Skład na sezon 2013
Re: Skład na sezon 2013
Temat szkolki to temat rzeka, kazdy ma na to swoj poglad. Ale spojrzmy realnie, szkolic moze tylko ten osrodek, ktory ma na to kase. Czy my takowa na szkolenie posiadamy? Nie sadze. Skoro srednim skladem konczymy sezon z prawie pol-milionowym dlugiem to o czym my tu wogole rozmawiamy? Pol miliona panowie, pol miliona. Wiec skoro na normalne funkcjonowanie nie ma kasy i trzeba ratowac sie Kudriaszovem na wypadek kontuzji, to o jakiej szkolce my tu rozmawiamy? Trzeba ogarnac dla szkolki tor, karetke, trenera, sprzet (dla kilku adeptow) i mnostwo innych pobocznych kwestii i nie ma zadnej gwarancji, ze malolatowi nagle nie zawroci w glowie baba, alkohol albo trawa. Zawsze tez mlody moze przestac jarac sie zuzlem albo wpadnie do Lublina taki Dowhan i rzuci konkretne sumy i (jak mawia klasyk) caly misterny plan w**** Nie ma co drazyc tematu i ludzic sie, ze cos sie zmieni, nie stac nas i koniec kropka.
Wracajac do naszego skladu. Ja coraz silniej zastanawiam sie, jak nasi riderzy (wobec duzych oszczednosci i malych sum na przygotowanie do sezonu) beda prezentowali sie sprzetowo. O ile Kuciapa i Jelen cos tam pewnie zmontuja (to "pewnie" to z naciskiem na naszego matadora wlasnego toru, bo jak bylo w poprzednim sezonie wszyscy pamietamy) to kwestia Rzeszowskiej trojcy dosc mocno mnie zastanawia.
Wracajac do naszego skladu. Ja coraz silniej zastanawiam sie, jak nasi riderzy (wobec duzych oszczednosci i malych sum na przygotowanie do sezonu) beda prezentowali sie sprzetowo. O ile Kuciapa i Jelen cos tam pewnie zmontuja (to "pewnie" to z naciskiem na naszego matadora wlasnego toru, bo jak bylo w poprzednim sezonie wszyscy pamietamy) to kwestia Rzeszowskiej trojcy dosc mocno mnie zastanawia.
- niespokojny
- Trener
Nowak pojechal jeden bieg w Lodzi na 5:1 dla Ostrowa. A nasi? Pewnie beda sie turlac pol prostej za reszta. Gdybysmy mieli solidnego juniora to mozna by walczyc o cos wiecej w Lodzi niz o honor.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
MikeMistrz pisze:W przypadku Łodzi zdecydowanie. Ale co do Ostrowa... Kto to jest Nowak ? A Michalski to ten, z którego w Rzeszowie się śmieją jeszcze bardziej niż z Kreta ? Ten który nie umie przejechać 4 okrążeń bez upadku? Ten który zdobywał mniej punktów od Kreta w zawodach młodzieżowych ? Bez jaj, nie można podchodzić z takimi kompleksami do składu przeciwnika.
A ja się pytam co my mamy za sponsorów? Jak takie Łodzie czy Ostrowy osrały nasze czuby? Tak jak nazwiska nie jeżdżą na żużlu tak nazwy sponsorów nie świadczą o zamożności klubów a Lublin jest tego aż nad tym przykładem!
Sponsorów mamy godnych pozazdroszczenia, u nas jest problem ze zdobywaniem ich i z właściwym zarządzaniem środków od tych sponsorów.
Dla przykładu:
Centrochem jest z nami od wielu lat, wali pokaźne sumy i nawet nie chce być wymieniany jako sponsor tytularny.
Bogdanka - prawdopodobnie najbardziej hojny sponsor w I lidze, jest z nami 4 sezon. W I lidze to nie jest częste.
Kompania Piwowarska.
Jeśli już jest gdzieś problem to w tym że małych sponsorów jest mało i dają bardzo małe kwoty albo pomagają nam organizacyjnie a nie finansowo.
Korzeń, możesz się oszukiwać dalej ale klub nie może na dłuższą metę funkcjonować bez szkółki, w szczególności klub eligowy. Fakt, że coraz łatwiej o wypożyczenia wśród największych klubów, ale to nadal margines. Ty wiesz ile Dowhan zapłacił za Adamczewskiego Lesznu? Ja nie wiem, ale to są duuuże pieniądze, więc to nie jest tak że Dowhan przychodzi i mówi, "ty małolat natłuczesz punktów dla Falubazu, ze mną nie zginiesz". Rywalizacja na wysokim poziomie bez własnych juniorów brzmi niemal jak abstrakcja. Jedynym aktualnie klubem w elidze który sobie radzi bez wychowanków jest Rzeszów i częściowo Tarnów. Dla jasności oba te kluby sobie radzą tylko dzięki przewadze finansowej nad resztą stawki. Szczególnie Tarnów który wyłożył bajońskie sumy na Janowskiego i Gomólskiego, a miał też Jamroga który nieraz dawał radę. A Rzeszów między innymi przez słabych juniorów nie miał szans na PO. Nie prowadząć szkółki wykluczamy klub z rywalizacji o wysokie cele, co sezon jesteśmy skazani na totalne młodzieżowe odpady, co sezon mamy ciepło i wywalamy pieniądze na beztalencia, a za ta pieniądze można właśnie kogoś wyszkolić.
Dla przykładu:
Centrochem jest z nami od wielu lat, wali pokaźne sumy i nawet nie chce być wymieniany jako sponsor tytularny.
Bogdanka - prawdopodobnie najbardziej hojny sponsor w I lidze, jest z nami 4 sezon. W I lidze to nie jest częste.
Kompania Piwowarska.
Jeśli już jest gdzieś problem to w tym że małych sponsorów jest mało i dają bardzo małe kwoty albo pomagają nam organizacyjnie a nie finansowo.
Korzeń, możesz się oszukiwać dalej ale klub nie może na dłuższą metę funkcjonować bez szkółki, w szczególności klub eligowy. Fakt, że coraz łatwiej o wypożyczenia wśród największych klubów, ale to nadal margines. Ty wiesz ile Dowhan zapłacił za Adamczewskiego Lesznu? Ja nie wiem, ale to są duuuże pieniądze, więc to nie jest tak że Dowhan przychodzi i mówi, "ty małolat natłuczesz punktów dla Falubazu, ze mną nie zginiesz". Rywalizacja na wysokim poziomie bez własnych juniorów brzmi niemal jak abstrakcja. Jedynym aktualnie klubem w elidze który sobie radzi bez wychowanków jest Rzeszów i częściowo Tarnów. Dla jasności oba te kluby sobie radzą tylko dzięki przewadze finansowej nad resztą stawki. Szczególnie Tarnów który wyłożył bajońskie sumy na Janowskiego i Gomólskiego, a miał też Jamroga który nieraz dawał radę. A Rzeszów między innymi przez słabych juniorów nie miał szans na PO. Nie prowadząć szkółki wykluczamy klub z rywalizacji o wysokie cele, co sezon jesteśmy skazani na totalne młodzieżowe odpady, co sezon mamy ciepło i wywalamy pieniądze na beztalencia, a za ta pieniądze można właśnie kogoś wyszkolić.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
- niespokojny
- Trener
Tym bardziej ze Adamczewski to 3 junior w szeregu, ktory mial grzac ławke, wiec przyklad do pupy.
Zlikwidować klub, zaorać stadion, postawić galerię handlową czy jakiś supermarket... skoro nas nie stać.Nie ma co drazyc tematu i ludzic sie, ze cos sie zmieni, nie stac nas i koniec kropka.
-
Zaratustra
- Kadrowicz
Albo bloki
Klub bez szkółki nie może funkcjonować na dłuższą metę, ale nie ma póki co podstaw, by myśleć, że :
1. ktoś porządnie i na wielu płaszczyznach (m.in. mini tor, z którego rokujący chłopcy byliby z automatu przekazywani do klubu)się za to weźmie
2. meta naszego klubu jest daleko (na dzień dzisiejszy w momencie, gdy Bogdanka mówi pas lub "półpas", to w klubie gaszą światło, a w najlepszym przypadku włączają restart od najniższego szczebla z innym figurantem na czele)
Również mam obawy, czy zawodnicy będą mieli odpowiednio przygotowany sprzęt w tym roku.
Najważniejsze jednak, że dla jednego człowieka w Lublinie są już bohaterami
Taryfa ulgowa włączona
Nic to, jak pochwalić pracownika przed wykonaniem roboty
Klub bez szkółki nie może funkcjonować na dłuższą metę, ale nie ma póki co podstaw, by myśleć, że :
1. ktoś porządnie i na wielu płaszczyznach (m.in. mini tor, z którego rokujący chłopcy byliby z automatu przekazywani do klubu)się za to weźmie
2. meta naszego klubu jest daleko (na dzień dzisiejszy w momencie, gdy Bogdanka mówi pas lub "półpas", to w klubie gaszą światło, a w najlepszym przypadku włączają restart od najniższego szczebla z innym figurantem na czele)
Również mam obawy, czy zawodnicy będą mieli odpowiednio przygotowany sprzęt w tym roku.
Najważniejsze jednak, że dla jednego człowieka w Lublinie są już bohaterami
- MikeMistrz
- Senior
Mad pisze:A ja się pytam co my mamy za sponsorów? Jak takie Łodzie czy Ostrowy osrały nasze czuby? Tak jak nazwiska nie jeżdżą na żużlu tak nazwy sponsorów nie świadczą o zamożności klubów a Lublin jest tego aż nad tym przykładem!
To fascynujące co napisałeś, ale dlaczego zacytowałeś mojego posta? Ja napisałem tylko, że nie ma powodu, żeby klękać przed składami innych zespołów. Nigdzie nie zanegowałem tego, że pieniądze w naszym klubie są źle gospodarowane. Jeśli nie umiesz czytać ze zrozumieniem, nie wdawaj się ze mną w "dyskusję", proszę.
niespokojny pisze:Nowak pojechal jeden bieg w Lodzi na 5:1 dla Ostrowa. A nasi? Pewnie beda sie turlac pol prostej za reszta. Gdybyśmy mieli solidnego juniora to można by walczyć o coś więcej w Lodzi niż o honor.
Baniak w jednym biegu pokonał Pedersena. Jeśli go ktoś ściągnie, to trzęsiemy przed nim portkami? Łukaszewski w meczach u siebie powinien być prawie nie do ugryzienia, na wyjazdach może też coś w końcu zacznie szarpać. No i istotna kwestia jest taka, że nie znamy nazwiska 2-go juniora. Sracie na zapas, a może się okaże, że ściągniemy kogoś wartościowego.
- niespokojny
- Trener
MikeMistrz pisze: a może się okaże, że ściągniemy kogoś wartościowego.
Tak jak Watta i Anderssona?
- Na pewno dobry wynik w Gdańsku pomoże zwiększyć frekwencję, ale jeśli nawet przegramy, to nie sądzę, aby spowodowało to, że kibice nie przyjdą na pierwsze spotkanie. Jest duży głód żużla i każdy będzie chciał zobaczyć nasz pierwszy mecz. Na pewno jednak w Gdańsku będziemy walczyli o każdy punkt - zapewnia Sprawka
Taka wredna pogoda, że myślałem żeby coś zajarać dla poprawienia humoru, a tu proszę już ktoś mnie uprzedził. Ale zioło miał jakieś bardzo mocne.
Taka wredna pogoda, że myślałem żeby coś zajarać dla poprawienia humoru, a tu proszę już ktoś mnie uprzedził. Ale zioło miał jakieś bardzo mocne.
niespokojny napisał(a):
Sprawka to człowiek mentalnie z jakiegoś starego, skrajnego PGRu na zadupiu. Kononowicz kuźwa.
Sprawka to człowiek mentalnie z jakiegoś starego, skrajnego PGRu na zadupiu. Kononowicz kuźwa.
Nawet najmniejszego głodu niskokalorycznym czymś nie zaspokoisz... Nie mówiąc o dużym głodzie... żużla rzecz jasna.
W Gdańsku cud się nie zdarzy, na Zygmuntowskich w zwiazku z tym też raczej nie spodziewajmy sie tłumów. Oczywiście mogę się mylić. I oby tak było
W Gdańsku cud się nie zdarzy, na Zygmuntowskich w zwiazku z tym też raczej nie spodziewajmy sie tłumów. Oczywiście mogę się mylić. I oby tak było
MOTOR LUBLIN
https://m.youtube.com/watch?v=XbqPNpyee80
Tu akurat Sprawka ma racje, zawsze na pierwszym meczu w Lublinie jest dużo ludzi i nie widzę powodu żeby teraz miało być inaczej. Wynik z Gdańska niewiele ma tu do rzeczy. Może jeszcze gdybyśmy inaugurację zaliczyli becki w Rawiczu to wtedy by średnio to wyszło, ale w Gdańsku? Czy w zeszłym sezonie wynik z Gniezna mógł przesądzić o frekwencji? Jeśli już to chyba na plus.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
kibicLBN pisze:Sponsorów mamy godnych pozazdroszczenia, u nas jest problem ze zdobywaniem ich i z właściwym zarządzaniem środków od tych sponsorów.
Dla przykładu:
Kompania Piwowarska.
Ale ja sie z toba absolutnie zgadzam, podpisuje sie pod tym co napisales rekami i nogami. Ale sam widzisz, na to wszystko trzeba kasy, my takiej nie mamy. Po prostu patrze na to trzezwym okiem i na dzisiaj sobie tego w Lublinie nie wyobrazam bo i niby za co mamy to szkolenie uprawiac? No i jeszcze jedna kwestia, czy my w ciagu najblizszych kilku lat chcemy wogole wlaczyc sie do tej e-ligowej rywalizacji? Bo patrzac na podejscie Prezia i Bogdanki... to chyba nie bardzo.
Zawsze było i będzie tak, że wyniki odbijają się na frekwencji. Na pierwszy mecz może nie będzie miał wynik z Gdańska dużego wpływu bo każdy liczy się z porażką, ale mocne lanie i audi Jelenia i Kuciapy może mocno dokuczyć.
Choćby za to, za co wypożyczyliśmy Łukaszewskiego.$korzen$ pisze: Ale sam widzisz, na to wszystko trzeba kasy, my takiej nie mamy. Po prostu patrze na to trzezwym okiem i na dzisiaj sobie tego w Lublinie nie wyobrazam bo i niby za co mamy to szkolenie uprawiac?
A serio, to nie żartujmy, że w klubie z kilkumilionowym budżetem nie ma kasy szkolenie zawodników. Tym bardziej kontraktując tak oszczędnościowy skład jak w tym roku.
W szkółkowiczów nie trzeba pakować fortuny, kosztami można podzielić się z rodzicami...
Pamiętajmy też o deklaracji Bogdanki, że chce wspierać drużyny, które szkolą młodzież i w których startują wychowankowie.
Już od kilku lat brak szkolenia odbija nam się czkawką, a przy złym scenariuszu może ta czkawka doprowadzić do śmierci.
Cooper pisze:Tu akurat Sprawka ma racje, zawsze na pierwszym meczu w Lublinie jest dużo ludzi i nie widzę powodu żeby teraz miało być inaczej. Wynik z Gdańska niewiele ma tu do rzeczy. Może jeszcze gdybyśmy inaugurację zaliczyli becki w Rawiczu to wtedy by średnio to wyszło, ale w Gdańsku? Czy w zeszłym sezonie wynik z Gniezna mógł przesądzić o frekwencji? Jeśli już to chyba na plus.
Masz rację Cooperku w kontekście pierwszego meczu u nas. To prawda, że wynik pierwszego meczu w Gdańsku być może nie zaważy zbytnio na frekwencji ale jeśli dostaniemy baty w kolejnych dwóch wyjazdach to już tak fajnie u nas nie będzie na pewno a to możliwy scenariusz. W ubiegłorocznym meczu w Gnieźnie przegraliśmy minimalnie i to rozbudziło nadzieje ponieważ tam faktycznie "nazwiska nie pojechały" a nasi pojechali bardzo przyzwoicie. Teraz mamy jednak nieco inny squad...
MOTOR LUBLIN
Jeśli będą baty na wyjazdach to się zmieni trenera i będzie dobrze, to już taka tradycja 
BR pisze:Jeśli będą baty na wyjazdach to się zmieni trenera i będzie dobrze, to już taka tradycja
Baty do były już w zeszłym sezonie no może lekka chłosta i to w tym 100% biczowania. Wygraliśmy jeden mecz z drużyną, która z premedytacją odpuściła sobie rundę finałową. Podsumowując to na wyjazdach nas nie było a i o twierdzy Lublin mowy być nie może. Czyli ani w lewo ani w prawo. To czy my skompromitujemy się na wyjazdach czy nie to i tak nie ma najmniejszego znaczenia, bo każdy będzie chciał osobiście sprawdzić w praniu naszych kamikadze na naszym owalu a jeśli i tu dadzą ciała to w tedy czarno to widzę a i do dupy murzyna zaledwie pozostaną trzy palce!
Chłopacy mają dużo startować, niezależnie w której lidze. Mamy kontakt z klubami z Opola, Rawicza i Lublina i nie będziemy robić z tego tytułu żadnych problemów - powiedział menedżer.
Łukasz Bojarski, Patryk Malitowski, Patryk Dolny i Mike Trzensiok... Szału nie ma jeśli chodzi ewentualnego gościa. Ciekawe którego z nich zaklepał Sprawka. Wydaje się że może być to Malitowski, ale z tym zaklepywaniem różnie bywa co pokazała sytuacja Grudziądza i braci P., a poza tym forma Patryka niekoniecznie może być zadowalająca
Łukasz Bojarski, Patryk Malitowski, Patryk Dolny i Mike Trzensiok... Szału nie ma jeśli chodzi ewentualnego gościa. Ciekawe którego z nich zaklepał Sprawka. Wydaje się że może być to Malitowski, ale z tym zaklepywaniem różnie bywa co pokazała sytuacja Grudziądza i braci P., a poza tym forma Patryka niekoniecznie może być zadowalająca

Ja tam zdecydowanie zamiast jakichs Trzensiokow i takiego zmieniania juniorow, co mecz to inny, wole zebysmy wypozyczyli na caly sezon Kreta, u nas bedzie mial mu kto pomoc, a w tamtym sezonie troche sie ogarnal i w ostatnim roku juniora powinien sobie jako tako radzic i nieopierzonych juniorow z innych druzyn przywozic za soba, czasami jak mu sie pofarci to moze jakiegos seniora tez powiezie.
- niespokojny
- Trener
Kto powiedzial ze Marma jest chetna do wypozyczenia Kreta? Jakakolwiek kontuzja juniora i zostaja na lodzie. Kret wchodzi pewnie w gre, ale jako gosc.
$korzen$ pisze:No i jeszcze jedna kwestia, czy my w ciagu najblizszych kilku lat chcemy wogole wlaczyc sie do tej e-ligowej rywalizacji? Bo patrzac na podejscie Prezia i Bogdanki... to chyba nie bardzo.
Moim zdaniem wola, chęć wierchuszki i możliwości awansu do e-ligi ostatnio pojawiły się w Lublinie dwukrotnie, w 2004 roku (rozminęło się o Dadosa, tor i Okularnika w barażu z ZG) oraz w zeszłym roku (rozminęło się o jednego solidnego zawodnika).
W zeszłym roku to się rozminęło o Łukaszewskiego ze Startem w Lbn i Jelenia w Ostrowie. 3-4 małe punkty.
Bez kozery powiem że w zeszłym roku rozminęło się o 1000 złotych. Śmiesznie to brzmi przy budżecie na poziomie ok 2 mln