Nowy klub w Lublinie?

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Nowy klub w Lublinie?

#126 Postautor: istred » 6 sierpnia 2014, o 11:48

Dyskusja zupełnie jałowa, jak większość tutaj, ale cóż takie czasy w żużlu, że nie tylko zima jest sezonem ogórkowym, ale i miesiące wakacyjne ;)
Naprawdę nie kumasz? Przecież wyraziłem się jasno - każdy rok jazdy w II lidze to zbędny wydatek. Jeśli przyjmiemy, że rok jazdy w II lidze kosztuje 2mln to możliwość, trzeba to jasno powiedzieć, kupienia licencji i miejsca w lidze KMŻ za mniejszą kwotę jest korzystną opcją. Ze względów finansowych, a także wizerunkowych o czym wspomniałem powyżej.
W sumie jeśli celem miałaby być ekstraliga, to i jeżdżenie w I lidze to "zbędny wydatek". Nie zauważasz natomiast jednej rzeczy. Żeby "kupić licencję" i w tym samym roku odjechać jeszcze sezon w I lidze, to przydałoby się parę złotych.

Nie wiem, może zakładasz, że lubelskim żużlem interesują się szejkowie z Arabii Saudyjskiej, albo przynajmniej któryś z najbogatszych Polaków - wtedy OK, jest sensowne to co piszesz, bo odpada problem finansowania i wtedy wszystko zaczyna się kalkulować.
Ja natomiast zakładam, że ten problem istnieje, więc lepiej startować w lidze najtańszej, żeby nie generować na wstępie długów i budować klub na zwycięstwach z drużynami drugoligowymi niż na porażkach z drużynami pierwszoligowymi.

. Pierwsza liga to znacznie lepszy produkt, łatwiej go sprzedać kibicom i łatwiej dotrzeć do potencjalnych sponsorów.
Jaki to "lepszy produkt" to mogłeś się przekonać w niedzielę. Kilkaset ludzi na trybunach, zawody nudnawe i wkurzeni kibice. I jakoś też nie zauważyłem, żeby w tej I lidze sponsorzy walili drzwiami i oknami. Z kolei, chodziłem na II ligę i nie przypominam sobie meczu z tak słabą frekwencją.
Śmiem twierdzić, że pozyskanie zewnętrznych źródeł finansowania stałoby się zadaniem niemalże niewykonalnym.
Motor zostawił dług, LKŻ zostawił długi, TŻ zostawił długi i KMŻ zostawi długi... i każdy następny klub (TŻ po LKŻcie i KMŻ po TZcie) miał lepszego sponsora niż poprzednik. Także nie wyciągałbym zbyt daleko idących wniosków.

PS. A co do "nowej ekipy" to naturalne jest, że jeśli KMŻ upadnie, to taka nowa ekipa prędzej czy później się pojawi. Nie wiem czy to będą ludzie od harrego, wierni kibice, lokalny biznesmen czy polityk próbujący zrobić kapitał wyborczy i czy pojawi się od razu czy po rocznej przerwie, ale pewnie się pojawi i pewnie będzie miał te same problemy co każdy nowo powstały klub.

Awatar użytkownika
Piocze
Senior

#127 Postautor: Piocze » 6 sierpnia 2014, o 12:44

istred pisze:chodziłem na II ligę i nie przypominam sobie meczu z tak słabą frekwencją.

No bez przesady, aż tak krótkiej pamięci to chyba nie masz. Przypomnij sobie jakieś boje z Opolami czy innymi Rawiczami. Na pewno poniżej 1000 osób było.
" Miasto zamiast dać nam pieniądze, wydaje je na ludzi przebranych za marchewki."

Awatar użytkownika
istred
Trener

#128 Postautor: istred » 6 sierpnia 2014, o 12:48

Może mam słabą pamięć, ale tak słabą frekwencję to pamiętam tylko za czasów LKŻtu. Co przecież nie oznacza, że się nie mylę.
Wydaje mi się, że nawet po ulewie w meczu z Opolem na trybunach zostało więcej ludzi.
...chociaż może ta frekwencja tak marnie tylko w TV wyglądała.

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#129 Postautor: Dobromir » 6 sierpnia 2014, o 13:22

Niska frekwencja jest skutkiem idiotycznej pory zawodów oraz relacją w telewizji. Gdyby mecz było o 19 na trybunach było by 2 razy więcej ludzi.

Mad
Senior

#130 Postautor: Mad » 6 sierpnia 2014, o 13:31

Gdyby nasi kolarze jechali na lepszym poziomie niż obecnie to nawet o 6.00 stadion był by pełny!

klops
Junior

#131 Postautor: klops » 6 sierpnia 2014, o 14:15

Nie wiem, może zakładasz, że lubelskim żużlem interesują się szejkowie z Arabii Saudyjskiej, albo przynajmniej któryś z najbogatszych Polaków - wtedy OK

Zakładam, zgodnie z tym co kiedyś napisał harry, że lubelskim żużlem interesują się "bardzo poważni ludzie". Dla mnie człowiek poważny, który chce prowadzić klub sportowy musi dysponować a) odpowiednim kapitałem własnym b) odpowiednimi umiejętnościami organizacyjnymi. W innym przypadku będzie gołodupcem z przerośniętym ego, a inicjatywa powołania nowego klubu skończy się dokładnie tak samo jak kończy się obecny klub.
Jaki to "lepszy produkt" to mogłeś się przekonać w niedzielę. Kilkaset ludzi na trybunach, zawody nudnawe i wkurzeni kibice. I jakoś też nie zauważyłem, żeby w tej I lidze sponsorzy walili drzwiami i oknami. Z kolei, chodziłem na II ligę i nie przypominam sobie meczu z tak słabą frekwencją.

Pod kątem oceny produktu bardziej rozpatruję sezon 2012. W późniejszym czasie na frekwencję wpływało stopniowe pogarszanie się wizerunku klubu wśród kibiców z apogeum, które mamy w tej chwili. Natomiast 2012 rok był myślę udany pod względem ilości kibiców i stanowi on dla mnie punkt odniesienia. Myślę, że przy lepszych (czyli jakichkolwiek) działaniach marketingowych klubu można by było myśleć o poprawie frekwencji. Co do sponsorów, to wszyscy dobrze wiemy, że obecny klub nigdy o nich specjalnie nie zabiegał - wszystko robił DS + chyba jedna czy dwie osoby na zasadach prowizyjnych. Czyli były to raczej działania amatorskie. Poszukiwanie sponsorów fajnie obrazuje fakt jak koncertowo spieprzono coś co miało potencjał - czyli słynny "VIP Speedway Club". To była doprawdy komedia z Wojciechowskim naganiającym przez mikrofon do wstąpienia do elitarnego klubu. Absurd do kwadratu. Zresztą szukanie sponsorów przy jednoczesnym psuciu wizerunku klubu chyba jeszcze nikomu nie przyniosło rezultatów.
a czego wypociny wytłumacz mi czego.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#132 Postautor: istred » 6 sierpnia 2014, o 14:43

Zakładam, zgodnie z tym co kiedyś napisał harry, że lubelskim żużlem interesują się "bardzo poważni ludzie". Dla mnie człowiek poważny, który chce prowadzić klub sportowy musi dysponować a) odpowiednim kapitałem własnym b) odpowiednimi umiejętnościami organizacyjnymi. W innym przypadku będzie gołodupcem z przerośniętym ego, a inicjatywa powołania nowego klubu skończy się dokładnie tak samo jak kończy się obecny klub.
Serio myślisz, że znajdzie się bogaty wujek z walizką pieniędzy, które będzie chciał zmarnować na Zygmuntowskich? :)

Nie żartujmy sobie. Dla mnie "bardzo poważni ludzie" to po prostu ludzie z jakimś tam doświadczeniem, pomysłem i twardo stąpający po ziemi, być może odnajdujący się z biznesie, ale niekoniecznie marnujący swoje pieniądze na żużel.
Ludzie, którzy nie zrobią z siebie błaznów.
...przez te kilka ostatnich lat standard "bardzo poważnych ludzi" bardzo się obniżył.

klops
Junior

#133 Postautor: klops » 6 sierpnia 2014, o 14:54

Serio myślisz, że znajdzie się bogaty wujek z walizką pieniędzy, które będzie chciał zmarnować na Zygmuntowskich? :)

A to czy się znajdzie to nie wiem :)

Natomiast żeby klub jakoś jechał to ktoś się musi znaleźć co chciałby ładować kasę w ten wór bez dna i może to być:

a) Jakiś lubelski: Dworakowski, Półtorak, Karkosik, Skrzydlewski, Zdunek lub Sukiennik
b) Jakiś lubelski Tauron
c) Miasto

Tak czy siak bez sporej sakiewki ani rusz.
a czego wypociny wytłumacz mi czego.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#134 Postautor: istred » 6 sierpnia 2014, o 14:58

ta... albo jakiś lubelski Bill Gates.
...albo jakiś lubelski szejk arabski.

Mad
Senior

#135 Postautor: Mad » 6 sierpnia 2014, o 15:05

O jakich to wielkich ludziach piszecie którzy mieli by wesprzeć nowy klub w Lublinie? Przecież odejście Sprawki miało spowodować, że do klubu mieli walić sponsorzy drzwiami i oknami! Wszyscy tylko czekali, aż się gościu wreszcie odklei od stołka. Zrobił to i co? Czy to wiele zmieniło? Bum na żużel w Lublinie minął a PO z zeszłego roku sprawiły więcej zła niż zamierzonego dobra czego mamy przykład w tym roku.

nobrainer

#136 Postautor: nobrainer » 6 sierpnia 2014, o 15:36

Dla mnie cała ta dyskusja to zwykłe bicie piany. Temat założony przez Harrego w zimie, teraz nagle zostaje odgrzany bez żadnych konkretów. Zakładając, że "poważne osoby" planujące przejecie sterów w lubelskim żuzlu rzeczywiście istnieją to czy sezon 2014 ( jeden z najgorszych jakie od ponad 20 lat pamietam) skutecznie ich od tych zamiarów nie odstraszył? Sportowo jest kiepsko, przez godziny rozpoczecia meczów klub jest na bank sporo w plecy, widowiskowo beznadziejnie - kurz i jazda gesiego 2 metry od kredy, druzyny przyjezdne czują się od 1. biegu jak w domu. Zerknąłem na statystyki podane wyżej przez Jerrego78 - z 5 seniorów tylko 2 ( Watt i Kudriaszow) ma średnią domową wyższą niż wyjazdową.
Jeżeli grupa trzymająca władzę w lubelskim żużlu ma się zmienić, to właśnie teraz jest czas zeby działać. Po wyborach samorządowych to bedzie juz za późno

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#137 Postautor: _piotrusss » 6 sierpnia 2014, o 15:37

Mad pisze:Przecież odejście Sprawki miało spowodować, że do klubu mieli walić sponsorzy drzwiami i oknami! Wszyscy tylko czekali, aż się gościu wreszcie odklei od stołka.

Ile jeszcze osób będzie powtarzać te bezsensowne bzdury nie wnoszące nic do dyskusji?
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

Mad
Senior

#138 Postautor: Mad » 6 sierpnia 2014, o 17:03

A dla czego cytujesz jedno zdanie wyrwane z kontekstu i wymądrzasz się! Lepiej się czujesz teraz?

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#139 Postautor: _piotrusss » 6 sierpnia 2014, o 17:10

Mad pisze:A dla czego cytujesz jedno zdanie wyrwane z kontekstu i wymądrzasz się! Lepiej się czujesz teraz?

Moje samopoczucie nie ma tutaj znaczenia. Ciekawi mnie po prostu czy potrafisz wskazać kto i kiedy mówił, że jak odejdzie Sprawka to sponsorzy zaczną "walić sponsorzy drzwiami i oknami". Wskaż proszę, konkretnie.
Andrzej Waligórski

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#140 Postautor: Kshyhu » 6 sierpnia 2014, o 17:31

Myślę, że chodzi chociażby o taką wypowiedź:

harry 22 grudnia 2013 (a więc za czasów panowania DS) pisze:Rozmowy o nowym klubie to żadna ściema. Ostatnio aż trzy grupy ludzi zapytały mnie jak się zakłada nowy klub, bo na obecną wegetację nie mogą już patrzeć a porozumienie z prezesem nie wchodzi w grę.
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#141 Postautor: _piotrusss » 6 sierpnia 2014, o 17:36

No ale gdzie tu mowa o sponsorach, którzy przyjdą jak odejdzie Sprawka? To dotyczyło wyraźnie kwestii zakładania nowego klubu. Nie widzę związku z obecną sytuacją, gdyż klub dalej istnieje. Te słowa będzie można rozliczać jedynie w sytuacji, gdy KMŻ upadnie i wtedy kibice będą wyglądać kogoś, kto się podejmie założenia nowego żużlowego tworu.
Andrzej Waligórski

Kalhorn
Junior

#142 Postautor: Kalhorn » 6 sierpnia 2014, o 17:43

Z tego co się orientuje, to nowy klub jeżeli będzie chciał startować w Lublinie będzie musiał przejąć długi poprzednika. Chyba ostatnio z tym problemem zmagał się klub z Rybnika. Aczkolwiek nie jestem tego na 100% pewien, może teraz będą jakies licencje warunkowe, nadzorowane czy jakieśtam inne ugody.

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#143 Postautor: _piotrusss » 6 sierpnia 2014, o 17:57

Regulamin Przyznawania, odmowy przyznania i pozbawiania licencji uprawniającej do udziału we współzawodnictwie sportowym w sporcie żużlowym dla klubów Ekstraligi, I i II ligi żużlowej. pisze:Klub nie może otrzymać licencji w wypadku, gdy spełniony jest jeden z poniższych warunków:
1) klub zgłasza we wniosku o nadanie licencji jako pozostający w jego dyspozycji stadion żużlowy, pozostający w poprzednim sezonie w dyspozycji innego klubu (dalej zwany: Inny Klub), który nie wystąpił o nadanie licencji na kolejny sezon, utracił ją albo uzyskał decyzję odmowną, a posiada zadłużenie wobec:
a) zawodników krajowych i zagranicznych,
b) innych klubów żużlowych,
c) FIM i FIM Europe oraz kontraktowych promotorów FIM i FIM Europe
d) PZM,
e) spółki EŻ,
f) osób urzędowych,

EDIT:
w połączeniu z tym cytatem, brzmi to trochę nielogicznie, ale to by już musieli prawnicy przeanalizować:
7. klub Ekstraligi Żużlowej, DM I i II ligi zobowiązany jest wykonać wszelkie zobowiązania względem zawodników wynikające z zawartych z nimi kontraktów, a pozostające w związku z rozgrywkami prowadzonymi w danym roku nie później niż do dnia 30 listopada roku poprzedzającego rok, na który ma być wydana Licencja. Niedozwolone jest przenoszenie przez klub jakichkolwiek zobowiązań wynikających z kontraktu z zawodnikiem na osoby trzecie. W przypadku klubu Ekstraligi Żużlowej nie uwzględnia się jakichkolwiek porozumień w zakresie prolongaty wykonania tych zobowiązań.
Andrzej Waligórski

LublinM

#144 Postautor: LublinM » 6 sierpnia 2014, o 18:12

Już nie mogę doczekać się nowej ekipy i w związku z tym ...
Uwielbienia ze strony tysięcy kibiców ... czyli kolejne wrzuty na forum i pijanych frajerów pod płotem stadionu po meczu,
Sponsorów z milionami na koncie inwestującymi w spółkę akcyjną ... czyli klęczenie zarządu pod Ratuszem i wołanie o pomoc,
Atak na ekstraligę i walka do ostatniej kolejki o awans ... czyli jazda gęsiego w tumanach kurzu na betonie w czasie 72 s z Kudriaszowem w 1 linii,
Juniorów pokroju Pieszczka walczących jak równy z równym z seniorami ,,, czyli Madeja na rowerze jadącego pod prąd

ach Ci nowi, jacy oni boscy :lol:
Zejdźcie na ziemię, proszę Was.

Zaratustra
Kadrowicz

#145 Postautor: Zaratustra » 6 sierpnia 2014, o 21:00

Mad pisze:O jakich to wielkich ludziach piszecie którzy mieli by wesprzeć nowy klub w Lublinie? Przecież odejście Sprawki miało spowodować, że do klubu mieli walić sponsorzy drzwiami i oknami! Wszyscy tylko czekali, aż się gościu wreszcie odklei od stołka. Zrobił to i co? Czy to wiele zmieniło? Bum na żużel w Lublinie minął a PO z zeszłego roku sprawiły więcej zła niż zamierzonego dobra czego mamy przykład w tym roku.

Biedny ten Sprawka. Odkleił się od stołka dla dobra klubu pewnie jeszcze ;)

Prezesu (były) po prostu się ulotnił (czyt. uciekł z tonącego okrętu)w odpowiednim dla siebie momencie i tyla.

Co do ostatniego zdania to ok. Dobre czasy dla żużla się skończyły, a właściwie się "ze*rały" przez totalną nieudolność "działaczy".

Wielu z nas pisało, że to się musi skończyć w taki sposób. Oczywiście, byli też i tacy, którzy "kazali" doceniać to, co się ma, stąpać twardo po ziemi i spokojnie iść do przodu. Tylko u nas ta ziemia była zbudowana na złych podstawach, to i się pod nogami urwisko zrobiło..

Ale zanim zaczniemy dyskusję o nowym klubie (władzy), dajcie dokończyć żywota temu staremu w ciszy i spokoju. Przynajmniej tyle się mu od nas należy za możliwość emocjonowania się zawodami żużlowymi na nienajgorszym poziomie przez te kilka lat 8) ;) - żart

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#146 Postautor: Torsen » 6 sierpnia 2014, o 21:47

Pozostaje do rozstrzygnięcia, czy nowy klub to też będzie Motor. I jedziemy.

ermen
Zawodowiec

#147 Postautor: ermen » 6 sierpnia 2014, o 21:54

Pan Sprawka, gdyby mu chodziło choć w minimalnym stopniu o dobro klubu, odszedłby po zeszłorocznej rundzie finałowej. Wtedy byłby czas aby ktoś kto przejmie stery, mógł mieć jakiś wpływ i na skład i na budżet. A kiedy Pan Sprawka odszedł z klubu? Tuż przed startem sezonu. Pobrał należne mu wynagrodzenie za około pół roku nic nie robienia i poszedł w p..du.
Nie wiem czy jest jakaś grupa "poważnych osób", które pytały Harrego jak złożyć klub żużlowy. Mniemam, że gdyby były prezes zostawił klub do razu po rundzie finałowej, dziś bylibysmy dużo mądrzejsi.
A tak...
Prezes Zając zamiast jechać motorem, próbuje go pchać po defekcie do mety z zablokowanym kołem, z którego na dodatek szybko ulatuje powietrze. Już chyba nie dla punktów... Po prostu, dla honoru. Tego w odpowiednim czasie niektórym zabrakło.
Każdemu jego Everest...

Talmai
Junior

#148 Postautor: Talmai » 7 sierpnia 2014, o 00:09

$korzen$ pisze:[b]Panowie juz to kiedys pisalem, podobno od tego sezonu wszedl przepis, ze nowy podmiot czyt. nowy klub zeby moc startowac na Zygmuntowskich w lidze nawet od zera bedzie musial splacic dlugi poprzednika. .

Nawet jeśli coś takiego weszło, każdy sąd to wyśmieje.
Nie ma czegoś takiego jak "poprzednik" :D
Nowy podmiot to nowy podmiot i od najniższej ligi może startować jeśli spełni warunki licencyjne takie jak każdy inny.
W historii był chyba tylko jeden nowy klub drugoligowy ktory spłacił długi innego klubu.
KSM Krosno przejął zadłużenie KSŻ Krosno choć nie musiał oczywiście.
Przypłacili to jak pamiętam dwoma latami biedowania kadrowego.

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#149 Postautor: sting126 » 7 sierpnia 2014, o 08:08

Długi spłacał i Ostrów, i Gdańsk, i Rybnik, a nie mam pewności czy również nie Bydgoszcz. Moim zdaniem sąd tu nie będzie mieć nic do powiedzenia. Stowarzyszenie (PZM) organizuje sobie rozgrywki żużlowe i określa regulamin wg jakiego inne stowarzyszenia w tych rozgrywkach mogą uczestniczyć... Jak się komuś nie podoba - przymusu jazdy nie ma.

Także zakładać można scenariusz: odmowa wydania licencji dla nowego klubu, zaskarżenie decyzji do Trybunału PZM, a stamtąd ew. do sądu. Rozstrzygnięcie - po dwóch, trzech latach, a w tym czasie cisza na stadionie przy Al. Zygmuntowskich...
Czas na zmiany :]

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#150 Postautor: ravajas » 7 sierpnia 2014, o 12:41

Torsen pisze:Pozostaje do rozstrzygnięcia, czy nowy klub to też będzie Motor. I jedziemy.
Jeśli ma jechać, to musi być motor!
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks