskarżony zostanie powiadomiony i stawi się na postępowaniu. Grozi mu kara finansowa minimum 50 tysięcy złotych i zawieszenie. Nie jestem teraz w stanie powiedzieć jaka to będzie konkretnie kara, bo należy zawodnika przesłuchać i dowiedzieć się co on ma do przekazania. Ma prawo do tego, by się wytłumaczyć. – dodał Fiałkowski.

Z kolei z tych słów można wywnioskować, że dużo może zależeć od tego co Bober powie na "przesłuchaniu".

W związku z powyższym trzeba mieć nadzieję, że finał tej sprawy będzie dla nas pomyślny, natomiast wcale być nie musi. Na całe szczęście mamy ogarniętych ludzi w klubie i na pewno już wiedzą jak działać.

blajar
Trener

#2655 Postautor: blajar » 21 sierpnia 2018, o 23:12

Torsen pisze:
blajar pisze:P.S. Co się dzieje z punktówkami zawodników jeśli wynik weryfikowany jest na walkower?
Nie sądzę, by regulamin to regulował, chociaż pewnie trzeba by poszukać.
Moja ocena tego z punktu widzenia prawa cywilnego jest taka, że wypłacona punktówka jest świadczeniem nienależnym (art. 410 § 2 k.c.), ale wobec uzyskania wpływów z biletów, żądanie jej zwrotu byłoby sprzeczne z zasadami współżycia społecznego (art. 411 pkt 2 k.c.).

Ja bardziej myślałem o punktówkach zawodników Motoru ale i tak dziękuję :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#2656 Postautor: Torsen » 21 sierpnia 2018, o 23:27

Moim zdaniem - obowiązek zwrotu w granicach istniejącego wzbogacenia (art 410 § 1 i 2 kc w zw. z art. 409 kc) i po odliczeniu kosztów (art. 408 kc). Czyli tak, żeby zawodnicy wyszli na czysto.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2657 Postautor: Gelo » 22 sierpnia 2018, o 00:03

Jeżeli Gniezno myśli, że dzięki walkowerowi będą mieli pierwsze miejsce to znaczy, że poczynili założenie, że wygrają w Dauga, my przegramy w Łodzi, a Gdańsk wygra. Wydaje mi się to mało realne. Dlatego w piątek trzymamy kciuki za Loko. Niech wygrają z tymi gnieźnieńskimi mendami, specjalistami od 22 punktów w Rybniku. Gniezno robi wszystko żeby nie dać się lubić. Więcej kombinowania niż jakości sportowej.

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#2658 Postautor: Hans » 22 sierpnia 2018, o 00:21

Ja mam obawy co do Loko, glownie na podstawie dzisiejszego artykulu. Dostali kase na splate dlugow, wiec jaki sens generowac nastepne bedac w play-off? Zastanowilo mnie rowniez zdanie o budowie skladu na przyszly sezon. Zabrzmialo to tak jakby osiagneli cel na sezon i nara.

Ja wierze w Orla i w to, ze Gdansk tam polegnie.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2659 Postautor: Gelo » 22 sierpnia 2018, o 00:36

Orzeł jedzie o nic. Są za słabi żeby mieć wpływ na kolejność. Dostali od Rowu od nas i od Gdańska też powinni. Loko natomiast jedzie o play off. A oni od kilku lat jadą dla kibiców bez szans na awans. Na to liczę.

Ge(L)o
Trener

#2660 Postautor: Ge(L)o » 22 sierpnia 2018, o 18:40

Możemy wypożyczyć młodego Cierniaka ?
Mecz za 4 dni, a my skład na walkower.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#2661 Postautor: grzesieck » 22 sierpnia 2018, o 18:53

Cierniak konczy 16 lat dopiero w pazdzierniku
METHANOL ADVENTURE TEAM

Robson
Senior

#2662 Postautor: Robson » 22 sierpnia 2018, o 18:53

A on nie jest juz wypozyczony od Kołodzieja do Unii?

Susic
Junior

#2663 Postautor: Susic » 22 sierpnia 2018, o 18:56

Nie. Przystępował do egzaminu jako "Unista", a przecież Mirek Cierniak z Januszem walczą ze sobą w sądzie.
Mateusz Borowicz o jeździe na przyczepnej nawierzchni: "Lubię czuć motocykl, to że parzy mnie w tyłek i jedzie do przodu."

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#2664 Postautor: grzesieck » 22 sierpnia 2018, o 18:58

Mirek Cierniak i Kolodziej nienawidza sie wzajemnie i chyba jakas sprawe sadowa maja, wiec nie wydaje mi sie zeby mlody wychowal sie u Koldiego, a potem zostal wypozyczony do Unii :D
METHANOL ADVENTURE TEAM

Robson
Senior

#2665 Postautor: Robson » 22 sierpnia 2018, o 19:00

Ok. Sory. Moze przez te sprawy sądowe wydawalo mi sie , ze coś ich łaczy ;)
I tak za młody.

Awatar użytkownika
ptgt
Senior

#2666 Postautor: ptgt » 22 sierpnia 2018, o 19:15

Gelo pisze:Jeżeli Gniezno myśli, że dzięki walkowerowi będą mieli pierwsze miejsce to znaczy, że poczynili założenie, że wygrają w Dauga, my przegramy w Łodzi, a Gdańsk wygra. Wydaje mi się to mało realne. Dlatego w piątek trzymamy kciuki za Loko. Niech wygrają z tymi gnieźnieńskimi mendami, specjalistami od 22 punktów w Rybniku. Gniezno robi wszystko żeby nie dać się lubić. Więcej kombinowania niż jakości sportowej.

A nikt nie bierze pod uwagę scenariusza, że Startowi lepiej będzie przerżnąć na Łotwie bonus i pojechać z osłabionym kadrowo zespołem niż z rozpędzonym Rybnikiem na którego torze w ostatnich latach nie mogą ujechać więcej niż 22 punkty?

Ostatnie mecze Gniezna w Rybniku:

2014: Rybnik - Gniezno 68:22
2015: Rybnik - Gniezno 69:20
2018: Rybnik - Gniezno 68-22

Ostatnie mecze Gniezna w Lublinie:

2014: Lublin - Gniezno 41-49
2017: Lublin - Gniezno 46-44
2017: Lublin - Gniezno 50-40 (Play Off)
2018: Lublin - Gniezno 54-35

Dodatkowo ich juniorzy dobrze czują się naszym torze (dzisiejsza wygrana w DMPJ)
#NajśmieszniejszaLigaŚwiata

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#2667 Postautor: Perez » 22 sierpnia 2018, o 19:23

Ge(L)o pisze:Możemy wypożyczyć młodego Cierniaka ?
Mecz za 4 dni, a my skład na walkower.

A nie może jechać Cichy za Bobera? Walkowera nie będzie przynajmniej.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Robson
Senior

#2668 Postautor: Robson » 22 sierpnia 2018, o 19:35

Nie moze jechac w lidze ze względu na wiek.

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#2669 Postautor: Hayden » 22 sierpnia 2018, o 19:48

Szkoda, że się młody Cierniak półtora miesiąca wcześniej nie urodził... Unii by się nie przydał a ma chłopak papiery na jazdę co dziś pokazał. Swoją drogą kolejny bezsens w naszym żużlu, młody zawodnik traci rok jazdy w lidze bo się urodził w październiku a nie kwietniu... większość chłopaków po licencji starszych o te parę miesięcy ledwo w łuku wchodzi a on technikę jazdy już ma lepszą niż siódmy najskuteczniejszy zawodnik PLŻ :)

Z dzisiejszych zawodników zwróciłbym uwagę na Kacpra Pludrę - chyba przekroczył magiczną barierę wieku, całkiem niezła sylwetka i jeśli nie będziemy mogli korzystać w Oskara w najbliższych meczach to uderzałbym do Leszna po tego zawodnika.

Jutro te same drużyny u nas jadą?

ptgt pisze:
Gelo pisze:Jeżeli Gniezno myśli, że dzięki walkowerowi będą mieli pierwsze miejsce to znaczy, że poczynili założenie, że wygrają w Dauga, my przegramy w Łodzi, a Gdańsk wygra. Wydaje mi się to mało realne. Dlatego w piątek trzymamy kciuki za Loko. Niech wygrają z tymi gnieźnieńskimi mendami, specjalistami od 22 punktów w Rybniku. Gniezno robi wszystko żeby nie dać się lubić. Więcej kombinowania niż jakości sportowej.

A nikt nie bierze pod uwagę scenariusza, że Startowi lepiej będzie przerżnąć na Łotwie bonus i pojechać z osłabionym kadrowo zespołem niż z rozpędzonym Rybnikiem na którego torze w ostatnich latach nie mogą ujechać więcej niż 22 punkty?

Ostatnie mecze Gniezna w Rybniku:

2014: Rybnik - Gniezno 68:22
2015: Rybnik - Gniezno 69:20
2018: Rybnik - Gniezno 68-22

Ostatnie mecze Gniezna w Lublinie:

2014: Lublin - Gniezno 41-49
2017: Lublin - Gniezno 46-44
2017: Lublin - Gniezno 50-40 (Play Off)
2018: Lublin - Gniezno 54-35

Dodatkowo ich juniorzy dobrze czują się naszym torze (dzisiejsza wygrana w DMPJ)

Czcze gadanie. Ich juniorzy nie stanowili jakiegokolwiek zagrożenia podczas meczu na naszym torze. Wyniki sprzed roku nie mają żadnego przełożenia na ten sezon. W Gnieźnie przegraliśmy czterema punktami jadąc bez jednego zawodnika. U nas tylko Gała był zagrożeniem, ale teraz jego tuner walczy o mistrzostwo świata i po ostatnich wynikach widać że nie ma zbyt dużo czasu dla pierwszoligowców. Ze zdrowym Danielem, Oskarem w składzie i Samem na Lampartowych motorach są do zrobienia do 25 u nas.
Motor mocny

ezbeg
Trener

#2670 Postautor: ezbeg » 22 sierpnia 2018, o 20:25

Pludra urodził się 21.08.2002 r. więc może już jechać w lidze. Tylko czy on już nie jest już wypożyczony do Kolejarza Rawicz ?

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#2671 Postautor: Kargolo » 22 sierpnia 2018, o 20:38

Wszystko się zgadza co do Cierniaka. Piękna sylwetka i chęć walki. Będzie miał Tarnów z niego pociechę. Zgadzam się też, że to absurd, że zawodnicy z jednego rocznika nie zaczynają w tym samym roku jeździć w lidze. Tak samo było z Piotrkiem Pawlickim i ze Zmarzlikiem. Chwilę po licencji walili kotlety w zawodach juniorskich i nie mogli jechać w lidze. Natomiast zawodnicy o starsi o 2, 3 czy 4 lata, którzy na torze stanowili poważne zagrożenie dla samych siebie w tejże lidze jechać mogli.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby patrzenie wyłącznie na rocznik, nie na datę urodzenia. Jeżeli zawodnik kończy w roku kalendarzowym 15 lat to może jechać tylko w juniorskich, jeżeli kończy w roku kalendarzowym 16 lub więcej to może jechać również w lidze. Tak bym to widział.
Co do tych wypożyczeń z Leszna do Rawicza to to chyba nawet nie są wypożyczenia jako takie, tylko jakaś nadzwyczajna współpraca. Bo przecież Szlauderbach jeździ "na co dzień" w Kolejarzu, a po kontuzji Kubery pojawił się jako pełnoprawny junior w Unii. Wcześniej chyba zresztą był też kilka razy w składzie jako rezerwowy. Podobna sytuacja była z Jaimonem Lidseyem. Gdyby to było wypożyczenie to nie mogliby tak sobie jeździć raz tu a raz tu.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Czarek
Trener

#2672 Postautor: Czarek » 22 sierpnia 2018, o 20:39

ezbeg pisze:Pludra urodził się 21.08.2002 r. więc może już jechać w lidze. Tylko czy on już nie jest już wypożyczony do Kolejarza Rawicz ?

W tym sezonie funkcjonuje wypożyczenie do Rawicza?!
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

jerry78
Trener

#2673 Postautor: jerry78 » 22 sierpnia 2018, o 20:59

Wypożyczenia pomiędzy Rawiczem a Lesznem nie obowiązują, ale jeśli chodzi o Pludrę to już raz był w tym sezonie wypożyczony z KS Unia Leszno o czym mówi komunikat (11/2018)
https://www.pzm.pl/pliki/komunikat/gksz ... 112018.pdf

Kod: Zaznacz cały

Art. 242
Zawodnik może być wypożyczony w każdym przypadku, o którym mowa w niniejszym rozdziale, tylko do jednego klubu i tylko jeden raz na dany sezon, z wyjątkiem przypadków wyszczególnionych w art. 207, kiedy zawodnik ma prawo rozwiązać umowę wypożyczenia i po spełnieniu warunków jak w niniejszym rozdziale, może zostać wypożyczony do innego klubu.

Art. 207.
Zawodnik nie może w danym sezonie brać udziału w zawodach o mistrzostwo Polski i nagrody PZM/SE w barwach więcej niż jednego klubu żużlowego, wyjąwszy przypadki:
1) skreślenia klubu z listy członków PZM, rozwiązania klubu, przekazania prawdo udziału w rozgrywkach innemu klubowi,
2) wycofania się, wykluczenia klubu z rozgrywek ligowych lub nieotrzymania bądźutraty przez klub stosownej licencji,
3) określone w przepisach dotyczących wypożyczeń, w tym występów w charakterze „gościa”,
4) gdy w danym sezonie, zawodnik krajowy reprezentuje na zasadzie zawodnika obcokrajowca barwy klubu zagranicznego biorącego udział w rozgrywkach ligowych; w takim razie zawodnik ma prawo do udziału w innych niż ligowe 
zawodach o mistrzostwo Polski i nagrody PZM/SE w barwach swojego macierzystego klubu.

Nie mam głowy do interpretacji tych regulaminów, więc nie wiem czy to wypożyczenie ze stowarzyszenia do spółki już go zablokowało

Potbelly

#2674 Postautor: Potbelly » 22 sierpnia 2018, o 21:01

Jak jest temat wzmocnień to chciałbym się zapytać tu osób które bardzo dobrze ogarniają regulamin. Chyba w tym roku zmienił się regulamin odnośnie najlepszych juniorów bo wcześniej bodajże nie mogli jeździć na zasadzie gościa w niższych ligach. Wydaje mi się że dzięki tym zmianom w Rawiczu mogą jeździć Kubera i Smektała a czy taki junior może jeździć jako Gość na pozycji seniora w pierwszej lidze? Jakieś dwa miesiące temu był artykuł na Przeglądziesportowym, że Opole chce się tak wzmocnić Drabikiem (nie wnikam czy to tylko głupia plota). Czy na przykład Lublin mógłby skorzystać z takiej opcji?

ezbeg
Trener

#2675 Postautor: ezbeg » 22 sierpnia 2018, o 21:08

Tej sytuacji z Rawiczem i Lesznem aż tak dokładnie nie śledzilem i za bardzo nie wiedziałem na jakiej to zasadzie wygląda. Stąd też moje pytanie o rzekome wypożyczenie do Rawicza. Co do Pludry - znając życie leśne dziadki z GKSŻ uznają że zawodnik był raz wypożyczony i będzie koniec naszych marzeń.