Lubelski klub w sezonie 2014

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Lubelski klub w sezonie 2014

#51 Postautor: istred » 13 marca 2014, o 12:08

To napisze wprost.
na pytanie - dlaczego nie ma spolki zasugerowales, ze dlatego ze nie ma potencjalnych akcjonariuszy. To Ci odpowiedzialem, ze potencjalny akcjonariusz jest - stowarzyszenie. To powinno byc oczywiste.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#52 Postautor: ravajas » 13 marca 2014, o 12:56

no, ale przecież stowarzyszenie nie chce, o czym wiadomo od "przedwojny". więc po co te pytania? :)
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#53 Postautor: $korzen$ » 13 marca 2014, o 13:21

istred pisze:To napisze wprost.
na pytanie - dlaczego nie ma spolki zasugerowales, ze dlatego ze nie ma potencjalnych akcjonariuszy. To Ci odpowiedzialem, ze potencjalny akcjonariusz jest - stowarzyszenie. To powinno byc oczywiste.

Tak samo oczywiste jest, ze owe stowarzyszenie nie wylozy 100tys czy wiecej. I wcale sie nie dziwie, bo tez bym tego nie zrobil 8)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#54 Postautor: istred » 13 marca 2014, o 14:19

Czyli odpowiedź jest prosta - SA nie ma bo nie ma do tego chęci wśród osób zarządzających stowarzyszeniem.
I to czy miasto, Centrochem czy Bogdanka chcą czy nie chcą być akcjonariuszami nie ma kompletnie żadnego znaczenia.

Jeżeli podmioty, które przekazują rocznie ponad milion złotych wymagałby założenia SA, nie zawachał bym się nawet przez chwilę przed wyłożeniem takiej kwoty, tym bardziej, że można wnieść wkład niepieniężny w formie choćby polewaczki czy ciągnika...
Oczywiście zakładając czystość moich intencji i to że dobro klubu, a nie mojej własnej kieszeni jest na pierwszym miejscu ;)

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#55 Postautor: Cz@rek » 13 marca 2014, o 15:22

Tu nie chodzi tylko o wkład własny,koszty funkcjonowania S.A. są kilkukrotnie większe niż funkcjonowanie stowarzyszenia.
Także póki nie zagraża nam ekstraliga 8) to też nie widzę sensu zakładani S.A. dla samego założenia.
I moze jestem człowiekiem małej wiary ale w argument iz po załozeniu spółki sponsorzy ruszą na klub szeroką ławą-zwyczajnie
nie wierzę... 8)

harry
Trener

#56 Postautor: harry » 13 marca 2014, o 15:32

Kilkukrotnie droższa????
Bez przesady Czarku. Ktoś ci bajeczek naopowiadał. I chyba wiem kto. Tak na prawdę to koszt S.A. nie jest wcale dużo droższy, a w każdym bądź razie nie musi być. Dużo zależy od udziałowców.

Podstawowym problemem przy SA jest przede wszystkim odpowiedzialność karna prezesa za moment ogłoszenia upadłości w razie czego co i dlatego można domniemywać dlaczego i kto ci nagadał o wielkich kosztach funkcjonowania tego tworu.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Hrabia
Szkółkowicz

#57 Postautor: Hrabia » 13 marca 2014, o 17:28

Gdyby S.A. była cudownym lekarstwem na lubelski żużel to już dawno by pewnie istniała (LKŻ, TŻ) :)

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#58 Postautor: niespokojny » 13 marca 2014, o 23:09

No pewnie, lepiej siedzieć na dupie i jęczeć że Lublin to Polska B a nawet C i tu się nic się nie ma prawa udać :?. Zacznijmy od prostych rzeczy --> 5 tys. zł spółka z.o.o i rzetelne sprawozdania finansowe dla darczyńców. Na to też nie ma? Ale o czym my rozmawiamy jak umowa z trenerem jest podpisywana w ciągu kilku kolejnych dni, które przeciągnęły się do pół roku? A to najpierw trener był w Stanach, później w sanatorium. Kuźwa, mogę Prezesa zawieźć do trenera, dać na bilet, zatankować Zafirę... łotewa... Tak mi ten klimacik obrzydł, że nawet mnie rozpoczęcie sezonu nie interesuje. Po prostu to urąga inteligencji kibica, te ściemy, ten syf. Zupełnie jak w polityce. Apeluję Zbyszku, nie idźcie tą drogą.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
bartosch
Kadrowicz
Kontakt:

#59 Postautor: bartosch » 14 marca 2014, o 09:03

Hrabia pisze:Gdyby S.A. była cudownym lekarstwem na lubelski żużel to już dawno by pewnie istniała (LKŻ, TŻ) :)

jasne, że by była. z tą róznicą, że sprawka od samego miasta otrzymał więcej jak wszystkie dotychczasowe klubu żużlowe w ponad 60 letniej historii żużla w lublinie...
carpe diem!

Awatar użytkownika
istred
Trener

#60 Postautor: istred » 14 marca 2014, o 09:17

A czy ktoś pisał o tym, że SA jest cudownym lekarstwem i sponsorzy będą walić drzwiami i oknami?
Oczywiście, że nie będzie, ale
po pierwsze - skoro główni sponsorzy tego wymagali (a mówili o tym zarówno Taras jak i Żuk), to trzeba było zrobić im tak, żeby byli zadowoleni,
po drugie - skoro mówimy o profesjonalizacji klubu, chcemy się rozwijać i iść do przodu to jest to naturalny krok.

Według mnie stowarzyszenie to forma prawna dla klubu pół amatorskiego, jeżeli klub chce być profesjonalny to odpowiednią formą prawną do tego jest SA lub chociażby Sp. z o.o.
I żeby nie było wątpliwości - zmiana formy prawnej sama w sobie nic nie da, ale jest środkiem do osiągnięcia większego celu - profesjonalizacji klubu, wzrostu wiarygodności, transparentności, łatwiejszym rozmowom ze sponsorami, większym budżetem i w konsekwencji, co przecież najważniejsze, lepszymi wynikami sportowymi.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#61 Postautor: $korzen$ » 14 marca 2014, o 09:40

Po zakonczeniu nadchodzacego sezonu "nowa ekipa" bedzie miala ogromne pole do popisu, beda mogli zalozyc co tylko beda chcieli 8) o ile temat nie ucichnie a jestem przekonany na 90% ze ucichnie. KMZ umiera takze proponuje dyskusje o spolkach skierowac w strone owej tajemniczej zbawiennej ekipy.

janek
Kadrowicz

#62 Postautor: janek » 14 marca 2014, o 10:04

Przecież to jest oczywiste, że jeśli nowy klub powstanie, to tylko na zdrowych zasadach typu S.A. czy spółka z o.o. ,
w przeciwnym wypadku, niczym się to nie będzie różnić od folwarku Sprawki i nie będzie miało najmniejszego sensu.

go!
Trener

#63 Postautor: go! » 14 marca 2014, o 13:10

niespokojny pisze: Tak mi ten klimacik obrzydł, że nawet mnie rozpoczęcie sezonu nie interesuje. Po prostu to urąga inteligencji kibica, te ściemy, ten syf.

To kwintesencja tego co sie we mnie zbieralo od dluzszego czasu. 2 zdania, a tyle tresci i cala prawda

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#64 Postautor: Kargolo » 14 marca 2014, o 14:37

Tymczasem koszykarze Startu jeżdżą po szkołach i promują swój sport. Przez tyle lat nie można było zebrać naszych żużlowców i zrobić to samo? Ja wiem że trudniej bo Start ma swoich koszykarzy na miejscu a żużlowcy ciągle w trasie, ale kiedy przyjeżdżali na piątkowe treningi - chociażby w tamtym sezonie - mogliby chyba przyjechać do Lublina parę godzin wcześniej i którąś ze szkół odwiedzić. Przecież w młodych największy potencjał jeśli chodzi o przyszłych kibiców a nawet kandydatów do szkółki.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
bartosch
Kadrowicz
Kontakt:

#65 Postautor: bartosch » 14 marca 2014, o 19:27

prezes startu tyle nie zarabia to mu zalezy...
carpe diem!

mema
Senior

#66 Postautor: mema » 14 marca 2014, o 23:03

bartosch pisze:prezes startu tyle nie zarabia to mu zalezy...

Ponieważ ma etat w MOSIR którym zarządza jego kolega :lol:

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#67 Postautor: Kargolo » 15 marca 2014, o 07:30

mema pisze:
bartosch pisze:prezes startu tyle nie zarabia to mu zalezy...

Ponieważ ma etat w MOSIR którym zarządza jego kolega :lol:

A co to ma do rzeczy?
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#68 Postautor: Hela » 15 marca 2014, o 11:43

$korzen$ pisze:Po zakonczeniu nadchodzacego sezonu "nowa ekipa" bedzie miala ogromne pole do popisu, beda mogli zalozyc co tylko beda chcieli 8) o ile temat nie ucichnie a jestem przekonany na 90% ze ucichnie. KMZ umiera takze proponuje dyskusje o spolkach skierowac w strone owej tajemniczej zbawiennej ekipy.

Zaraz, zaraz. Ale dlaczego trzeba zakładać coś nowego? Tym bardziej, że klub jest w pierwszej lidze, i z tego co słyszymy jest w bardzo dobrej kondycji finansowej (czyli bez długów). To mnie bardzo dziwiło w tegorocznej dyskusji przed sezonem. Sprawka przedstawiał to w dwóch scenariuszach. 1. Jedziemy 2. Zamykamy klub. Dlaczego nie przedstawiał trzeciej alternatywy czyli zmieniamy prezesa i jedziemy dalej jako KMŻ, jeśli prezes znajdzie na to odpowiedni środki? Przecież to naturalna kolej rzeczy przy problemach, które były w różnych klubach - zawsze próbuje się najpierw znaleźć następce prezesa, jeśli ten nie radzi sobie z obowiązkami. Tak było nawet w lubelskim TŻ. W tym roku przerabiali to w Bydgoszczy, w zeszłym w Gdańsku. Klub można zamknąć zawsze, ale traktować takie rozwiązanie należy jako ostateczność. Bardzo mnie to dziwiło przed tym sezonem.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#69 Postautor: Misionis » 16 marca 2014, o 12:30

Bo jak Dariuszowi się nie uda, to nikomu się nie uda, bo w Polsce d sie nie da po prostu.

Sztyvny
Szkółkowicz

#70 Postautor: Sztyvny » 17 marca 2014, o 08:05

:? ..... bo nie ma potencjalnych udzialowcow? Bogdanka nie chciala, Miasto nie chcialo, Centrochem nie chce.... ale zawsze mozesz znalezc sie tam ty kolego.

No bez zartow. Co to znaczy "Miasto nie chcialo"? Z tego co pamietam, temat zalozenia SA padal kilkukrotnie ze strony prezydenta. Podejrzewam, ze Bogdanka i Centrochem tez nie mialyby nic przeciwko takiemu rozwiazaniu. No chyba, ze to wlasnie te podmioty mialyby rowniez to SA zakladac. No ale chyba to jednak jest rola kierownictwa klubu.

Teksty o braku potrzeby zakladania SA (czy innej spolki) mozna byloby traktowac jako wiarygodne, ale w momencie gdy klub w taki a nie inny sposob traci tytularnego sponsora jest po prostu nie na miejscu twierdzenie, ze mozna sobie spokojnie jechac tak jak dotychczas. Jak widac nie mozna.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#71 Postautor: $korzen$ » 17 marca 2014, o 11:23

No padaly, ale zarowno Prezydent ja i Bogdanka powiedzialy odrazu wprost, ze w ta spolke nie wejda.

Sztyvny
Szkółkowicz

#72 Postautor: Sztyvny » 17 marca 2014, o 13:51

No i tutaj pojawia sie rola prezesa. Skoro glowni sponsorzy chca SA, ale nie chca wejsc do spolki, to prezes moze albo probowac ich przekonac, albo znalezc inny sposob na spelnienie tego warunku. Najgorsze co mozna zrobic, to nie robic nic i liczyc, ze sponsor nadal bedzie dawal kase.

jerry78
Trener

#73 Postautor: jerry78 » 18 marca 2014, o 09:34

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#74 Postautor: Gelo » 18 marca 2014, o 09:58

"szkoda" - czy to znaczy że jak jest zawieszony przez macierzysty klub to nie może być wypożyczony? czy "szkoda" oznacza, że chłopak poddał tremat?

NervGal
Junior

#75 Postautor: NervGal » 18 marca 2014, o 10:02

jerry78 pisze:A u nas wskazana cisza...
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... /140319539

A czy trener wedle poprzedniej wypowiedzi Prezesa nie miał podpisać umowy w zeszły piątek, względnie poniedziałek?