Skład na sezon 2013
Re: Skład na sezon 2013
Wszystko fajnie, ale zaraz po zakończeniu sezonu prezes mówił, że trzeba wzmocnić skład żeby walczyć o ekstraligę. A tu nazwiska typu Baran, Miesiąc, Jeleniewski (z jego średnią wyjazdową) i Kuciapa. To nie są zawodnicy na awans i trzeba to sobie jasno powiedzieć. Wszyscy nadają się na piątego seniora w druzynie i nic więcej (odpowiednik Skóry w Gnieźnie). Jak pokazują ostatnie lata, żeby awansować trzeba zmontować prawdziwy dream team, żyłując ksm do granic możliwości. A jak czytam ambicje Stachyry i tym bardziej Łukaszewskiego o jeździe w Ekstralidze to zastanawiam się - co oni biorą... Ale jak może i Jamroży to nic tylko czekać aż Dym i Mitko też będą przebąkiwać - "Ekstraliga? czemu nie..."
ps. wobec kontraktów w Rzeszowie wolny zdaje się być Kylmakorpi. Nie mam zdania na temat tego goscia ale po meczu z Gorzowem sprzed paru lat dobrze nam sie kojarzy...
ps. wobec kontraktów w Rzeszowie wolny zdaje się być Kylmakorpi. Nie mam zdania na temat tego goscia ale po meczu z Gorzowem sprzed paru lat dobrze nam sie kojarzy...
niespokojny pisze:Przeciez prognoza budzetu jest
Na jutro Onet przwewiduje snieg. Jestes pewny ze spadnie? Bo ja osobiscie nie majac pewnosci bym sie nie zakladal wiec rozumiem Sprawke.
- niespokojny
- Trener
a co ma piernik do wiatraka? 
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
To ze nie znajac stanu swojego konta czy tez nie wiedzac ile mam w portfelu nie wybral bym sie na zakupy. Taki prosty przyklad. I wole srodek tabeli jak wracac sie do czasów Sipmy w której zreszta wtedy pracowalem kiedy to po barazach o e-lige nie mielismy zuzla w ogóle.
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2012, o 00:08 przez Scibi, łącznie zmieniany 1 raz.
Scibi pisze:To ze nie znajac stanu swojego konta czy tez nie wiedzac ile mam w portfelu nie wybral bym sie na zakupy.
Wielu za zakupy placi karta kredytowa. Tobie sie to nie zdazylo?
A w totka grasz tylko jak wiesz jakie liczby padna? Gdyby tak kombinowali wszyscy prezesi klubow zuzlowych to bysmy pewnie mieli ze 4 druzyny, z czego 2 obrazone, ze jest tak drogo i ze musza placic.
Scibi pisze:niespokojny pisze:Przeciez prognoza budzetu jest
Na jutro Onet przwewiduje snieg. Jestes pewny ze spadnie? Bo ja osobiscie nie majac pewnosci bym sie nie zakladal wiec rozumiem Sprawke.
No dobra, ale co będzie za rok? Okienko ma trwać od 1 listopada do 15 grudnia. Czy wtedy nasz klub będzie znał już budżet na 2014 mając podpisane umowy sponsorskie i kwotę dofinansowania z miasta na piśmie? Jak wtedy klub sobie poradzi? To będzie jak widać poważny problem dla naszego klubu, a zbudować skład trzeba będzie.
Czekanie z kontraktami ma swoje plusy i minusy, w styczniu zawodnicy mogą być tańsi, ale nie koniecznie wolni będą ci, których byśmy chcieli. W drodze kompromisu można zakontraktować lidera i juniorów już teraz, a z resztą poczekać na promocje.
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2012, o 00:13 przez jerry78, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdarzylo sie ale wtedy wiedzialem ile mam na koncie. A w Totka ani inne tego typu gry nigdy nie gralem bo nie wierze w to ze da sie cos osiagnac w zyciu inna droga niz uczciwa praca. 
jerry78 pisze: W drodze kompromisu można zakontraktować lidera i juniorów już teraz, a z resztą poczekać na promocje.
Nareszcie to ktoś napisał. Przecież to proste jak konstrukcja cepa. Mam nadzieję, że przekonasz do tego prezesa.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski
- niespokojny
- Trener
Scibi pisze:To ze nie znajac stanu swojego konta czy tez nie wiedzac ile mam w portfelu nie wybral bym sie na zakupy. Taki prosty przyklad. I wole srodek tabeli jak wracac sie do czasów Sipmy w której zreszta wtedy pracowalem kiedy to po barazach o e-lige nie mielismy zuzla w ogóle.
Porownanie dobre tylko przyklad do dupy. Klub zuzlowy nigdy dokladnie nie bedzie znal swoich przychodow przed sezonem bo niby jak? Jak sie dowiesz ile klub zarobi na biletach? Przeankietyzujesz wszystkich mieszkańców w promieniu 100 km czy wybieraja sie na mecz w lipcu, albo wrzesniu? Od tego sa prognozy, odchylenia standardowe, wariancje i inne pierdoly. Tak samo zreszta ze sponsorami. Jeden moze nie wywiazac sie z umowy, a moze sie pojawic sie jakis inny w trakcie sezonu. Po to sie prognozuje, zeby wiedziec na czym sie stoi a pod uwage bierze sie poprzednie sezony. Oczywiscie nie trafisz w punkt, ale zazwyczaj jest jakies odchylenie max i min ktorego ten planowany budzet nie przekroczy. Wydatkow tez dokladnie nie okreslisz bo nie wiesz czy Miśkowiak bedzie mial sezon konia, czy pojedzie padake. Twoim tokiem rozumowania to mozna kontraktowac zawodnikow na sezon, po sezonie.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
W drodze kompromisu można zakontraktować lidera i juniorów już teraz, a z resztą poczekać na promocje.
Zdecydowanie tak bym właśnie zrobił. Jezeli masz kontakt z prezesem - masz moje poparcie
Jak zarząd nie przekona prezesa, to raczej nikt nie przekona.
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2012, o 09:56 przez jerry78, łącznie zmieniany 1 raz.
Miśkowiak to fajny zawodnik, sympatyczny, utalentowany, ma świetny sezon za sobą. Chciałbym i liczę na to, że u nas zostanie.
Ale mimo to wydaje mi się, że nie jest to zawodnik, o którego trzeba się zabijać i przepłacać wszystkich dookoła.
Jeśli nie Miśkowiak, to są inni, być może lepsi. Wszystko jest kwestią ceny. Ja bym nie przepłacał.
Ale mimo to wydaje mi się, że nie jest to zawodnik, o którego trzeba się zabijać i przepłacać wszystkich dookoła.
Jeśli nie Miśkowiak, to są inni, być może lepsi. Wszystko jest kwestią ceny. Ja bym nie przepłacał.
Gdybym był prezesem zaproponowałbym Miśkowi takie same warunki jak miał w tym roku (podkreślam, że nie mam pojęcia jakie to były stawki i mało mnie to interesuje). Oczywiście - należy mu się podwyżka za postawę na torze ale trzeba pamiętać, że z jego kosmicznym KSM i możliwościami (realnie oceniając) na 5-7 punktów w ekstralidze - nikt się o niego zabijać nie będzie. Zakładając, że zawodnik oczekuje znacznej podwyżki - jest to atut prezesa w negocjacjach. A zawsze można się dogadać i spotkać gdzieś powiedzmy "po środku".
Tylko, że Miśkowiak w zeszłym roku przekąbinował i został na lodzie bo wszyscy w ekstralidze podomykali składy. Nie miał specjalnie wyboru, bo gdzie niby miał pójść, do Łodzi, Ostrowa. W tym roku taki numer może już nie przejść. Jest Bydgoszcz, jest Wrocław, który nie ma składu i tam by mógł nawet prowadzić parę.
Dobromir pisze:Tylko, że Miśkowiak w zeszłym roku przekąbinował i został na lodzie
Prze co zrobił?
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
Jasne, że mógłby - ale Polonia jedzie na kredyt, Wrocek też groszem nie śmierdzi i nastawiony jest na walkę o pozostanie. Różnica jest jedna - jeżdzą w ekstralidze. A tam o punkty trudniej. Robert powinien szybciutko wziąć kalkulator do ręki.
podepnę się pod kilku kolegów...
juniorzy + jeden "mega napieracz" na tą chwilę powinni być 'nomen omen' priorytetem w budowaniu składu KMŻ A.D. 2013
argumentując powyższe myślę, że pozostawienie Miśka jako "maszynkę do robienia punktów" i przy okazji powiedzmy 'mentora' dla juniorów jest najbardziej sensownym posunięciem na tą chwilę.
Pokazał chłopak w tym sezonie, że jak się na niego mocno stawia to on nie zawodzi...czyli pełen profesjonalizm.
Juniorzy są u nas od kilku sezonów i robią mniejsze lub większe ale zawsze postępy... patrząc na rywali byłby to z pewnością atut.
Odchodząc od naszego 'podwórka' i kierując się w stronę ewentualnych transferów to nikt mnie nie wyprowadzi z przekonania, że 'stranieri', których można zakontraktować w cenie 'Miśka' nie gwarantują takiej samej, a nawet bardzo przybliżonej zdobyczy punktowej jak on.
Przykłady? Kilokarpi, Pulpet, Zorro, Harris, Bjerre, Lindgren, Klindeman itd. itp.
Podobni Polacy? hmm... Chrzanowski / Świderski / Skóra / Ząbik... no bez kpin proszę tylko... oni są mniej pewni niż Woody czy Miesiąc, co nie znaczy, że nie wypalą.
Co do powyższych to oczywiście nie znam ich stawek / punktówek / przyjazdówek / etc. ale podejrzewam, że tani nie są... więc trzeba to dobrze poukładać... i tutaj musimy się oprzeć o pewną 2 linię, którą przy braku optymistycznych kwestii związanych z pozyskiwaniem dodatkowych środków do kasy klubowej potwierdza, że Miesiąc / Woody / Jeleń są nam potrzebni jednak bez ciśnienia.
Reasumując, zacytuję pewnego nowożytnego 'wieszcza': "wolę polskie g*wno w polu niż fiołki w neapolu"
Proszę się nie obrażać na taki cytat bo nie chciałem nikogo urazić, a jedynie wyrazić opinię, że w obecnym stadium kompletowania składu i budżetu klub powinien podejść racjonalnie bo na awans na pewno nas nie stać, ani nie jesteśmy do niego przygotowani, a sprawdzone warianty najbardziej się opłacają.
juniorzy + jeden "mega napieracz" na tą chwilę powinni być 'nomen omen' priorytetem w budowaniu składu KMŻ A.D. 2013
argumentując powyższe myślę, że pozostawienie Miśka jako "maszynkę do robienia punktów" i przy okazji powiedzmy 'mentora' dla juniorów jest najbardziej sensownym posunięciem na tą chwilę.
Pokazał chłopak w tym sezonie, że jak się na niego mocno stawia to on nie zawodzi...czyli pełen profesjonalizm.
Juniorzy są u nas od kilku sezonów i robią mniejsze lub większe ale zawsze postępy... patrząc na rywali byłby to z pewnością atut.
Odchodząc od naszego 'podwórka' i kierując się w stronę ewentualnych transferów to nikt mnie nie wyprowadzi z przekonania, że 'stranieri', których można zakontraktować w cenie 'Miśka' nie gwarantują takiej samej, a nawet bardzo przybliżonej zdobyczy punktowej jak on.
Przykłady? Kilokarpi, Pulpet, Zorro, Harris, Bjerre, Lindgren, Klindeman itd. itp.
Podobni Polacy? hmm... Chrzanowski / Świderski / Skóra / Ząbik... no bez kpin proszę tylko... oni są mniej pewni niż Woody czy Miesiąc, co nie znaczy, że nie wypalą.
Co do powyższych to oczywiście nie znam ich stawek / punktówek / przyjazdówek / etc. ale podejrzewam, że tani nie są... więc trzeba to dobrze poukładać... i tutaj musimy się oprzeć o pewną 2 linię, którą przy braku optymistycznych kwestii związanych z pozyskiwaniem dodatkowych środków do kasy klubowej potwierdza, że Miesiąc / Woody / Jeleń są nam potrzebni jednak bez ciśnienia.
Reasumując, zacytuję pewnego nowożytnego 'wieszcza': "wolę polskie g*wno w polu niż fiołki w neapolu"
Proszę się nie obrażać na taki cytat bo nie chciałem nikogo urazić, a jedynie wyrazić opinię, że w obecnym stadium kompletowania składu i budżetu klub powinien podejść racjonalnie bo na awans na pewno nas nie stać, ani nie jesteśmy do niego przygotowani, a sprawdzone warianty najbardziej się opłacają.
NO breakes, NO rules.....SPEEDWAY!!!
Z jednej strony - Miskowiak juz lepszego sezonu raczej nie bedzie mial (sam uwaza, ze to jego najlepszy w dotychczasowej karierze). Ponizej pewnego poziomu tez raczej nie zejdzie. W dodatku jest fajnym gosciem, niekonfliktowym itd., za to nie potrafi jezdzic para:) Mysle, ze jakas podwyzke powinien dostac, ale tez i bez przesady. No i oczywiscie pytanie - kto jesli nie on? Jak wiemy, w Lublinie dobrze sie sprawdza sie model 1 napieracz+4 Jeleniewskich, wiec warto sie rozejrzec. Poza tym dla samego polepszenia pozycji negocjacyjnej klub powinein puscic jakiegos bąka, ze rozmawia np. z Harrisem, Lindgrenem, czy cos w ten desen. Lekka presja rowniez na Misku nie zaszkodzi.
Przed zeszlym sezonem bylem duzym zwolennikiem Zorro, a nawet PK, ale obydwaj panowie skutecznie mnie wyleczyli swoja jazda (szczegolnie u nas na torze) z takich pomyslow. Wiec rzeczywiscie pozostawienie Woodwarda i dolozenie np. Kildemanda moze byc fajna opcja (+ oczywscie ten napieracz).
Przed zeszlym sezonem bylem duzym zwolennikiem Zorro, a nawet PK, ale obydwaj panowie skutecznie mnie wyleczyli swoja jazda (szczegolnie u nas na torze) z takich pomyslow. Wiec rzeczywiscie pozostawienie Woodwarda i dolozenie np. Kildemanda moze byc fajna opcja (+ oczywscie ten napieracz).
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Popieram, brac Kildemanda! Obiecuje wam, ze wykracze go tak samo jak Woodwarda
Gosc bedzie napieraczem szybciej niz sie wam wydaje. Co do zas Cama, ja jestem nadal jak najbardziej na tak, uwazam rowniez, ze odsunieciem go od skladu wiecej stracilismy niz zyskalismy. Zeby tylko go "jakos" zmobilizowac do odpuszczenia tych dlugich/trawiastych czy Bog wie jakich torow.
Pytanie jest zasadnicze czy stawiamy się Gdańskowi czy jedziemy sezon na fart ?
W wyniku nowego regulaminu na pewno wielu dobrych stranieri będzie do wzięcia w 1 lidze.
Pan Darek musi postanowić albo idzie na całość i w tym tygodniu załatwia transfery albo jedziemy sezon polakami i szkoda czasu na formumowe napieranie.
Jeśli bedzie zwlekał do 20 to Gdańsk zmontuje epikę nie łapaną i koniec marzeń o ekstralidze na kilka ładnych lat. Najważniejsze podpisać z 3 zawodnikami na numery 1,3,5 potem można myśleć o uzupełnianiu składu , ale trzeba to robić już a nie czekać !
Jeśli Miśkowiak naprawdę chce dalej jeździć w Lublinie to to trzeba zrobić wszystko aby go zatrzymać , dorzucić jeszcze Kildemanda i kogoś z dwójki : Kylmaekorpi , Harris ... i człon zespołu jest.
Zawodników 2 i 4 oraz juniorów można zatrudnić nawet w lutym.
W wyniku nowego regulaminu na pewno wielu dobrych stranieri będzie do wzięcia w 1 lidze.
Pan Darek musi postanowić albo idzie na całość i w tym tygodniu załatwia transfery albo jedziemy sezon polakami i szkoda czasu na formumowe napieranie.
Jeśli bedzie zwlekał do 20 to Gdańsk zmontuje epikę nie łapaną i koniec marzeń o ekstralidze na kilka ładnych lat. Najważniejsze podpisać z 3 zawodnikami na numery 1,3,5 potem można myśleć o uzupełnianiu składu , ale trzeba to robić już a nie czekać !
Jeśli Miśkowiak naprawdę chce dalej jeździć w Lublinie to to trzeba zrobić wszystko aby go zatrzymać , dorzucić jeszcze Kildemanda i kogoś z dwójki : Kylmaekorpi , Harris ... i człon zespołu jest.
Zawodników 2 i 4 oraz juniorów można zatrudnić nawet w lutym.
Rabiosa pisze:i człon zespołu jest.
Rabcia ty to umiesz rozbawić publicznośc
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
Ja tam mam inny pomysł. Teraz kontraktować juniorów + Miesiąc, Jeleń i Cam. Pewnie nie są rozchwytywani, więc i stawki będą rozsądne. Z "armatami" poczekać, aż Ekstraliga skompletuje składy. Do wzięcia będzie kilku naprawdę wartościowych zawodników za rozsądne pieniądze, bo teraz to każdy chce do jeździć w Ekstra (nawet Jamroży), a miejsc jest mało i kwestia czasu kiedy żużlowcy zejdą na ziemię.
a czego wypociny wytłumacz mi czego.
Ciekawe skąd weźmiesz te armaty jak wszyscy podopinają składy. Jak się nie uda namówić Miśka to to koniecznie ściągał bym Nichollsa i Kylmaekorpiego. Pierwszy na pewno się nie załapie w Gnieźnia a Joonas zdecydowanie lepiej spobie poradzi w 1 lidze. W dodatku nasz tor mu pasował.
klops pisze:Ja tam mam inny pomysł. Teraz kontraktować juniorów + Miesiąc, Jeleń i Cam. Pewnie nie są rozchwytywani, więc i stawki będą rozsądne. Z "armatami" poczekać, aż Ekstraliga skompletuje składy. Do wzięcia będzie kilku naprawdę wartościowych zawodników za rozsądne pieniądze, bo teraz to każdy chce do jeździć w Ekstra (nawet Jamroży), a miejsc jest mało i kwestia czasu kiedy żużlowcy zejdą na ziemię.
To jest właśnie bardzo błędne myślenie !
Takich zawodników jak Jeleniewski , Miesiąc itp nikt w ekstralidze nie zatrudni , w 1 lidze teoretycznie lepsze warunki mieli by w Gdańsku ale Gdańsk ich nie chce bo szykują lepszą pakę.
Co do juniorów to każdy klub z ekstraligi ma swoich wychowanków lepszych od Borowicza czy Łukaszewskiego , a to że wypowiadają się oni na temat ekstraligi to w można włożyć między bajki.
Miśkowiak + Jonas + Kildemand ... a reszta to ktokolwiek i będzie dobrze
Ale co wy z tym Joonasem? Gosc nie dosc, ze wiecznie polamany (i to z reguly kontuzje na przynajmniej kilka tygodni) to jeszcze ma beznadziejne starty co fatalnie rokuje w Grudziadzu, Gdansku czy Daugavpils. To ja juz wole 100 razy bardziej wymienianego tutaj Nichollsa czy Kosciucha.