Lubelski tor
Re: Lubelski tor
No wiem, ja tak bardziej do Bożeny niż do Ciebie 
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
tck pisze:chodzilo mi o zaokraglanie matematyczne- 388,5 to zaokraglajac 389 ale czasami trafiaja sie tacy co twierdza ze 388;)
W geodezji zaokragla sie do cyfry parzystej, a biorac pod uwage, ze pomiar dlugosci obiektu moze byc bardziej zwiazany z geodezja niz matematyka, to kto wie czy 388 nie jest tu bardziej na miejscu?
Chyba w IrlandiiW geodezji zaokragla sie do cyfry parzystej,
meesha : nie wiem "o czym Ty do mnie rozmawiasz? "
Ja tylko chciałam zauważyć, że długość toru według programów w podanych przeze mnie latach wynosiła najpierw 388 metrów, potem do dnia dzisiejszego 389 m ( Koper to jak widzę zmienił). Owszem zmieniła się geometria, ale przy tej samej szerokości łuków raz jest 388m, a a raz 389 m. Teraz tor jest długości 389m, a nie 388 co zostało na stronce poprawione. Faktem jednak jest, że przez jakiś okres jego długość była podawana jako 388m
Zresztą może jak mówi mój znajomy od remontów: "centometr nie kilometr, nie wszystkie ludzie są proste".
Zresztą może jak mówi mój znajomy od remontów: "centometr nie kilometr, nie wszystkie ludzie są proste".
Wojewódzki Inspektor Nadzoru Geodezyjnego i Kartograficznego Województwa [...] potwierdził także obowiązującą w geodezji zasadę zaokrąglania liczb przybliżonych zakończonych cyfrą 5 do liczby parzystej wyjaśniając, iż jest to sposób zaokrąglania bardziej dokładny, mający zastosowanie do dużych zbiorów liczb otrzymywanych w wyniku różnego rodzaju pomiarów.
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/457CCA10F8
Zwracam honor 
Ja się zasugerowałem § 70 pkt. 3 rozporządzenia MSWiA z dnia 9 listopada 2011 r. w sprawie standardów technicznych wykonywania geodezyjnych pomiarów sytuacyjnych i wysokościowych oraz opracowywania i przekazywania wyników tych pomiarów do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego zgodnie z którym "wyniki obliczeń zapisuje się z zachowaniem właściwej precyzji według reguł Bradis-Kryłowa".
Co nie wyklucza, że w Irlandii tez takie zasady mogą obowiązywać
I żeby nie było ot - nasz lubelski tor jest fajny i sprzyja walce, pomimo że jest długi i wąski
Ja się zasugerowałem § 70 pkt. 3 rozporządzenia MSWiA z dnia 9 listopada 2011 r. w sprawie standardów technicznych wykonywania geodezyjnych pomiarów sytuacyjnych i wysokościowych oraz opracowywania i przekazywania wyników tych pomiarów do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego zgodnie z którym "wyniki obliczeń zapisuje się z zachowaniem właściwej precyzji według reguł Bradis-Kryłowa".
Co nie wyklucza, że w Irlandii tez takie zasady mogą obowiązywać
I żeby nie było ot - nasz lubelski tor jest fajny i sprzyja walce, pomimo że jest długi i wąski
Kurcze nawet nie widziałem, że tu tylu kolegów po fachu będę miał jak skończę studia :p
Karol Baran Karol!
- Egon
- Zawodowiec
Tor zweryfikowany?
Motor! Motor! Tylko Motor!
J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."
J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."