harry pisze:No jestem pod olbrzymim wrażeniem szybkości działań naszego klubu!
Już zdążyli oblecieć wszystkich sponsorów z sobotniego meczu

. Szkoda tylko że nie byli przekonywujący
Może nalezało poczekać na pomoc organizatorów, na jakieś podpowiedzi? A może takie były i też nic?
No szkoda, myślałem że jak sponsorzy i głowy oficjalne zobaczyli taki mecz i takie zainteresowanie to może uda ich się zainteresować.
go! pisze:Czy jestescie Panstwo nadal zainteresowani sponsoringiem lubelskiego zuzla?
Nie?
Aha,
Dziekuje
Panowie, mniej populizmu, wiecej refleksji i analizy sytuacji. Sam w momencie ogloszenia info o organizacji tego meczu w Lublinie napisalem na forum, ze teraz okaze sie jak to jest z tymi sponsorami w Lublinie. Jak widac, impreza przyciagnela kapital, na pierwszy rzut oka sponsorzy dopisali bardzo.
Ale patrzac tak "na sucho" na strone 23 programu mozna pokusic sie o pewne wnioski (oczywiscie to po czesci moje przypuszczenia, ale poparte pewnymi spostrzezeniami).
W programie sponsorzy zostali podzieleni na 3 grupy. Na wstepie odrzucam najliczniejsza grupe "Sponsorzy", gdyz nie trzeba byc porucznikiem Borewiczem, zeby zauwazyc, ze spora czesc to tzw. bartery, a z tego co +/- sie orientuje pozostali mogli dac kwoty max. kilkutysięczne. W dodatku czesci z nich nie mozemy brac pod uwage ze wzgledow "ideologicznych" - przykladem Perla, ktorej miejsce zajelo Tyskie.
Wyzej mamy grupe "Sponsorzy Glowni", jak sie domyslam, tacy, którzy rzucili po kilkadziesiat tysiecy.
Lubelskie - wiadomo, Marszalek Wojewodztwa, sprawa czysto polityczna, nic tu Sprawka nie wychodzi bez odpowiedniego poparcia
PKP Cargo - oceniam to jako zbieg okolicznosci z emisja akcji, cos jak kiedys Tauron, ale akurat Tauron wsparl Unie Tarnow, wiec moze akurat? Pamietajmy jednak, ze PKP Cargo to dochodowa spolka na ktorej lape tez mocno trzyma polityka - nie sadze, ze takiego sponsora zalatwia sie dobra oferta marketingowa
Orlen Upstream - troche jak wyzej, poza tym zaobserowana strategia Orlenu pokazuje, ze raczej sponsoruja akcje "ogolnopolskie", moze poza pilka reczna, ale akurat nie wypadalo im odmowic z racji lokalizacji. Tu problemem nie sa pieniadze, tylko raczej wizja sponsora.
Lotto - typowy mecenas sportu, daje zawsze troche kasy wszedzie, natomiast nie spotkalem sie z przypadkiem by na dluzej wspieral jedna druzyne w danej dyscyplinie. Jesli chodzi o zuzel to jak na razie postawili na SEC
I ostatnia grupa "Sponsorzy strategiczni" - pewnie powyzej 50 tys. zł.
Nescafe - czesc koncernu Nestle, typowy sposnor eventowy, wspiera dziesiatki imprez niezaleznie od gatunku rozrywki. Obserwujac dzialania tej i podobnych korporacji, ich strategia zaklada jak najszerszego odbiorce - wiec bardziej mi to pasuje ewentualnie pod sponsoring calej ligi, albo np. stadionu (vide Pepsi Arena, a nie Legia Pepsi Warszawa)
PGE - tu by moze i pasowalo, akurat ten koncern lubi przysponsorowac lokalnie, no ale tu pojawia sie konflikt interesow z Marma, z ktora w dodatku bedziemy teraz dzielic lige
Pulawy - no to nasz wieczny "sponsor widmo", swego czasu mowilo sie nawet o przenosinach zuzla do Pulaw:) Chyba najciekawszy i najbardziej potencjalny ze wszystkich wymienionych. Jestem tez przekonany, ze juz niejdonokrotnie ngabywany przez obecnych i bylych dzialaczy zuzlowych naszego (i nie tylko) miasta. Na moj nos sprawa jest chyba analogiczna do zalatwienia niegdys Bogdanki, no ale tutaj Harry pewnie bedzie mogl cos wiecej powiedziec, o Azotach mowilo sie juz za czasow TŻ.
Podsumowujac - wydaje mi sie, ze nie tak latwo byc przekonywujacym, patrzac na rozne okolicznosci. Co wiecej, czasem nawet bycie przekonywujacym to za malo.
Nie bronie DS, szczegolnie w kwestii pooszukiwania sponsorow, ale akurat firmy ktore wylozyly kase na mecz mistrzow moga byc w wiekszosci naprawde trudnym celem.
Z niecierpliwoscia czekam jednak na ogloszenie nowych dobroczyncow lubelskiego zuzla, chyba z rok temu DS wspominal o producencie napojow energetycznych i kilku innych, moze negocjacje juz sie zakonczyly?