Skład na sezon 2014

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Hans
Trener

Re: Skład na sezon 2014

#651 Postautor: Hans » 15 listopada 2013, o 22:55

Ale ciągle jeszcze śpi :wink:

Awatar użytkownika
Chaser
Junior

#652 Postautor: Chaser » 16 listopada 2013, o 01:39

Jak można było puścić Jelenia? jak? :shock: Niech ten Sprawka się w końcu odp***doli.

Awatar użytkownika
Bozena
Senior

#653 Postautor: Bozena » 16 listopada 2013, o 02:10

Wszystko wskazuje na to, że Maciek Kuciapa wróci do Rzeszowa:
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /131119807
Wcześniejsza wypowiedź Kuciapy :
"Sporo się mówi, że na stare śmieci wróci Maciej Kuciapa, który ostatni sezon spędził w I-ligowym zespole z Lublina.
A co na to sam zainteresowany. – Na razie nie ma tematu. Nie było żadnych rozmów. Nie ukrywam, że otrzymałem już pewne oferty, ale gdyby była propozycja z Rzeszowa, to Rzeszów ma pierwszeństwo. Gdybym tylko otrzymał telefon z rzeszowskiego klubu, to jestem gotowy do negocjacji – mówi Kuciapa. – Oczywiście, mam nadzieję, że w Rzeszowie uda się skompletować drużynę na awans."

Awatar użytkownika
ptgt
Senior

#654 Postautor: ptgt » 16 listopada 2013, o 05:52

Jeżeli była opcja Jeleń albo zawodnik "X" to mam nadzieję, że będzie to Polak z ekstraligi lub zagraniczny napieracz, który zagwarantuje podobną zdobycz punktową do Jeleniewskiego, przynajmniej na naszym torze. Najbardziej nasuwa mi się nazwisko Harrisa, któremu leży nasz tor i nigdy z 10ciu oczek nie schodził. Na juniora z ekstralipy nawet nie liczę. Na dzień dzisiejszy skłaniałbym się ku takiemu zestawieniu. Skoro Grudziądz było stać w 2011 (przy podobnym budżecie do naszego) na Watta, Ljunga i Andersena to nie uważam, że nie będziemy mogli skleić takiej ekipy, tym bardziej, że jest szansa na sponsorski kontrakt Ułamka.

1. Miśkowiak
2. Lampart
3. Harris
4. Okoniewski
5. Ułamek
6. Beśko
7. Madej/Bober/Gość

A tak w ogóle to co z Patrykiem Beśko? Oby nie skończyło się tylko na zdjęciach w parkingu :)
#NajśmieszniejszaLigaŚwiata

Mad
Senior

#655 Postautor: Mad » 16 listopada 2013, o 07:21

ptgt pisze:Jeżeli była opcja Jeleń albo zawodnik "X" to mam nadzieję, że będzie to Polak z ekstraligi lub zagraniczny napieracz, który zagwarantuje podobną zdobycz punktową do Jeleniewskiego, przynajmniej na naszym torze. Najbardziej nasuwa mi się nazwisko Harrisa, któremu leży nasz tor i nigdy z 10ciu oczek nie schodził. Na juniora z ekstralipy nawet nie liczę. Na dzień dzisiejszy skłaniałbym się ku takiemu zestawieniu. Skoro Grudziądz było stać w 2011 (przy podobnym budżecie do naszego) na Watta, Ljunga i Andersena to nie uważam, że nie będziemy mogli skleić takiej ekipy, tym bardziej, że jest szansa na sponsorski kontrakt Ułamka.

1. Miśkowiak
2. Lampart
3. Harris
4. Okoniewski
5. Ułamek
6. Beśko
7. Madej/Bober/Gość

A tak w ogóle to co z Patrykiem Beśko? Oby nie skończyło się tylko na zdjęciach w parkingu :)

Pewnie że nie będzie nas stać bo Ljung jeszcze tak wiele nie znaczył co dziś a Andersen był spadem z e-ligi i nikt go nie chciał. Pozycje nr. 1,3,4 i 5 :lol: Chcesz mieć tegoroczną RF po 2 kolejce? Może mniej bajania a więcej zdrowego rozsądku?

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#656 Postautor: Hela » 16 listopada 2013, o 11:35

Po tym co powiedział Jeleniewski w wywiadzie mam jeden wniosek.
Sprawka mógł powiedzieć po prostu - nie ma miejsca dla Jelenia w zespole koniec kropka.
Zyskałby choć odrobinę szacunku . A nie bajdurzyć, że to czy tamto.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Gecko
Szkółkowicz

#657 Postautor: Gecko » 16 listopada 2013, o 11:53

ptgt pisze:Na juniora z ekstralipy nawet nie liczę.

A ja liczę i mam nadzieję że ktoś z klubu kontaktował się z Mateuszem Borowiczem. W Tarnowie pojawiają się głosy żeby z Gomólskim na juniorce jechał chłopak z Tarnowa - Mateusz z Ekstralidze poza kilkoma dobrymi startami sezon miał słaby, a już pod koniec sezonu to przyjeżdzał kilkadziesiąt metrów za rywalami. Jeszcze przez 2 lata jest juniorem, więc jak chce coś spróbować osiągnąć to chyba trzeba poszukać startów w niższej klasie.

Sztyvny
Szkółkowicz

#658 Postautor: Sztyvny » 16 listopada 2013, o 12:46

Z juniorem nie ma sie co spinac i placic z kota w worku. Prawda jest taka, ze jak sie kogos nie wychowa, to mozna zapomniec o dobrym juniorze. Juz w tym roku Adamczewski poszalal w Zielonej...
Kupowac junior mozna, jak sie walczy o medal albo awans i ma mase forsy, tak jak to zrobil Tarnow z Janowskim czy Pila z Pawlickimi. W innym przypadku cos takiego totalnie nie ma sensu.

Czaja, Zmarzlik, Dudek, Przedpelski, Pawliccy, Pieszczek, Musielak - wszystko wychowankowie. U nas ostatni sensowni juniorzy to tez wychowankowie - Stachyra i Jeleniewski.

A Borowicze i inne tego typu wynalazki? Tylko i wylacznie na wypozyczenie i bez nakladow finansowych, na przyslowiowa "sztuke" (na zasadzie, ze moze czasem cos ujedzie). Za to trzeba podpisac z jakims mlodziezowcem ktory dopiero zaczyna swoja kariere zuzlowa kontrakt na kilka lat i konsekwentnie go objezdzac (tylko wiadomo, trzeba wybrac takiego, co ma jakis potencjal). W innym wypadku mozna zapomniec o sensownym juniorze. Nie ma cudow - ci dobrzy nigdzie sie nie rusza (chyba, ze do jakiegos Torunia albo Zielonej), a ci ze srednim potencjalem nie gwarantuja absolutnie nic. Wystarczy popatrzec na Pulczynskich w tym roku - każdy sie podniecal jaki to Lodz mega ruch wykonala i ze mlodzi beda wozili po 10+ w kazdym meczu. A jak wyszlo kazdy widzial.

Juniora trzeba wyszkolic i tyle. I chocby nie wiem co pisac na forum, nie ma mozliwosci zrobic tego w ciagu 1 sezonu (no chyba, ze trafi sie mega talent i bedzie mial mase forsy na sprzet, ale o tym raczej tez nie ma co marzyc).

Jelen i Stachyra na poczatku nie zachwycali, ale po 2 czy 3 latach smigania byli najsilniejsza para mlodziezowa w 1 lidze i to wlasnie dzieki ich jezdzie bylismy w stanie skladem opartym na zawodnikach pokroju Tomka Piszcza czy Grzeska Knappa skutecznie walczyc z duzo silniejszym (przynajmniej na papierze) przeciwnikiem.

Trzeba brac tez poprawke na to, ze w tym sezonie awansowac raczej nie mamy zamiaru. A jesli nie, to mega junior nie jest nam potrzebny. Wystarczy solidny sklad seniorski i spokojnie mozna jechac o gorna czesc tabeli. A o awans bic sie, gdy juz jakiegos mlodziezowca sobie wychowamy. Inaczej po prostu nie ma szans (to znaczy sa szanse - kontraktujac 5 mega kozakow tak jak Tarnow pare lat temu, ale na to trzeba miec ogromne pieniadze).

garsija

#659 Postautor: garsija » 16 listopada 2013, o 12:47

Też jestem zdania, że ze sportowego punktu widzenia zatrzymanie Jelenia powinno być dla klubu priorytetem. Jednak do tego, że odszedł przyczyniły się w ogromnej mierze właśnie władze klubu pod koniec zeszłego sezonu. Stawianie w tej chwili Daniela jako tego, który przewodzi buntom, czy psuje atmosferę w drużynie jest śmieszne. Gdyby Prezes wywiązał się z przedsezonowych umów, lub w w krytycznej sytuacji po rundzie zasadniczej umiał po ludzku siąść z zawodnikami, potraktować ich poważnie i osiągnąć kompromis, to całej sytuacji z buntem i złą atmosferą by po prostu nie było.

Niepoważne jest też porównywanie w tym kontekście stawek ze Szwecji i polskiej ligi. Przecież o stawkach z ligi szwedzkiej zarząd wiedział na długo przed kontraktowaniem Jeleniewskiego i obiecywaniem mu konkretnej kasy. I wtedy te dysproporcje mogły zostać ewentualnie użyte w negocjacjach. A nie pół roku po podpisaniu umowy, osoby związane z klubem wypominają, że gdzieś zawodnik jeździ z mniejszą kasę to i u nas może. Zapewniam, że każdy z nas gdyby dostał od szefa informację, że od jutra będzie pracował za 40 % tego co dotychczas i został postawiony przed faktem dokonanym, bez możliwości negocjacji, też buntowałby się i "psuł atmosferę w grupie".

W końcu wszystkie wpisy jadące po Jeleniewskim, jaki to on nie jest rzadki, że 3 średnia w lidze to *ujowy wynik, że zawodnik własnego toru mimo średniej prawie 1,9 na wyjazdach, że poszedł za kasą, bo w Lublinie powinien jeździć za drobne do końca życia, świadczą tylko o autorach i ich frustracji. Każdy wybierając pracodawcę, kieruje się głównie względami finansowymi oraz jego profesjonalizmem i stabilnością. W Grudziądzu zaproponowano mu od razu dobre warunki, ale przede wszystkim potraktowano poważnie, bo na takie traktowanie zawodnik ten przez lata zapracował. Nic więc dziwnego, że poszedł tam gdzie poszedł, a nam pozostaje się z tym pogodzić i mieć nadzieję na Prezesa umiejącego rozmawiać i stworzyć team z zawodnikami. Na osobę u której zawodnicy będą chcieli jeździć, a nie zostaną do tego zmuszeni końcem okienka transferowego.

Sztyvny
Szkółkowicz

#660 Postautor: Sztyvny » 16 listopada 2013, o 13:15

ale przede wszystkim potraktowano poważnie, bo na takie traktowanie zawodnik ten przez lata zapracował.

Akurat ten zawodnik jest jednym z ostatnich, o których można tak powiedzieć. Akcje z kontraktem w Rybniku, potem przepychanki kontraktowe we Wrocławiu (warto wrócić do tej sytuacji i przypomnieć ją sobie, w kontekście tegorocznej rundy finałowej i "wywiązywania się z umów").

Jak już pisałem wcześniej - Jeleniewski jak jeździ każdy wie i nikt nie powie, ze jest to zawodnik bezwartościowy albo marny. Ale nie jest to też jakaś mega gwiazda czy lider drużyny (a u nas niestety niemal od zawsze jest kontraktowany w takiej roli) i naprawdę jest go kim zastąpić.

Na forum powstał mit "taniego wychowanka", ale z tego co można usłyszeć, Jeleń wcale taki "tani" nie jest. Z identyfikacją z barwami klubowymi też za bardzo bym się nie rozpędzał.
Na sprawę trzeba spojrzeć w bardzo prosty sposób - Jeleniewski to pracownik, tak jak każdy inny żużlowiec. Dostał gdzie indziej zadowalającą go ofertę, to tam poszedł. Jego prawo i nie ma tutaj mowy o żadnej "złotówie", itp. Z kolei klub nie ma w obowiązku kontraktowania tego akurat zawodnika. Ważne, żeby w jego miejsce przyszedł ktoś inny na odpowiednim poziomie. A czy tak będzie to się zobaczy.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#661 Postautor: Gelo » 16 listopada 2013, o 13:19

zgadzam się w całej rozciągłości. Dodam jeszcze ze wylewanie żalu, że nie miał oferty z Lublina jest cokolwiek nie na miejscu. Nikt mu nie kazał podpisywać gdziekolwiek jako jeden z pierwszych w Polsce. Po to jest czas do 15 grudnia, żeby go wykorzystać

Gecko
Szkółkowicz

#662 Postautor: Gecko » 16 listopada 2013, o 13:30

istred pisze:To już trzeba być ślepym (albo oślepionym czyimś blaskiem) żeby nie widzieć, że bunt był skutkiem bardzo brzydkiego zagrania klubu - nie spotykanego w polskim żużlu.

To chyba mało wiesz o polskim żużlu....tu chociażby przykład jak Gniezno parę dni temu potraktowało Ułamka - nie dość że jak mówi zawodnik nie dostał nic za to co zarobił na torze przez cały sezon, to dostał od Startu karę za obraźliwe gesty w kierunku Nickiego. http://www.espeedway.pl/news,sebastian_ulamek_ido_tej_chwili_nie_dostalem_ani_zlotowkii,66155,12.html. Ułamek to wogóle nie ma szczęścia do klubów - w 2011 Tarnów zażądał od niego i Kasprzaka kilku milionów odszkodowania żeby dostać licencję.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#663 Postautor: tezetomaniak » 16 listopada 2013, o 14:42

Gelo pisze:Dodam jeszcze ze wylewanie żalu, że nie miał oferty z Lublina jest cokolwiek nie na miejscu

Jeżeli taka sytuacja miała miejsce, to jest jak najbardziej na miejscu. Odpiera tym samym zarzuty wielu 'znafców spitłeja'. Dostał ofertę to ją przyjął. Nikt nie będzie czekał, aż DS łaskawie się odezwie. Szanujmy się. :D

Zaratustra
Kadrowicz

#664 Postautor: Zaratustra » 16 listopada 2013, o 14:51

Gecko pisze:
istred pisze: Ułamek to wogóle nie ma szczęścia do klubów - w 2011 Tarnów zażądał od niego i Kasprzaka kilku milionów odszkodowania żeby dostać licencję.

No wypadałoby napisać, że powinien podpisać u nas. Nie za bogato, ale pewnie. Tyle, że cholera nie ma on kogo w tym temacie podpytać. Rok temu mógłby pogadać z Miśkowiakiem, no a w tym? Z kim? Z Jeleniewskim? Z Kuciapą? :)

W każdym bądź razie słowa Ułamka, że jeśli podpisze w I lidze, to tylko w klubie z ambicjami awansu, mają sens tylko w stosunku do Rzeszowa. "Pewny" pozostaje jeszcze Grudziądz, oni co prawda tylko "wytwarzają" - z resztą mądrze - politykę walki o awans, a tak naprawdę chyba dobrze im jest na zapleczu e-ligi, ale w takim klubie Ułamek - jak niegdyś u nas Miśkowiak - mógłby się czuć "bezpiecznie". To samo mogłoby się tyczyć i naszego klubu, gdyby prezesu po sezonie zasadniczym załatwił sprawę po ludzku.

Ułamek ma przed sobą wybór. Albo idę nazwiskiem, żądam mega kasy i klubu, który mi ją obieca (a potem się z tego wywiąże - w I lidze na razie chyba tylko Rzeszów) albo zaczynam ciułać, podpisując kontrakt za mniejszą kasę w klubie wypłacalnym i do tego nieco słabszym kadrowo na przykład od Rzeszowa, żeby grosz za dwucyfrówki wpadał non stop bez ryzyka.

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#665 Postautor: Hela » 16 listopada 2013, o 14:53

Cholera, czy tylko mi nie podoba się koncepcja w Ułamkiem w Lublinie?
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Mad
Senior

#666 Postautor: Mad » 16 listopada 2013, o 14:59

Hela pisze:Cholera, czy tylko mi nie podoba się koncepcja w Ułamkiem w Lublinie?

Mi się podoba ale pod jednym warunkiem, że sponsorem Sebastiana będzie Reall lub ktoś inny na zasadach takich jak Maciej Janowski miał w Tarnowie.

meesha
Trener
Kontakt:

#667 Postautor: meesha » 16 listopada 2013, o 15:02

Hela pisze:Cholera, czy tylko mi nie podoba się koncepcja w Ułamkiem w Lublinie?

Nie tylko. Zakładamy jakiś ruch "nie dla Kolgejta w Lublinie"? :D
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#668 Postautor: kibicLBN » 16 listopada 2013, o 15:07

Macie i moje poparcie ;)
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#669 Postautor: Gelo » 16 listopada 2013, o 16:05

heh - jeszcze kilka dni bez żadnego kontraktu i nie będziecie wybrzydzać :)

Czarek
Trener

#670 Postautor: Czarek » 16 listopada 2013, o 16:28

Nie. Jeszcze Prezesowi, który wolałby skład oszczędnościowy, ale ze względu na oczekiwania kibiców potrzebuje parę dobrych nazwisk.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
MikeMistrz
Senior

#671 Postautor: MikeMistrz » 16 listopada 2013, o 16:41

O co Wam chodzi z tym Ułamkiem ? Przecież to byłby najlepszy zawodnik od wielu lat, jeżdżący w lubelskich barwach.

meesha
Trener
Kontakt:

#672 Postautor: meesha » 16 listopada 2013, o 16:43

Nie wszyscy są kibicami sukcesu jak widać :p
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#673 Postautor: kibicLBN » 16 listopada 2013, o 16:46

Niektórzy są nawet kibicami kryzysu 8)
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Mad
Senior

#674 Postautor: Mad » 16 listopada 2013, o 19:52

No to Miśka możemy również skreślić i to przez kogo?

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#675 Postautor: GIGI » 16 listopada 2013, o 19:52

Zaratustra pisze:Może i tak, tyle tylko, że jest jedno "ale". Wymiana Jelenia na - na przykład - Miśkowiaka niczego nie załatwia. Skład równy (lub prawie równy)potencjałem do zeszłorocznego nie zapewni Sprawce spełnienia planu minimum, czyli wejścia do "4", a i o utrzymanie nie będzie łatwo. Co innego, gdyby Sprawka szykował nam dwie - no nazwijmy to - armaty, wtedy rozumiałbym "nie zabijanie" się o Jelenia. Dwójka Miśkowiak, B.Pedersen i - pomimo mojej sympatii do Jelenia - starał się będę "nie pamiętać" o utracie Daniela. Myślę, że duże grono kibiców podobnie..
Do tej dwójki jeden z trójki Baran, Woodward, Miesiąc (chociaż najbardziej chciałbym Kuciapę) + dwójka nowych "średniaków" + kumaty junior i możemy jechać o czwórkę. Tak to widzę oczyma wyobraźni :D

Coś musi być na rzeczy że Jeleń tak szybko do Grudziądza uciekł. Nie nam to oceniać, szczegółów nie znamy. Zostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać. Wbrew ogólnie panującej opinii ja bym chętnie Ułamka w składzie zobaczył. Darek po prostu teraz nie ma wyjścia i lukę po Jeleniu w Lublinie musi załatać. Aż tak ciężko nie będzie bo mit o Danielu jako matadorowi lubelskiego toru został kilka razy w tym sezonie obalony. a mecz w Październiku pokazał że na równiutkim i twardym torze w Lublinie( podejrzewam że identyczny będzie w sezonie 2014) Daniel jest bezradny jak dziecko.