Skład na sezon 2014
Re: Skład na sezon 2014
Miśkowiak + Kościecha i nie jest źle
na to tylko licze. W Ułamka nie wierze
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
Jak dla mnie to wybór padnie na Marcina Rempałe, co by żeby się odbudował po 10 latach. Nie zapomniał przecież jeździć nie ? 
W żadnych Okoni, Ułamków czy Kościechów nie wierzę. Jak dla mnie wszyscy wylądują na Kujawach i Pomorzu.
W żadnych Okoni, Ułamków czy Kościechów nie wierzę. Jak dla mnie wszyscy wylądują na Kujawach i Pomorzu.
Już nawet nie próbuję się domyślać kto będzie w składzie 2014. Przekonamy się w niedzielę.
MOTOR LUBLIN
https://m.youtube.com/watch?v=XbqPNpyee80
https://m.youtube.com/watch?v=XbqPNpyee80
Ja obstawiam jednak Karlssona. Może prezes pomylił narodowości?
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski
Ehhh, co by tu nie gadac, u Nas zawsze jest to samo co roku. Czekanie na promocje, odhaczanie kolejnych zawodnikow, ktorzy podpisali gdzie indziej i zwolywanie konferencji, zeby przedstawic Miskowiaka jako wielki powrot. I to chyba bedzie jedyny powod do dumy prezesa i chyba za cel postawil sobie za wszelka cene pozyskac jego, zapominajac o calej reszcie. O juniorach jak zwykle wielka cisza i bedzie jak co roku wielkie G. Przedstwic chce seniorow, ale juz chyba sam wie ze za wiele to sie on nie pochwali, bo zaczyna byc malo ciekawie, a promocje sie pokonczyly.
Zdjecie z Bjarne dosc ciekawe, zagadkowe
. Mozna by stwierdzic ze to moze jakas podpucha, ale po co by sie fatygowal do Gniezna, zeby zrobic zdjecia z fanami?
- chyba nie po drodze do Lublina przez Gniezno 
I tu faktycznie wychodzi, ze prezes mowiac o dwoch polakach seniorach trzyma sie tej tezy, tylko nie za bardzo jest juz ktos ciekawy do zgarniecia. Rok temu mogl jeszcze eksperymentowac z takimi rajderami jak Trojanowski, ale w tym roku, przy tak mocnej stawce to po prostu nie ma szans sie udac.
Moze psiocze, moze malo cierpliwy jestem, bo w sumie za 2 dni bedzie wszystko jasne, ale ja to srednio widze
reasumujac - PO LUBELSKU
a i jeszcze czytajac wypowiedz Slaczki "Jedynym mankamentem pozostaje brak wystarczającej liczby polskich zawodników w składzie. Z całą pewnością potrzebujemy jeszcze co najmniej jednego Polaka. Mamy jeszcze kilka dni, by dopiąć swego" - wynika ze sklad Marmy nie jest zamkniety i raczej mozna z ich strony liczyc na mocny atak na ktoregos z pozostalych seniorow do wziecia
Zdjecie z Bjarne dosc ciekawe, zagadkowe
I tu faktycznie wychodzi, ze prezes mowiac o dwoch polakach seniorach trzyma sie tej tezy, tylko nie za bardzo jest juz ktos ciekawy do zgarniecia. Rok temu mogl jeszcze eksperymentowac z takimi rajderami jak Trojanowski, ale w tym roku, przy tak mocnej stawce to po prostu nie ma szans sie udac.
Moze psiocze, moze malo cierpliwy jestem, bo w sumie za 2 dni bedzie wszystko jasne, ale ja to srednio widze
reasumujac - PO LUBELSKU
a i jeszcze czytajac wypowiedz Slaczki "Jedynym mankamentem pozostaje brak wystarczającej liczby polskich zawodników w składzie. Z całą pewnością potrzebujemy jeszcze co najmniej jednego Polaka. Mamy jeszcze kilka dni, by dopiąć swego" - wynika ze sklad Marmy nie jest zamkniety i raczej mozna z ich strony liczyc na mocny atak na ktoregos z pozostalych seniorow do wziecia
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2013, o 22:54 przez 78mOrphe, łącznie zmieniany 1 raz.
Na 3 dni przed koncem okienka zle to wyglada. Jeden Misiek to za malo - a w razie kontuzji robi sie nie zle, a dramatycznie. Z wolnych kandydatow na sredna 2,0+ kazdy ma swojego amatora - Ulamek - Gdansk, Okon - Grudziadz, a Kosciecha - Bydgoszcz. Promocji w tym roku chyba nie bedzie.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!
ermen pisze:Z leciwych Szwedów Zorro byłby lepszy...
Zorro lepszy od Karlssona? No nie powiedziałbym...
Przy zalozeniu, ze Kosciecha, Ulamek i Okon nie dla nas, najlepszym wyborem z Polakow (oprocz Miska) wydaje sie Mroczka. Dosc gwiazdorski charakter tego goscia moze wielu osobom nie odpowiadac, ale prawda jest taka, ze to wciaz mlody grajek, ktory moze sie rozwijac. I jakby nie bylo mial nawet lepsza srednia od Larsena, ktorego chciala w skladzie wiekszosc forum. Za nim w statach tez Karpov, Kosciuch, RoPa, Dryml, Zorro, PK. Ja tam bym sie nie obrazil na Mroczke w skladzie.
Jezeli ta pierwsza trojka nie dla nas - to trzeba namowic do powrotu Romka Powaznego
A z bardziej realnych - wypozyczenie kogos z Czewy, bo Szombierskiemu i Jablonskiemu pozostaje rezerwa. I zaryzykowalbym z Jonasem Davidssonem - bardzo nierowny, chimeryczny, moze byc gwiazda pierwszej ligi, albo totalnym niewypalem. Na razie - nawet z Miskiem - nasz sklad pasuje na dolna czworke w najciekawszej od lat pierwszoligowej stawce. Pierwsza trojka juz jest - Rzeszow, Grudziadz, Bydgoszcz. Trzeba sie postarac, zeby do nich dolaczyc - a z kazdym skreslanym nazwiskiem coraz mniejsze szanse.
K.A.M.I.L. pisze:Adrian Gomólski (1 liga - 0,667)
Proszę nie róbcie sobie żartów. Jeszcze Lukasa Drymla brakuje.
boxing pisze:Na 3 dni przed koncem okienka zle to wyglada. Jeden Misiek to za malo - a w razie kontuzji robi sie nie zle, a dramatycznie. Z wolnych kandydatow na sredna 2,0+ kazdy ma swojego amatora - Ulamek - Gdansk, Okon - Grudziadz, a Kosciecha - Bydgoszcz. Promocji w tym roku chyba nie bedzie.
Okonia chcą też zostawić w Rzeszowie :
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /131219889
Gdyby spinali sie na Okonia - to pewnie juz by podpisali i zaprezentowali na konferencji. Dla rozgrywek - lepiej, jakby trafil do innego pierwszoligowca - moze byc do nas
- byloby ciekawiej. Rzeszow juz jest poza konkurencja - z Okoniem bylby to dream-team z mocnymi rezerwami.
boxing pisze:Na 3 dni przed koncem okienka zle to wyglada. Jeden Misiek to za malo - a w razie kontuzji robi sie nie zle, a dramatycznie. Z wolnych kandydatow na sredna 2,0+ kazdy ma swojego amatora - Ulamek - Gdansk, Okon - Grudziadz, a Kosciecha - Bydgoszcz. Promocji w tym roku chyba nie bedzie.
piszesz jeden Misiek to za mało , a skąd pewność że trafi do nas ? to że chce jezdzić w Lublinie nie oznacza że zarząd dogadał się z nim , może w grę wchodzą inne aspekty patrz Gafurow ! także miał odejść z Wybrzeża o THJ ! nie wspomnę nawet jak bardzo zależało mu odebrać zaległe pieniążki. Obaj zostali w Gdańsku i oby z Miskiem nie było tak samo .Nawet taki Ułamek mając za sobą sezon w Gnieznie gdzie raczej kontrakt był wirtualny dalej brnie w to samo .
A nasz zarząd wraz z prezesem dalej czeka na promocje , a czasu coraz mniej
Może czas zmian w klubie powinien nadejść jak najszybciej , zmiana nie tylko prezesa , ale i całego zarządu powinien dobiec końca . Jeśli ds nie ma honoru odejść razem z honorowym to może przykład dadzą pozostali członkowie zarządu zanim będzie za pózno
-
Zaratustra
- Kadrowicz
harry pisze:Ja obstawiam jednak Karlssona. Może prezes pomylił narodowości?
Albo załatwia mu na stare lata obywatelstwo
Niestety i mi tak wychodzi, że może to być Karlsson albo inny Czałow
Wtedy zapewne doszedłby jeszcze ktoś na zmianę do Lamparta, obojętnie : Łopaczewski, Ł.Jankowski (bo un chyba też bez kontraktu), czy Łukaszewski i jedziemy
1.Miśkowiak
2.Lampart
3.Woodward
4.Karlsson
5.Watt
6. ogórek
7. kiełbasa i sznurek
Trochę skład węgla, ale nie tego najtańszego
Jak na czwórkę wskoczy na przykład ktoś taki jak Mroczka, to wyngiel robi się taki trochę niestety "bogdankowy", czyli z niższej półki
stefanzdzialek pisze:lombard pisze:Czarek pisze:Wyślij Prezesowi listę dostępnych juniorów, bo podobno znowu o nich zapomniał...
Roczne utrzymanie juniora klasy Pieszczek ew. Sówka to blisko bańka, co przy naszym budżecie jest nierealne. Musimy kolejny rok przyzwyczaić się, że na pozycji juniora będą występować statyści, dlatego tak ważny w tym momencie (jak co roku dla nas zresztą) jest mocny skład seniorski.
Junior który też nic nie gwarantuje BAŃKAbo nikt mi nie powie, że taki Pieszczek czy Sówka to pewne + 10 w każdym meczu I ligi??? skąd te kwoty?
U nas też junior może liczyć na Bańkę na przygotowanie do sezonu, ale jest to 5 l bańka castrola + 10 opon na sezon, dlatego wybierają banicję.
Może trochę mniej jak bańkę, ale nadal bardzo dużo:
http://www.espeedway.pl/news,stelmet_fa ... 01,12.html
a w Rzeszowie uważają, że Sówka ze swoim sprzętem w niższej klasie rozgrywkowej będzie punktował średnio 12 w meczu.
-
Zaratustra
- Kadrowicz
Jeśli tak mówią, to trochę przesadzają, szczególnie z tym "średnio 12 punktów"
Ale taki junior może się zakręcać w okolicach tej liczby w pojedynczych meczach, szczególnie u siebie. Liga będzie silna, wyrównana, ale właściwie bez gwiazd. Nie ukrywajmy, junior "typu" Sówki może wygrywać w pojedynczych zawodach z takimi zawodnikami, jak Szczepaniak, Woodward, Jeleniewski, Kościuch, czy nawet Watt.
- niespokojny
- Trener
Kontraktowanie Karlssona w tym wieku i po takim dzwonie jaki miał na koniec tamtego roku jest mocno ryzykowne. W ogóle ten skład jakiś taki bez pomysłu. Nie dość że trzeba chuchać i dmuchać na Miśka bo jak coś to spadamy, to jeszcze ci obco, nie z najwyższej półki a tylko solidni. 2 lata temu Misiek nie miał nic do powiedzenia przy Bjarne a teraz znalazło się w lidzę kilka równie dobrych, a nawet lepszych nazwisk. Oj znowu dużo szczęścia potrzebujemy. Ja z kolei nie wierzę w Kościechę, bardziej już w Ułamka. Cenowo wychodzi tak samo a na tego drugiego przynajmniej sponsora mamy, który jeśli będzie zdeterminowany to go ściągnie.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Oj przestańcie skład na utrzymanie będziemy mieć.
Problem jest inny. Jak inne drużyny z podobnym budżetem potrafią zakontraktować droższych/lepszych zawodników, a u nas odkąd Sprawka rządzi są zawsze "sztuczne" oszczędności ... gdzie do cholery te pieniądze idą??
Problem jest inny. Jak inne drużyny z podobnym budżetem potrafią zakontraktować droższych/lepszych zawodników, a u nas odkąd Sprawka rządzi są zawsze "sztuczne" oszczędności ... gdzie do cholery te pieniądze idą??
Wszyscy mówią, jaka to ta pierwsza liga mocna w tym sezonie. Tymczasem przeglądam składy i wierzyć się nie chce, że jest aż tak słabo. Ludzie, tak budowanych drużyn to ja nie widziałem od czasów, gdy sami jechaliśmy Knappem, Piszczem i z jednym porządnym obco (Richardson, Karlsson).
W Rybniku - Harris
W Bydgoszczy - Andersen
W Grudziądzu - Nermark
W Łodzi - Lindbeack
W Rzeszowie - Ljung
W Gnieźnie - ?
W Daugavpils - jak dla mnie typowego lidera brak
U Nas - Watt
Który z nominalnych liderów pojedzie najlepiej? Trudno wyczuć. Na moje oko Lindbeack, ale tak naprawdę każdy z nich jest w stanie być jednym z najskuteczniejszych zawodników w lidze.
Jeśli liczyć drugą linię, najsensowniej wygląda obecnie Rzeszów (Kuciapa i Nicholls oraz jakby nie patrzeć całkiem solidny Paweł Miesiąc, którego chyba najbardziej będzie mi w tym roku brakowało u nas). Grudziądz też nienajgorzej, ale prawdę mówiąc wcale niewiele lepiej, niż my w tym roku (Kuciapa + Jeleń to mniej więcej to samo co Nermark + Jeleń, więc porównać trzeba Miesiąca + Woodwarda do Karpova + Kościucha).
Rybnik poza Harrisem to jednak wielka niewiadoma. W Łodzi też szału nie ma, podobnie jak w Bydgoszczy. Jasne, wszędzie jest jakiś zawodnik z potencjałem, ale u nas też. Mamy Woodwarda, który jest naprawdę dobrym riderem. Nie postawiłbym ani złotówki na to, że taki Hougaard czy Nicholls napewno będą jechali lepiej niż Woodward.
Lampart to wielka niewiadoma. Może być jak z Mroczką w tym roku albo Stachyrą dwa lata temu - czyli całkiem nieźle. Może być też totalna kiszka.
Jeśli dojdzie Misiek + ktoś w miarę sensowny, to spokojnie jedziemy o pierwszą czwórkę. Jeśli dojdzie Misiek + ktoś naprawdę mocny (Ułamek, Bjarne), spokojnie możemy powalczyć o wierzchołek tabeli.
Jedyna dziura jaką mamy to juniorzy. Trzeba koniecznie zaklepać dobrych gości, żeby nie było tak jak w tamtym roku z Ostrowem i Czają. O solidnym juniorze na stałe nie ma co marzyc, więc Rzeszów z Sówką będzie miał niezły handicap (chociaż cholera wie, rok temu Pulczyńscy w Łodzi wyglądali kosmicznie, a jak wyszło każdy widział).
Najzabawniejsze jest to, że do końca okresu transferowego zostało tak mało czasu, a bez najmniejszego kłopotu można złożyć skład, który pozamiatałby zarówno Rzeszów jak i Grudziądz. Wystarczy podpisać z Miśkiem + Bjarne + Ułamek i e-liga nasza
(i niech nikt nie mówi o kontuzjach, bo równie dobrze może taką złapać np. Nermark i Grudziądz z mocnej drużyny robi się kandydatem do walki o utrzymanie).
W Rybniku - Harris
W Bydgoszczy - Andersen
W Grudziądzu - Nermark
W Łodzi - Lindbeack
W Rzeszowie - Ljung
W Gnieźnie - ?
W Daugavpils - jak dla mnie typowego lidera brak
U Nas - Watt
Który z nominalnych liderów pojedzie najlepiej? Trudno wyczuć. Na moje oko Lindbeack, ale tak naprawdę każdy z nich jest w stanie być jednym z najskuteczniejszych zawodników w lidze.
Jeśli liczyć drugą linię, najsensowniej wygląda obecnie Rzeszów (Kuciapa i Nicholls oraz jakby nie patrzeć całkiem solidny Paweł Miesiąc, którego chyba najbardziej będzie mi w tym roku brakowało u nas). Grudziądz też nienajgorzej, ale prawdę mówiąc wcale niewiele lepiej, niż my w tym roku (Kuciapa + Jeleń to mniej więcej to samo co Nermark + Jeleń, więc porównać trzeba Miesiąca + Woodwarda do Karpova + Kościucha).
Rybnik poza Harrisem to jednak wielka niewiadoma. W Łodzi też szału nie ma, podobnie jak w Bydgoszczy. Jasne, wszędzie jest jakiś zawodnik z potencjałem, ale u nas też. Mamy Woodwarda, który jest naprawdę dobrym riderem. Nie postawiłbym ani złotówki na to, że taki Hougaard czy Nicholls napewno będą jechali lepiej niż Woodward.
Lampart to wielka niewiadoma. Może być jak z Mroczką w tym roku albo Stachyrą dwa lata temu - czyli całkiem nieźle. Może być też totalna kiszka.
Jeśli dojdzie Misiek + ktoś w miarę sensowny, to spokojnie jedziemy o pierwszą czwórkę. Jeśli dojdzie Misiek + ktoś naprawdę mocny (Ułamek, Bjarne), spokojnie możemy powalczyć o wierzchołek tabeli.
Jedyna dziura jaką mamy to juniorzy. Trzeba koniecznie zaklepać dobrych gości, żeby nie było tak jak w tamtym roku z Ostrowem i Czają. O solidnym juniorze na stałe nie ma co marzyc, więc Rzeszów z Sówką będzie miał niezły handicap (chociaż cholera wie, rok temu Pulczyńscy w Łodzi wyglądali kosmicznie, a jak wyszło każdy widział).
Najzabawniejsze jest to, że do końca okresu transferowego zostało tak mało czasu, a bez najmniejszego kłopotu można złożyć skład, który pozamiatałby zarówno Rzeszów jak i Grudziądz. Wystarczy podpisać z Miśkiem + Bjarne + Ułamek i e-liga nasza
- niespokojny
- Trener
Jak Nermark złapie kontuzje to pojedzie Dryml. Wielkiej tragedii nie będzie. Natomiast u nas jak Miśkowi (tfu tfu) się coś stanie to jedziemy Lampartem + junior na pozycji seniora, albo inny wynalazek typu Rempała. Nawet Gniezno załatwiło sobie Bjarne i Davidssona i nie będzie słabsze od nas.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Dokładnie! Dodam, że jaki budżet taki skład a prezes do rozrzutnych nie należy i Miśkowiak to szczyt szczytów!
Proszę kogoś uprzejmego o wyjaśnienie o co chodzi z tym jaraniem się Davidssonem?
Ja rozumiem jak przychodził do I ligi Andersen, ale tamten gość kręcił przez 4 lata średnią 2,0+ w elidze. A Davidsson? Statystyki nie kłamią w Polsce wiele nie pokazał nigdy.
http://speedway.com.pl/riders/jonas-davidsson/
Wiem że jest w stanie przywieźć w pojedynczych spotkaniach w elidze dwucyfrówki, ale ja wcale nie widze w nim zawodnika, który będzie robił kotlety nawet w I lidze. Zwłaszcza że Zielonej pomimo dobrej kasy na przygotowanie nic nie mógł zdziałać, a jeździł tam głównie dzięki niskiemu KSM.
Szanowni koledzy, proszę o wyjaśnienie
Ja rozumiem jak przychodził do I ligi Andersen, ale tamten gość kręcił przez 4 lata średnią 2,0+ w elidze. A Davidsson? Statystyki nie kłamią w Polsce wiele nie pokazał nigdy.
http://speedway.com.pl/riders/jonas-davidsson/
Wiem że jest w stanie przywieźć w pojedynczych spotkaniach w elidze dwucyfrówki, ale ja wcale nie widze w nim zawodnika, który będzie robił kotlety nawet w I lidze. Zwłaszcza że Zielonej pomimo dobrej kasy na przygotowanie nic nie mógł zdziałać, a jeździł tam głównie dzięki niskiemu KSM.
Szanowni koledzy, proszę o wyjaśnienie
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Kolego powiedz mi a na czym ma polegać jaranie się np Miśkowiakiem w 1 lidze? Davidsson i 1 liga to dla niego nowość więc może więcej powściągliwości w typowaniu przydatności tego lub owego zawodnika w naszej lidze gdzie wiadomo że w rodzimej lidze Daniel osiąga wysokie rezultaty!
Ja nadal upieram sie, ze Dariusz raczej nie organizowalby konferencji dla samego Miska, trudno tez oczekiwac, ze zaprezentuje nam Miska+Marcina Rempale bo wystawialby sie na duze ryzyko i mnostwo niewygodnych pytan i gwizdow
Tymbardziej, ze kazdy kto zna sie na zuzlu wie, ze kontraktowanie samego Miska to przeogromne ryzyko, ktore przy jego kontuzji niemalze z miejsca pakuje nas do II ligi. Oczywiscie tez nie wierze w duble Misiek+Ulamek/Okon ale mam przeczucie takie jak Harry, ze bedzie to Misiek+Karlsson albo Ales Dryml. Ktorego z tej dwojki bym wolal? nie wiem. Karlsson notowal lepsze wyniki i jest bardziej doswiadczony... ale niestety juz bardzo stary i tylko Bog raczy wiedziec, jak sie przygotuje do sezonu po takim dzwonie. No ale Karlsson przygotowany nalezycie w parze z Woodwardem mozna nam jeszcze przywiezc duzo punktow - tu chyba nie ma watpliwosci? Z kolei Dryml ma dopiero 33(?) lata wiec jeszcze na pewno o emeryturze nie mysli. Zaliczyl ostatnio kilka rund GP (z reguly jako statysta no ale coz) + wczesniej mistrzostwo Europy. Takze sprzetowo powinno byc ok. No ale jezeli kierujemy sie samymi liczbami to juz nie jest tak rozowo. Srednia 1,907 (22 w lidze) gorsza niz Schlein, Miesiac, KARLSSON, Szczepaniak.. no i ubiegly sezon w GKM bardzo dobitnie pokazal charakterystyke Alesa. To byl i glownie jest zawodnik "swojego toru" u siebie w zeszlym sezonie 2,250 (w Grudziadzu bardzo go chwalono za domowe wystepy) a na wyjezdzie lekko ponad 1,7. Czy to plus czy minus? osadzcie sami. Karlsson z kolei srednia 1,970 ale odmiennie niz Dryml bardzo dobrze jechal na wyjazdach (2,1) a przecietnie w Ostrowie (1,7) aczkolwiek tutaj nie oszukujmy sie wychodzi bolaczka Karlssona = wiek i brak sily w lapach. W przyczepnym Ostrowie gdzie mamy mnostwo wyprzedzen i pod kolo wygladalo to srednio. Na wyjazdach gdzie krolowal beton bylo juz jednak na prawde w porzadku. Takze przekreslanie Szweda jest jednak nieco na wyrost. Na betonowych 1-szo ligowych torach powinnien na prawde robic niezly wynik. No i analizujac to co napisalem powyzej i biorac pod uwage fakt, ze zapewne nie ma co marzyc o okoniach okularnik wcale nie musi byc zly. Dryml tez od biedy moze byc. Natomiast jezeli wyladuje u nas Hlib albo (Boze blagam nie!) Gomolski to sie niezle w****e bo sklad bedzie wtedy totalnie z dupy.
btw. nie wiem jak was ale mnie domniemany powrot Miska cieszy przeogromnie. Uwielbiam goscia i juz nie moge doczekac sie jak bedzie wozil Nermarka czy innego murzyna
btw. nie wiem jak was ale mnie domniemany powrot Miska cieszy przeogromnie. Uwielbiam goscia i juz nie moge doczekac sie jak bedzie wozil Nermarka czy innego murzyna