Motor Lublin w sezonie 2018

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Maxx
Trener

Re: Motor Lublin w sezonie 2018

#1701 Postautor: Maxx » 13 listopada 2017, o 23:07

Skład ok. Narzekania nie rozumiem ponieważ mamy chłopaków do walki. Sugeruję zatem spokój i bez paniki. Greg to nie był szczyt marzeń i powiedzmy to sobie otwarcie. Fajnie byłoby go mieć ale tu więcej jest nazwiska niż zawodnika. Nie za wszelką cenę.

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#1702 Postautor: Hayden » 13 listopada 2017, o 23:14

W sumie to ciekawe "jak blisko" byliśmy Hancocka bo wygląda na to, że jakieś konkretne rozmowy jednak się toczyły.
Motor mocny

ermen
Zawodowiec

#1703 Postautor: ermen » 13 listopada 2017, o 23:24

Gelo pisze:Ja osobiście liczyłem na jednego gościa z ekstraligi (Ogóra lub Karola) ale przy ściągnięciu Oskara i jeździe naszych na miarę potencjału możemy na równi pogadać z wielką trójką

Dorzuć do zestawu Sebę Ułamka, nie żałuj sobie. Gość podobnie jak Karol iście ekstraligowy.
Każdemu jego Everest...

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#1704 Postautor: Rusek » 13 listopada 2017, o 23:39

Jak dla mnie skład super!
Zostali Ci którzy sobie na to bardzo zasłużyli czyli Daniel, Paweł i Robert!
Jonsson - dla mnie hit transferowy 1 ligi
Masters - oby był dyspozycyjny
D.Lampart - na 1 ligę potrafi dobrze punktować
W.Lampart - będzie głównym juniorem, ma chłopak spory talent, może namieszać
Pozostali juniorzy to już "nasi". Największa szanse na skład ma oczywiście Emil i oby się nam rozwijał.

Brakuje mi Bobera i myślałem że Baran wróci... Szczególnie gdy chodziły słuchy że odchodzi Miesiąc. Ale Paweł został... Uff :-)
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#1705 Postautor: boxing » 13 listopada 2017, o 23:41

Ja zgodziłbym się na określenie, ze skład mamy sportowo nieobliczalny, a finansowo - tak mi się wydaje - rozważny.

Najbardziej obliczalna będzie Lodz - bo jej 4 rakiety - Bogdanovs, Andersen, Kosciuch, Tungate plus jedna druga linia - Miskowiak - maja od lat ogarnięte pierwszoligowe tory, a w 2017 w komplecie startowali w Nice wszyscy.

Co do naszego składu - liczyłem na jeszcze jednego mocnego seniora. Troche się boje, czy Pawel będzie wystarczającym straszakiem na skład. Jedna kontuzja - i nie ma walki o skład. Nie daj Boze mecz w Premiership druzyny Lamberta z teamem Mastersa. A w biezacym sezonie Masters, Lambert, Jelen, Emil Peron zaliczyli rozne kontuzje - bo taki jest zuzel.

W mojej ocenie - przydalby się jeszcze jeden senior. Z tych, których nie wiaze się jakos mocno z zadnym klubem - został chyba Okoniewski. Pare razy pisałem ze to nie moj wymarzony zawodnik, jest mało efektowny, wręcz nudny, ale spod tasmy zabiera się jak mało kto. Idealny kandydat na twarde tory i kandydat na TOP 10 pierwszej ligi.

Cisza z Wiktorem Lisem - może last minute reaktywować chłopaka z Leszna. Wiem ze maja rezerwy w Rawiczu ale może się udac - bo Trofimow to dla nich pierwszy rezerwowy junior. A jak w Krakowie biednie i wszystko co dobrze jeździ da się wyciagnac - to brac młodego 15-letniego Bartlomieja Kowalskiego. W 2018 będzie mogl jezdzic w lidze - a w zawodach młodzieżowych już pokazywal, ze stać go na duuuze wyniki. Taki junior na kilka lat.

PS Z Hancocka zostało tylko nazwisko? Uuu, jeżeli wyleczy kontuzje - to dalej będzie armata na punkty. Ale 1,5mln + to co pod stolem - na miejscu klubu tez bym nie zaplacil. Greg już raz był początkiem końca Bydgoszczy i Rzeszowa. Teraz może być drugi raz. Nawrocki albo ma rzeczywiście tyle kasy, albo cos mu się w glowe zrobilo. Zrobil dream-team - kontraktowe to jedno, ale ladnie zapłaci za punktowki. Ale coz - robi za swoje.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1706 Postautor: istred » 13 listopada 2017, o 23:48

Karol jest takim samym ekstraligowcem jak Hancock drugoligowcem ;)

Jonsson to świetny zawodnik i może nam przywieźć dużo punktów, ale jedno zdanie dzisiaj wygrało:
Klub podpisuje tez zuzlowa gwiazde - goscia, ktory 15 sezonow z rzedu jezdzil w Grand Prix, wygral 9 turniejow tego cyklu i jest jednym z najefektowniej jezdzacych zawodnikow na swiecie. Dodatkowo, daleko mu do piecdziesiatki i o zakonczeniu kariery na pewno nie mysli.
Znam tylko jednego zawodnika, który trzymał poziom do okolic pięćdziesiątki - Hancock (trochę taki Kasai żużla). Poza nim ciężko mi znaleźć zawodnika, który odnosił sukcesy po ukończeniu 40 lat. Jonsson ma już 38, jedynie o 2 mniej od "odcinającego kupony" i "zbliżającego się do końca kariery" Bjarne Pedersena...
Ja również uważam, że w 1 lidze Jonsson może jeszcze dominować, ale jazda do 50 nie jest normą i kariera AJ nieubłaganie będzie zmierzała do końca.

Szukając analogii, kiedyś Hans Andersen w dołku formy przychodził do I ligi. Swojego czasu robił po 2,0 w ekstralidze. Później 1.75, 1.7 i 1,063... w następnym sezonie w I lidze zrobił 1,831. Liczę na to, że Jonsson zrobi więcej.

Sober
Senior

#1707 Postautor: Sober » 13 listopada 2017, o 23:59

"Zdanie, ktore wygralo" bylo aluzja wlasnie do Hancocka i dotyczylo wyboru pomiedzy Amerykaninem a Szwedem (ktory nota bene ma 37 lat).

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1708 Postautor: istred » 14 listopada 2017, o 00:34

piotr76 pisze:istred,
każdy sezon jest inny bo druzyny są inne na kimi Jeleń ma zrobić tą średnią ... o ile u siebie jeśli nie zmienimy toru to może nawet się zgodzę ale wyjazdy ???
1. Rybnik
2. Łodź
3. Gdańsk

gdzie będzie szukał Twojej średniej ... a jeszcze inne kluby nie zakończyły budowy składów ...
tam jak 1,2 bedzie to już bedzie dobrze ... to nie jest zadłużony Rzeszów gdzie nikomu się jechac nie chciało
wystarczy zobaczyć jak jechał Gdańsk z Toruniem tu sie żarty skończyły ...

Ps.
Jeśłi Jeleń będzie walił na wyjeździe 7 a u siebie 10 to mozna szamapna chłodzić bo e-liga nasza ... :)

Statystyki wyjazdowe Jeleniewskiego z ostatnich lat w I lidze:
2013 - 1,889
2014 - 1,833
2015 - ekstraliga
2016 - 1,811

Średnia 1,8 to przy 5 startach 9 punktów w meczu.

Właśnie mecz Gdańska z Toruniem pokazał, że zawodnicy teoretycznie słabsi w obecnym żużlu wcale nie stoją na straconej pozycji i każde rozdawanie punktów przed meczem (a co dopiero przed sezonem) nie ma sensu.

Jeleniewski pokazał w ciągu całego ubiegłego sezonu, zarówno w II lidze jak i w barażach, a nawet w sparingu z I-ligową Wandą Kraków, że jest w stanie prezentować dobry poziom w I lidze. U siebie i na wyjeździe.

rumburaque
Szkółkowicz

#1709 Postautor: rumburaque » 14 listopada 2017, o 09:02

Skład jaki jest taki jest, może wszystko i nie musi nic. Jest w miarę wyrównany co daje nadzieję na "dobre" spotkania u siebie. Obawiam się że "lipa" będzie na wyjazdach, a przy tak silnej drugiej lidze liczyć się będą "bonusy". Zakładając że tradycyjnie u nas mecze na "styku" a wyjazdy..... to będzie pkt brakować. Jeszcze jedno jak dla mnie trochę za wąska kadra. Trzeba jeszcze z dwóch na ławkę;) bo śmierdzi mi tutaj lubelską taktyką;)

bartollo
Senior

#1710 Postautor: bartollo » 14 listopada 2017, o 09:27

Jezeli Jonsson przyszedl za Hancocka to... bardzo fajnie :). Troche paradoks, ale jezeli AJ sie odbuduje to sa nadzieje, ze zostanie na kolejny sezon. A Hancock bedzie mial 49 lat. Do 50 moze dociagnie, ale dalej wroze mu bardzo szybki spadek formy.
Jezeli Hancock mialby byc na doczepke to szkoda bo bylby awans [emoji14]

Jezeli Lambert odpali to bedzie bardzo ciezko go zatrzymac na kolejny sezon. Ekstraliga sie upomnie.

Za rok wyhaczyc do tego skladu jakiegos Bjerre albo Kildemanda, i mozna jechac po awans.

Awatar użytkownika
lombard
Senior

#1711 Postautor: lombard » 14 listopada 2017, o 09:31

Gratulacje dla Zarządu klubu bo zmontowali skład na który warto będzie z zaciekawieniem pofatygować się na stadion.
Jest lepszy od tegorocznego- Andreas Jonsson zmienia B.Pedersena, D. Lampart zmienia Burzę a W.Lampart nie powinien punktować gorzej od Oskara. Wszystko w rękach naszych chłopaków.
Co prawda jeszcze dzisiaj można kontraktować zawodników ale zakładając, że podany skład jest prawie ostateczny, pozwolę sobie pomarudzić. I nie chodzi mi o nazwiska. Ja rozumiem, że ten sezon transferowy był trudny i nie wszystko poszło po myśli Klubu, ale nie wiem czy był sens trzymać wszystkich w napięciu do ostatniej chwili. Że Masters u nas w składzie to było wiadomo od bardzo dawna, brakowało tylko oficjalnego potwierdzenia. Paweł jeździł po Polsce i szukał klubu- cieszę się że został, bo jest współautorem awansu. Ale skoro jeździł, to skład był dawno znany przynajmniej jemu. Więc teraz po ogłoszeniu to nie jest tak, że kibice są rozczarowani nazwiskami bo i te nazwiska są bliskie kibicowskiemu sercu, ale jak się trzyma napięcie do ostatniej chwili to się każdy spodziewa zaskoczenia, a zaskoczenia nie było. Owszem Andreas to dobry zawodnik i będzie z niego pociecha, ale kto uważnie śledził wiadomości, to i jego kontrakt nie był zaskoczeniem. Ja nie widzę racjonalnego wytłumaczenia braku sukcesywnej prezentacji składu, a tłumaczenie Więckowskiego zamieszaniem w ekstralidze nie przekonuje mnie, ponieważ zdaniem ekspertów to raczej miało pomagać w negocjacjach drużynom niższych lig, tak samo jak nam miało pomagać zdobycie zaufania zawodników którzy sami się zgłaszali. Ja w naszym składzie nie widzę takiego zawodnika. O każdego trzeba było powalczyć i to powinno być otwarcie powiedziane, bo kibice mają prawo wiedzieć, a że zawodnicy mieli zapewne spore oczekiwania finansowe, to też nie jest ani tajemnica ani wstyd. Wręcz przeciwnie klub powinien stać na stanowisku- jeżeli chcecie super nazwiska i ekstraligę to zapraszamy wszystkich chętnych sponsorów i darczyńców do pomocy, bo na chwilę obecną stać nas tylko albo aż na skład który może wejdzie do pierwszej czwórki a może zupełnie inaczej. Dlatego nie ma co się dziwić kibicom. Podkreślę raz jeszcze- to nie jest rozczarowanie składem tylko zaskoczenie brakiem odpowiedzi na pytania które się nasuwają same. Nie chcę oceniać naszych negocjatorów, bo być może zostawili przy tym wiele swojego serca i zdrowia, ale pomysł ze wstrzymywaniem podania składu do końca chyba nie wypalił.
Niestety na tym forum tez było kilku fachowców, którzy uważali, że czekanie do końca ze składem to super pomysł, a niektórzy nawet byli przekonani, że wszystkie kontakty są dawno popodpisywane, bo przecież klub nie będzie czekał do ostatniej chwili ryzykując obudzeniem się z ręką w nocniku. No i co Panowie? A jednak? :lol:
Ale żeby zakończyć optymistycznie powiem tak: widzę szansę wygrać wszystkie mecze u siebie w sezonie 2018 a dla kibiców to już coś. :cool:

Zaratustra
Kadrowicz

#1712 Postautor: Zaratustra » 14 listopada 2017, o 09:50

A ja myślę, że klub do końca nie wiedział jak potoczą się negocjacje. Miało być nazwisko i tym nazwiskiem miał być Greg. W momencie, gdy do gry wszedł Nawrocki zaczęło być niewesoło. Opatrzność nad nami czuwała i pojawił się temat Lindgrena w Częstochowie. Gdyby nie to, mogliśmy zostać z ręką w nocniku.

Nie do końca znamy sytuację z Lampartami. Czy oni podpisali juz wcześniej? A może też do końca zwlekali z podpisaniem umów?

Brakuje mi jeszcze jednego seniora. Sześciu to za mało. Szczególnie, że mamy tylko jednego ogarnietego juniora, który może kogoś zastąpić. Pewnie ktoś jeszcze dojdzie, ale obawiam się, że będzie to ktoś na doczepkę, a nie ktoś do prawdziwej walki o skład.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#1713 Postautor: tezetomaniak » 14 listopada 2017, o 09:53

Zaratustra pisze:Sześciu to za mało.

Każdy chce jakiejś gwarancji startów, więc 7 wyrównanych seniorów raczej nie przejdzie.

Awatar użytkownika
Marcinex
Senior

#1714 Postautor: Marcinex » 14 listopada 2017, o 09:54

Może Hancock był tylko opcją rezerwową (może lepszą jakościowo od AJ, ale drenującą budżet)?
Zamieszanie w ekstra pewnie dotyczyło tego czy Lindgren podpisze w Czewie. AJ mógł być opcją numer jeden (najlepszy stosunek ceny do jakości), ale wszystko było uzależnione od Lindgrena, jego stanu zdrowia, i tego czy Czewa z nim zaryzykuje.
Wg mnie skład do walki o awans (przynajmniej jeżeli chodzi o potencjał). Żadna z drużyn nie ma jakiegoś dream teamu, żadna z drużyn nie ma pewniaka który na pewno poradziłby sobie w ekstralidze (może poza Woryną i Frickiem, który mam nadzieję nie będzie jeździł w 1 lidze). Wszystko będzie zależało od ogólnej równej dyspozycji w przyszłym sezonie i podejścia zawodników.

Dziwi mnie tylko niechęć wszystkich do Okoniewskiego. Patrząc na liczby jakie wykręcił w Ekstralidze byłby naprawdę mocną opcją.
Może by tak Okonia na deser, a Pawła do Krakowa wypożyczyć?
Obrazek

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1715 Postautor: Gelo » 14 listopada 2017, o 09:59

Wymiana Pawła na Okonia? Stąd właśnie chyba bierze się ten dystans do Okonia - start i... start. Dlatego taka wymiana chociaż punktowo zapewne lepsza - zdecydowanie odbiłaby się na widowisku. Łełek jest w Lublinie lubiany i nawet jak wyprzedza juniora z czwartego miejsca na trzecie pół stadionu jest w siódmym niebie.

Zaratustra
Kadrowicz

#1716 Postautor: Zaratustra » 14 listopada 2017, o 10:00

tezetomaniak pisze:
Zaratustra pisze:Sześciu to za mało.

Każdy chce jakiejś gwarancji startów, więc 7 wyrównanych seniorów raczej nie przejdzie.

Zdaję sobie z tego sprawę. Może dlatego mamy 3 Polaków, a nie 4, jak tu kilku użytkowników pisało, że będą.

Awatar użytkownika
jacur78
Senior

#1717 Postautor: jacur78 » 14 listopada 2017, o 10:00

lombard pisze: niektórzy nawet byli przekonani, że wszystkie kontakty są dawno popodpisywane, bo przecież klub nie będzie czekał do ostatniej chwili ryzykując obudzeniem się z ręką w nocniku. No i co Panowie? A jednak? :lol:
Ale żeby zakończyć optymistycznie powiem tak: widzę szansę wygrać wszystkie mecze u siebie w sezonie 2018 a dla kibiców to już coś. :cool:

Pewnie, ze byly podpisane. Oczekiwanie do ostatniej chwili bylo moze jedynie na Jonssona.
Motor 2023: 1.Zmarzlik 2.Hampel 3.Holder 4. Kubera 5. Lindgren 6.Cierniak 7.Banbor 8.Lampart

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#1718 Postautor: Rusek » 14 listopada 2017, o 10:01

Seniorów trochę za mało to fakt. Ale jeśli chodzi o takiego zawodnika co by był w stanie przebić się do składu to ciężko żeby się zgodził na taką walkę. Paweł chyba też szukał innego klubu bo obawiał się że może zabraknąć miejsca w podstawowym składzie?
Ja jestem ciekawy gdzie trafi Bjarne (nie żałuję że nie został), Baran (byłem niemal 100% pewny że będzie u nas) i Stasio Burza bo bardzo go polubiłem.

Awatar użytkownika
Egon
Zawodowiec

#1719 Postautor: Egon » 14 listopada 2017, o 10:01

lombard pisze:Ale żeby zakończyć optymistycznie powiem tak: widzę szansę wygrać wszystkie mecze u siebie w sezonie 2018 a dla kibiców to już coś. :cool:

Nie wiem czy się nie narażę, ale ja takiej szansy raczej nie widzę. Nie, żebym narzekał na skład (chociaż wg. mnie brakuje jednego zawodnika), po prostu szykuje się nam bardzo silna liga, a dodatkowo możemy stacić atut własnego toru.
Motor! Motor! Tylko Motor!

J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#1720 Postautor: Rusek » 14 listopada 2017, o 10:08

Wszystko będzie zależało od formy naszych zawodników. Skład mamy ciekawy, nie jestem nim rozczarowany bo od początku wiadomo było że nie szykujemy armat na wygranie ligi.
Jestem ciekaw czy frekwencja na stadionie będzie dopisywała cały sezon.

tck
Senior

#1721 Postautor: tck » 14 listopada 2017, o 10:22

Tak jak napisałeś w pierwszym zdaniu- wszystko zależy od formy zawodników- będą wyniki to i będzie frekwencja.

Awatar użytkownika
lombard
Senior

#1722 Postautor: lombard » 14 listopada 2017, o 10:29

Egon pisze:
lombard pisze:Ale żeby zakończyć optymistycznie powiem tak: widzę szansę wygrać wszystkie mecze u siebie w sezonie 2018 a dla kibiców to już coś. :cool:

Nie wiem czy się nie narażę, ale ja takiej szansy raczej nie widzę. Nie, żebym narzekał na skład (chociaż wg. mnie brakuje jednego zawodnika), po prostu szykuje się nam bardzo silna liga, a dodatkowo możemy stacić atut własnego toru.

Trochę będzie zależało od terminarza. Dobrze byłoby trafić w pierwszej kolejce na mocniejszego przeciwnika u siebie. Można by go zaskoczyć jak w tym sezonie Wanda Unię Tarnów. Jeżeli trafimy na Wandę, powinno być dobrze. Myślę, że po pierwszych trzech spotkaniach mniej więcej będziemy mieli skrystalizowany skład i będzie widać nasze słabe punkty w zespole o ile takie będą. Zawsze istnieje możliwość roszad kadrowych. W tym roku bodajże Rzeszów przegrał u siebie z Gdańskiem, a potem wygrał w Gdańsku. Wszystko jest możliwe. To tylko sport.
jacur78 pisze:
lombard pisze: niektórzy nawet byli przekonani, że wszystkie kontakty są dawno popodpisywane, bo przecież klub nie będzie czekał do ostatniej chwili ryzykując obudzeniem się z ręką w nocniku. No i co Panowie? A jednak? :lol:

Pewnie, ze byly podpisane. Oczekiwanie do ostatniej chwili bylo moze jedynie na Jonssona.

A może jedynie na Pawła?

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#1723 Postautor: radonis » 14 listopada 2017, o 10:29

Nikt nie jest pewny formy AJ-a, ja jednak myślę że masz klimat mu będzie służył w odbudowie.

Jestem mega zadowolony ze składu. Z drugiej strony myślę sobie, że i tak bym nie szczędził gardła na trybunach - kto by nie jechał. Taki los żużlozjeba :)

Ge(L)o
Trener

#1724 Postautor: Ge(L)o » 14 listopada 2017, o 10:42

A mi z każdą godziną nasz skład coraz bardziej się podoba i jak porównuję go do składów przeciwników to nie stoimy na straconej pozycji, nawet w walce o awans. Przydzielanie miejsc 1-3 Orłowi, ROWowi ( :lol: jak to brzmi) i Wybrzeżu jest nieuzasadnione.
Zawodnicy typu : Szczepaniaki, Czaja, Cook, Karpow, Fajfer, Hougaard, Michelsen, Miśkowiak, Tungate, Bogdanovs - nie są lepsi niż Jonsson (ekstraliga, niedawny uczestnik GP)
Lambert (brytyjski talent, może się rozwinąć jak kiedyś Woffinden i już w tym sezonie stanowić o sile naszej drużyny)
Masters (australijska petarda, jak już przyjedzie na mecz to zrobi show)
D. Lampart (doświadczony I ligowiec, wysoka średnia w ost. sezonie)
Jeleniewski (w Lublinie może wygrać z każdym z I ligowych asów)
Miesiąc (też nie w ciemię bity)
W. Lampart (bardzo rozwojowy i już świetnie punktujący w I lidze).

O wyniku, jak to w żużlu, decydować będą setki czynników (pogoda, przygotowanie toru, kontuzje, (nie)trafione inwestycje sprzętowe), ale dla mnie w tym składzie to Motor jest faworytem rozgrywek. Witaj Ekstraligo !

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#1725 Postautor: Kargolo » 14 listopada 2017, o 10:46

Patryk Wojdyło stwierdził na facebooku, że nie jest zawodnikiem Stali :lol:
Brałbym go jeśli jest taka możliwość. Chociażby po to, żeby zmusić Peronia do walki o skład. Może mu to wyjść tylko na dobre :)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!