Motor Lublin w sezonie 2018

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

Re: Motor Lublin w sezonie 2018

#351 Postautor: Gelo » 15 października 2017, o 23:29

A ja zaczynam rozumieć zachowanie Lamparta po meczu u nas. Myślałem, że to sentyment do klubu w którym jeździł. Ale nie zdziwiłbym jakby pakiet trafił do nas.

bartollo
Senior

#352 Postautor: bartollo » 15 października 2017, o 23:37

Lampart
Baran
Miesiac
Jeleniewski

Nie wyglada to zbyt fajnie. W Opolu pewni, ze Miesiac do nich trafi. Niby plotki, ale moze cos jest na rzeczy. Mam nadzieje, ze nie bedzie wiecej Stalowcow niz dwoch, ew. trzech jezeli jeden to bedzie junior. Nie robmy schroniska dla Rzeszowa jak za czasow Zajacow. Na dobre nam to wtedy specjalnie nie wyszlo.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#353 Postautor: Gelo » 15 października 2017, o 23:44

Hm w sumie co za różnica czy robimy schronisko dla Rzeszowa czy Ułamka? Miesiąc w Opolu kiedy jego Rzeszów w tej samej lidze? Nie wydaje mi się

Awatar użytkownika
lombard
Senior

#354 Postautor: lombard » 16 października 2017, o 07:39

Lampart ładnie pozdrawiał lubelską publiczność, ale sytuacja się zmienia i oferty napływają. Więc nie jest nic przesądzone.
Co do tego, że będziemy mieli za dużo zawodników, to jak pokazał ten sezon, zawodników nigdy nie jest za dużo. Wręcz poszukuje się potem w trakcie sezonu. Dobrze, że w odwodzie był Stanley który w miarę przepracował zimę, bo mielibyśmy swego czasu ciepło.

TreleMorele
Senior

#355 Postautor: TreleMorele » 16 października 2017, o 07:43

Każdy by chciał zawodników z Ekstraligi, ci co się nie załapią będą szukać dopiero klubów w 1 lidze , taka kolej rzeczy , Baran to dobra opcja na 1 ligę nie ma co marudzić ,pakiet Lampartów jestem jak najbardziej "za" szczególnie przydałby się nam taki junior . Do tego 1 porządny obcokrajowiec, jak będzie kasa na bieżąco wypłacana , to będziemy w czołówce tej Ligi.

TYP:
1.Karpov lub Batchelor
2.Lampart
3.Jeleniewski
4.Baran
5.Lambert
6.Lampart
7.Peroń

Rez: Miesiąc, Smoliński + jeszcze jeden młody obco.

Żaden skład nie gwarantuję pewnego utrzymania , dlatego potrzebna jest rywalizacja ale zrobiona z głową , żeby nie było fochów.
Z końmi się nie kopię bo przegram, z idiotami staram się nie dyskutować bo sprowadzają dyskusję do swojego poziomu, na argumenty ad personam staram się nie reagować, patrz wcześniejsze punkty - no i tylko krowa nie zmienia zdania ...

Awatar użytkownika
Moran
Junior

#356 Postautor: Moran » 16 października 2017, o 09:25

_piotrusss pisze:Uważam że Lublin jest skazany na Karola a Karol na Lublin :D

Błąd. Lublin był skazany na Karola w czasach biedy. Teraz nie jest, teraz może wybierać.
Przede wszystkim transfer Karola przy pozostaniu Miesiąca, Lamberta, Daniela, ma kiepskie uzasadnienie.
Może i można nawet z nim wystaw mocny skład, na dwoch juniorow i mocnego lidera, ale opcji wtedy jest mniej i jest to droższe (blokuje też Peronia).
Przy obecnej pozycji klubu transfer Barana to trochę fanaberia
Janusz Stachyra: Kto na nas trafi, bedzie miał problem i dalej będzie jeździć w drugiej lidze

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#357 Postautor: Hans » 16 października 2017, o 10:01

Moim zdaniem priorytetem jest zalatwienie Lampartow i dogranie kontraktu Lamberta. Wiadomo, ze Daniel zostanie. Karola lubie i szanuje ale naprawde nie jestem przekonany... ale wole go od dziadka Ulamka.

1. Baran
2. Lambert
3. Lampart
4. Jeleniewski
5. SuperNapieracz
6. Trofimov
7. Lampart jr

Rezerwa
Miesiac Morris Peron

Niestety nie mam wizji na supernapieracza, bo w sumie to tylko Holder i Iversen przychodza mi na mysl a raczej wybiora elige. Nicki raczej bedzie wolny ale z nim nie ma pewnosci i jego koszt to okolo 1.5 melona wiec ryzykowna opcja. Kildemand tez jest nieglupi ale obawiam sie, ze jego chce pol ligi.

Zaratustra
Kadrowicz

#358 Postautor: Zaratustra » 16 października 2017, o 10:12

Obawiam się, że ściągnięcie kogoś pewniejszego od Karola może być piekielnie trudne (biorąc pod uwagę siłę ligi w przyszłym roku), a i z tym napieraczem zagranicznym nie będzie łatwo. Ale zobaczymy, co nasi wymyślą.

Jeśli chodzi o juniorkę, to ktoś lepszy od Peronia musi być. Tu operujemy w zasadzie dwoma nazwiskami : Trofimow, Lampart. Peroń jednak musi jeździć, więc albo jeden albo drugi. Kuromonow będzie niestety za słaby, więc jako trzeciego należałoby wybrać kogoś "świeżego " z extra.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#359 Postautor: istred » 16 października 2017, o 10:17

Problem polega na tym, że każdy z zaproponowanych seniorów to obecnie zawodnik realnie na średnią 1,8-1,9 w I lidze. To są zawodnicy z pogranicza I i II ligi.
Oczywiście, któryś z nich może wypalić i zrobić nawet najlepszą średnią w I lidze, tak jak w tym roku Szczepaniak, ale równie dobrze może mieć gorszy sezon i zrobić 1,5.

Ja jednak jestem zwolennikiem budowania składu mocnego i wyrównanego niż z jednym super napieraczem i średniakami.

Wśród juniorów też musi jeździć Peroń. Świat nie kończy się na tym sezonie. Trofimowa czy Lamparta nie zakontraktujemy na kilka lat. Po sezonie znów będziemy mieć problem, to samo przy ewentualnym awansie do ekstraligi. Peroń natomiast musi się jeździć żeby robić postępy, bo to jest jedyna szansa na posiadanie rozsądnego juniora na kilka lat.

Awatar użytkownika
lombard
Senior

#360 Postautor: lombard » 16 października 2017, o 10:27

Kandydatów na napieracza jeszcze kilku jest, ale nawet koncepcja jazdy wyrównanym składem ze średnią 1,8 nie jest głupia pod warunkiem równej jazdy całego zespołu. Chłopaki mogą się dżentelmeńsko umówić, że jak któryś zawali mecz, to w kolejnym nie jedzie. Skład typu: Jeleniewski+Baran+Miesiąc+Lampart? (plus Lambert i młodzież) powinien być na naszym torze nie łapany.

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#361 Postautor: _piotrusss » 16 października 2017, o 10:35

Różnie z tym torem może być, jeśli uda im się go przebudować przed startem sezonu to może minąć trochę czasu zanim będzie naszym atutem.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#362 Postautor: Gelo » 16 października 2017, o 10:38

Watt, Woodward, Kudriaszow, Lampart, Miśkowiak + juniorka - takim składem spadliśmy z 1 ligi. A teraz liga słabsza nie będzie. Tak ku przestrodze :)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#363 Postautor: istred » 16 października 2017, o 11:02

Dokładnie to samo chciałem napisać.
Uzupełnię te nazwiska średnimi, które uzyskali w sezonie, w którym spuścili Lublin z I ligi.

Miśkowiak - 2,051
Lampart - 1,814
Watt - 1,922
Woodward - 1,649
Kudriaszow - 1,466

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#364 Postautor: Hans » 16 października 2017, o 11:13

A co do toru to jak wygladaja kwestie formalne odnosnie datu otrzymania srodkow na wygrane projekty? Pytam bo tor powinien byc przebudowany maksymalnie do grudnia aby na start nowego sezonu nawierzchnia odpowiednio sie ulozyla.

No chyba ze zrobimy to w marcu i beda rynny na 2 metry i rownania co dwa biegi ;)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#365 Postautor: Gelo » 16 października 2017, o 11:20

Jak rozumiem przebudowa toru to nie dość, że poszerzenie do środka to jeszcze odsunięcie od stadionu Startu żeby zrobić miejsce na trybunę. A to wymaga przeniesienia linii startu i wieżyczki sędziowskiej. Oczywiście tor z wymianą nawierzchni powinno się ułożyć przed zimą. Ale czy to realne?

Zaratustra
Kadrowicz

#366 Postautor: Zaratustra » 16 października 2017, o 11:21

Gelo pisze:Watt, Woodward, Kudriaszow, Lampart, Miśkowiak + juniorka - takim składem spadliśmy z 1 ligi. A teraz liga słabsza nie będzie. Tak ku przestrodze :)

Istnieje jeszcze coś takiego, jak wypłacalność klubu oraz operatywność działaczy, o którą można być spokojnym. Wtedy skład nie musi być mocny na papierze, by osiągnąć sukces. Ja wcale nie jestem za opcją rzeszowską, ale zdaje sobie sprawę, że taka może być po prostu konieczność. Chyba, że o czymś nie wiemy i już w przyszłym roku chcemy powalczyć o "coś " więcej.

owen1989
Senior

#367 Postautor: owen1989 » 16 października 2017, o 11:36

Obawiam się, że zanim wszystkie formalności związane z tym budżetem zostaną załatwione + przetarg itd to spokojnie zastanie nas środek zimy ;)

tck
Senior

#368 Postautor: tck » 16 października 2017, o 12:00

To jest budżet na rok 2018 więc myślę, że przebudowa toru załapie się na przyszłą jesień

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#369 Postautor: Lublin_Fan » 16 października 2017, o 12:34

Gelo pisze:... A to wymaga przeniesienia linii startu i wieżyczki sędziowskiej

Wieżyczka to chyba nie problem. Można ją "przesunąć" do innego pomieszczenia pod dachem, wysuniętego bardziej w stronę pierwszego wirażu.
Druga opcja to pozostawienie linii startu tam gdzie jest, czyli coś na wzór Gustrow. Wtedy zawodnicy będą mijać linię mety ślizgiem co stwarza dodatkowe możliwości na mijanie "na kresce". U szwaba się to sprawdza bardzo dobrze.
Problemem może być urzędnicza niemoc oraz fakt, że to budżet na rok 2018. Jak się zagrzebią w przetargi i procedury to cały kolejny sezon może być na straty. Trzeba iść do Żuka ;) i ugadać taki scenariusz:
- kompletowanie kwitów już teraz
- przetargi i umowy w styczniu
- prace od lutego

Wtedy jest szansa, że zdąża przed rozpoczęciem sezonu.
Choć nie zmienia to faktu, że tor nie ułoży się bo nie będzie kiedy.

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#370 Postautor: _piotrusss » 16 października 2017, o 12:36

Jest jeszcze taka opcja, że będą szukać dodatkowych pieniędzy które dorzucone do 1,2 mln z BO pozwolą na większy zakres prac zaraz po zakończeniu sezonu 2018.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

Awatar użytkownika
istred
Trener

#371 Postautor: istred » 16 października 2017, o 12:45

Mnie by nie zdziwił scenariusz, w którym nie byłby w ogóle zrealizowany projekt z budżetu obywatelskiego, a poszła by za tym od razu pełna przebudowa stadionu.

Nie oszukujmy się, nie ma sensu reanimować obecnego stadionu. Trybuny ziemne nie mają racji bytu, buda też jest do zburzenia.
W przyszłym roku są wybory samorządowe i Żuk pod ręką dobrą "kiełbasę wyborczą", bo stadion i tak i tak trzeba przebudować.
Myślę, że w klubie też sobie zdają z tego sprawę, a głosowanie było przede wszystkim po to, żeby niejako wymusić na ratuszu zajęcie się sprawą.

bartollo
Senior

#372 Postautor: bartollo » 16 października 2017, o 13:55

A dlaczego kontrkandydatem dla Barana jest Ułamek? Bo Reall? Nawet o nim nie pomyslalem w kontekscie jazdy u nas.

Ułamek to bedzie drugi Kuciapa z tego sezonu. Natomiast Baran mimo, ze lubiany na lidera sie nie nadaje. Z Lampartem jako liderem to tez duze ryzyko, bo druzyna ktorej liderowal spadla w tym roku. Jesli juz rozgladamy sie za tymi zawodnikami to mam nadzieje, ze nie pod numer 9 ani 13. Chyba, ze nie ma kasy, to wtedy nic nie poradzimy.

ermen
Zawodowiec

#373 Postautor: ermen » 16 października 2017, o 14:14

Gelo pisze:Watt, Woodward, Kudriaszow, Lampart, Miśkowiak + juniorka - takim składem spadliśmy z 1 ligi. A teraz liga słabsza nie będzie. Tak ku przestrodze :)

To pokazuje, że priorytetem są juniorzy.
Zresztą, wystarczy popatrzeć na wyniki Oskara. Gdyby nie on, awansu by nie było. Nawet półfinału z Ostrowem byśmy nie przeskoczyli.
Każdemu jego Everest...

Awatar użytkownika
lombard
Senior

#374 Postautor: lombard » 16 października 2017, o 14:35

No jak czytam na naszym fb, że nasi wychowankowie włącznie z Peroniem nie nadają się na Nice ligę, a Bober na 90% we Wrocku, to ja nie wiem czy będzie aż tak źle czy przeciwnie....

Awatar użytkownika
Moran
Junior

#375 Postautor: Moran » 16 października 2017, o 14:44

Zależy od reszty. Rybnik czy Gniezno może mieć dwóch, ale juz Wanda pewnie pòł juniora, a Piła jechała w tym roku jakimiś parodystami spod ręki Śwista, których nazwisk nawet sobie nie przypomnę.
Pozyskanie dwóch juniorów lepszych od Peronia tylko potwierdzi że szkółka nie ma sensu i szkoda pieniędzy na tę zabawę. Jeden junior lepszy i wystarczy
istred pisze:Mnie by nie zdziwił scenariusz, w którym nie byłby w ogóle zrealizowany projekt z budżetu obywatelskiego, a poszła by za tym od razu pełna przebudowa stadionu.
Nie oszukujmy się, nie ma sensu reanimować obecnego stadionu. Trybuny ziemne nie mają racji bytu, buda też jest do zburzenia.

Z samym torem mogą się bawić, nawet pod kątem przyszłej przebudowy lub budowy nowego obiektu. Tor jak bedzie dobry to przecież zawsze może zostać.
Ważne żeby niczego nie robić teraz prowizorycznie. Czyli tak odsunąć się od Startu żeby później był tam komfort przy robieniu trybuny.
Jak już reanimować tego trupa to przynajmniej zlikwidować wały na prostej startowej, zrobić tam porządną trybunę główną i wieżyczkę.
Budę rozebrać i postawić pod stadionem na hot-dogi :)
Trzeba robić tak żeby w przyszłości była możliwość zadaszenia
Janusz Stachyra: Kto na nas trafi, bedzie miał problem i dalej będzie jeździć w drugiej lidze