Treningi

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
pav
Junior

Re: Treningi

#6926 Postautor: pav » 17 kwietnia 2013, o 09:33

Drogi Miszo.
Dyskusja jest na temat: dlaczego zawodnicy nie pojawili się na eliminacjach ZK?
Obie strony (zawodnik i klub) podpisali kontrakty gwarantujące kwotę na przygotowanie do sezonu i jeśli jedna ze stron się z tej umowy nie wywiązuje to jest to naganne. A ty wyjeżdżasz z argumentem

meesha pisze:Ciekawe ile by w takiej Indianernie Kumla czy innym Glasgow Tigers dostali na "przygotowanie do sezonu". Ten sport powinien powrócić do amatorstwa...

... czyli "A w Ameryce biją murzynów"

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#6927 Postautor: Cooper » 17 kwietnia 2013, o 10:14

Placenie sporej jakby nie bylo kasy na pcoroczne przygotowanie do sezonu zawodnikom takiej klasy jak nasi, to troche patologia. Co roku sa najbiedniejsi na swiecie, nie maja sprzetu, butow, ani chleba i musza rozpozczynac budowanie swojej bazy od nowa. Dariusz Sprawka cala zime mowil, ze zadnych wirtualnych pieniedzy u nas nie bedzie, podpisuje tylko to co moze zapewnic. Malo ale stabilnie. Zawodnicy rozejrzeli sie po rynku i czesc z nich zdecydowala sie na tego wrobla w garsci niz bardziej wirtualne golebie w innych miejscach. Jednak okazuje sie (z tego co slychac na forum), ze i wrobelek jakby w tym seoznie mniej osiagalny. Mozemy sie zloscic na fochy zawodnikow, mozemy wskazywac, ze taki Kudriaszow "szuka jazdy" mimo to, ale akurat postawa polskich zawodnikow zaskoczeniem nie jest zadnym. Tak jest od 20 lat, taka jest menatlnosc polskich matadorow. Fundamentalna kwestia jest to, ze jesli DS podpisal cos, to musi sie z tego wywiazac. Oczywiscie zawodnik tez. Jednak na pewno nie jest metoda walki z patologia w polskim zuzlu podpisywanie kontraktow w oparciu o patologiczne zasady a potem ich nie wypelnianie. Wyjscia sa trzy: dzialac w realiach i grac tak jak przeciwnik pozwala (placic za podpis przecietnym zawodnikom, a nie tylko podpisywac, ze sie zaplaci), zatrudnic samych Kudriaszowow, ktorzy nie potrzebuja kasy przed sezonem, zeby poszukac jazdy, oraz trzecia opcja - przeniesc klub do Szwecji lub Szkocji i wtedy DS nie bedzie mial problemow o ktorych mowa.

A poza tym nie przesadzalbym z cala ta "afera podpisowa". Nie stawili sie tylko Trojan i Miesiac, reszta jechala, Karol testowal silniki (wiec jakies jednak nabyl), Kuciapa nawet jak ma silniki sprzed 2 lat to i tak beda pewnie dobrze przygotowane, a Jelen limit pecha wyczerpal rok temu, a sprzetowo raczej zawsze neizle stoi (sponsorzy indywidualni).
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
istred
Trener

#6928 Postautor: istred » 17 kwietnia 2013, o 10:33

oraz trzecia opcja - przeniesc klub do Szwecji lub Szkocji i wtedy DS nie bedzie mial problemow o ktorych mowa.
dodaj: przenieść razem z Bogdanką i magistratem.

Proponuję skończyć z frazesem "kasa na sprzęt". Kwota, którą zawodnicy "dostają" przy podpisaniu kontraktu jest (zazwyczaj, bo przecież dokładnie tych umów nie znam) kwotą za sam podpis, taką premią. Nie jest oznaczony cel tych pieniędzy, ani sposób kontrolowania ich wydawania.
Sprzęt zawodnik zapewnia sobie sam i ma on być jak najwyższej klasy, bez względu czy przy podpisie 'dostał' 10 tys czy 100 tys czy nie dostał nic.

Co do zawodowstwa (hamowałem się z zareagowaniem na post meeshy) to w żużlu właśnie tego zawodowstwa brakuje (choć może lepszym słowem byłoby "profesjonalizmu" - słowa podobne, choć jednak z pewną różnicą). Zarówno ze strony klubów, jak również ze strony zawodników. I zdecydowanie widać to juz w I lidze, a już wyjątkowo w naszym klubie. Gdyby klub lub zawodnicy podchodzili profesjonalnie, to by takich problemów nie było. Zresztą mamy amatorski klub, amatorskiego prezesa i amatorskich zawodników - klub olewa zawodników, zawodnicy olewają klub - wszyscy są w tym samym szambie i wszyscy są siebie warci.

Chcesz meesha żużel w wykonaniu amatorskim - przerzuć się na zawody amatorów, są przecież takie organizowane, mieli jeszcze niedawno swoją ligę (może mają ją nadal). Masz przecież alternatywę.

lubelskizuzel

#6929 Postautor: lubelskizuzel » 17 kwietnia 2013, o 11:02

jerry78
Trener

#6930 Postautor: jerry78 » 17 kwietnia 2013, o 11:14

istred pisze:Proponuję skończyć z frazesem "kasa na sprzęt". Kwota, którą zawodnicy "dostają" przy podpisaniu kontraktu jest (zazwyczaj, bo przecież dokładnie tych umów nie znam) kwotą za sam podpis, taką premią. Nie jest oznaczony cel tych pieniędzy, ani sposób kontrolowania ich wydawania.

Też tych umów nie widziałem, ale słyszałem z opowieści, że u nas jest to zdecydowanie kasa na przygotowanie do sezonu, tzn., że jej wydatkowanie jest weryfikowane fakturami i numerami seryjnymi podzespołów/części, a całość w jakiś tam sposób rozliczana.
A jak jest naprawdę to wiedzą ci, co czytali kontrakty, czyli zawodnicy i prezes.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#6931 Postautor: $korzen$ » 17 kwietnia 2013, o 11:31

kilar pisze:Prawdziwa weryfikacja tego w jakiej kondycji jest klub nastapi w meczu z dlugopisami (bo w Lodzi beda baty). Bedzie widac jak na dloni, kto na czym jezdzi. Kuciapa furki ma pewnie jeszcze z extra, ale taki Baran, ktory dzisiaj chyba nikogo nie objechal, juz niekoniecznie.

GeloSMT albo Mlody zapewniali, ze sprzet bedzie igla i zajawka murowana. Ciekawe co z tego wyjdzie 8)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#6932 Postautor: istred » 17 kwietnia 2013, o 11:34

jerry78 pisze:Też tych umów nie widziałem, ale słyszałem z opowieści, że u nas jest to zdecydowanie kasa na przygotowanie do sezonu, tzn., że jej wydatkowanie jest weryfikowane fakturami i numerami seryjnymi podzespołów/części, a całość w jakiś tam sposób rozliczana.
A jak jest naprawdę to wiedzą ci, co czytali kontrakty, czyli zawodnicy i prezes.

Jeżeli tak, to jestem pozytywnie zaskoczony.

Zatem, jeśli tej kasy nie dostali to w sumie mają pełne prawo być nieprzygotowani do sezonu ;)
Ostatnio zmieniony 17 kwietnia 2013, o 11:48 przez istred, łącznie zmieniany 1 raz.

Sebek

#6933 Postautor: Sebek » 17 kwietnia 2013, o 11:38

$korzen$ pisze:
kilar pisze:Prawdziwa weryfikacja tego w jakiej kondycji jest klub nastapi w meczu z dlugopisami (bo w Lodzi beda baty). Bedzie widac jak na dloni, kto na czym jezdzi. Kuciapa furki ma pewnie jeszcze z extra, ale taki Baran, ktory dzisiaj chyba nikogo nie objechal, juz niekoniecznie.

GeloSMT albo Mlody zapewniali, ze sprzet bedzie igla i zajawka murowana. Ciekawe co z tego wyjdzie 8)

Zapewniać to oni sobie mogą wszystko. Ja w te ich zapewnienia nie wierzę bo tak samo pisali że zawodnicy nie dostali pieniędzy na sprzęt a tu Karol nagle testował podobno nowy silnik :)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#6934 Postautor: kibicLBN » 17 kwietnia 2013, o 11:48

Rok temu słyszałem na temat Barana to samo. Że tym razem mu mocno zależy, że zainwestował w sprzęt, który będzie mega i takie tam 8) Ile w tym było prawdy każdy jakoś tam może ocenić, ale skoro ktoś opuszczał wszystkie możliwe jazdy przedsezonowe to chyba aż tak namase się nie chciało.

A pav ma rację, jak na Ciebie - Meesha to argument niskich lotów :? Myślałem, że będzie w tym roku skromnie, ale że przynajmniej zawodnicy będą mieli kasę na czas a to spory atut, gdy zawodnicy mają płynność finansową. Lata mijają a my cały czas jesteśmy organizacyjnie na poziomie 2 ligi, zaczynamy sezon jak absolutnie ostatni w Polsce, czytamy wywiady że "coś tam się robi" a nawet tego czegoś nie ma. Zero prób, działań i dla przykładu przypomnę, jak mówił Sprawka 1 czy 2 kwietnia że zawody 16 kwietnia na pewno się nie odbędą to jaka tam jest chęć zrobienia , czy poprawienia czegokolwiek? I tu nie chodzi o to że same Józefy w składzie, nie chodzi że nie będziemy hegemonami, chodzi o to że ktoś ma nas - kibiców głeboko w d..., a spotkaniami itp. próbuje udowodnić że nas szanuje, nas słucha, wszystko po to żeby mieć wymówkę. Wiadomo, że nie da się cały czas iść do przodu, tylko że niektórzy nie chcą iść do przodu. Nie rozumiem też dlaczego niektórzy w węższym gronie jadą po zarządzie, a na forum bronią. Nie wiem czemu to służy. Jedne z czym się zgadzam, że nie ma co ujawniać poufnych informacji, które mogą zaszkodzić klubowi.
Ale jak może byc fajnie skoro tym tworem zarządza ktoś kto żużla nie lubi nawet a do 2009 roku nie wiedział ile okrążeń jest w 1 biegu...
Jednak jak przeczytałem post niespokojnego o klepaniu po plecach, to mi się nieco smutno zrobiło bo powoli kolega zaczął z sensem pisał a tu odwalił kaszanę, zbłaźnił się i w dodatku kogoś obraził. :(
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
mlody26
Junior

#6935 Postautor: mlody26 » 17 kwietnia 2013, o 12:15

Tak. Wydanie kasy trzeba udokumentowac fakturami w klubie. Bylo tak zawsze.
Co do reszty to przemilczę, przeciez wiecie lepiej 8)

meesha
Trener
Kontakt:

#6936 Postautor: meesha » 17 kwietnia 2013, o 12:17

Tylko wy wciąż nie rozumiecie. Ja nie piszę o żadnym Trojanowskim czy o żadnym KMŻ-cie tylko o polskim żużlu ogólnie.
Z umów należy się wywiązywać? TAK. Należne kwoty wypłacać w terminie? TAK.
Mnie natomiast chodzi o ogólne dziadostwo jakie mamy w tym grajdole. Zawodnicy to dziady (głodne i nagie, nigdy nie mają na nic pieniędzy), kluby to dziady (wiecznie niedopięte budżety, zaległości w płatnościach, wyciąganie łapy po publiczne pieniądze), tylko kibice mają być paniska i wykładać za oglądanie tego cyrku coraz większe pieniądze...
To jest temat na pracę magisterską co najmniej i nie chce mi się tego ciągnąć, ale na litość boską nie przypisujcie temu o czym pisze innego znaczenia niż to po prostu ma.
Powyższe nie dotyczy może ze dwóch klubów i może z kilkunastu zawodników, cała reszta to najzwyklejsza amatorszczyzna pod płaszczykiem zawodowstwa...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#6937 Postautor: kibicLBN » 17 kwietnia 2013, o 12:31

mlody26 pisze:Tak. Wydanie kasy trzeba udokumentowac fakturami w klubie. Bylo tak zawsze.

Ja nie kwestionuję tego ile Karol wydał kasy. Jak mogę to kwestionować skoro nie mam podstaw. Najwyraźniej sprzet nie wypalił i nie był "mega". Tylko że tych jazd Karol nie szukał jakoś strasznie mocno. I nie mówię tu tylko o sparingach, ale nawet zwykłych treningach choćby na starych osiołkach żeby wjeździć się w sezon. Tego chyba nawet mlody26 nie może kwestionować 8) ?
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#6938 Postautor: $korzen$ » 17 kwietnia 2013, o 12:55

mlody26 pisze:Tak. Wydanie kasy trzeba udokumentowac fakturami w klubie. Bylo tak zawsze.

No ale bedzie w koncu ta zajawka czy nie bedzie?

Awatar użytkownika
istred
Trener

#6939 Postautor: istred » 17 kwietnia 2013, o 12:58

Ten sport powinien powrócić do amatorstwa...

Powyższe nie dotyczy może ze dwóch klubów i może z kilkunastu zawodników, cała reszta to najzwyklejsza amatorszczyzna pod płaszczykiem zawodowstwa...

To albo coś powinno powrócić do amatorstwa, albo coś jest amatorszczyzną.

meesha
Trener
Kontakt:

#6940 Postautor: meesha » 17 kwietnia 2013, o 13:00

Amatorstwo i amatorszczyzna to nie do końca to samo, tak jak zawodowstwo i profesjonalizm ;)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Fork
Zawodowiec

#6941 Postautor: Fork » 17 kwietnia 2013, o 16:40

Podobno w piątek sparing w Rzeszowie.
trening czyni mistrza.

Awatar użytkownika
Popek
Senior

#6942 Postautor: Popek » 17 kwietnia 2013, o 17:19

Pewnie Trojanowi i Miesiacowi sie rower zepsuje i nie beda mieli na czym przyjechac xD

Awatar użytkownika
Remus
Senior

#6943 Postautor: Remus » 17 kwietnia 2013, o 17:56

Zawsze zostaje komunikacja miejska, na bilet im dam.
Obrazek

meesha
Trener
Kontakt:

#6944 Postautor: meesha » 17 kwietnia 2013, o 18:12

Nic mi nie wiadomo zeby jezdzil jakis podmiejski autobus z Lublina do Rzeszowa. Ale ja tam sie nie znam ;)

Awatar użytkownika
Remus
Senior

#6945 Postautor: Remus » 17 kwietnia 2013, o 18:31

Chodzi o Rzeszów meesha o Rzeszów :)
Obrazek

Awatar użytkownika
spokojny
Junior

#6946 Postautor: spokojny » 17 kwietnia 2013, o 19:36

Super wiadomosc. Myslalem ze bedzie tylko jeden sparing i wtopa w Lodzi a teraz bedzie dwa sparingi i wtopa w Lodzi...:D a tak serio, to fajnie ze cos zorganizowali, mam nadzieje ze bedzie to sparing z prawdziwego zdarzenia i kazdy sie pojawi.

straho
Junior

#6947 Postautor: straho » 17 kwietnia 2013, o 19:49

na pewno to pojawi się "Lubelska taktyka" pod nr 7 lub 6 ...ehh ale z gó... bata nie ukręci :?
Z niczego może być tylko nic.

Piguła
Szkółkowicz

#6948 Postautor: Piguła » 17 kwietnia 2013, o 20:41

meeshi, czyli mniej więcej postrzegamy to podobnie. Ja uważam, że zawodnicy tacy jak Baran, Miesiąc czy Trojanowski tyle lat ścigają się na żużlu, że sprzęt powinni już mieć i kwoty na przygotowanie do sezonu powinny być symboliczne jak na polskie warunki. Problem jest w tym, że ktoś podpisał z nimi kontrakt, na ustalonych warunkach i powinien się z niego wywiązać, szczególnie, że kontrakty na ten sezon miały być bardzo rozsądne i mieć pokrycie w rzeczywistych pieniądzach.

meesha
Trener
Kontakt:

#6949 Postautor: meesha » 17 kwietnia 2013, o 20:47

No tu sie nie moge nie zgodzic (w szczegolach), bo w ogolnosci mnie mierzi ta sytuacja :/

Awatar użytkownika
spokojny
Junior

#6950 Postautor: spokojny » 17 kwietnia 2013, o 21:26

Trojan dziś trenował w Rzeszowie:http://www.sportowefakty.pl/zuzel/zdjecia/galeria/2562/trening-pge-marmy/13-95635#photo-start Jak widać przywiązany jest bardziej do Poznania i Łodzi, niż do naszego klubu... :?