Skład na sezon 2013
Re: Skład na sezon 2013
Miśkowiakowi kluby ekstraligi mogą proponować nawet i 10 tysi za punkt. To wcale nie czyni jednak takiej oferty lepszej niż nasza(czasami nawet czyni ją gorszą) z prostego powodu. Żaden klub nie zagwarantuje mu z jego KSM, że pojedzie choćby w 5 meczach i zrobi nawet te 50 punktów. Tacy goście są już teraz potrzebni w elicie jedynie jako straszaki na cieniujących liderów i kontuzje.
Sprawka(sam, lub jako figurant) wie co robi i jak co roku w grudniu obnaża w kibicach wrodzone lubelskie stany lękowe, po czym po sezonie 2013 okaże się, że KMŻecik wskoczył na kolejny wyższy poziom sportowo- organizacyjny. Pozdrawiam histeryków :*
Sprawka(sam, lub jako figurant) wie co robi i jak co roku w grudniu obnaża w kibicach wrodzone lubelskie stany lękowe, po czym po sezonie 2013 okaże się, że KMŻecik wskoczył na kolejny wyższy poziom sportowo- organizacyjny. Pozdrawiam histeryków :*
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
Ja jeszcze tylko panu Miśkowiakowi zarzucę wyniki pewnego turnieju, tak dla przypomnienia gdzie się znajduje w porównaniu z E-ligą (i to taką drugoliniową :p):
Złoty Kask, Gorzów 2012:
1. Piotr Pawlicki jr (Unia Leszno) 12+3 (2,2,3,2,3)
2. Grzegorz Zengota (Dospel CKM Włókniarz Częstochowa) 12+2 (3,2,3,3,1)
3. Przemysław Pawlicki (Unia Leszno) 11+3 (1,3,1,3,3)
4. Krzysztof Kasprzak (Stal Gorzów) 11+2 (3,3,1,2,2)
5. Rafał Okoniewski (PGE Marma Rzeszów) 11+1 (2,3,2,1,3)
6. Piotr Protasiewicz (Stelmet Falubaz Zielona Góra) 11+0 (3,2,3,3,0)
7. Patryk Dudek (Stelmet Falubaz Zielona Góra) 10 (3,2,1,2,2)
8. Krzysztof Buczkowski (Polonia Bydgoszcz) 10 (2,3,2,1,2)
9. Grzegorz Walasek (PGE Marma Rzeszów) 7 (2,1,0,3,1)
10.Dawid Stachyra (Lubelski Węgiel KMŻ) 6 (0,1,3,2,0)
11.Sebastian Ułamek (Betard Sparta Wrocław) 5 (0,1,2,1,1)
12.Mirosław Jabłoński (Dospel CKM Włókniarz Częstochowa) 5 (1,1,1,0,2)
13.Łukasz Jankowski (Stelmet Falubaz Zielona Góra) 4 (1,0,d,0,3)
14.Rune Holta (Stelmet Falubaz Zielona Góra) 3 (1,0,0,1,1)
15.Daniel Jeleniewski (Lubelski Węgiel KMŻ) 2 (0,d,2,0,0)
16.Robert Miśkowiak (Lubelski Węgiel KMŻ) 0 (w,0,0,0,0)
Tak więc - zdrowia, szczęścia, pomyślności
Złoty Kask, Gorzów 2012:
1. Piotr Pawlicki jr (Unia Leszno) 12+3 (2,2,3,2,3)
2. Grzegorz Zengota (Dospel CKM Włókniarz Częstochowa) 12+2 (3,2,3,3,1)
3. Przemysław Pawlicki (Unia Leszno) 11+3 (1,3,1,3,3)
4. Krzysztof Kasprzak (Stal Gorzów) 11+2 (3,3,1,2,2)
5. Rafał Okoniewski (PGE Marma Rzeszów) 11+1 (2,3,2,1,3)
6. Piotr Protasiewicz (Stelmet Falubaz Zielona Góra) 11+0 (3,2,3,3,0)
7. Patryk Dudek (Stelmet Falubaz Zielona Góra) 10 (3,2,1,2,2)
8. Krzysztof Buczkowski (Polonia Bydgoszcz) 10 (2,3,2,1,2)
9. Grzegorz Walasek (PGE Marma Rzeszów) 7 (2,1,0,3,1)
10.Dawid Stachyra (Lubelski Węgiel KMŻ) 6 (0,1,3,2,0)
11.Sebastian Ułamek (Betard Sparta Wrocław) 5 (0,1,2,1,1)
12.Mirosław Jabłoński (Dospel CKM Włókniarz Częstochowa) 5 (1,1,1,0,2)
13.Łukasz Jankowski (Stelmet Falubaz Zielona Góra) 4 (1,0,d,0,3)
14.Rune Holta (Stelmet Falubaz Zielona Góra) 3 (1,0,0,1,1)
15.Daniel Jeleniewski (Lubelski Węgiel KMŻ) 2 (0,d,2,0,0)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
a czego wypociny wytłumacz mi czego.
... meesha , sting , brakuje jeszcze mikasa i paru innych gawędziarzy , co dla nich pójście na mecz to wyrwanie się z domu i leczenie kompleksów w tłumie a potem na piwko do baru.
Tak sie składa że chodzę na żużel od 94 roku i nie mów mi tak bzdur że od 16 lat nie było 6000 kibiców na meczu , kibice chodzą wtedy kiedy jest zmontowana fajna drużyna i jedzie o jakiś cel.To nie moja wina że czasy Motoru są dla was odległe.
Nie bedę już z wami polemizował bo to nie ma sensu , są na tym forum osoby bardziej merytoryczne i kulturalniejsze.
Założenie teoretyczne ma to do siebie że nie jest spójne w swoich argumentach , które można podważać ale przesłanie tej myśli jest ukierunkowane w konkretnym celu.
Gniezno - 70 000 mieszkańców (średnia na mecz 6500 widzów)
Lublin - 380 000 mieszkańców (średnia na mecz 4400 widzów)
Odpowiedzcie sobie sami na pytanie dlaczego ?
Tak sie składa że chodzę na żużel od 94 roku i nie mów mi tak bzdur że od 16 lat nie było 6000 kibiców na meczu , kibice chodzą wtedy kiedy jest zmontowana fajna drużyna i jedzie o jakiś cel.To nie moja wina że czasy Motoru są dla was odległe.
Nie bedę już z wami polemizował bo to nie ma sensu , są na tym forum osoby bardziej merytoryczne i kulturalniejsze.
Założenie teoretyczne ma to do siebie że nie jest spójne w swoich argumentach , które można podważać ale przesłanie tej myśli jest ukierunkowane w konkretnym celu.
Gniezno - 70 000 mieszkańców (średnia na mecz 6500 widzów)
Czy wy na prawdę ludzicie sie że przyjdzie nowy prezes i będzie wielki przypływ sponsorów i DMP za 2 lata ??
A kto w ogóle powinien zostać prezesem, efene albo simona ?
Jakoś wydaje mi sie że przed Sprawka też każdego prezesa chciano wywozic na taczce.
A kto w ogóle powinien zostać prezesem, efene albo simona ?
Jakoś wydaje mi sie że przed Sprawka też każdego prezesa chciano wywozic na taczce.
Respekt.Tak sie składa że chodzę na żużel od 94 roku
To pewnie jeszcze na Koloseum odbywało się GP
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2012, o 11:58 przez istred, łącznie zmieniany 1 raz.
Oj bedziecie plakac za Miskowiakiem, wspomnicie moje slowa. Stracilismy jak na I lige rewelacyjnego zawodnika.
No i czekam nadal na propozycje realnych zawodnikow, ktorzy wedlug was pojada na poziomie Miska. Nie to, ze sie napinam czy cos w tym stylu, ale na prawde chetnie poznam wasze propozycje. Prosze tylko nie wyskakiwac mi tu z Kuciapa, nie chce zejsc na zawal.
No i czekam nadal na propozycje realnych zawodnikow, ktorzy wedlug was pojada na poziomie Miska. Nie to, ze sie napinam czy cos w tym stylu, ale na prawde chetnie poznam wasze propozycje. Prosze tylko nie wyskakiwac mi tu z Kuciapa, nie chce zejsc na zawal.
klops pisze:http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,13034750,Miskowiak_odchodzi_z_Lublina__Wybierze_ekstralige.html
Negocjacje trwały do wtorku, kiedy to okazało się, że lubelski klub nie będzie w stanie zaproponować żużlowcowi umowy takiej, jakiej oczekiwał (podobno Miśkowiak zażądał dwukrotnie większych pieniędzy niż przed rokiem)
Naprawdę nie wiem, kto takie plotki rozpuszcza i po co? Potem nic dziwnego, że Misiek wychodzi w oczach kibiców na pazerę.
To co tutaj jest napisane nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Podwyżka za punkt miała być kilkunastoprocentowa.
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2012, o 12:50 przez jerry78, łącznie zmieniany 1 raz.
Rabiosa pisze:Odpowiedzcie sobie sami na pytanie dlaczego ?
No to wytlumacz dlaczego?
Przeciez obydwie druzyny i Gniezno, i Lublin walczyly o ekstralige. Bilety nie kosztowaly 30 zl, a 6000 ludzi jakos na trybunach nie bylo.
Poza tym:
Rabiosa pisze:i nie mów mi tak bzdur że od 16 lat nie było 6000 kibiców na meczu
16 lat temu = 1997 rok, w zasadzie moglem napisac 17 - nie wiem tez dlaczego mi piszesz o roku 94. Jesli chodzi o liczbe widzow - opieram sie na tym co na tym forum pisaly osoby bedace bardzo blisko klubow, zarowno TZ i KMZ - i to od nich pochodzi informacja o takiej, a nie innej frekwencji. Ja wiem, ze ciezko w to uwierzyc, jak kraza caly czas urban legends, ze w latach 80. na pilke na Zygmuntowskich przychodzilo 30 tys. ludzi, a na zuzel na poczatku lat 90. 20 . Tylko prawda jest taka, ze ten stadion nigdy w zyciu nie pomiescilby takiej liczby widzow... I to sa fakty - 6000 ludzi na Zygmuntowskich to stadion zapelniony w jakichs 75%.
Poza tym opieranie sie w kwestii frekwencji na medialnych doniesieniach jest mocno dyskusyjne - te 6500 widzow srednio w Gniezne to tez wydaje mi sie lekko przesadzone dane.
Czas na zmiany :]
- niespokojny
- Trener
_piotrusss pisze:niespokojny pisze:Akurat nie widze nic dziwnego w tym ze Sprawka powiedzial ze sklad zalezy od Zuka. Jest to pewien element presji na prezydencie i proba zdobycia lepszej pozycji przed negocjacjami co do wielkosci wsparcia. Co mial powiedziec? Ze co laska i bedzie dobrze?
Ten klub dostaje z miasta bez porównania większe pieniądze niż kluby poprzednie, głównie za sprawą Żuka. Prezydent nie ukrywał w wywiadach, że celem miejskich pieniędzy inwestowanych w sport zawodowy jest postawienie go na nogi i wsparcie w pozyskiwaniu sponsorów, nie zaś ciągłe utrzymywanie klubów takich jak KMŻ. Presje to można wywierać na podmiocie, dla którego sponsoring przynosi wymierne i mierzalne skutki wizerunkowe czy finansowe. Żuk co najwyżej zda sobie sprawę, że obrana strategia wspierania sportu przynosi więcej szkody niż korzyści, gdyż kluby jak nigdy dotąd są oparte na pieniądzach miejskich.
Ale przeciez to miasto jest najwiekszym beneficjentem, i miasto odnosi najwieksze mierzalne skutki wizerunkowe. Wiec o co chodzi? Zostawmy czyjas ideologie i to czy ktos jest za tym aby dotowac kluby miejskie czy nie. Jezeli jest taka praktyka, to Sprawka bylby debilem i wujowym prezesem rezygnujac z dodatkowej kasy. To jest biznes i ze wszystkich zrodel trzeba czerpac jak najwiecej. To nie zabieganie o mieska kase powinno nas martwic, ale koszty tworzone przez ten klubu. Mysle, ze miasto daloby obiecana banke gdyby klub utworzyl spolke i zapewnil przejrzystosc finansowa. Ja np. tez bym chcial wiedziec na co moja kasa idzie, bo jak sie slyszy ze po odjechanym roku ktory mial przyniesc stabilizacje i mocno przecietnym skladzie, zrobilo sie 500k dlugu to rece opadaja. I czlowiek sie nawet zastanawiam czy dac na ten cyrk 20 kilka zlotych za bilet.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
W 4 razy mniejszym Gnieźnie było ok 6k na mecz , zobacz sobie mecze z Lubliniem i Grudziądzem choćby , nie wiem ile ma tam pojemność stadion a był po brzegi wypełniony , także zakładam że średnia z sezonu mogła tam być ok 6 000 widzów.
Bjarne , Nicholls , Zorro , Lindbeak właśnie dlatego na takim na przeproszeniem zadupiu przychodzi tylu widzów , i śmiem twierdzić że w Lublinie na konkretny skład przyszłoby tyle jak nie więcej.
Co do biletów to chodziło mi o 30 zł za bilet normalny a nie średnią.Zresztą nie o to chodzi , bardziej zależało mi wykazać że na słaby nie walczący o nic skład jest 3-4 krotnie mniejszy dochód z samych biletów niż na skład walczący o awans.
ps. bez urazy
Bjarne , Nicholls , Zorro , Lindbeak właśnie dlatego na takim na przeproszeniem zadupiu przychodzi tylu widzów , i śmiem twierdzić że w Lublinie na konkretny skład przyszłoby tyle jak nie więcej.
Co do biletów to chodziło mi o 30 zł za bilet normalny a nie średnią.Zresztą nie o to chodzi , bardziej zależało mi wykazać że na słaby nie walczący o nic skład jest 3-4 krotnie mniejszy dochód z samych biletów niż na skład walczący o awans.
ps. bez urazy
meesha pisze:Ja jeszcze tylko panu Miśkowiakowi zarzucę wyniki pewnego turnieju, tak dla przypomnienia gdzie się znajduje w porównaniu z E-ligą (i to taką drugoliniową :p):
Złoty Kask, Gorzów 2012:
I jeszcze mecz w Ostrowie, gdzie na widok braci Garcarkó Robertowi uginały się nie tylko nogi ale i koła w motocyklu.
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
- niespokojny
- Trener
jerry78 pisze:To co tutaj jest napisane nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Podwyżka miała być kilkunastoprocentowa, ale jakby komuś u nas bardzo zależało to i to byłoby do zbicia.
Jerry troche nie chce mi sie w to wierzyc o napisales. 10-19% byloby do zaakceptowania. Mysle ze Sprawka wolalby dac ta podwyzke i miec swiety spokoj u kibicow.
Rabiosa pisze:bardziej zależało mi wykazać że na słaby nie walczący o nic skład jest 3-4 krotnie mniejszy dochód z samych biletów niż na skład walczący o awans.
Z tym się oczywiście zgadzam w 100%. Wystarczy przypomnieć czasy LKŻ-u, TŻ-u walczącego o utrzymanie w składzie z Pietraszkami czy nawet z wychowankami w 2007.
Zawsze tak jest niestety, ze minimalizm powoduje minimalizm. Jesli przyoszczedzimy na skladzie - przyjdzie mniej ludzi, zarobimy mniej kasy - i to jest pewne. A jesli ze skladem poszalejemy to teoretycznie ludzi przyjdzie wiecej, a co za tym idzie zarobek bedzie wyzszy. Ale w drugim przypadku zaleznosc sklad - frekwencja nie jest juz tak oczywista jak w pierwszym, ludzi moze przyjsc wiecej, ale wcale nie musi... Przez to - nie dziwie sie, ze osoby decyzyjne wola planowac ostroznie niz zaryzykowac.
ps. bez urazy
Luz
Czas na zmiany :]
- Expendable
jerry78 pisze:Naprawdę nie wiem, kto takie plotki rozpuszcza i po co? Potem nic dziwnego, że wiele osób przyznaje rację prezesowi, a Misiek wychodzi w oczach kibiców na pazerę.
To co tutaj jest napisane nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Podwyżka miała być kilkunastoprocentowa, ale jakby komuś u nas bardzo zależało to i to byłoby do zbicia.
hehe, sądząc po Twoich postach zarząd kmżu sabotuje działania mające na celu jakikolwiek sukces klubu. Same spiskowe teorie i zamachy niszczące lubelski żużel...
Nie no prosze was, Sprawka nie dal Miskowi po takim sezonie podwyzki rzedu 15% !? To co ten czlowiek robi jeszcze na swoim stanowisku?? Wywalic na zbity pysk i tyle, bo w tym momencie opadly mi rece. Co za idiotyzm, brak mi slow ;/ Na Zafirke i wycieczki by sie pewnie znalazlo. A zatankowane furki z Sabatu dalej staly by nieuzywane.
niespokojny pisze:
Jerry troche nie chce mi sie w to wierzyc o napisales. 10-19% byloby do zaakceptowania. Mysle ze Sprawka wolalby dac ta podwyzke i miec swiety spokoj u kibicow.
Z czego?
Tych samych kibiców, którzy ciągle lamentują że ceny biletów na mecze są za wysokie?
pozdrawia:
Rafał Borowski
Rafał Borowski
Tak samo jak wspomnimy słowa 99 procent użytkowników tego forum, bo jakoś nie widzę, żeby ktoś z tego faktu (?) był zadowolony.Oj bedziecie plakac za Miskowiakiem, wspomnicie moje slowa.
Dla mnie akcja z Miśkowiakiem to cały czas gra tylko nie wiem czy o kontrakt z Robertem czy o zachowanie twarzy przed kibicami.
Raz Sprawka mówi, że zawsze na początku grudnia wymagania zawodników są wygórowane, ale po negocjacjach znacznie spadają, a zaraz wypuszcza informację, że niby zarząd podjął decyzję o tym, że klub nie jest w stanie spełnić żądać Miśkowiaka.
Przecież to kompletnie nic nowego
Gorszą wiadomością jest dług jaki mamy. W przypadku KMŻ to niebywałe. Przecież podstawowym celem prezesa jest brak długów.
Zatem jeśli przed sezonem prezes krzyczy, że wszyscy dookoła podpisywali wirtualne kontrakty, a on podpisał na tyle ile stać klub i na pewno nie będzie żadnych długów, a na koniec sezonu dziura wynosi pół bańki co stanowi znaczny procent budżetu to wiedz, że coś się dzieje.
Choćby pierwsza dwudziestka zawodników ekstraligi (pewnie kilku zostało niezaklepanych). Czy oni są realni? Tak, widziałem ich w TV, a niektórych nawet na żywo - jak nic realni, istniejący w rzeczywistości zawodnicy.No i czekam nadal na propozycje realnych zawodnikow, ktorzy wedlug was pojada na poziomie Miska.
- niespokojny
- Trener
Z Barana przykladowo. Z ograniczenia liczebnosci drugiej linii. Z ograniczenia kosztów zarzadu. Pod zastaw Zafiry. Przez pozyskanie nowych sponsorow, albo znalezienie sponsora indywidualnego dla Miśka w Lublinie. Nie wiem, ale dla chcacego nic trudnego.
Rabiosa pisze:Gniezno - 70 000 mieszkańców (średnia na mecz 6500 widzów)
Wrocław (631 tys. mieszkańców) - eliga - cel: utrzymanie - śr. mecz: 4.000
Ostrów (72 tys.) - I liga - cel: utrzymanie - śr. mecz: 5.800
Kraków (759 tys.) - II liga - cel: awans - śr. mecz: 2.250
Zakładając, że dane ze sportowych faktów są dokładne (
Nie sądzę by na I ligę z jakimkolwiek składem ludzie chodziliby w liczbie 6 tys. gdyby ceny biletów były w cenie 30 zł. Wręcz jestem przekonany, że gdyby bilety były po 20 zł tych osób by chodziło znacznie więcej przy podanym skłądzie w wariancie A (skład z tego roku + Kuciapa, Chrzanowski). Inną sprawą jest to, że szanse, że dołujący w poprzednim sezonie Kuciapa i Chrzanowski po przejściu do I ligi nie zaczęliby jeżdzić na przyzwoitym poziomie i przynajmniej na własnym torze byśmy byli niepokonani (a to już by starczyło by przyciągnąć ludzi na stadion). Może te szanse nie są jakieś wielkie, ale już nie raz się potwierdziło, że żużel to loteria.
Ja bym jeszcze zupełnie nie panikował odnośnie straty (100% KMO) Miśka i Dawida . Praktycznie co roku jest to samo na forum, niezależnie jaka liga, jaki cel i jaki prezes...
Rabiosa pisze:Tak sie składa że chodzę na żużel od 94 roku i nie mów mi tak bzdur że od 16 lat nie było 6000 kibiców na meczu
A ja od 84. I żadnych kompleksów z tego powodu nie mam
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
ja na żużel chodzę od przedwojny i ogolić się nie pozwolę!
pozdrawia:
Rafał Borowski
Rafał Borowski
Wydaje mi się, że cena biletu nie ma aż tak zasadniczego wpływu na frekwencję jak niektórym się wydaje. I nie przekłada się to w ten sposób, że im bilety są tańsze tym jest znacznie więcej osób na trybunach.Nie sądzę by na I ligę z jakimkolwiek składem ludzie chodziliby w liczbie 6 tys. gdyby ceny biletów były w cenie 30 zł.
Czasami jest wręcz odwrotnie. Im towar jest droższy (oczywiście w pewnych granicach) to w oczach odbiorców jest bardziej ekskluzywny, lepszy i fajniejszy.
Zdarzyło mi się kiedyś kasować ludzi za wejście do klubu i zauważyłem, że jak bilety były po 5 zł to było mnóstwo narzekań, że "za drogo", "że w ogóle trzeba płacić" i pytań w stylu "a po ile studencki?", a jak cena podskoczyła do 20 zł to nagle wszyscy zaczęli płacić bez zająknięcia. Taki paradoks
W żużlu i tak najważniejszy jest poziom sportowy, postawa drużyny i marketing...
Zobacz, że koszykówka, piłkarki ręczne czy piłkarze frekwencję mają bardzo słabą mimo biletów sporo tańszych niż na mecze żużla.
Z kolei na galę boksu (bilety o ile pamiętam 50 zł wzwyż) czy choćby do filharmonii (zaczynają się od 40 zł) bilety rozchodzą się bardzo szybko pomimo ich stosunkowo wysokich cen.
meesha pisze:bilet 30 zł (nikt mi nie powie że pożałuje 10 zł więcej za bilet oglądając drużynę która walczy o awans , w dodatku takich zawodników)
A czemu nie 50 od razu? Na taaaaakich zawodników?Za oglądanie Kildemanda to i stówę bym dał :p
Póki śnieg na dworze leży nie będzie dnia bez tego nazwiska na forum
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
- niespokojny
- Trener
A ktory z naszych pokonal ostatnio Golloba i to w Grand Prix?
16. Crump, Kildemand
, Lindbaeck, Gollob
Warto posledzic jego wyniki. http://speedwayresults.com/rider.php?na ... eason=2012
Chlopak ma dopiero 23 lata i ciagle sie rozwija, przy czym na pewno nie nadaje sie na lidera, bo to za duze ryzyko, ale na druga linie jak znalazl.
16. Crump, Kildemand
Warto posledzic jego wyniki. http://speedwayresults.com/rider.php?na ... eason=2012
Chlopak ma dopiero 23 lata i ciagle sie rozwija, przy czym na pewno nie nadaje sie na lidera, bo to za duze ryzyko, ale na druga linie jak znalazl.