Działalność Lubelskiego FanKlubu Żużlowego
Re: Działalność Lubelskiego FanKlubu Żużlowego
z tego co wiem Deri i tak chętnie sypnie grosze 
Gelu ale to nie o to chodzi zeby robic cos inwidualnie bo razem mozna wiecej. Ty sciagasz Karola do Lublina, on kolegów z druzyny. Kibice organizuja zbiórke kasy i wspolnie mogli bysmy zrobic cos fajnego. Tak to sobie wyobrazalem. 
Scibi pisze:Nie da sie tego jakos prawnie przeskoczyc?
Zbiórkę publiczną na cele charytatywne może prowadzić tylko organizacja pozarządowa typu fundacja lub stowarzyszenie. Jak zapewne część forumowiczów się orientuje, Stowarzyszenie Kibiców Lubelskiego Żużla "Speedway Euphoria" jest w fazie rejestracji w sądzie. Bez oficjalnego wpisu do rejestru nie może prowadzić zbiórki publicznej, ani nawet założyć odrębnego rachunku bankowego, na który takie datki mogłyby być zbierane.
Pomysł z akcją charytatywną bardzo ciekawy, jednak w tym momencie raczej niemożliwy do zrealizownia, z powodów czysto organizacyjnych.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
Bez żartów. Może jeszcze spółkę akcyjną trzeba założyć do przeprowadzenia zbiórki publicznej?
Wystarczy chcieć, a z tym jak wiadomo zawsze jest najtrudniej.
Chyba, że pomysł dotyczy zbiórki takiej jak Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, to się zgadzam
Jeśli pieniądze miałyby być zbierane tak jak na flagę czy w drodze licytacji jakichś gadżetów, to moim zdaniem nie potrzeba do tego żadnego zezwolenia. Nie ma wtedy przymiotu publicznego zbierania.
Szkoda, że tak późno wyszła jakaś inicjatywa, bo wczoraj zakończyła się Szlachetna Paczka, w ramach której można było zrobić paczkę od kibiców żużla.
Wystarczy chcieć, a z tym jak wiadomo zawsze jest najtrudniej.
Chyba, że pomysł dotyczy zbiórki takiej jak Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, to się zgadzam
Jeśli pieniądze miałyby być zbierane tak jak na flagę czy w drodze licytacji jakichś gadżetów, to moim zdaniem nie potrzeba do tego żadnego zezwolenia. Nie ma wtedy przymiotu publicznego zbierania.
Szkoda, że tak późno wyszła jakaś inicjatywa, bo wczoraj zakończyła się Szlachetna Paczka, w ramach której można było zrobić paczkę od kibiców żużla.
No do czapki też można "pieniążki" zebrać umawiając się wcześniej na dzień i godzinę
Ale po to właśnie kończymy tę partyzantkę, żeby wszystko było tip-top. Wszyscy tylko święta i święta, a po świętach to co, nie trzeba już pomagać? I wtedy właśnie my zrobimy jakąś akcję :p
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
Tak to tej akcji nikt nie zauważy, bo tyle tego przed świętami 
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Pomysl juz kiedys taki byl, w polaczeniu z wieksza impreza. Moze teraz uda sie ogarnac.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Co do podmiotów organizujących zbiórkę, to pewnie mogą się w tym celu zawiązywać jakieś komitety społeczne, posiadające statut i plan działania. Ale jeśli chodzi o zezwolenie gminy, to jest ono konieczne w każdym przypadku oraz oczywiście podlega opłacie skarbowej (około stówki). Stowarzyszenie w organizacji, które zakładamy, mogłoby być takim komitetem, jednak nie posiada jeszcze nawet złotówki majątku, a także nie posiada rachunku bankowego. Ogólnie organizacyjnie najpierw sami się musimy ogarnąć i zacząć realizować podstawowe cele statutowe, a dopiero później zajmować dodatkową działalnością charytatywną.
EDYTA mówi, że moje posty brzmią nieco demotywująco. Oczywiście, jak Stowarzyszenie zacznie przyjmować członków, będzie pełna swoboda do realizacji poszczególnych projektów, o ile będzie wewnętrzena akceptacja wśród członków i władz. Każdy, kto ma odrobinę zapału i chęci do zrobienia jakiejś społecznie pożytecznej akcji, jest mile widziany.
EDYTA mówi, że moje posty brzmią nieco demotywująco. Oczywiście, jak Stowarzyszenie zacznie przyjmować członków, będzie pełna swoboda do realizacji poszczególnych projektów, o ile będzie wewnętrzena akceptacja wśród członków i władz. Każdy, kto ma odrobinę zapału i chęci do zrobienia jakiejś społecznie pożytecznej akcji, jest mile widziany.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
Coś widzę że sprawy sądowe likwidują zapał niektórych osób związanych z fk. Bo były wielkie zapowiedzi co do założenia fk a nic się nie dzieje
Dzieje się to co dziać się może dopóki nie zostaniemy zarejestrowani. Wybraliśmy nazwę i logo, spotkaliśmy się z: Robertem Miśkowiakiem, Dawidem Stachyrą, Danielem Jeleniewskim, Dariuszem Sprawką i Jackiem Ziółkowskim, poparliśmy inicjatywę uhonorowania przez prezydenta najlepszego lubelskiego żużlowca - Marka Kępy, pokazaliśmy się w TV
Jadnak działać tak na 100% zaczniemy dopiero po rejestracji. A pierwszą sprawą do załatwienia wtedy będzie rekrutacja nowych członków. Sąd ma jeszcze 1,5 miesiąca na wykonanie swojej roboty więc tak czy inaczej do sezonu będzie sporo czasu, żeby wszystko odpowiednio zorganizować.
Jadnak działać tak na 100% zaczniemy dopiero po rejestracji. A pierwszą sprawą do załatwienia wtedy będzie rekrutacja nowych członków. Sąd ma jeszcze 1,5 miesiąca na wykonanie swojej roboty więc tak czy inaczej do sezonu będzie sporo czasu, żeby wszystko odpowiednio zorganizować.
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
Coś widzę, że sprawy na forum idą o wiele szybciej niż w lubelskich sądach. Wystarczy się zarejestrować i już można od pierwszego postu przypierdzielać się do spraw o których nie ma się pojęcia... Gratuluję debiutu.
Czyżby ten cały efene miał rodzeństwo??? O losie!
Czyżby ten cały efene miał rodzeństwo??? O losie!
Manitou ja się nie przypierdzielam ale wiem już od prawie dwóch miesięcy że papiery są złożone do sądu i czekamy na rejstracje stowarzyszenia. Coś mi się obiło o uszy że to może trwać ok. miesiąca. Mija już drugi miesiąc a nie było żadnej informacji co i jak z fk
To dla Twojej wiadomosci, zebys mogl juz spac spokojnie. Papiery z Sądu zostały przesłane do zaopiniowania do Prezydenta Miasta jako organu nadzoru nad stowarzyszeniami. Jak wróca to Sąd będzie mógł skończyć proces rejestracji.
A tak swoją drogą, Sebaw czego oczekujesz po tym stowarzyszeniu kibiców, czym według Ciebie powinno sie zajmowac i co zrobić w pierwszej kolejności?
P.S. Od zlożenia papierów w Sądzie mineło niewiele ponad miesiąc.
A tak swoją drogą, Sebaw czego oczekujesz po tym stowarzyszeniu kibiców, czym według Ciebie powinno sie zajmowac i co zrobić w pierwszej kolejności?
A sąd ma 3 miesiące na rejestrację - tak jeszcze uzupełniając.
Czas na zmiany :]

Mam propozycję na pierwszą akcję Stowarzyszenia
- Łoptymista
- Trener
Swoją drogą, jak Wojciechowski zakładał KMŻ, to trwało to chyba maks 2 tygodnie 
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
Skoro sa osoby, ktore chca formalnie reprezentowac kibicow lubelskiego zuzla, to moze w imieniu kibicow napisac list otwarty do wladz klubu ?
Nie chodzi tu(przynajmniej na razie) zeby kogos straszyc badz obrazac, tylko wymusic jakas reakcje na wladzach naszego klubu, zebysmy chociaz wszyscy wiedzieli co tam sie dzieje. Mozna wyrazic zaniepokojenie kibicow, spytac dlaczego nikt nie chce u nas jezdzic, czemu klub nie stara sie o zawodnikow z ubieglego roku i jak sytuacja w porownaniu z rokiem poprzednim mogla sie tak diametralnie zmienic, bo zadluzenie 400 tys zadnym rekordem w historii polskiego zuzla nie jest.
Na taki list klub by musial odpowiedziec, bo na pewno bylby zamieszczony w internecie i lokalne media oraz portale internetowe by o nim napisaly. Warto by zadac sporo w miare konkretnych pytan, zeby dowiedziec sie z ewentualnej odpowiedzi jak najwiecej.
Nie chodzi tu(przynajmniej na razie) zeby kogos straszyc badz obrazac, tylko wymusic jakas reakcje na wladzach naszego klubu, zebysmy chociaz wszyscy wiedzieli co tam sie dzieje. Mozna wyrazic zaniepokojenie kibicow, spytac dlaczego nikt nie chce u nas jezdzic, czemu klub nie stara sie o zawodnikow z ubieglego roku i jak sytuacja w porownaniu z rokiem poprzednim mogla sie tak diametralnie zmienic, bo zadluzenie 400 tys zadnym rekordem w historii polskiego zuzla nie jest.
Na taki list klub by musial odpowiedziec, bo na pewno bylby zamieszczony w internecie i lokalne media oraz portale internetowe by o nim napisaly. Warto by zadac sporo w miare konkretnych pytan, zeby dowiedziec sie z ewentualnej odpowiedzi jak najwiecej.
Jestem po stokroć za! List otwarty, a może nawet spotkanie z zarządem klubu rozjaśniłoby wiele kwestii. Na dzień dzisiejszy komunikacja klubu z kibicami nie istnieje, stąd mamy na forum serię plotek i domysłów co do dalszych losów klubu. FanKlubie do dzieła!
a czego wypociny wytłumacz mi czego.
Ponawiam pytanie
(REF) jesli mialaby byc taka akcja to im wczesniej tym lepiej, sam sie za to nie wezme bo nie do konca wiem jak sie pisze takie listy, a sa osoby dla ktorych to mysle bedzie duzo mniejszy problem niz dla mnie.
...... debili nie brakuje. Zamiast się cieszyć że coś powstało to narzekania widzę. Dajcie ludziom ochłonąć!!! To nie Kurier... ludziska!!!
Takie wycieczki to mozesz zachowac ewentualnie dla swojej rodziny i kolegow, ciesze sie ze stowarzyszenie powstalo i nikogo do niczego nie zmuszam, ale tez wiem ze gdy proponowalem cos takiego bodajze rok czy dwa lata temu to nie bylo nikogo kto by sie czul przywodca(osoba reprezentujaca) lubelskich kibicow.
Super ze stowarzyszenie jest, ale fakt jest taki ze z dnia na dzien jest coraz mniej czasu, w zasadzie zostal jeszcze tylko tydzien, to jesli cos takiego ma byc pisane to nie za miesiac czy dwa tylko wlasnie na dniach, bo potem to po ptokach.
Super ze stowarzyszenie jest, ale fakt jest taki ze z dnia na dzien jest coraz mniej czasu, w zasadzie zostal jeszcze tylko tydzien, to jesli cos takiego ma byc pisane to nie za miesiac czy dwa tylko wlasnie na dniach, bo potem to po ptokach.
mikas pisze:To dla Twojej wiadomosci, zebys mogl juz spac spokojnie. Papiery z Sądu zostały przesłane do zaopiniowania do Prezydenta Miasta jako organu nadzoru nad stowarzyszeniami. Jak wróca to Sąd będzie mógł skończyć proces rejestracji.
Jest wiele rzeczy którymi powinien zajmować fk. Przede wszystkim współpracować z zarządem(można by było mieć jakąś osobę w zarządzie klubu).Szeroko pojęta promocja żużla nie tylko w sezonie ale i co ważne też i poza nim, nie tylko wśród kibiców ale i przedsiębiorców. Mając swojego przedstawiciela w zarządzie klubu ( MY KIBICE jesteśmy z tego co widzę jednym z głównych sponsorów klubu i to też dla nas ten sport jest robiony przez zarząd klubu) powinien też kontrolować i wymagać pewne działania w klubie.
Jeśli chodzi o lubelskich kibiców to chciałbym żeby fk nie zamknął się w grupie 20-30 osób najważniejszych dla zarządu fk ale przy np.1000 członków fk to i ten 1000 członek będzie ważny i potrzebny. I ważne żeby było pełne informowanie a nie tak jak jest teraz że dopiero jak ja napisałem tutaj to dopiero było napisane że rejstracja się przedłuża w sądzie a co po niektórzy uważają że ja krytykuję a tak nie jest bo ja się cieszę że stowarzyszenie kibiców powstaje bo tak samo jak wszystkim tutaj na forum zależy mi na dobru klubu i pewny jestem że będę należał do fk
- Egon
- Zawodowiec
Myślę, że jednak zbyt dużo wymagasz od Fanklubu. 2/3 tego co napisałeś to są jakieś bajki.
Motor! Motor! Tylko Motor!
J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."
J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."
Spokojnie panowie, na razie nie ma sie czym podniecac. Jak juz oficjalnie zaistniejemy to nie omieszkamy poinformowac. I daj boze zebysmy mieli 1000 czlonkow bo to bedzie znaczylo, ze 98% ludzi na trybunach w najblizszym sezonie to my