Lubelski klub w sezonie 2014

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Lubelski klub w sezonie 2014

#251 Postautor: istred » 19 maja 2014, o 12:50

Noo, to ciagle niezadowolenie ze wszystkiego to zlooooo...
Jak Sprawka złożył rezygnację to świętowania i wiwatowania nie było końca :)

A ze stowarzyszeniem KMŻ Lublin to jest inaczej?
Też je powołali konkretni ludzie i to jest "ich klub". Ci konkretni ludzie lub ich następcy go utrzymują przy życiu gromadząc na to środki ( to że sami w 100% go nie finansują nie ma znaczenia), szukając sponsorów i podpisując z nimi umowy, składając wnioski o dotacje z miasta i je otrzymując itd.
Zdecydowanie inaczej. I to, że nie wykładają tych środków z własnej kieszeni ma tutaj kluczowe znaczenie.
Inaczej jest, gdy ktoś jest finansowany zewnętrznie - wypadałoby się rozliczyć z tej kasy i trzeba mieć świadomość, że jest się na czyjejś łasce - a inaczej jeśli ktoś finansuje się sam i nie widzi potrzeby liczyć się z kimkolwiek, zgodnie z zasadą "kto bogatemu zabroni".
Widzisz chyba różnicę pomiędzy zabawą za czyjeś pieniądze, a zabawą za swoje :)

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#252 Postautor: ravajas » 19 maja 2014, o 15:50

Wszyscy tu zachwalają prezesa Tarasa, że tak mu leży na sercu dobro żużla w Lublinie, ale swoistym testem na prawdziwość tych podejrzeń, będzie sytuacja, kiedy wesprze on lubelski żużel, nawet jeśli nie wejdzie do eurobajzlu.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#253 Postautor: ravajas » 19 maja 2014, o 15:54

niespokojny pisze:Czy tylko ja nie widzę nic złego we wspieraniu człowieka, który daje nadzieję na przedłużenie istnienia żużla w Lublinie? Obojętnie nawet z jakiej partii startuje, jest okazja żeby pokazać że z kibicami żużla należy się liczyć.
Straszni frajerzy musieli głosować na Komorowskiego, skoro nie obiecywał przedłużenia nadziei na przedłużenie istnienia żużla w Lublinie... ;)
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#254 Postautor: truskawa » 19 maja 2014, o 17:47

Noo ja uważam tą klubową kampanię wyborczą Tarasa jako dużego kalibru zobowiązanie wobec społeczności żużlowej. Jak nic nie ogarnie to będzie tutaj spalony. No ale w sumie prace już ma poza Lubelszczyzna wiec kto wie...
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Czarek
Trener

#255 Postautor: Czarek » 19 maja 2014, o 19:10

truskawa pisze:Noo ja uważam tą klubową kampanię wyborczą Tarasa jako dużego kalibru zobowiązanie wobec społeczności żużlowej. Jak nic nie ogarnie to będzie tutaj spalony. No ale w sumie prace już ma poza Lubelszczyzna wiec kto wie...

W sumie sam sobie odpowiedziałeś jak to się skończy.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#256 Postautor: ravajas » 19 maja 2014, o 23:04

Czarku, nie bądź aż takim pesymistą. Wolałbym, aby Tarasowi wyszło. Niezależnie od wyniku wyborów. Ja w niego wierzę.
pozdrawia:
Rafał Borowski

Koper
Trener
Kontakt:

#257 Postautor: Koper » 20 maja 2014, o 00:19

Awatar użytkownika
mundzio
Zawodowiec

#258 Postautor: mundzio » 20 maja 2014, o 09:21

Koper pisze:http://www.sportowefakty.pl/zuzel/440549/po-bandzie-9-nie-mieszam-polityki-i-zuzla

to rozbawiło mnie szczególnie 8)

dobek
Senior

#259 Postautor: dobek » 20 maja 2014, o 10:30

ravajas pisze:Wszyscy tu zachwalają prezesa Tarasa, że tak mu leży na sercu dobro żużla w Lublinie, ale swoistym testem na prawdziwość tych podejrzeń, będzie sytuacja, kiedy wesprze on lubelski żużel, nawet jeśli nie wejdzie do eurobajzlu.

Mało już dał dowodów wsparcia dla " naszego" żużla :? Trzeba jeszcze?! Powiem ci tak: jak był prezesem Bogdanki to musiał walczyć o pieniądze na żużel,bo zarząd kopalni widział tylko piłkę i wszystko robił aby było dobrze i nie wiesz ile musiał się kłócić o kasę na żużel... ale oczywiście jak chcę się psa uderzyć to kij się zawsze znajdzie... ech!

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#260 Postautor: ravajas » 20 maja 2014, o 13:42

Ani jednym słowem nie skrytykowałem prezesa Tarasa za jego dokonania, ba! jestem mu ogromnie wdzięczny za to co robił dotychczas i dostrzegam to. Mój komentarz napisałem odnośnie kampanii politycznej prowadzonej przez prezesa.
pozdrawia:
Rafał Borowski

Awatar użytkownika
istred
Trener

#261 Postautor: istred » 20 maja 2014, o 13:55

Swoją drogą mam nadzieję, że wszyscy zdają sobie sprawę, że o ewentualną pomoc dla klubu jest dużo łatwiej z poziomu prezesa dużej polskiej firmy niż europosła w Brukseli.
Chociaż, w moim odczuciu, i jedno i drugie jest dość mało prawdopodobne. I to wcale nie z winy Tarasa.

Awatar użytkownika
losiu
Junior

#262 Postautor: losiu » 20 maja 2014, o 14:39

Europoseł może być prezesem, inne przepisy niż u nas.
Karol Baran Karol!

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#263 Postautor: truskawa » 20 maja 2014, o 14:45

Taras nie będzie żadnym Europosłem bo jest dopiero na 9 miejscu na liście, służy w tych wyborach jako typowa lokomotywa.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Hrabia
Szkółkowicz

#264 Postautor: Hrabia » 20 maja 2014, o 14:46

Pan Taras startuje w wyborach nie po to aby wejść do europarlamentu, a po to by swoją twarzą przyciągnąć wyborców dla PO i wygrać z pozostałymi partiami. To jest trik marketingowy, przez co ludzie myślą, że oddając głos na Tarasa wspierają żużel :D
Prawda jest taka, że z Lubelskiego do Brukseli trafią 1-2 osoby. Na pewno nie p. Taras z 9 miejsca na liście.
Taki mamy system wyborczy. Więc jeśli ktoś ma zamiar oddać głos na niego niech wie, że tak na prawdę popiera PO i tylko o to w tym chodzi. Po to są celebryci i znane nazwiska. Ja w ten sposób zmarnować swojego głosu na pewno nie zamierzam i poprę partię anty-systemową. Co nie zmienia faktu, że cenią sobie zaangażowania p. Tarasa w sporty motorowe.

Koper
Trener
Kontakt:

#265 Postautor: Koper » 20 maja 2014, o 15:00

losiu pisze:Europoseł może być prezesem, inne przepisy niż u nas.

http://www.kurierlubelski.pl/artykul/34 ... ,id,t.html

jerry78
Trener

#266 Postautor: jerry78 » 20 maja 2014, o 15:21

truskawa pisze:Taras nie będzie żadnym Europosłem bo jest dopiero na 9 miejscu na liście, służy w tych wyborach jako typowa lokomotywa.

Nie jestem w tym ekspertem, ale co ma do tego miejsce na liście? Jeśli z PO dostałaby się 1 osoba i najwięcej głosów otrzymałby właśnie Taras to chyba on by wszedł do PE?
Wnioskuję to oczywiście po artykule
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... /140519496
w którym prognozowane jest uzyskanie mandatu przez Mirosława Piotrowskiego z 2 miejsca, a nie Parucha, który jest jedynką.

Davv
Kadrowicz

#267 Postautor: Davv » 20 maja 2014, o 15:22

Dokładnie tak. Tak samo dostała się do sejmu poseł Gąsior-Marek :)

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#268 Postautor: sting126 » 20 maja 2014, o 15:27

jerry78 pisze:
truskawa pisze:Taras nie będzie żadnym Europosłem bo jest dopiero na 9 miejscu na liście, służy w tych wyborach jako typowa lokomotywa.

Nie jestem w tym ekspertem, ale co ma do tego miejsce na liście? Jeśli z PO dostałaby się 1 osoba i najwięcej głosów otrzymałby właśnie Taras to chyba on by wszedł do PE?
Wnioskuję to oczywiście po artykule
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... /140519496
w którym prognozowane jest uzyskanie mandatu przez Mirosława Piotrowskiego z 2 miejsca, a nie Parucha, który jest jedynką.

Masz rację. Nie bardzo wiem, skąd bierze się powszechne przekonanie, że mandat (czy to do Sejmu czy do PE) otrzymują kolejni ludzie z listy. Otrzymują je wg uzyskanej liczby głosów.

"Premia" dla "jedynek" jest tylko jedna - w sytuacji gdy wyborca zakreśli dwa nazwiska na liście wyborczej (choćby 3 i 7) to głos otrzymuje "jedynka".
Czas na zmiany :]

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#269 Postautor: _piotrusss » 20 maja 2014, o 15:33

Z drugiej strony (przynajmniej ja tak rozumiem ordynację) liczbę mandatów dla konkretnego komitetu ustala się na podstawie głosów ze wszystkich okręgów, dopiero później rozdziela się zdobyte mandaty na okręgi. Czyli jest taka teoretyczna możliwość że w Lublinie najwięcej głosów uzyska kandydat komitetu, który w skali krajowej nie uzyska ani jednego mandatu, przez co do parlamentu może wejść kandydat opcji bardziej popularnej w skali krajowej, który w naszym okręgu zdobył mniejszą ilość głosów. W takim wypadku liczy się każdy głos na "celebrytę" bo docelowo idzie on na konto całego komitetu. Należy więc pamiętać, że głosując na kandydata, w pierwszym rzędzie głosujemy na komitet z którego startuje. Jeśli źle rozumiem to proszę o wyprowadzenie z błędu ;)
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

jerry78
Trener

#270 Postautor: jerry78 » 20 maja 2014, o 15:42

sting126 pisze:"Premia" dla "jedynek" jest tylko jedna - w sytuacji gdy wyborca zakreśli dwa nazwiska na liście wyborczej (choćby 3 i 7) to głos otrzymuje "jedynka".

No właśnie, "jedynka" czy skreślony z najwyższym numerem (w tym przypadku "trójka")? Wydaje mi się, że ta druga opcja. Do niedzieli dopytam, bo w końcu jakoś będę musiał liczyć te głosy ;)

BR
Senior

#271 Postautor: BR » 20 maja 2014, o 15:44

Nie bez przyczyny PO dało karierowicza Kamińskiego na 1, a Mirosława Tarasa na 9 miejscu.
Gdyby miejsce na liście nie miało znaczenia nie byłoby wewnątrz partyjnych walk, a listę układało by się np. alfabetycznie lub wg wieku.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#272 Postautor: istred » 20 maja 2014, o 16:32

losiu pisze:Europoseł może być prezesem, inne przepisy niż u nas.

Nie chciałbym się tutaj jakoś jednoznacznie wypowiadać, bo 100% pewności nie mam, a nie chce mi się tego jakoś mocno analizować, ale wydaje mi się, że zarówno Ty, jak i Taras (wypowiedź z artykułu) nie macie racji.
Art. 34 ust 1 i 2 ustawy o wykonywaniu mandatu posła i senatora w zw. z art. 334 § 2 Kodeksu wyborczego, w zw. z art. 8 zd. 2 w zw. z art. 7 pkt 3 aktu dotyczącego wyboru członków Parlamentu Europejskiego w powszechnych wyborach bezpośrednich.

Z powyższego wynika, że poseł PE podlega dokładnie tym samym ograniczeniom co posłowie i senatorowie do parlamentu polskiego.
A posłowie i senatorowie nie mogą prowadzić działalności z wykorzystaniem mienia państwowego ani zarządzać taką działalnością. Poza tym nie mogą być członkiem władz zarządzających przedsiębiorców z udziałem państwowych osób prawnych, a takim, jako jednoosobowa spółka skarbu państwa, jest Kompania Węglowa.

Konsekwencja jest taka, że po wyborze Taras musiałby się zrzec funkcji prezesa KW, w przeciwnym razie, po upływie 3 m-cy, traci mandat.

Przywilejem jedynki jest to, że ludzie którzy chcą oddać głos na daną partię, a nie wiedzą na jakie nazwisko postawić (a takich jest bardzo dużo) zwykle stawiają jedynki przy kandydacie nr 1. Więc jeśli partia chce jakiegoś dziada przepchnąć to ustawia go na pozycji pierwszej. Co oczywiście nie znaczy, że zawsze się to udaje.

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#273 Postautor: truskawa » 20 maja 2014, o 16:40

piotruss ogarnia. PO jedyne co może zrobić to wepchnąć Kamińskiego. Pomimo tego zagłosuje na to chyba, wtedy w przypadku gdy Taras nic nie ogarnie, łatwiej przez gardło mi będą przechodziły gwizdy na polityków, których do tej pory unikałem.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#274 Postautor: sting126 » 20 maja 2014, o 19:14

_piotrusss pisze:Z drugiej strony (przynajmniej ja tak rozumiem ordynację) liczbę mandatów dla konkretnego komitetu ustala się na podstawie głosów ze wszystkich okręgów, dopiero później rozdziela się zdobyte mandaty na okręgi. Czyli jest taka teoretyczna możliwość że w Lublinie najwięcej głosów uzyska kandydat komitetu, który w skali krajowej nie uzyska ani jednego mandatu, przez co do parlamentu może wejść kandydat opcji bardziej popularnej w skali krajowej, który w naszym okręgu zdobył mniejszą ilość głosów. W takim wypadku liczy się każdy głos na "celebrytę" bo docelowo idzie on na konto całego komitetu. Należy więc pamiętać, że głosując na kandydata, w pierwszym rzędzie głosujemy na komitet z którego startuje. Jeśli źle rozumiem to proszę o wyprowadzenie z błędu ;)

No dokladnie tak jest. Ale nie zmienia to faktu, że wejdzie wtedy do PE kandydat z największą liczbą głosów z listy, która dostaje mandat w danym okręgu, a niekoniecznie "jedynka".

jerry78 pisze:No właśnie, "jedynka" czy skreślony z najwyższym numerem (w tym przypadku "trójka")? Wydaje mi się, że ta druga opcja. Do niedzieli dopytam, bo w końcu jakoś będę musiał liczyć te głosy ;)

No szczerze przyznam, że w tym przypadku nie mam pewności. A jak się dowiesz to daj znać :)
Czas na zmiany :]

janek
Kadrowicz

#275 Postautor: janek » 20 maja 2014, o 20:03

Jednak nic się nie zmieniło w Naszym klubie, żałują na jeden telefon do Ząbika ... a nóż, widelec... .
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/44083 ... t-z-klubow

Telefon ich parzy czy co?

P.S.
Woodward na razie barszcz w szwecji :?